The Great VW Swindle... or NOT ?!?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

The Great VW Swindle... or NOT ?!?

Prvo, da li je moguce da se ovde nije pokrenula debata na ovu temu posto na drugim forumima kljuca ? Tim povodom resih da napisem koju rec i iznesem svoje vidjenje na ovu temu.

Ne znam odakle da pocnem, dal od pocetka ili kraja ali nekako mi sve sto sam procitao zvuci nedovoljno ubedljivo. Oma na pocetku da se ogradim, nisam pristrasan niti branim nemacku auto industriju a pogotovo ne dizel sektor jer i sam nisam ljubitelj istog i mislim da bi ga trebalo zabraniti jer je isti krivac za mnogo boljke koje nas snalaze.

Elem, kao sto rekoh, ni jedan tekst me nije ubedio u pricu jer jedino sto se kaze je da su "nemci ubacili softver koji lazira parametre stetnih izduvnih gasova" . Ima li ko da mi objasni ovo posto na netu nisam nasao objasnjenje. Kako je moguce da se podaci laziraju ako odem na gas test i onaj tamo mi zabode sondu u izduv? Opste je poznata stvar da danasnji motori sa direktnim ubrizgavanjem na leru rade sa siromasnom smesom bas iz tog razloga da na semaforu ne bi davili prirodu. Ovo se odnosi na benzince ne znam da li je tako i sa dizelima.

Drugo, zasto bas ameri kukaju, oni koji su tek nedavno potpisali KYOTO sorazum o smanjenju emisije stetnih gasova, oni koji koriste najnekvalitetnije gorivo na svetu i u krajnjoj liniji, oni koji svako malo nalaze nacin da preko nemaca gaze evropu. Zasto, jer evropa koristi ruski a ne njihov gas ?!?

Ako se vratimo na pocetak price i recimo da je tako kao sto jeste, da li to znaci da auto industrija tj sama prozivodnja dizel motora nije mirdnula od E4 standarda tj da ne pomazu nikakvi egerovi, fapovi i ostala sranja. samim tim namece se pitanje, zasto se toliko forsira dizel kad je i sama prozivodnja istog skupa tacnije, od jednog litra sirove nafte, dobije se cca 60% benzina, 30ak% dizela a ostalo pada na nusprodukte tipa petrolej, loziva ulja, propan/butan i td.

Kao sto rekoh, meni licno ovo lici na jos jedan vid disciplinovanja gospodje nam germanije tj demonstracija sile od strane USA. Zasto se Kina nije pobunila a njeno trziste je negde egal sa US ako ne i vece u poslednje vreme. Zasto bas sad a ne pre 3 ili 5god ?
    deutsche gemacht-gut gemacht...
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

ja znam odgovor. Nemci sa rujama dogovaraju severni tok 3 ili kako se vec zove. Amerima se to ne svidja pa su nakarikali 20+ milijardi odstete.

eto. jednostavno objasnjenje, nema sta da kljuca.
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• M-power
      Moderator
      • 10.01.2005
      • 10060
      • Bg; Banovo Brdo
      • CorsaC, astra H,

Pa odšteta će sigurno da bude pozamašna a da će to uticati na kupce VW koncepta....ma važi, evo baš kupci promeniše mišljenje o tim motorima, baš su ih kupovali zbog smanjene emisije gasova..
      To date there has never been a faster car built for the public road and,
      it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

ne znam koliko si pratio ali postoje ljudi koji idu okolo i kace na brisace poruke tipa ubico, zagadjivacu, treba da bude sramota i ostalo.

novinari su najvece zlo koje postoji trenutno.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

To, izmedju ostalog, pokazuje koliko dokonih ljudi ovde ima.

Sto se teme tice i ja mislim da je packa u pitanju, nista vise.

A sto se novinara tice, nisu oni zlo samo su nepismeni i neinforimisani. Od poluinformacija se pravi senzacija jer senzacionalizam i bombastican naslov prodaju novine. A kad otvoris vidis da sustina nema blage veze sa naslovom. Opste je poznata stvar da novine, pogotovo dnevne, donose veliku i brzu zaradu. Danas pravis, veceras stampas, sutra kes pare. No da ne odlazimo od teme. Chubbs, mogao si da sacekas sa zakljuckom
          Last edited by zverko; 01.10.2015, 12:23.

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

ni meni nije jasnio,otkud auto "zna" da je na tehnickom pregledu a ne na semaforu ?!
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

me ne kod nas, tamo u amerikama

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

pa kad mu turis nesto u auspuh, on se prebaci u eko mod. Verovatno ne zna da l' je banana ili sonda.

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

ne bi me zacudilo da se i kod nas pojavi ista stvar

Comment

• Ji 4Tze
                    CBC Senator XXL
                    • 04.05.2006
                    • 806
                    • bg
                    • Honda CR-V 4WD

Samo da se osvrnem na svest o zagađenju vazduha kod amerikanaca... zagađenje u US je mnogo manje nego u Kini, koja je negde na nivou posleratnih godina u zapadnim zemljama. Nije naravno samo zbog vozila. Amerikanci, kao i japanci recimo, su bili protiv dizela jer navodno emisija čestica iz dizel vozila ozbiljno prevazilazi preporučene vrednosti i znatno utiče na porast respiratornih malignih oboljenja.

Nisi prosto ni svestan koliko je čist vazduh naspram broja vozila koji se tamo koriste i apsolutno su u pravu da imaju stroge zahteve po tom pitanju.
                    E sad, koja je tačno pozadina, ne znam. Pežo, Reno, Fiat i ostale dizele verovatno nisu ni proveravali budući da ih tamo ni nema, VW je hteo da se uguzi i tamo i eto šta se desilo. Brzo su priznali prevaru, meni je to prosto nerazumljivo da je moguće za tako jednu kompaniju

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

Nije samo US . U Grckoj isto tako skoro da nema dizela tj ima komercijalni program i na njivi. U gradu, zabranjeno!

Comment

• miroslavm
                        CBC Senator
                        • 13.02.2007
                        • 208
                        • Beograd, Zvezdara

nije vise. cak je ove godine jeftiniji od srpskog. Odkako su uvedene nove norme valjda euro 5 motori u Atini mozes registrovati dizel sa grckim tablama

Comment

• mishja
                          CBC Veteran
                          • 13.12.2013
                          • 112
                          • mladenovac
                          • fabija, partner

ma drago mi je sto su ih naguzili njihovi partneri, i to nisu slucajno, vec kad pregovaraju o gasu iz Rusije,III rat se vodi uveliko

Comment

• cikabosko
                            CBC Veteran
                            • 13.11.2008
                            • 146
                            • Novi Beograd

evo izvestaja o testiranju.

Vehicle A - VW Jetta

Vehicle B - VW Passat

Vehicle C - BMW X5

video

Comment