Zna li neko odgovore na ova dva pitanja?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Zna li neko odgovore na ova dva pitanja?

Znachi, imam par nedoumica u vezi nekih "sitnica" na mom autu. Nikako da pronadjem info o tome na internetu, a "user manual" koji je doshao sa autom je na italijanskom... =]

Prvo: "service indicator" sistem upozorenja koji signalizira kad je vreme za zamenu ulja u motoru. Naime, posle prvog servisiranja nakon kupovine je sistem "resetovan" i vracen na "zeleno". Nakon blizu 9 k predjenih km je vec pochela da se pali zhuta lampica. Ulje i propratni materijal zamenjeni i ponovo resetovan sistem. Medjutim, od tad sam preshao nekih 6 k km, i jucher se ponovo "oglasila" zhuta lampica, upozoravajuci na ponovnu zamenu ulja!
    E sad, daleko od toga da "slepo" verujem sistemu i da bih servisne intervale podredio njemu, vec bih vrshio zamene ulja u zavisnosti od kilometrazhe. Medjutim, ovaj put sam se iznenadio jer je sistem pocheo da signalizira zamenu ulja mnogo ranije nego prvi put. Ja sam prichao sa nekim likovima i jedan mi je rekao da taj sistem nije vezan za predjenu km, nego da komp od svakog reseta "service indikatora" prati i nachin/stil vozhnje, opterecenje motora, obrtaje u kojima se vozi, broj paljenja (registrovanje dugih/kratkih vozhnji) i slichno, i da na osnovu svega toga odredjuje kad je ulje u motoru neophodno zameniti, vec u zavisnosti od toga kako je tezhak posao ulje imalo u medjuvremenu!
    Da li je neko upoznat sa ovom chinjenicom, tj. ima li istine u tome? Ako je to tachno, onda taj sistem uopshte nije "idiot" koji samo odbrojava predjene km, vec zaista krajnje korisna stvar!

Drugo: ispod papuchice gasa imam svojevrsni "prekidach", koji pretpostavljam da je "kick-down" ventil. Kad papuchica gasa stigne na nekih 80% od pochetnog polozhaja do poda, pritisne ventil i on "upada", gubi se negde ispod poda... Ima li istu funkciju kao kick-down ventil kod bmw diesela (automatik?) tih godishta, ili je u pitanju neshta drugo? Sa 115 ks teshko da se mozhe osetiti "erupcija" snage i ubrzanja, ali imam utisak da kad naglo "zalepim" gas do poda jako lepo podizhe obrtaje pa mislim da ipak neshta radi... =] Dakle, jeli to zaista "kick-down" ventil, i ako nije - shta je onda?

Ima li neko odgovore? 10x
    http://www.bmw.tv
  • BOOST
    Founder - Admin od Začetka
    • 29.09.2004
    • 8726
    • Gislaved//Sweden
    • SAAB 9000 AERO R; SA

1. Sistem nije IDIOT (mozda malo, sledi objasnjenje) radi upravo kako ti je drugar rekao.. imao si dosta hladnih startova i racuna da vozis na benzin koji produvava pod saugom. Naravno ako teras sa plinom da ovaj nema blage veze da ulje nisi razbio kao sa benzinom, te je ipak malo miss sa informacijom .

2. Dosta njih ubacuje potenciometar koji je tipa akselerometar pedale. Dakle ocitava panicnu reakciju pritiskanja gasa. Pretpostavljam da je to u pitanju i pored rezima saltanja za automateske menjace ima i funkciju optimiranja paljenja na agresivno da bi motor napravio sto brzi response.

Nisam upoznat sta direktno radi kod BMWa ali vruce je
    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
    move your mind

Comment

• overspeed
      CBC Senator XXL
      • 24.05.2005
      • 2779
      • Kosovska Mitrovica

"Ko bi drugi ako ne Darko Panchev!"

@ BOOST:

Hvala, bilo je kratko i jasno

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Sto se tice ovog prvog, apsolutno je tacno. BMW Service Interval Indicator upravo i jeste tako dobra i prakticna stvarka jer nije prosti brojac kilometara nego na osnovu parametara voznje i kvaliteta onoga sta si sipao odredjuje servisni interval

A ovo drugo...pa iskreno pojma nemam
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• overspeed
          CBC Senator XXL
          • 24.05.2005
          • 2779
          • Kosovska Mitrovica

Pochinjem da veoma volim taj servisni indikator =] Obzirom da tako dobro radi posao itekako je koristan.

BTW. Izgleda da nije ON bio idiot kad je brojanje km u pitanju nego neko drugi... zvizduk

Comment

• Dren
            CBC Senator XXL
            • 24.08.2005
            • 1068
            • Sarajevo

Da se nadovezem na pametni sistem "inspekcije"...

