razrada motora
Collapse
X
-
Ono za kocenje motorom je po meni potpuno tacno i to praktikujem sto cesce prilikom razrade motora.
Ono za ostru voznju delimicno podrzavam. Tacno je da se motor mora opteretiti da bi se pravilno razradio, ali to ne treba da bude ni puno opterecenje ni dugotrajno opterecenje. Najbolje je kombinovati ubrzavanje i kocenje motorm naizmenicno.
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
-
-
Kocenje motorom, cesta promena br. obrtaja.... sve je to u redu, ali da ga patosiram odmah po izlasku iz salona na ulicukao sto ovaj rece... Ne bih mogao...
Eto ljudi zasto ne treba kupovati nov auto, dileme i nedoumice na sve strane
Cisto me onako zanimalo, da nije neki nov fazon sa ovim niskofrikcionim motorima...... and then the damn thing gone wild!
Comment
-
-
Bas zato treba kupovati nov auto!
Instrukcije o voznji se razlikuju od distributera do distributera, cesto prodavci u salonu lupe nesto sto nema veze sa zivotom (a o istom trosku ni ne pise u uputstvu).
Preuzmes nov auto, dospes benzin(kad vecina auto salona nema stila, a gledaju da ustede svaki dinar), odvezes se do nekog mesta za "razradu" - za to vreme se auto lepo zagreje... Pa "razradjujes" dok ne ostanes bez corbe! Naravno, ne mislim na maltretiranje motora preko onoga sto se smatra normalnom voznjom - na primer, guranje obrtaja "u crveno" do blokade... Na primer, par krugova uz/niz Kosutnjak, lepo druga/treca po krivinama... Taman lepo osetis kako se auto ponasa, kako lezi na putu, kako prima gas, gde mu je snaga, kakav je menjac, kakvo upravljanje...
Naravno, auto koji je presao 100.000km je dobro "razradjen" ako nije 90.000km podmazivan lanenim/kokosovim uljem... Polovan auto je skoro uvek "macka u dzaku". Ja bih uvek pre uzeo polovan Saab nego nov Yugo, ali to je samo zato sto nemam para da udjem u salon i kupim novi Saab, a vozi mi se(\__/)
(='.'This is Bunny. Copy and paste Bunny into
(")_(") your signature to help him gain world domination.
http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/
Comment
-
-
Po meni je najbolje da kada se kupi nov auto ili uradi prava generalna motora(ne spolja opran motor),i da se polako prvih 1000km eksploatise,bez naglih ubzanja i voznje pod teretom na Kosutnjak,Avalu,Iriski Venac itd.,po meni najvise bi mu godilo polako na autoput do 100-110km/h,i tek posle servisa nakon 1000km dotegnuti glavu i onda ga malo vise opterecivati i tek posle 5hkm ga terati kako hoces ali naravno nikada ga hladnog ne treba masirati.
Comment
-
-
Nacin razradjivanja motora zavisi od vrste honovanja cilindra.
Klasika od industrijske obrade je 2 ugaono honiranje, i kod njega je tip totalno u pravu za proces "termichke prilagodljivosti" karika radnoj okoliji.
Naime ,povecanjem expanzionog pritiska se povecava frikciono trenja i toplota, dakle karike treba da se "prekale u odredjenom uglu expandirnanja" ili da kazem " programiraju" za odrednjeni napon.
Kochenje motorom dovlaci extra ulje i chini uljani blow by prema gore svaki put kada se klip krece na dole u procesu u****, te ta 2 fakora chine da karika koja je forsirana na povecan pritisak dobija i "kaljenje" , dakle motor treba kroz zagrevanje postepeno u vishe poteza dovesti do radne temperature ulja uz kombinaciju opterecenja i kochenja motorom.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Jedno pitanje vezano uz tematiku razrade motora.Naime prijatelj koji ima Type S vozi s uljem koje je bilo u autu kad je izašao iz salona(mineralno)jer tako preporuća manual(već ima 5000sa tim uljem a u manualu piše da ga zamjeni na 10000 i on se toga slijepo drži iako nisu rijetki izleti preko 7000 okretaja).Ja mislim da je trebao nakon 1500km to ulje bacit i pungas bezbrige..e sad ako krivo mislim ispravite me uz pojašnjenje naravno...
Comment
-
-
treba se pridrzavati uputstva jer prvo ulje je drugacije nego naknadna koja se sipaju jer je ono predvidjeno za razradjivanje motora. velika je zabluda da se ulje treba promeniti maltene odmah posle 1k km.ex - fabia 1.9 tdi
golf 2.0 tfsi
Comment
-
-
Razrada motora, svakako.Najbolje odabrati lep itinerer sa dobrim putem, vozilo polako dovesti na radnu temperaturu, a zatim dinamično voziti sa čestom promenom opterećenja mašine.Max. 2/3 gasa bar do prvih 10000 km.Servis uraditi po manualu, a ulje koristiti i menjati prema tabeli(preporuci) datoj u knjizi.Naravno, fabrika preporučuje onu srednju varijantu.Mi sa cannona znamo da nema sreće bez sintetike!
Lepo i korisno kako za mašinu tako i za vozača!Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
-
Bilo kako bilo, razrada motora zavisi u mnogome od vrste dihtunga na glavi motora. Kakvih 10k ako je glava odmah zategnuta na nominalnu silu. Posle prve zamene ulja moze slobodno da se vozi normalno. I ta prava zamena ulja. Vise nema opiljaka metala ni u prvom ulju. Prevazidjeno je to odavno kod svakog krstenog proizvodjaca. Ako je u pitanju "razrada" karika o tome je vec negde pisao Boost.
Motor se u nacelu unistava tokom eksploatacije najvise a vezano za rezim voznje i ponajvise za ceste startove sto je nazalost neizbezno. Necemo mnogo toga postici u periodu "pravilne" razrade sto ce nam se kasnije vratiti kao neko veliko dobro u trajnosti motora. Sta je nekoliko prvih hiljada u odnosu na sledecih stotine hiljada kilometara? Sto bolje ulje i gorivo od prvog do poslednjeg dana i to je.
Comment
-
-
half-off topic
A je li vam palo na pamet da cene polovnih motora uopšte nisu tako velike, a da je opravka drugih stvari postala skuplja i komplikovanija...
Ako mene pitate, motor je stvar na automobilu koja nije uopšte toliko bitna... ako je ispravna. Pa na nekim automobilima ćeš lakše da zameniš motor nego par amortizera, kako sa aspekta finansija, tako i sa aspekta vremena potrebnog za tu intervenciju...
Poenta priče je, osim pukog teoretisanja, treba li da se "opterećujemo" ovakvim stvarima?
Comment
-
-
. Pa na nekim automobilima ćeš lakše da zameniš motor nego par amortizera, kako sa aspekta finansija
a slazem se, odavno motor nije problematican posebno u smislu finansija vec limarija/ lak sa plastikama i elektronika (koja se po pravilu ne popravlja vec baca, menja za novu) i narocito obavezno odrzavanje tzv veliki servisi. (koji su retko ispod 500 evra za iole noviji auto sa originalnim delovima i satnicom dilerskog servisa).
a kako god se okrene, cilj auto industrije je da uveri svake 2-3 godine vlasnika da je vreme da promeni auto, bilo zbog 'revolucionarnih" tehnickih unapredjenja bilo kroz cenu odrzavanja po dzepu.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment