Shishanje ovaca

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dragan
    CBC Veteran
    • 18.09.2005
    • 184
    • U blizini Novog Sada

Shishanje ovaca

Novi zakon o saobracaju,kako sam cuo,treba da stupi na snagu u martu mesecu.E sad me interesuje,da li neko zna detalje, sto se dotice auto gasa.Ja sam cuo svasta od "dobro obavestenih" ljudi,da sad ne nabrajam,u glavnom nista lepo.Da ne bude na kraju da drzava lupi 10-15 hiljada, neke takse na gas prilikom registracije,a sto se tice kriterijuma za atestiranje da ostane po starom.
  • ivan_alfa
    CBC Član
    • 23.11.2005
    • 41
    • NIS

Kod nas ti je vala sve moguce , svuda se pospesuje ugradnja plinskih uredjaja, kod nas je obrnuto, da ih oporezuju.
    E nece moci, kazem NEISPRAVAN. Stavis jednu cevcicu da visi cisto formalno (pa gde prodje ), nije bas tako,ali nece valjda

Comment

• Srdjan
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 2416
      • Bajina Basta/Beograd

Ali zato ne odradis atest i kada budes trebao da registrujes, tutnes koji evro radniku koji ce da zazmuri na ugradjenu instalaciju i problem resen...
      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Ko je sada gori, drzava ili vi?

Dok god budemo gledali sve da izbegavamo, dotle ce drzava nametati sve vece troskove. Budzet nekako mora da se popuni!!!!
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

Pa zar mi od nase sirotinje treba da popunjavamo budzet a "gospoda" iz tog budzeta da kupuje sebi AUDI i to ne na plin nego 4.2L benzin. nisam ja ugradio plin eto zato sto ne znam sta cu sa sobom i parama koje imam, sto bi moja baba rekla : "od besa" ,nego zato sto nemam da se vozim na benzin . Ne dam bre ni banku lopovima i secikesama!!!
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• dranix
            CBC Senator XXL
            • 04.10.2004
            • 3079
            • Antwerpen/Belgium
            • Saab 9-3

Vidite ovako. Ovde u Belgiji ima ekstra takse na diesel i na LPG. Svi se zale a narocito sto nema agrumenata sto se ekologije tice i gasa. Problem je cena. Cena na pumpi je ista za gas za auto ili propan za domacinstvo koji vam tankaju u velikoj kolicini u kucni tank. To ljudi gde nema gasne instalacije zemnog gasa normalno imaju za grejanje i sanitarnu vodu. Cena loz ulja je skoro ista kao za gas plus sto mozes da sipas i ulje za frit i cak i upotrebljeno ulje bez prepravke dizel sistema goriva. Mislim na dizele uopste a ne na moderne motore. Cak ako neko i kontrolise na putu (to se radi) ne moze da kaze da je gorivo crveno a NIJE zabranjeno trositi alternativna goriva umesto dizela a loz ulje jeste zabranjeno. Gde jos ima da je bilo koje pogosko gorivo sa placenim taksama jevtino. Ne zanosite se. Voznja na gas nije jevtina kao sto vam se cini i nista se ne dobija za dzabe. Odgovorno tvrdim da se najvise isplati mali (laksi) diesel auto za svakodnevnu upotrebu. Tek za velike motore, dzipove i ostala s..nja dolazi LPG kao prihvatljivo resenje. Odluka da se naplacuje taksa na gas je sasvim logicna i isplati se (kao i uvek) opet SAMO bogatima koji voze luksuzna vozila. Sta je za "amerikanca" 150 evra godisnje? Tri tanka gasa sa kojima ne moze da ode skoro nikud s obzirom na potrosnju. Da je gas zanimljiv kao gorivo sva firmina vozila bi se vozila na gas a ne na dizel kao sto je sada u 99,99% slucajeva. Cena gasnih instalacija je jos uvek veoma jevtina u SCG sto nece trajati dugo. Cest odlazak majstoru je zagarantovan a ni to nece uvek biti jevtino (ovde je papreno skupo sve u vezi gasa osim samog gasa cija cena stalno raste). Citajte samo forum. Najveci "problemi" se odnose na gas. Ako ste spremni da vozite tip-top sredjene automobile (sto isto kosta) onda je gas sasvim OK i jos uvek ima neku buducnost dok se cena ne izjednaci sa drugim gorivima sto je veoma moguce. Hteo sam da kazem da ta nova taksa uopste nije najvece zlo niti je preterano velika za one koji se bas voze postenu kilometrazu godisnje a za ostale nije gas uopste. Ko ne veruje neka baci na papir ovo sto sam napisao. Sto se shishanja ovaca tice one za to i sluze. Nema nam spasa osim bicikla mozda, a i zdravije je

Comment

• -Miki-
              Moderator
              • 09.11.2005
              • 708
              • Valjevo
              • Honda Accord coupe cg4

Originally posted by Eon
              Ko je sada gori, drzava ili vi?

Dok god budemo gledali sve da izbegavamo, dotle ce drzava nametati sve vece troskove. Budzet nekako mora da se popuni!!!!

Auh skoci mi pritisak ova konstatacija ti je totalno bezveze.
              Kao prvo mi kroz registracije dajemo ogromne pare za puteve a KAKVI SU ? OCAJNI Samo ja za ova 2 koja imam dajem godisnje oko (ove godine) 30.000 dinara a ti proceni koliko ima vozila u srbiji i koje su to pare , pa kroz carine, prenose vozila itd trebali bi da drzava kroz celu srbiju uradi autobanove a kolko ih mi imamo ? imamo samo puteve na kojima je u 90% deonica ogranicenje 50km/h kao i pre 30 godina ?

A gde su jos ovi tekuci nameti: radari , pojasevi i raznorazni "putni reketi" (u proseku bar jednom mesecno), pa jos nameti koje drzava uzima kroz gorivne derivate i sve to puni drzavni ( i jos neciji) budzet a najmanje od tih para ide za ono zasta je namenjeno tj puteve, a na sve to ti pricas kako mi ne treba da bezimo od "obavezama prema drzavi" i opravdavas jos haraca i taksi. Hmmm
              Saab 9-3 sport sedan 1.9 TiD 150KS

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

Sa Dranixom se 100% slazem. Jeftino gorivo postoji samo u Rusiji i Americi i nigde vise. Drzavi je taj namet najsigurniji i najobimniji i nijedna drzava se nece libiti da zahtvati sto veci deo. Cena nafte za zemlje u okruzenju je potpuno ista, opet zbog manjih nameta kod nas je gorivo najjeftinije!!!!

@Miki
                Tvoj bes potpuno razumem. Ali uzmi u obzir celokupnu mrezu i to da po kolima dajes za puteve oko 50-60 eura godisnje. Mislis da za te pare nesto moze da se uradi?!?! A sto se tice kazni, pa sam sebi dozvoljavas da ti to bude tekuci namet. Ja ne podnosim nacin njihovog ophodjenja prema nama, ali sam za daleko stroziju kaznenu politiku!!!!

Comment

• -Miki-
                  Moderator
                  • 09.11.2005
                  • 708
                  • Valjevo
                  • Honda Accord coupe cg4

Vidi , ja ne pricam o celokupnoj putnoj mrezi , uuuu to je daleka buducnost pricam o regionalni putevima itd . Pa seti se samo koliko si rupa "pronasao" samo na ibarskoj magistrali jbg da ne idemo dalje. A tih 50-60e godisnje po autu itekako mogu da doprinesu ali ja sam namerno naveo i nekoliko (od malih milion nameta po pitanju auta) ostalih koji se navodno uzimaju za puteve a ustvari zavrsavaju ko zna gde.

Sto se tice radara brzine pa zar nije tragikomicno da su ogranicenja brzine na putevima ostala od pre 30 godina kad su se vozili "kecevi , fice , tristaci i ostale "zestoke masine" , i sadasnji automobili koji imaju abs,asr i mnoge druge dodatke koji obezbedjuju mnogo kraci i bezbedniji zaustavni put u odnosu na nekadasnje makine.Uostalom i to govori kojim se tempom renoviraju (ako nista drugo) ti nasi putevi a pare koje drzava uzima na konto njih su ogromne.

Slazem se s tobom da su kazne u nekim slucajevima preblage u smislu alkohola (uzeo bi im dozivotno dozvolu) , prolaska kroz crveno svetlo i sl. stvari ali brzina na putu je relativna stvar ,jbg ne kazem da treba voziti 120 kroz naselje ali i 50 je brate smesno .
                  Saab 9-3 sport sedan 1.9 TiD 150KS

Comment

• Eon
                    Moderator
                    • 10.03.2005
                    • 4225
                    • Beograd-NBG-44
                    • Superb 2.0 4x4 DSG

Kakvo je stanje puteva bilo kod nas, sada je jos super. Nista ne moze preko noci. Od ove cifre koju izdvajamo, putevi ne mogu ni da se pristojno odrzavaju. Mora da se dodaje sa strane. Dali znas kakvi su putevi u USA, a koliki su ima nameti? Ili mozda negde po Evropi, gde su putevi savrseni, a registracija kosta kao polovan auto?

Ogranicenje u naseljenim mestima nikada nece preci 60 km na cas. Pa cak i kada budemo vozili space shuttle-ove. Nije se mnogo skratio kocioni put prosecnog vozila u odnosu na pre 20 god, mozda neki 10%, sto znaci da toliko i brzina moze da se poveca - na max 66km/h. Problem su po meni ogranicene brzine na autoputevima i magistralnim putevima, gde ima uslova za nisko letenje. U gradu ja retko vozim mnogo brze od dozvoljenog, a tolerisu do 30 km/h (blaga je kazna), a na auto putu, zavisi od vozila ali idem od 150-200 km/h.

Comment

• dranix
                      CBC Senator XXL
                      • 04.10.2004
                      • 3079
                      • Antwerpen/Belgium
                      • Saab 9-3

BTW samo da vam stvari budi malo jasnije. Kazna za pogresno parkiranje (bez pauka) je ovde otprilike toliko koliko i godisnja taksa za LPG (oko 150eura). Problema sa putevima i cenom odrzavanja ima svuda. I ovde pare idu ko zna gde i sta se sve radi i presipa. Mogu da vam kazem da su ovde ogranicenja brzine gora nego u SCG iako su putevi bolji. Placamo da bi smo isli sporije? Mozda da stignemo zivi i zdravi? Ogranicenje na putu ranga ibarske magistrale bi ovde bilo 70km/h a radari i kamere (mozda i semafori na mestima sa ukrstanjem puteva) SVUDA. Zamislite samo kad bi ste stigli negde a mora se ibarskom jer nema alternative. Zato, glavu u torbu i teraj. Niti je ovde dobro niti je tamo lose a jedno je zajednicko da su usta svake drzave jednako gladna svuda i pored svih mogucih stednji i restrikcija. Treba se vec jednom shvatiti da treba prvo stedeti da bi se zivelo udobno i "luksuzno". Ako se rasplinemo na niz svakodnevnih gluposti koje ne vrede nista niti nam pruzaju bilo kakvo zadovoljstvo ne ostaje nam nista za "prave stvari". Ko razume, shvatice...
                      Strah me je i da pomislim kakve cemo sve probleme imati svi mi da Amerika ne ostane bez jevtinog goriva. To ne da je blizu nego je vec odavno pocelo, samo...

Comment

• omBRE
                        CBC Član
                        • 11.09.2005
                        • 90
                        • Zemun/Chicago

Samo u Beogradu ima preko 500.000 vozila, i u proseku daju godisnje po 100evra (mozda i vise jer tu ima i kamiona i autobusa) za onaj deo registracije koji ide u budzet, pa to je 50.000.000evra, da ne govorim delu koji zahvataju iz cene goriva (a to je barem pola cene goriva).
                        Neka svaki od tih 500.000 vozila potrose bar 10 litara dnevno, to je oko
                        2.500.000evra svaki dan.
                        Da ne pricam o bezobraznim putarinama za "autoputeve" i saobracajnim kaznama, samo cu se jos vise iznervirati...
                        Jos koji dan i palim odavde tamo gde je benzin 2$ za galon i necu vise da se nerviram i razmisljam sta je sledece sto ce da smisle da mi izvuku poslednji dinar iz dzepa...
                        a vi kako te?

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Jeftino gorivo postoji samo u Rusiji i Americi i nigde vise
                          i u Africi pa u arapskom svetu takodje.

i kod nas je gorivo jeftino samo za sebe. na 1 dinar cene goriva idu 3 dinara extra za takse. (socijalu).

za sada je politika generalno u Evropi da se kroz gorivo pune budzeti na ustrb smanjenja troskova poslovanja firmi odnosno ulaganja u razvoj.
                          u SAD goriva su (za nase pojmove) maltene bez taksi.

Cena nafte za zemlje u okruzenju je potpuno ista, opet zbog manjih nameta kod nas je gorivo najjeftinije
                          da li zato ?
                          ili mozda sto je namet isto tako veliki ali je sama cena iz rafinerije ubedljivo najmanja (ono sto dobija NIS, i cesto gubi direktno tzv. na supstanci odnosno jefitnije prodaje benzin iz rafinerije nego sto kosta nabavna cena nafte kada se preradi u benzin).

sve je to politika drzave, a alavost drzave je po pravilu bez granica.

kada drzava ima manjak ne smislja nacine kako da pristedi i smanji troskove, odmah se smislja kako jos vise uterati haraca

sto to unistava privredu, gura inflaciju..to se sledeca Vlada da resava , i ukrug.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141

Strah me je i da pomislim kakve cemo sve probleme imati svi mi da Amerika ne ostane bez jevtinog goriva. To ne da je blizu nego je vec odavno pocelo, samo...
                            delimo isti strah.
                            kada pocne da tone brod sa sadasnjim nacinom organizacije snabdevanja gorivom po diskontnim cenama da ne povuce i ostatak planete u provaliju...

evo, vec je Britanija pocela da uvozi naftu od ove godine, prvi put...

u MK su startovali sa busenjem (Englezi i Ameri) radi trazenja nafte i gasa, isto se ocekuje i za Kosovo.
                            za Irak i vrapci znaju zasto je izazvan pohod..
                            trenutno drma kriza sa prirodnim gasom iz Rusije...

a o stednji energije se slabo ili nimalo prica a jos manje aktivnim merama podstice.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141

da ne govorim delu koji zahvataju iz cene goriva (a to je barem pola cene goriva).
                              u prosloj godini je, otprilike, odnos bio benzin kosta 23 dinara a ostalo do 87 dinara su takse raznih imena. i u tome jedno 2-3 dinara marza trgovaca.

uostalom ko se seca bio je i zesci spor prometnika naftinim derivatima sa drzavom oko toga.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X