Savet prilikom kupovine prvog automobila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Marko0707
    CBC Član
    • 02.05.2021
    • 20
    • Beograd
    • N/A

Savet prilikom kupovine prvog automobila

Pozdrav svima, resio sam da se registrujem jer mi zelim da cujem misljenje iskusnijih kako da postupim u sledecoj situaciji:

Naime, polozio sam voznju pre 2 godine medjutim od tada nisam vozio svoj auto jer nisam imao novca da ga kupim vec sam vozio od ujaka jednom nedeljno otprilike cisto da bih imao osecaj u voznji. Sada kada imam novac zelim da kupim svoj prvi auto, medjutim zelim da izbegnem da me neko prevari pa mi treba savet.

Posto se umereno razumem u papirologiju, a jos manje u mehaniku, hteo bih da neko umesto mene proveri da li je auto mehanicki ispravan i da se proveri legalnost, dakle da li su svi papiri okej. U takvoj sam situaciji da nemam nikog da povedem sa mnom prilikom kupovine vozila ko bi me posavetovao i ko se u to vise razume od mene a i sam zelim da angazujem nekog profesionalnijeg a ne druga ili komsiju.

Interesuje me da li je moguce naprimer u nekoj agenciji ili tehnickom pregledu odraditi sve to i koliko bi trajao i kostao taj proces.
    Problem je takodje sto se auto i vlasnik nalaze u Smederevu, a ja u Beogradu pa mislim da bi bilo dodatnog 'cimanja' prilikom prenosa vlasnistva.
    Hteo bih da sva papirologija ide preko agencije.

Najbitnije mi je naravno da je vozilo tehnicki i mehanicki ispravno, da nije kradeno i da su svi papiri okej.
    Vozilo je uvezeno iz Svajcarske, registrovano je do Januara 2022. Vodi se na fizicko lice (prodavca).
  • shommy_kg
    CBC Veteran
    • 24.01.2009
    • 125
    • Kragujevac
    • Opel Astra G 1.6 16v

Najjednostavnije - uzmes broj sasije vozila i proveris u policijskoj stanici u svom gradu. Obzirom da je auto registrovan i to uliva odredjenu dozu sigurnosti da je sve ok. Ali eto...broj sasije i policijska stanica i resis se sumnje.
    Sto se mehanike / lima tice. Neko resenje bi ti bilo da nadjes korektnog limara i mehanicara, povedes ih sa sobom, platis im dnevnice za koje se dogovorite i to je to.
    I mozda najvaznije - imaj u vidu da kupujes polovan automobil. Ako imas 5.000 e gledaj auto do 4.000. U svaki polovan auto ima ulaganja, ma kako da je odrzavan. A trebas imati u vidu i neka nepredvidjena ulaganja (ako ih ne bude odlicno, ako ih bude - spreman si za to).

Comment

• sErGiO
      Moderator
      • 30.01.2007
      • 2769
      • Neko selo pored Beogr
      • Alfa Romeo 156SW

Najbolje bi bilo da se auto odveze u servis da bi ga majstor pregledao kako treba jer ovako na terenu može svašta da mu promakne.

Comment

• alexa05
        CBC Senator XXL
        • 23.07.2006
        • 1769
        • Smederevo
        • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Koje vozilo je u pitanju? Ajd baci link ako ugrabim vremena da ga pogledam

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
        EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• Marko0707
          CBC Član
          • 02.05.2021
          • 20
          • Beograd
          • N/A

U pitanju je Toyota Celica. Skinut je auto s oglasa jer sam dao 50e da rezervisem auto (hteo sam bas taj model i u tom stanju). Tako da ne mogu da prosledim link sa polovnih automobila.

Auto se prodaje za 2900e. Ja naravno imam 4000e kod sebe za nepredvidjene troskove.

E sad sto se tice pregleda u servisu. Interesuje me koliko traje taj pregled vremenski, koliko kosta(ovo mi nije toliko bitno jer ne zalim novac ali cisto da znam) i da li treba i koliko dana ranije da se zakaze. Hteo bih da zovem Tehn. pregled i reg. vozila dunav centar smederevo i da zakazem da se to tamo odradi i pregleda. Oni mogu da provere auto i mehanicki i legalnost i poreklo vozila.

Opet vodim se logikom, ako je auto vec registrovan, samim tim smatram da je legalan i da nije na nekoj poternici, ali opet nov sam i ne razumem se toliko.

Kako tacno funkcionise procedura sa policijskom stanicom i brojem sasije? Samo odem i kazem da li mozete da mi kazete da li je ovo vozilo legalno?