Ono sto mene konkretno interesuje kod BMW-a ( za izvlacenje informacija u voznji sam znao ranije...) je kako se pravilno resetuje kompjuter koji sve to obradjuje...? Da li je to moguce samo u ( ovlastenom ) servisu, na njihovom software-u ili ima nacin na koji se to moze uraditi u kucnoj varijanti, a da dalje opet racuna kako treba...?

Comment

• Kanarinac
              CBC Senator XXL
              • 08.10.2004
              • 2870
              • BG,Weedikovac

Ako mislis na resetovanje indikatora za zamenu ulja ima fora.Ako znas gde mu je komp ispod haube kod mene na E30 325 i na m3 e30 je kao neka okrugla casica ili sl.
              E sad pogledacu ako neko pre mene ne napise u koji pin se gura kablic ili zicica.Znam da drugi kraj ide na masu bilo gde.Znaci javljam malo kasnije proceduru al ne znam jel isto vazi i za e36.

I love my

Comment

• 206
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

http://www.beckerelectronics.com/BMW/se ... reset.html

Comment

• overspeed
                  CBC Senator XXL
                  • 24.05.2005
                  • 2779
                  • Kosovska Mitrovica

Ja sam iz D naruchio mali plastichni "reset switch". Neshto nalik najobichnijem utikachu sa jednim prekidachem. Ovaj "switch" se "zabode" u ogovarajucu "sholju" ( ) koja se nalazi u motornom prostoru. Za resetovanje "service indicator" se ukljuchi kontakt, pritisne prekidach na switchu i drzhi (oko) 7 sekundi. Nakon ponovnog davanja kontakta service indicator je "na nuli" Za reset "inspection" upozorenja ista procedura, samo se drzhi (oko) 12 sekundi. Veoma praktichna stvar ako se auto ne servisira kod ovlashcenih servisera koji, kao, jedini imaju opremu za reset.

Mogu da okachim sliku, ako vas interesuje...

BTW. Placen 16 evrica

Comment

• 206
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Zica od 0,016 evrica radi isti posao, ali hajde, okaci

Comment

• M-power
                      Moderator
                      • 10.01.2005
                      • 10060
                      • Bg; Banovo Brdo
                      • CorsaC, astra H,

I ja sam ga isto pazario pre jedno 5 godina iz Italije....ne secam se ni gde mi je.
                      2 dugmenceta, service interval i oilinspection.
                      To date there has never been a faster car built for the public road and,
                      it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• overspeed
                        CBC Senator XXL
                        • 24.05.2005
                        • 2779
                        • Kosovska Mitrovica

@ 206:

Tachno, ako znash shta radish. Ona "sholjica" ima 12 pinova (moguce i vishe), a samo jedan-jedini se "koristi" za reset "service indicator" i "inspection" sistema. Ako "zabodesh" tu zhicu od 0,016 evra tamo gde ne treba mozhe se desiti da shteta bude mnogo veca od 16 evra... Mislim da vredi te pare.

Ionako switch mozhesh uvek prodati nekom serviseru...

Comment

• djukic
                          CBC Senator XXL
                          • 27.03.2005
                          • 2526
                          • Beograd

Neznam za tvoju seriju BMW-a. Ali za vecinu E34 modela servisna svetla su gomila gluposti.

Na novim BMW-ima verovarno imaju i neku podlogu u elektronici koja prati rad motora...

Mali test da se uveris da neprate nista je da resetujes indikator sa starim uljem. Ako je IDIOT kaosto je na E34 onda ces imati resetovan indikator na pocetak.

Ja sam prvi reset platio 100 DM (inspekcija). Posle se sve svodilo da spojim pin 7 i 19 dam kontakt i merim stopericom vreme da bih resetovao servis ili ulje.

Problem sa BMW-om E34 je sto baterije u kontrolnoj tabli vremenom ostare i moraju se zameniti. Kad ostare onda i service indikator brlja. Ja sam moje zamenio i od tada nemam vise kratkotrajne intervale za servis ili ulje.
                          https://t.me/pump_upp

Comment

• djukic
                            CBC Senator XXL
                            • 27.03.2005
                            • 2526
                            • Beograd

P.S. sema za E 37 je spajanje pina 7 i 19. Imas na netu i semu za ostale BMW-e. Nemozes da pogresis.

Inace na mom BMW-u spajanjem jednog od pinova moze se i zaverglati motor (navodno sluzi za podesavanje ventila?????). I naravno moze se prikljuciti racunar i ocitavati kodovi...

P.S. poklanjam zicu svakom ko se javi
                            https://t.me/pump_upp

Comment

• overspeed
                              CBC Senator XXL
                              • 24.05.2005
                              • 2779
                              • Kosovska Mitrovica

A jel' ima prekidach?

Comment

Working...