Koji je tdi bolji??

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • SAJEVAC
    CBC Početnik
    • 25.01.2021
    • 7
    • Sremska Mitrovica
    • Seat Toledo ii

Koji je tdi bolji??

Posto sam prvi put na auto forumu,ne zamerite ako sam u startu napravio neku gresku...Godinama sam clan kompjuterskih foruma,ali na pojedinim autoforumima nisam bio nikada,pa se izvinjavam ako moje pitanje nije u skladu sa pravilima...

Na forum sam najvise i dosao zbog ovog pitanja jer zelim zauvek da resim tu dilemu jer me jako kopka..Vozim auto seat toledo ii 1.9tdi sa 110hp....Njegov sam vlasnik od 2013 godine i u mom vlasnistvu presao je skoro 100 000km,a sad ukupno na satu ima 256 000km.Imam kompletnu servisnu knjigu sta sam sve radio na autu...Redovno ga odrzavam,radim servise na 10 000km i koristim polusinteticko ulje castrol...Jako sam zadovoljan kako auto ide za svojih 110hp i mogu vam reci da sam prilicno iznenadjen performancama....Da ne duzim previse pitanje glasi...

Koji se tdi pokazao boljim,a u to spada(izdrzljivost,vek trajanja,potrosnja,ubrzanje sto je meni jako bitno...),tdi sa bosh rotacionom pumpom koji koristi moj toledo ili tdi sa pumpa dizna sistemom koji koristi recimo golf v 1.9tdi sa 105hp...Uzeo sam namerno njega kao primer jer je on i bio predmet rasprave zato sto ga moj kum koristi...Ja sam licno vozio i jedan i drugi i meni se moj auto mozda za zeru cini zivahnijim jer ima 5hp vise,ali to je subjektivni osecaj,dok njegov ima veci obrtni moment...Uglavnom se slazemo oko nekih stvari,ali da ne bi bilo da svako svog konja hvali,mene zanima iskustvo i drugih korisnika...Izvinjavam se ako je moje pitanje suvise detinjasto i smesno,ali prosto nisam mogao da izdrzim,a da ga ne postavim.Hvala u napred.

Izvinjavam se ako sam napravio duplu temu,ali cini mi se da nisam uspeo prvi put.
  • SAJEVAC
    CBC Početnik
    • 25.01.2021
    • 7
    • Sremska Mitrovica
    • Seat Toledo ii

Zar bar niko nema nesto da kaze na zadatu temu ?

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

onaj koji može da prođe tehnički.
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• SAJEVAC
        CBC Početnik
        • 25.01.2021
        • 7
        • Sremska Mitrovica
        • Seat Toledo ii

Bas ti hvala na sazetom odgovoru,ali tehnicki prolaze i jedan i drugi.Ne shvatam cemu toliko potcenjivanje i takav odgovor.Nismo svi u mogucnosti da vozimo najnovije autombile.

Comment

• zeljkoci
          CBC Veteran
          • 12.05.2008
          • 143
          • La
          • Fiat Punto. 1.2

Bolji je onaj sa rotacionom pumpom. Trosice manje, imace vise snage... Ovo se potkrepljuje time sto je na diznama uvek stalan pritisak, cak i preko 1000 bari, sto ce reci da je gorivo uvek spremno i uvek je pred vratima cilindra. Dok je kod sistema pumpa - dizna drugacije. Tu gorivo nije uvek na spremno i pod punom ratnom opremom na samim vratima cilindra i nikad ne moze biti ubrizgano brze i preciznije od varijante br. 1.

A sad, koja varijanta je izdrzljivija i dugotrajnija... reci cu samo da, sto je manji pritisak na čelo klipa i lezajeve motora, to je i vek trajanja duzi.

U varijanti broj 2 su manji pritisci.

Comment

• SAJEVAC
            CBC Početnik
            • 25.01.2021
            • 7
            • Sremska Mitrovica
            • Seat Toledo ii

Hvala ti prijatelju na odgovoru..Iskreno ja sam bio ubedjen da je pumpa-dizna sistem starnija i brza od rotacione bosh pumpe,ali izgleda da nije tako.Verovao sam da pumpa dizna zbog toga izvlaci veci obrtni moment pa je samim tim i eksplozivnija..U tu teoriju sam verovao jer je novija tehnologija od rotacione bosh pumpe,medjutim u praksi mi ne izgleda tako jer meni moj toledo 1.9tdi sa 110hp i 235nm obrtnim momentom sa rotacionom bosh pumpom tj starijim sistemom koji je koristio golf 4 deluje jednostavno startniji od pumpa dizna sistema i golfa v sa 105hp i 250nm...SLuzio sam se tom nekom logikom posto je pumpa-dizna novija,da je i startnija,medjutim ipak je bolja starija bosh pumpa rotaciona,bar kada je ubrzanje i brzina u pitanju.Ako imas jos nesto da kazes,napisi slobodno...Mene je jedan prijatelj ubedjivao,tj nije me ubedjivao nego je ispricao svoju pricu,a ja se nisam toliko ni raspravljao jer se nisam ni razumeo nesto preterano u vezi te materije da pumpa dizna sistem kao ima bolji protok goriva i bolju reakciju,ali opet kazem,ne cini mi se tako...Nekako mi bolje lepi moj bosista.

