Scenic IV - potencijalna kupovina

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

Scenic IV - potencijalna kupovina

Nakon par pokrenutih tema, a vezano za promenu cetvorotockasa pokrecem jos jednu, nadam se i poslednju.
    Nekako posle svakog razmisljanja, sabiranja, oduzimanja i koje cega jos, a sve u skladu sa mogucnostima i zeljama na kraju se uvek kao izbor nametne Scenic 4-te generacije. Zapremina kabinskog prostora, zanimljivi agregati, upotrebljivost vozila ali i dizajn i forma koja je donekle zadrzala MPV formu, a opet donela i Crossover izvedbu.
    Dakle u pitanju bi bio obican/kraci Scenic. Ne kazem da ne bih uzeo i Grand varijantu ali mi se ne svidja cinjenica da ne postoji opcija te verzije bez treceg reda sedista. Za grad je isto malo nezahvalan ali ako je rpimerak za ne odbiti onda sto da ne ali fokus je svakako na obicnoj verziji Scenic-a sa 5 sedista.
    Sto se godista tice otprilike 2017-2018. Za agregat bih se najpre opredelio za turbo-benzin varijantu ali kako je slaba ponuda istih, a ovi sto su po oglasima izlaze izvan mog budzeta verujem da ce opet biti dizel pod haubom. E sad ponuda dizela je sarolika sto se snage tice. Ja sam vec navikao na potencijal 1.6dci motora tako da ne bih isao na nesto slabije, a koliko vidim neretki su i primerci motora iste zapremine ali sa dve turbine i 160 ks. Verujem da je to isti motor uz samo dodatu jos jednu turbinu. Neko bi rekao razlog vise za potencijalne kvarove, a ja mozda da ta cinjenica ne stoji jer u ovakvoj izvedbi opterecenje ne pada samo na jednu turbinu vec na dve pa je verujem i duzi period exploatacije uz adekvatno odrzavanje. Sto se samog motora tice ne znam da li su tu nesto poboljasavali ali generalno taj motor voli da balavi, odnosno da pustaulje na dekli lanca i semeringu radilice. Nista strasno ali opet volim kada je motor suv ko barut. Srvisiranje tog motora, makar u 3. generaciji je nesto skuplje, pogotovo zamena seta lanca ali to je vec ono kako se kome zalomi. Ostale primedbe na motor nemam, cak verujem da ovaj jaci sa dve turbine trosi isto jer je 4. generacija nesto laksa.
    Sto se tice udobnosti, nisam imao prilike da pomenuti vozim malo duze. Generacija koju posedujem jeste udobna ali po gradskim prevojima i prelazima itekako hoce da oseti sve sto se pod tockom nadje i da to prenese u kabinu. E sad mozda je do sedista, mozda do starosti ali je tako. Nekako put do mora ne osetim ali me u gradskoj voznji ponekad bas iritira taj prenos zvukova u kabinu. Ne znam da li je kod aktuelne generacije nesto menjano na sistemu oslanjanja.
    Za transmisiju sam iskljucivo opredeljen sa automatski EDC menjac. Imao sam prilike da vozim par automatika i stvarno su prakticniji. U tehnickom smislu su toliko usavrseni da budu brzo, nezni i pouzdani uz istu ili neznatno vecu potrosnju. Koliko sam uspeo da nadjem podatke EDC menjac iz aktuelne generacije je ustvari menjac sa dvostrukim kvacilom sa 7. stepeni prenosa. Da li je to onda ista konstrukcija kao DSG menjaca ili postoje neke razlike?
    Sve ostalo sto bih rekao je stvar ukusa. Oprema bi pozeljno da bude bogata u smislu da ima veliku navigaciju, senzore napred i pozadi, led svetla itd...
    I na kraju tema jeste vezana za Scenic ali obilazeci nekolicinu placeva prodavci su mi nudili da pogledam i Citroen C4 Spacetourer (ex Picasso). Takodje slicno vozilo, podjednako zanimljivo ali bez elemenata Cross-a, dakle klasicni MPV. Postoje neka resenja koja mi se vise svidjaju, dok recimo za automatki menjac znam da je nesto sporiji ali kazu generalno pouzdaniji i ima 6. stepena prenosa. Dizel motori su nesto slabiji osim 2.0 HDI izvedbe koji verujem i da vise trosi. Osetno su jeftiniji od Scenica, a razlog pronalazim u tome da su mozda ta vozila na starijoj platformi i da na trzistu aktuelna verzija postoji duze od Scenica 4. generacije. Mozda gresim ali to mi je prvo palo na pamet.
    Eto "ukratko" toliko, a dobrodosao je svaki komentar, licno iskustvo ili konkretno znanje...pa cak i ono "rekao mi jedan poznanik".

