Shishanje ovaca

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

@Brick

Ne sirimo temu. Jeftinije je gorivo iz bugarskih i rumunskih rafinerija, pa cak i iz grckih (samo euro dizel). Sreca je sto nasa drzava najmanje zahvata.

Prosecna vrednost koja se godisnje sliva u budzet je broj vozila puta u proseku oko 50 eura, a koliko kosta km puta?
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• omBRE
      CBC Član
      • 11.09.2005
      • 90
      • Zemun/Chicago

Odakle ti podatak od 50 evra po vozilu? Objasni ti mom bati onda kome daje ostalih 500 evra za registraciju za BMW 750...
      a vi kako te?

Comment

• -Miki-
        Moderator
        • 09.11.2005
        • 708
        • Valjevo
        • Honda Accord coupe cg4

Originally posted by Eon
        Kakvo je stanje puteva bilo kod nas, sada je jos super. Nista ne moze preko noci. Od ove cifre koju izdvajamo, putevi ne mogu ni da se pristojno odrzavaju. Mora da se dodaje sa strane. Dali znas kakvi su putevi u USA, a koliki su ima nameti? Ili mozda negde po Evropi, gde su putevi savrseni, a registracija kosta kao polovan auto?

Ogranicenje u naseljenim mestima nikada nece preci 60 km na cas. Pa cak i kada budemo vozili space shuttle-ove. Nije se mnogo skratio kocioni put prosecnog vozila u odnosu na pre 20 god, mozda neki 10%, sto znaci da toliko i brzina moze da se poveca - na max 66km/h. Problem su po meni ogranicene brzine na autoputevima i magistralnim putevima, gde ima uslova za nisko letenje. U gradu ja retko vozim mnogo brze od dozvoljenog, a tolerisu do 30 km/h (blaga je kazna), a na auto putu, zavisi od vozila ali idem od 150-200 km/h.
        Auu Eone stvarno me ostavljas bez reci , izvini da se iza tvog nika ne krije mozda -dinkic ili neko njemu blizak Necu da sirim temu jer je rec bila o novom nametu od strane drzave na sta sam ja odgovorio (kao sto misli 99,9 posto ljudi a ti si bas u onih 0.01 posto koji podrzava namete pa ne mogu da verujem .

Do sad sam se uzdrzavao da ti kazem nesto grublje ali ti najblaze receno pricas gluposti. Kako ti ovde Ombre navede samo primer iz Beograda o kojoj cifri automobila ,autobusa i drugih oporezovanih vozila je otprilike rec , pa po tome puteve - ovo malo sto ih imamo do sad za sve ove godine mogli da poplocamo mermerom koliko je para uzeto na konto njih za poslednjih recimo 5 godina (otkad je kod nas registracija "lepa stavka") a ti ovde pricas kako je sve to nedovoljno i za krpljenje ?! Ja jedino mogu da shvatim to sto ti pricas osim ako si uzeo u obzir koliko drzava ZAISTA DAJE ZA PUTEVE a ne koliko im im dajemo para pod sifrom"za puteve" to je onda ok. Koliko ima novih puteva uradjenih u srbiji sem one precice preko ostruznice - a ona je pustena za slikanje pa brzo posle toga zatvorena i doradjivana. Uostalom ok to je tvoje misljenje ako ti podrzavas takvu vrstu ataka drzave na nase dzepove ja cu ti vrlo rado prepustiti da registrujes neki moj auto . Sto se puteva u americi i po evropi naravno da znam njihov seoski je bolji od nase ibarske i ko je za to kriv ? MI jer nismo dali dovoljno para ? hmm gluposti

Sto se tice registracije opet pricas svasta , ne znam za svaku zemlju pojedinacno ali navescu ti englesku (ortaci su mi tamo studirali pa znam pouzdano) tamo je osiguranje 80% cene registracije i ono kosta malo ili papreno u zavisnosti od vrste automobila - najeftinije mala kubikaza a najskuplje je za turbo i ostale snazne automobile jer spadaju u visokorizicni automobile , sto se bukvalno utvrdjuje kod svakog osigurav. drustva za sebe- putarine i taxe su gotovo simbolicne. Ima jos jedna stvar po cemu je samo nasa drzava poznata a to je prenos automobila koju placa svaki kupac polovnog auta sto je recimo apsurd jer je na taj auto vec placen porez kad je uzet nov (u nemackoj je to taksa od 10-tak evra a kod nas ?)

Sto se tice tvoje izjave da se nije promenio kocioni put kod recimo fice i npr mog xm-a (sa 4 diska i abs-om) ili keca i golfa III,IV,V hmmm sta reci ako je po tebi razlika par metara onda me i ne cudi ono tvoje pisanje gore .

