Pozdrav, ne znam tacno u kom pod forumu da postavim temu vezanu za moj problem, pa cu postaviti ovde, nov sam i izvinjavam se ako sam pogresio mesto. Kupio sam auto pre par meseci, preneo, odjavio tablice, i tako mi je stajao neko vreme dok nisam skupio novac za registraciju, odem na tehnicki i saceka me neprijatno iznenadjenje, a to je da se broj motora na motoru ne poklapa sa onim iz saobracajne, i vrate me sa tehnickog. Zvao sam predhodnog vlasnika koji tvrdi da nista nije radio na autu, i shvatio sam da od toga nema nista. Ima li neko resenje sta da radim? Ja sam razmisljao da kupim drugi motor sa papirima, da ga zavedem u saobracajnu i onda registrujem auto.
Zamena motora - administracija
Collapse
X
-
Koja je vrednost tog auta i koliko ja procena da će ta operacija koštati?You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
-
-
Ako pare nisu problem, onda lako.You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Comment
-
-
Procedura kada je motor istog tipa- Vlasnik pronalazi motor (nov ili polovan) koji želi da ugradi u svoj automobil
- Obraća se ovlašćenom predstavniku proizvođača te marke vozila i traži potvrdu/dokument kojim se potvrđuje da su postojeći motor i motor koji treba da se ugradi istog tipa
- Ukoliko ovlašćeni predstavnik proizvođača potvrdi da je reč o istom tipu motora, ugradnja može da se obavi u servisu (pravno lice), koji vlasniku daje izjavu o ugradnji drugog motora (više informacija o toj izjavi u nastavku teksta)
- Vlasnik odvozi automobil na tehnički pregled, gde se utvrđuje da je ugrađen novi motor. Kako su nam rekli u policiji – činjenica da li je nakon promene motora potrebno da se izvrši ispitivanje vozila utvrđuje se na tehničkom pregledu i konstatuje na registracionom listu („na vozilu promenjen motor, nije potrebno ispitivanje“).
- Pošto u ovom slučaju nije neophodno ispitivanje, vlasnik vadi novu saobraćajnu dozvolu
Želite da stavite drugi motor u svoj automobil? Možda je stari za „generalnu“, a više se isplati da kupite isti takav polovan ili je došlo do nekog katastrofalnog kvara? Ili hoćete, na primer, da svoj 1.6 „pretvorite“ u 2.0, pošto od tjuniranja atmosferskog benzinca nema mnogo vajde? Pogledajmo šta kažu propisi – koja su ograničenja i kakva je procedura zamene motora?
Neophodna potvrda proizvođača
Bez obzira da li želite da ugradite isti ili drugačiji motor, obavezno morate kod ovlašćenog predstavnika proizvođača vozila te marke da nabavite potvrdu proizvođača kojom se dokazuje da je:
motor koji se ugrađuje istog tipa kao motor koji se vadi iz automobila, ili
ukoliko motor nije istog tipa, tom potvrdom se dokazuje da je proizvođač predvideo alternativnu ugradnju takvog motora
Koliko košta potvrda proizvođača?
U zavisnosti od marke, cene se kreću od samo 1.000 din kada je u pitanju Lada, preko 3.000 za Citroen, 3.600 za Suzuki, 4.000 za Peugeot, do 10.200 za Alfa Romeo, Chrysler, Fiat i Jeep, 12.000 za Renault, Nissan, Dacia i Mercedes, do 13.000 za Land Rover i Jaguar.
Međutim, kada su u pitanju BMW i Mini, ova potvrda ne može da se dobije, već može samo da se ugradi motor kod njih.ex SAABotražitelj
Comment
-
Hvala na odgovorima, ali opet imam problem, meni dijagnostika prepoznaje motor kao 2.2 dti, a stoji u saobracajnoj kao da je 2.0, e sad, kako ja da znam da na ovu moju sasiju auta ide 2.0 ili 2.2, da ne ubacim 2.0 pa posle da bude ne moze taj, vracaj 2.2 motor
Comment
-
-
Alati
Hteo sam sa nekim da malo prokomentarišem o alatima, konkretno akumulatorski alati i pneumatski, medjutim nadjoh neku temu koja je zaključana a vidim da je ima članova koji se bave tom materijom. Ne znam gde pisati o ovome ako je moguće.
HvalaRed Bull daje krila al zato rakija daje quatrro
Comment
-
-
"Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
Comment
-
-
Ako moderatori nadju bolje mesto neka premeste temu, ja preturih forum i nema nista slicno. Elem, hteo bih da malo prodiskutujemo o brendovima rucnog alata. Unior vise nije to sto je bio, Gedore, Fakom i njima slicni su mnogima (koji se ne bave profesionalno mehanikom) skupi a ima podosta novih brendova. Konkretno, ja sam pre
Ili ovde, i tako svi greše pa umesto alata izlažu probleme, ovo su bar alati
Comment
-
-
Nelsone,
- Takav predlog pošalješ kao poruku članu, ne pišeš javno.
- Prema drugim članovima se odnosiš sa poštovanjem.You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Comment
-
Comment