Renault Scenic 1.6 Dci 160ps BOSE | Polovni Automobili

Citroen C4 Grand Picasso 2.0HDI SHINE A/T | Polovni Automobili
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

Da li neko zna kako funkcionise verzija sa Hybrid Assist? Da li su u pitanju bolje performanse ili samo manja potrosnja, odnosno da li taj elektromotor funkcionise npr. kao kod Suzuki Vitare gde se aktivira pri polasku i snaznim medjuubrzanjima? Da li se Scenic sa ovvim dodatkom vodi kao laki hibrid zbog registracije?

Comment

• Gruja
      CBC Senator XXL
      • 09.02.2006
      • 614
      • Bgd
      • Alfa 75 TS

Moja iskustva su vrlo ograničena ali možda ti budu od koristi

1. Ovo za hibrid nemam pojma, idemo dalje

2. Citroen - ovo što si okačio je Grand verzija, ekvivalentna Grand Scenicu. Vozio jedno kratko vreme, baš Grand, baš 2.0 i baš automatik
      Auto je bio iz rent-a-car-a, razvaljen načisto, jedva sam čekao da ga vratim jer sam se plašio da će stati negde usput.
      I takav je išao jaaako dobro, ima snage dovoljno.

Inače vozim privatno 308 SW sa tim motorom i menjačem. Pouzdani skolpovi. Menjač je čuveni Aisin TF-80 SC, radi odlično i traje, menja se ulje na 60k i miran si.
      Nisam primetio nikakvu sporost u radu istog, nikakvu neodlučnost, nikada pogrešio nije u izboru stepena prenosa (što sam doživljavao kod drugih - vrati stepen gde nije trebao, istripuje se pa bespotrebno zadržava postojeći i slične sitnice). Za menjač samo reči hvale!

3. Vozio jako kratko Grand Scenic manuelni sa 1.7dCi motorom (naslednik ovog 1.6 što gledaš), 120ks, slabija verzija.
      Auto je moderniji od C4, iako malo konvencionalnije instr. table. Iskreno, delovao mi je manji od C4, lakše sam se svikao na njegove gabarite iako su zapravo vrlo, vrlo slični.
      I sa ovih 120ks je išao sjajno, imao sam utisak da je dosta brži od deklarisanih čitavih 14ak sekundi do 100!
      Moj lični utisak je da je C4 prostraniji u kabini, ima više mesta nazad, a G.Scenic veći gepek. Nisam oba pakovao pa da uporedim, ovo je samo utisak onako na oko.

EDC... Uf... Jeste dvostruko kvačilo kao dsg, ali nisam nikada probao. Ono što bih ti preporučio je da se lično uveriš kako radi jer sam davnih dana pročitao (i to samo na jednom testu i nikad nigde više!) da ume da bude nezgodan kada recimo parkiraš u rikverc uzbrdo. Tada previše naglo hvata i hoće da poskoči auto u nazad i eto te u braniku.
      I to pričam o novom autu, potpuno ispravnom.

Tako da bih ja definitivno baš tu situaciju negde simulirao/probao pre nego iskeširam auto.

O pouzdanosti slabo znam sem da su se javljale kojekakve greške u radu ali većinom softverske prirode koje su lako tj. jeftino rešive.

Moj zaključak: Scenic mi je lepši na oko i za nijansu prijatniji za korišćenje, ali s obzirom da mi je kombinacija 2.0HDI/AT6 poznata i proverena uzeo bih C4. (i to baš u ovoj boji koju si okačio, ali "kratki" )

Nadam se da sam ti makar malo pomogao...
      Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• markofpi
        CBC Senator XXL
        • 27.07.2006
        • 1552
        • Bezanijska Kosa

Hvala za subjektivno misljenje. Recimo da imamo donekle slican utisak.

Sto se samo verzije tice da li je Grand ili ne, meni nije toliko bitno jer mi je svaka lepa na svoj nacin. Potrebe za produzenom verzijom nemam ali sto kazu od viska glava ne boli. E sad jedino sa strane prakticnosti i gradske voznje tu sam ipak vise za klasicnu verziju, a i zasto bih teglio jos 100-150kg vise ako ne moram. No, kao soto rekoh ako se desi primerak za ne odbiti ako bude Grand nemam nista protiv.