Comment

• milannik
            CBC Senator XXL
            • 23.12.2004
            • 1455
            • Niš

Što se legalnosti tiče, posle prve registracije policija ne dozvoljava da se vozilo otudji 60 dana.
            Za to vreme oni proveraju legalnost. S obzirom da je taj rok istekao a oni ga nisu uzeli, verovatno nemaju primedbe, i šta da ti kažu.
            Što se tiče Dunava, oni rade registraciju, i tehnički pred registraju, to su brojevi i spone u suštini, sumnjam da mogu, a i ako mogu da hoće da se bave stanjem vozila.
            Za to je bolje da odvezeš kod nekog lokalnog majstora, ako imaš nekog na preporuku.
            U suštini, sastaviš ugovor, overiš kod notara. Platiš porez, zameniš tablice ako nije isto registarsko područije i voziš...

Comment

• sri98
              Admin od Trpeze
              • 24.10.2004
              • 7262
              • Republic of Konjarnik
              • Toyota Corolla E 210

Za tebe kao pocetnika sa iskustvom voznje od jednom nedeljno uopste nije Celica, pre Corolla. Drugo, nasao si za Srbiju egzotican model koga mozda ima ukupno 30ak komada, pa ce eventualni zahvati na autu biti sigurno ne jeftini.

Provera u policji uopste ne funcionise kako je shommy_kg zamislio Za nepucene - nikakva provera, vozila, dokumenta, osoba ili cega god se ne radi bez prisustva(poseda) onoga sta se proverava. Ako proveravas auto, vidis da je nelegalan, onda treba i da je pred tobom da bi ga oduzeo - znaci nista samo sa nekim podatkom.

Treba da uradis kao sto je sergio napisao - servis- dizalica, kanal, sta vec - dijagnosika i eto uvida u stanje.

Jos jednom, Celica u Srbiji moze biti solidan problem za odrzavanje. Npr bilo sta od vesanja tesko da moze od Corolle npr + Celica je pravljena u malim serijama pa su i svo specificni delovi skuplji, tesko da ima aftermarketa.
              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Marko0707
                CBC Član
                • 02.05.2021
                • 20
                • Beograd
                • N/A

Hvala na odgovoru.
                Da li to znaci da zajedno sa kolima i vlasnikom treba otici u policijsku stanicu kako bi se utvrdilo poreklo i legalnost?

Malo dozu sigurnosti mi uliva to sto je auto vec registrovan cim je uvezen i ocarinjen, ali opet ne razumem se pa zato i pitam.

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

Bolje ti gledaj stanje auta i sta te po kojim ciframa ceka u buducnosti. Nazoves neku prodavnicu pa pitas posto u su npr solje ili ramena itd, tek da znas.

Legalan je sigurno, nije to G4 da se na otpadima trazi na kilo.

Mada mi deluje da si se odlucio za Celicu, pa sta kosta nek' kosta.

Comment

• Marko0707
                    CBC Član
                    • 02.05.2021
                    • 20
                    • Beograd
                    • N/A

Tacno je da nije za mene taj auto kao pocetnika, ali vec dugo planiram da ga uzmem jer mi se bas dopada auto a i cujem iz vise izvora da je pouzdan. Svi hvale motor. Za delove sam se raspitao, jesu malo skuplji ali ne zalim novac kad je Celica u pitanju

Comment

• sri98
                      Admin od Trpeze
                      • 24.10.2004
                      • 7262
                      • Republic of Konjarnik
                      • Toyota Corolla E 210

onda teraj, pouzdan je motor kao i svaka Toyota, samo pazi da te taj motor ne doveze do limara

Comment

• Marko0707
                        CBC Član
                        • 02.05.2021
                        • 20
                        • Beograd
                        • N/A

Nisam ljubitelj brze voznje tako da to nece biti problem.

Comment

• M-power
                          Moderator
                          • 10.01.2005
                          • 10060
                          • Bg; Banovo Brdo
                          • CorsaC, astra H,

Valjda ima neki ovlašćeni servis u blizini. Najbolje da tu proveriš vozilo, dobićeš najbolje informacije a možda nešto više i o istoriji održavanja samog vozila.
                          Ne mora da vukljaš majstore sa sobom nego dogovoriš u najbližem ovlašćenom servisu dolazak i pitaš za cenu. I onda pravac Smederevo u dogovoru sa vlasnikom da možete oterati auto do servisa kada dodješ.
                          To date there has never been a faster car built for the public road and,
                          it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Marko0707
                            CBC Član
                            • 02.05.2021
                            • 20
                            • Beograd
                            • N/A

Da da tako ce i biti. Hvala na odgovoru

Comment

• Marko0707
                              CBC Član
                              • 02.05.2021
                              • 20
                              • Beograd
                              • N/A

Imam jos par pitanja, pa ako je neko voljan da pomogne...

Da li je moguce u kupoprodajni ugovor staviti stavku npr "Ukoliko se nakon provere AMSS ispostavi da je vozilo nelegalno ili pod nekim dugom/hipotekom(provera u APRu) itd, da prodavac refundira kupcu full iznos iz ugovora" ?

Da li je to moguce odraditi kako bi se zastitili od potencijalne prevare?

Comment

Working...
                              X