Btw ni ja po gradu (valjevu) ne vozim nesto preko ogranicenja ali je problem sto kad krenem za npr smed. palanku gotovo ceo put su naseljena mesta selendre sa ogranicenjima od 40-60 i sta preostaje da vozim "normalno" i pazim na radar koji mi vise steti nego sto koristi jer mi odvraca paznju od puta .

NHF ali zaista pricas neke stvari bez nekog realnog smisla ...
        Saab 9-3 sport sedan 1.9 TiD 150KS

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Originally posted by -Miki-
          Kako ti ovde Ombre navede samo primer iz Beograda o kojoj cifri automobila ,autobusa i drugih oporezovanih vozila je otprilike rec , pa po tome puteve - ovo malo sto ih imamo do sad za sve ove godine mogli da poplocamo mermerom koliko je para uzeto na konto njih za poslednjih recimo 5 godina (otkad je kod nas registracija "lepa stavka") a ti ovde pricas kako je sve to nedovoljno i za krpljenje ?!
          Ja bih na ovo imao samo da dodam da se u NS i okolini baš dosta pravi a verujem i u BG. Problem je što je ovde sve ali baš SVE odma otišlo u PM lošim izvodjenjem radova. Ni jedana ulica ili put nije dočekala par meseci da ostane kao nova. Neko debelo drma tim parama za ponovnu izgradnju već izgradjenog po X puta, zato verovatno nema za nove puteve a ne zato što su davanja mala.

Tema nije za ovde ali je sasvim dobra pa će biti premeštena u Opšte diskusije.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• dranix
            CBC Senator XXL
            • 04.10.2004
            • 3079
            • Antwerpen/Belgium
            • Saab 9-3

Kad bi bio SIGURAN da ces platiti skupu kaznu (i ako je prva) onda bi vozio kroz naseljeno mesto max 50km/s ( u zoni skole 30km/h) i ne bi gledao gde su kamere jer su ustvari svuda. Takva ti je drzava bolja? Da ti ne pricam da si te iste kamere platio ti sam a o cenama istih i o njihovom broju da i ne govorim. Tvoj ABS i slicne gluposti sacuvaj za sebe jer svi mi to imamo a deca i biciklisti ginu kao pecurke i pored sve "torture" od strane vlasti. Ko onda nije normalan? Vreme kauboja je proslo cak i na filmovima odavno. Ovde nas mnogo ima mozda bi ti bila bolja Australija gde se vozi po 50km pod dugackim svetlima jer nema nikoga osim po koji kengur na pojedinim putevima. To je ipak tamo i u slicnim zabitima, a ovde... Verovatno su tamo takse male. Pitaj drugare sa foruma iz AU da ti kazu

Comment

• HotDog
              CBC Senator XXL
              • 06.05.2005
              • 965
              • BSG 75 (011)

Originally posted by -Miki-

..... ali je problem sto kad krenem za npr smed. palanku gotovo ceo put su naseljena mesta selendre sa ogranicenjima od 40-60 i sta preostaje da vozim "normalno" i pazim na radar koji mi vise steti nego sto koristi jer mi odvraca paznju od puta .
              malo off, ali velika istina, treba uvesti zabranu "zaseda" radarskih patrola, vec da moraju da budu vidni sa odredjene distance, jer bas upravo ko sto rece miki, odvracaju paznju od puta, i jos plus moze da se desi da neko u panici iznenada zakoci i napravi jos vece njesra.. ali ostaje ono pitanje u tom slucaju, sta im je vaznije, postovanje ogranicenja, ili naplacivanje kazne?

Comment

• Dren
                CBC Senator XXL
                • 24.08.2005
                • 1068
                • Sarajevo

Kakvo je to pitanje ? Naravno da je vaznije naplatiti kaznu, ili barem dorucak za patrolu...!

Comment

• -Miki-
                  Moderator
                  • 09.11.2005
                  • 708
                  • Valjevo
                  • Honda Accord coupe cg4

Originally posted by dranix
                  Kad bi bio SIGURAN da ces platiti skupu kaznu (i ako je prva) onda bi vozio kroz naseljeno mesto max 50km/s ( u zoni skole 30km/h) i ne bi gledao gde su kamere jer su ustvari svuda. Takva ti je drzava bolja? Da ti ne pricam da si te iste kamere platio ti sam a o cenama istih i o njihovom broju da i ne govorim. Tvoj ABS i slicne gluposti sacuvaj za sebe jer svi mi to imamo a deca i biciklisti ginu kao pecurke i pored sve "torture" od strane vlasti. Ko onda nije normalan? Vreme kauboja je proslo cak i na filmovima odavno. Ovde nas mnogo ima mozda bi ti bila bolja Australija gde se vozi po 50km pod dugackim svetlima jer nema nikoga osim po koji kengur na pojedinim putevima. To je ipak tamo i u slicnim zabitima, a ovde... Verovatno su tamo takse male. Pitaj drugare sa foruma iz AU da ti kazu
                  Dranix pre nego sto nesto napises u vezi necijeg posta lepo bi bilo da ga malo bolje procitas jer ocigledno da moj nisi.