Comment

• zeljkoci
              CBC Veteran
              • 12.05.2008
              • 143
              • La
              • Fiat Punto. 1.2

Ne znam da li sam se dobro izrazio i da li si me razumeo...

Noviji motori sa commin railom imaju vece pritiske na samim diznam, i preko 1.000bari, ali i.aju manju kompresiju i manje pritiske na celo klipa.

Samim tim, motor je izdrzljiviji i duze traje.

Motori sa common railom multipliciraju svoja ubrizgavanja po jednom taktu, sto ce reci.... sa manje goriva dobijamo vise snage, a tisi i mirniji rad. To jednostavno one stare dizne ne mogu izvesti. Zato je golf II 1.6D bio bucan, sa malo snage, i trosio 5lit.

A danasnji megane IV 1.5dci ne cujes, ima 110ks, 260Nm i trosi 4lit

Comment

• SAJEVAC
                CBC Početnik
                • 25.01.2021
                • 7
                • Sremska Mitrovica
                • Seat Toledo ii

Zeljo,nismo se izgleda razumeli,ali mozda je i moja greska.Pokusacu ponovo da objasnim,pa ako ti nije problem pojasni,posto vidim da vladas materijom.Usput te molim da ne zameras meni jer ja se osrednje razumem za prosecnog korisnika..

Uzeo sam 2 mrimera..Jedan je moj automobil seat toledo ii sa motorom 1.9tdi 110hp,235nm obrtnim momentom..Proizveden je 2004 godine i koristi ww motor od golfa 4..Taj motor kao sistem ubrizgavanja goriva koristi bos pumpu.Dakle bosista je i nije comon rail...Comon rail je mozda slican,ali to moj toledo nije.

Drugi primer je golf v sa motorom 1.9tdi i 105hp,250nm obrtnim momentom..Sistem ubrizgavanja je pumpa-dizna...

Pitanje glasi,koji je od ta dva motora zivahniji,startniji,po tvom misljenju,koji ima bolji protok goriva,koji je sistem bolje odradjen..

Evo i primera sa sajta.

Explore the Seat Toledo II 1.9 TDi 110 1999, 2000, 2001, 2002, 2003 detailed specs, including 0-60 mph times, horsepower, and handling data. Get all the Info.

Volkswagen Golf V (3-door) 1.9 TDI (105 Hp) Manual 6-speed Hatchback 2004 2005 2006 2007 2008 | Technical Specs, Fuel consumption, Dimensions, 105 Hp, 187 km/h, 116.2 mph, 0-100 km/h: 11.1 sec, 0-60 mph: 10.5 sec, 5.2-5.5 l/100 km, 45.23 - 42.77 US mpg, 54.32 - 51.36 UK mpg, 19.23 - 18.18 km/l

Konkretno ova dva automobila.Uzeo sam namerno ta dva kao primer jer sam vozio oba.Toledo je moj,golf od mog kuma.Meni se toledo cini kao da za nijansu bolje cupa,ali mozda se samo tripujem...Ima vise konja,ali manji obrtni moment..Takodje je teledo bosista,tj ima rotacionu bos pumpu,a golfo opet ponavljam pumpa-dizna sistem.To bih voleo da mi objasnis ako ti nije mrsko.Konkretno za ta dva automobila..Znam da je moj sistem ubrizgavanja stariji,tj sistem sa rotacionom pumpom,ali....

Comment

• zeljkoci
                  CBC Veteran
                  • 12.05.2008
                  • 143
                  • La
                  • Fiat Punto. 1.2

Gledaj, kao da si me pitao: Koja od 2 dlake sa moje glave je bolja, jaca i izdrzljivija?!

Poredis 2 motora koja su skoro pa ista, i pri tom su izasla iz iste projektantske kancelarije. Razlika u ubrzanjima se mere u milisekundama. Pa zar ti je to bitno?

Oba motora koriste zastarele tipove ubrizgavanja kakve vise niko ne koristi. Danasnje dizne su prefinjenije, sa velikim pritiscima do 2000bari, manji pritisci u motorima i na celu klipa, sa vise ubrizgavanja po cilindru, 2 pumpe (rezervoar + motor)...
                  Sve ovo doprinosi mirnijem i tisem radu, manjoj potrosnji, a vecoj snazi i obrtnom momentu.

Na kraju, pa danas ima jednog najobicnijeg golfa 7, 1.0, benzinac, 3 cilindra, sa 110ks, preko 200Nm, i .... zamisli ide 200km/h!!! Ovo je nakd bilo nezamislivo, narocito u doba karburator motora.

Najveca fora je u tipu ubrizgavanja. Sto je kontrolisani deo ubrizgavanja blizi celu klipa, to je auto jaci i snazniji.

Comment

• SAJEVAC
                    CBC Početnik
                    • 25.01.2021
                    • 7
                    • Sremska Mitrovica
                    • Seat Toledo ii

Nisam bio ranije u mogucnosti da se vratim u temu i da odgovorim,pa cu napisati sad..Hvala Zeljo sto si se javio i odgovorio.Svestan sam cinjenice da su i pumpa dizna i rotaciona bosh pumpa izbaceni iz proizvodnje,ali verovao ili ne,nailazio sam na more ljudi koji bukvalno sve reci hvale upucuju ka tim motorima...Kad je izdrzljivost u pitanju,broj predjenih kilometara,ubrzanja.

Igrom slucaja imam jedan slican primerak pa sam zato i pozeleo da mi malo bolje neko ko se dobro razume kaze neke stvari o tom motoru...Golfa peticu sam uzeo kao drugi primer jer je slican mom,a opet malo drugaciji,a imao sam prilike da ga vozim...Mogu samo da kazem da sam ja performancama mog toleda i vise nego zadovoljan...Maksimalna brzina koju sam postigao sa njim,ako brojac ne laze je cak i veca od fabricke....Okruglo je 200km/h,a ono sto sam citao u specifikacijama koje je ostavio sam proizvodjac me je malo zabunilo...Mnogo se prica o common rail motorima,a na nekim zivim primerima nisam primetio da nesto bolje ide...Doduse i specifikacije koje sam citao sto je fabrika postavila me malko bune,pa mi zato i nije bas najjasnije...

Na primer...

Explore the Opel Astra J 1.7 CDTI 110HP Enjoy 2009, 2010, 2011 detailed specs, including 0-60 mph times, horsepower, and handling data. Get all the Info.

Explore the Seat Toledo II 1.9 TDi 110 1999, 2000, 2001, 2002, 2003 detailed specs, including 0-60 mph times, horsepower, and handling data. Get all the Info.

Explore the Opel Astra H GTC 111 Years 1.7 CDTi 110HP detailed specs, including 0-60 mph times, horsepower, and handling data. Get all the Info.

U principu golf 4 sa 110hp ima jos bolje performance od mog toleda,a golf od 130 da i ne pricam...Vozio sam se u tom autobomilu i odusevio me kako ide..Zato mi na papiru bas nije najjasnija prica oko common rail motora...

Jos jedna vrlo bitna stvar,neki kazu da je bolja kombinacija pumpa dizna,a neki rotaciona bosh pumpa...Izvinjavam se ako sam smorio.

Comment

• bonifo17
                      Tek je upao...
                      • 18.02.2021
                      • 1
                      • Beograd
                      • Opel Zafira 1.6 cdti

Zadovoljstvo je citati

Super ste ljudi, samo da pohvalim pristojnu i zaista sa LEPOM NAMEROM postenu komunikaciju. Mnogo sam naucio citajuci korisne savete, bez prepucavanja.

Comment

• SAJEVAC
                        CBC Početnik
                        • 25.01.2021
                        • 7
                        • Sremska Mitrovica
                        • Seat Toledo ii

Ja imam jos jedno pitanje pa ako nekom nije problem da odgovori,neka odgovori.Ja vidim da comon rail sistem koristi takodje jednu rotacionu pumpu,a moj matori tdi rotacionu bosh pumpu?Ako sam ja dobro shvatio jako je slicno,a razlika je u diznama tj sto kod comon rail sistema savremenih dizne trpe mnogo veci pritisak...Moze li jos malo objasnjenja...Voleo bih znati da li je isti ili slican princip izmedju moje rotacione pumpe i danasnjih pumpi visokog pritiska...Znam da se pumpa-dizna sistem razlikuje po tome sto ima svaki cilindar svoju pumpu...

Da napomenem samo jednu stvar.Korisnici koji ne zele da ucestvuju u temi i koji nemaju zivaca za ovakve amaterske razgovore i zele da se podsmevaju neka ignorisu temu...U napred zahvalan .

Comment

Working...
                        X