Bojenje Intercooler-a u crno

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • acasmc@200sx
    CBC Senator
    • 30.01.2007
    • 282
    • Mladenovac
    • BMW F31 320d

Bojenje Intercooler-a u crno

Kao sto naslov kaze. Da li je neko probao? Hoce li ga to pokvariti, ili popraviti? Znam da crno brze oslobadja, ali i upija toplotu. Inace je montiran napred, iza branika, a ispred hladnjaka vode. Ne greje ga sunce, tako da mislim da sa te strane crno nije problem.

Ako se pitate zasto? Hocu da bude sleeper car, tacnije da se ne vidi nista sto ne mora spolja.
    nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI
  • YUgisa
    CBC Senator XXL
    • 05.06.2008
    • 793
    • Subotica
    • Yugo 1.1 EFI

Mislim da ces dobiti odgovor na svoje pitanje
    Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• b_samardzic
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 1557
      • Smederevo

Pogresno si razumeo crno je odsustvo svih boja spektra sunceve svetlosti.

Crno cak i nije boja u teoriji, zato upija sve sunceve zrake i greje se na suncu.

Sto se upijanja i oslobadjanja toplote vazduha tice tu nema znacajnog uticaja.

Interkuler radi na principu izmenjivaca toplote i bilo kakav sloj farbe bi predstavljao

izolator koji bi mi umanjio efikasnost. Jedino ako postoji neka povrsinska obrada

aluminijuma koja bi mu dala crnu boju, nesto ovako:

Anodizacija aluminijuma

U okviru naše ponude i proizvodnje, eloksažu aluminijuma možemo ostvariti samo u prirodnoj boji aluminijuma i u crnoj boji.
      Last edited by b_samardzic; 03.02.2015, 00:03.

Comment

• acasmc@200sx
        CBC Senator
        • 30.01.2007
        • 282
        • Mladenovac
        • BMW F31 320d

ma gledao sam ovaj klip, ali gledao sam i epizodu u kojoj su bojili i merili. tako da sad, ko je tu u pravu? jedni vicu bolje je, drugi kazu nije. to se sad sve svodi na rekla-kazala...

mislio sam da nije neko probao vec, pa izveo neki zakljucak iz stvarnog zivota.

ispada da je jedino logicno resenje, da se ofarba front u crno, a ostatak da se ne dira.

ako uzmemo u obzir da je razlika izmedju bojenog i ne bojenog akademska, posto je sloj farbe koji bi se naneo zanemarljive debljine.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Na sledećem snimku koji se pokreće posle ovoga što je dat u temi ide video gde je suprotno mišljenje da treba farbati...
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• acasmc@200sx
            CBC Senator
            • 30.01.2007
            • 282
            • Mladenovac
            • BMW F31 320d

Pa to je ono. Mislim da cu ofarbati prednji deo. Pa sta mu Bog da.
            Ako dodam neke senzore temperature u medjuvremenu, bar cu znati da li sam pokvario. :-)

Comment

• veselinovic
              CBC Član
              • 13.11.2010
              • 83
              • RS

Akademski receno ti ces pogorsati hladjenje bojenjem hladnjaka.
              Da bi crna boja dovela do iole mjerljivog poboljsanja temperatura hladnjaka bi trebala biti sto veca - preko temperature topljenja aluminijuma.
              Posto je temperatura takva kakva je 99.99% energije se odnese ne radijacjom, nego prisilnom cirkulacijom vazduha kroz sace.
              Farba ko farba je mnogo losiji provodnik temperature od aluminijuma pa ces dobiti losije hladjenje.
              Ali uz standardne debljine farbi ( par mikrona-neces nabacivati kobit) mislim da ce razlike biti nemjerljivo male.
              Dakle, po meni, neces mu pomoci ( 100%) ali neces ni odmoci ( 99%).
              A merak nema cjenu pa farbaj ako ti se svida.

Comment

• acasmc@200sx
                CBC Senator
                • 30.01.2007
                • 282
                • Mladenovac
                • BMW F31 320d

Mislim da cu tako i uraditi. Tesko da ce biti primetno losije iz ugla performansi, ali ce biti "bolje" jer se nece videti tako lako spolja. :-)

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

U krajnjem slučaju zune jedan prsten od CO2 oko IC-a pa će nadomestiti a i premašiti gubitak od farbanja
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• acasmc@200sx
                    CBC Senator
                    • 30.01.2007
                    • 282
                    • Mladenovac
                    • BMW F31 320d

Svidja mi se kako razmišlja admin.

Comment

Working...
                    X