Ovo sve ode malo u off (izvinjavam se moderatorima) ali moram da obrazlozim neke stavi koje ljudi ne umeju da procitaju . Ovde je bilo price o nametima drzave i ja sam pisao u tom pravcu i zaista me iritira pomisao na novo dranje od strane ove drzave. Kroz repliku Eon je pomenuo da su kazne blage u cemu sam se ja slozio s njim u smislu kazni za prekrsaje koji to zaista jesu (pijanstvo,crveno svetlo i sl.) a ne tipa pojas,rezer. sijalice i prekoracenja (iz zasede) brzine gde se ide iskljucivo na kaznu a ne nekakvu bezbednost saobracaja. Kao sto rekoh ja u gradu vozim 40-50 nikad brze ali , ja sam pricao o etapama izmedju gradova gde bukvalno ako ima 2 kuce to se tretira kao naseljeno mesto i odmah je ogranicenje 40-50 iako je put cist pregledan kilometrima i tu na scenu stupaju radari u zbunju. Jbg vidim da ti zivis u belgiji pa ocigledno si zaboravio kako ti matica izgleda posto ovo nisi shvatio i sam nego ti ja ovde zvacem.Kamere 100% podrzavam posto policije naravno nikad nema kad vidim nekog idiota da prolazi na crveno ili ide u kontra smeru jednosmernom.Takodje nisam pobornik ni prebze voznje jer ja ni na autoputu ne vozim vise od 140,150 ja sam pisao o brzini od nekih 80-100 uopsteno na otvorenom i skoro uvek toliko vozim ali dzabe kad su ogranicenja 50.

To da li je abs i ostala elektronika glupost ostavljam tebi da sam procenis ali nemoj ovako javno iznositi jer iskreno mene si mnogo razocarao tom svojom izjavom a usput pesaci ,biciklisti i ostali su nesmotreni ucesnici u saobracaju su imali udese i imace ih i ubuduce i tu ih nece spasti nikakav zakon ni spora voznja.
                  Ja sam za ovih 18 godina voznje imao jedan jedini udes pre nekoliko godina gde mi je tip mrtav pijan 20 metara ispred kola zakoracio na crveno i (bukvalno ) udario on mene bocno a isao sam 30 na sat (doduse bio je sneg) sreca je sto sam imao abs pa sam malte ne odmah stao ali ja ja nisam prorok da predvidim svaciju reakciju. Epilog njemu (srecom) nista ostao u bolnici dok se nije otreznio meni skratio 10 g zivota i puko sam 500dm za soferku i 50dm za poziciju a drzava je rekla mogu da ga tuzim privatno za stetu nista od mog osiguranja
                  Vidim pominjes mi australiju a ne brate ja sam ovde i nemam nameru da brisem iz zemlje kao neki da je zlatno nije ali da cu da zakidam drzavi na svaku taxu koju mogu da izbegnem zakidacu i zivecu u srbiji .

'Ajd
                  Saab 9-3 sport sedan 1.9 TiD 150KS

Comment

• Srdjan
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 2416
                    • Bajina Basta/Beograd

Ali uvodjenje nameta za one koji voze na gas nema nikakve realne osnove, umesto da oni vode politiku da se vise ljudi vozi na lpg zbog manjeg zagadjivanja i ekologije i zbog zdravlja svih nas oni nas oporezuju. Oni bi trebalo da subvencionisu ugradnju, da plate deo ugradnje za ljude koji nemaju pare za to a ne dodatno da nam izvlace pare.
                    Ono sto se nadam su beogradski taxisti, tako da od toga njihovog nameta nema nista, lepo blokiraju grad pa da vidite ko moze vise da izdrzi... Tako je bilo kada su uveli fiskalne kase za taxiste pa su ih malo blokirali skupstinu pa onda su brze bolje doneli odluku da taxiste ne izdaju fixalne racune... Tako da ja mislim da od ovoga nema nista.. Uostalom jedno od resenja je da neradite atest i da se ponasate kao da nemate ugradjenu instalaciju, pa da vidimo sta cee da bude...
                    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• omBRE
                      CBC Član
                      • 11.09.2005
                      • 90
                      • Zemun/Chicago

Ima tu jos jedan problem. Ja nikad nisam video radar ili makar saobracajca u blizini skola, ali ih svaki dan vidjam na novosadskom "autoputu" kod Metroa. Sakriju se u zbunje, i love musterije. Na tom "autoputu" je ogranicenje bilo 60, a otkad su izgradili Metro ogranicenje je 50, a svi voze preko 80-90km/h. Da je tim pandurima zaista stalo do bezbednosti gradjana, stajali bi pored skola, ili na mestima koja su oznacena kao crne tacke, a ne na onim mestima na kojima smo im lake mete...
                      a vi kako te?