Za taj Aisin TF-80 SC menjac sam citao da je Japanski i da je dosta pouzdan. S druge strane verujem ti sto se tice kulture rada i ucinkovitosti da tu nema problema.

Sto se snage tice iz nekog licnog iskustva smatram da je dizelskih 120 ks neki minimum, a optimum 150.

A za sam osecaj...verujem da u C4 ima nesto vise mesta ali da je Scenic mozda zanimljiviji za voznju i malo lepsi u smislu da je dizajn novijeg datuma, kao i sama koncepcija vozila.

Comment

• markofpi
          CBC Senator XXL
          • 27.07.2006
          • 1552
          • Bezanijska Kosa

Da li neko zna specifikaciju paketa opreme za Grand Picasso?
          Takodje, negde sam procitao da se od 2018 godine umesto robotizovanog automatskog menjaca ugradjivao klasican automatik sa 8 stepeni prenosa (EAT8) Da li neko zna kakav je ovo menjac u smislu kulture rada, pouzdanosti i troskova drzavanja? Procitah da je efikasniji za nekih 7%, laksi 2kg i ima S&S, a dolazi iskljucivo sa BlueHDi motorom (motor sa starim menjacem valjda nije Blue).
          Last edited by markofpi; 14.09.2022, 14:38.

Comment

• Gruja
            CBC Senator XXL
            • 09.02.2006
            • 614
            • Bgd
            • Alfa 75 TS

Specifikaciju opreme ne znam.

Robotizovani menjač je išao samo uz 1.6HDI, onaj od 111/112ks. Nakon revizije, kada je dobio 120ks dobio je i isti onaj Aisin menjač sa 6 brzina koji sam spominjao gore. To je bilo negde oko 2012. godine...

E tu negde oko 2018. koju spominješ (nisam tačno siguran ni kada a nije ni važno ) je TF80SC zamenjen za noviji sa 8 brzina. Trebalo bi da je isto Aisin ali AWF8 no iza ove tvrdnje ne stojim
            Ta tvrdnja o 7% je fabrička što realno u praksi znači vrv 2 do 3% ali ni to nisam imao priliku da testiram.
            Start stop ima i ovaj sa 6 brzina.
            I da, Blue su i ovi stari motori
            Last edited by Gruja; 15.09.2022, 08:51.
            Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• DS9
              CBC Senator
              • 27.10.2011
              • 280
              • Beograd

Originally posted by markofpi View Post
              Da li neko zna specifikaciju paketa opreme za Grand Picasso?
              Vidi da li ti informacije (u tabelama) sa sledećih linkova koriste. Ono što nisam siguran su eventualne razlike ostalih evropskih varijanti u odnosu na britanske, ali možda je i to precizirano. Verovatno treba obratiti i pažnju na godinu izdavanja brošura (jer su neke iz različitih godišta).

this is the 2011 brochure of the Citroën Grand C4 Picasso (UK-specifications), for your viewing pleasure :-)

Last edited by DS9; 16.09.2022, 00:55.

Comment

• markofpi
                CBC Senator XXL
                • 27.07.2006
                • 1552
                • Bezanijska Kosa

Hvala za linkove. Nazalost, neki su za proslu verziju, a samo jedan za aktuelnu u kom opet ne vidim da igde pise Shine.
                Inace, bio sam u prolazu pa svratih na prvo gledanje, onako iz znatizelje.
                Auto je bas efektan sto se boje i hromiranih detalja tice. Gledao sam zazore, rubove, krajeve krila, branika itd...i deluje da nije cukan i farban iako na samoj limariji postoji par manjih ostecenja laka.
                Unutrasnjost da ne pricam...futurizam i avangarda koja se nekome svidja, a nekome ne. Deluje sve ocuvano, sa tek sitnim dokazima upotrebe. Motor lepo radi, radi svako dugme koje sam pritisnuo. Probne voznje nije bilo, to neki naredni put ako bude prilike...