Comment

• Daka
                        CBC Senator
                        • 15.06.2005
                        • 277
                        • Subotica

hmmm...opet neko baca buve za TAKSE na LPG,pa ako oni misle da uvedu taksu nece ti "lupati" na registraciji nego na litru (kad ga budes tochio)kao na ostale naftne derivate...i GOTOVO!! ZAKLJUCAVAJ OVU TEMU SAMO MI SKACHE SECER BEZVEZE!!!

Comment

• Eon
                          Moderator
                          • 10.03.2005
                          • 4225
                          • Beograd-NBG-44
                          • Superb 2.0 4x4 DSG

Ne zelim da sirim raspravu oko nameta koji su nam uvedeni. Vozio sam po Evropi i video kako izgleda i divim se svemu tome. Ali takodje Srbiju sam za poslednjih 5 godina prosao uzduz i popreko i znam svaki puteljak. Dosta se uradilo, ali nekvalitetno. Ipak, pare se ulazu, ali se ne vrsi kontrola.
                          Uvek sam bio za ostru kaznenu politiku. I za to da ako mi ne mozemo nesto da smislimo, da iskopiramo od boljih. Ne zelim da pametujem, ali uvek cu nas porediti sa Evropom kojoj mi zelimo da pripadamo. Nista od mojih izjava nije receno bez smisla, vec sa cinjenicnim stanjem kod nas i u svetu.
                          Da sve ovo ne bi bilo naklapanje, ako znas iznesi podatke za broj vozila i vrednost putarina za njih, pa cemo moci da radimo analizu.
                          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• omBRE
                            CBC Član
                            • 11.09.2005
                            • 90
                            • Zemun/Chicago

pa i ja sam za postovanje zakona, ali ne i za drakonske kazne. Ako cemo da kopiramo tu Evropu, daj prvo da pobegnemo sa vrha liste najkorumpiranijih zemalja sveta. Ne mogu a da se ne nerviram kad me zaustavi zadrigao pandur, u Peugeotu 307, i oce posto poto da mi napise kaznu, jer mora da ispuni kvotu, a uvek moze da nadje nesto, cak i tebi koji se zalazes za ostrije kazne. Ocenjivanje cistoce tablica je subjektivna stvar
                            a vi kako te?

Comment

• dranix
                              CBC Senator XXL
                              • 04.10.2004
                              • 3079
                              • Antwerpen/Belgium
                              • Saab 9-3

Miki,
                              Bojim se da skoro nista sto sam napisao nisi razumeo. Zelim ti uspeha u eskiviranju. Izgleda da si ti "poslednji Mohikanac" jer vec svi znaju da nema sanse da se muva. Kad racun stigne platis i klatis. Niko nas nista ne pita. Dzabe se otimamo.
                              Sto se tice biciklista i pesaka ti verovatno nisi jos cuo za termin "slabiji ucesnik u saobracaju". Drugim recima vozac je UVEK kriv i kad nije kriv. Koga je jos ABS spasao? Fantom se pojavi tako iznenada da ga samo cujes kad ga udaris. Nema tu kocenja. Kazna za neosvetljenog biciklistu je "samo" 120 eura a vi se zalite sto vas neko vreba iz "zasede" sa radarom. To se svuda tako radi. Da bog nije izmislio strah... Pisaces nam uskoro o kamerama kad pocnu da nicu kao pecurke u ogromnom broju. Naravno da ces ih ti i platiti da te cuvaju od tebe samoga a panduri ce cuvati stubove sa kamerama. Tad ce svi problemi u saobracaju biti "reseni". Isto kao sto su i ovde. Ne boj se da sam letos bas video skotove da su postavili znak ogranicenja na 30km/h na sred regionalnog puta bez ikakve potrebe i cekaju zrtve. Postujes znak i pozdravljas sa obale. Sta tu ima da se diskutuje. Tu jedino pomaze ABS da se ne cuju gume kako skripe

Comment

• omBRE
                                CBC Član
                                • 11.09.2005
                                • 90
                                • Zemun/Chicago

Sirimo temu, ali nema veze...
                                Ne mogu da se setim, ali cuo sam da se u nekim saveznim drzavama kazne naplacuju procentualno u odnosu na godisnju zaradu. Kad tako nesto uvedu i ovde, mozda se mi, koji pola plate dajemo na gorivo i odrzavanje kola, necemo zaliti sto onu drugu polovinu moramo da dati za kazne...
                                a vi kako te?

Comment

Working...
                                X