Comment

• markofpi
                  CBC Senator XXL
                  • 27.07.2006
                  • 1552
                  • Bezanijska Kosa

Da malo osvezim temu.
                  Obisao sam dobar deo primeraka Scenic IV koji su u Bg i blizoj okolini. Sve je to ulickano, oprano, izribano, usminkano. Lepo izgleda, sednes unutra sve super, upalis sve lepo zvuci ali kad krenes u malo detaljniji pregled epilog je da su auti ili cukani ili zahtevaju solidna ulaganja (ako ne odmah onda u narednih 10 hiljada km sigurno), a neretko je slucaj i jedno i drugo. Sta se moglo i trebalo to je zakrpljeno u fazonu drzi vodu dok majstori odu.
                  To sto je auto bio cuknut i nije neki problem, pod uslovom da je sanirano kako treba. Meni je nekako veci problem to sto prodavcu predocis dokaze sta sve na autu mora da se zameni i koliko je to otprilike para ali on i dalje tvrdi da to nije tacno. Zato je vecina primeraka jos uvek po oglasima nazalost. Ajd sto nema normalnih kola, vec nema ni normalnog prodavca. Sve neke kombinacije, lovacke price, dobio u zameni itd itd...ali je auto top, full i mogu na kraj sveta.
                  Toliko mi je dosadila potraga da sam spustio svoje kriterijume i poceo da gledam i nesto nizi rang, pa tako naidjoh i na ovo:

Polovni Fiat 500L Cross 2017. god. Polovni Automobili Srbija, Beograd

Sve do juce dok se juce na oglasima nije pojavio novi primerak Scenic IV:

Renault Scenic AUTO PANO 160k LED 7 | Polovni Automobili

Cena u proseku niza za oko 3000e, lokacija Novi Bg, oprema, motor, menjac, sve se uklapa. Kada sam nazvao auto je zapravo u garazi na drugom kraju grada jer mu je istekla registracija. Navodno je uzet kao zamena za mnogo skuplje vozilo itd itd. Obzirom na izuzetno povoljnu cenu otici cu i uzivo da ga vidim pa javljam utiske. Do tada ako neko ima sta da kaze, doda ili oduzme, samo napred.

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

168000 km ?!

ja bih za te pare kupio novog klia,ili za malo vise captura.
                    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

nikako da shvatim zasto u situaciji kad su ocekivanja velika a izbor nikakav, sam ne uvezes auto?

kad vidim ovo u oglasima prvi vlasnik u srbiji a u ukupnom zbiru peti ili dvaespeti, pa jos zamene tante za kukuriku, zaobici oglas u sirokom luku.
                      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• markofpi
                        CBC Senator XXL
                        • 27.07.2006
                        • 1552
                        • Bezanijska Kosa

Za te pare novi Captur cisto sumnjam osim na nekoj akciji sa osnovnom motorizacijom. Clio imam kao zenin auto, za grad je super, za sve ostalo nije.
                        Do sada sam uglavnom kupovao polovnjake sa oko 150k km na satu, vozio do oko 250k km i prodao. Ulaganja postoje ali sve u skladu sa tom km ali i konkretnim stanjem vozila prilikom kupovine.
                        Pre bih uzeo onaj 500L iz oglasa nego osnovni Clio.

Comment

• markofpi
                          CBC Senator XXL
                          • 27.07.2006
                          • 1552
                          • Bezanijska Kosa

Originally posted by Chubbs View Post
                          nikako da shvatim zasto u situaciji kad su ocekivanja velika a izbor nikakav, sam ne uvezes auto?

kad vidim ovo u oglasima prvi vlasnik u srbiji a u ukupnom zbiru peti ili dvaespeti, pa jos zamene tante za kukuriku, zaobici oglas u sirokom luku.
                          Zato sto vrv jos nisam spreman za to. Ne znam nista oko toga, gde, kako, sta...mnogo pitanja, a i odakle uvesti, a biti siguran. Ovako trazim pa pre ili kasnije...nije mi hitno pa je mozda i to jedan od razloga. Osim ako znas nekog proverenog i od poverenja i iskustva pa da se ta prica eventualno pokrene s mrtve tacke.

Comment

• markofpi
                            CBC Senator XXL
                            • 27.07.2006
                            • 1552
                            • Bezanijska Kosa

Jedan lep primerak C4...koliko je verovati da je samo 58k km ne znam.
                            Citroen C4 Picasso 2.0 HDI AUT. 58000 | Polovni Automobili
                            Cena opet, prava sitnica.

Comment

• sErGiO
                              Moderator
                              • 30.01.2007
                              • 2769
                              • Neko selo pored Beogr
                              • Alfa Romeo 156SW

Navodno ima servisnu knjigu i sve vreme je održavan u ovlašćenom servisu tako da pretpostavljam da preko broja šasije može da se dođe do nekih podataka u ovlašćenom servisu.

Comment

Working...
                              X