Diskusija o dugovecnosti danasnjih automobila se nastavlja OVDE
razrada motora
Collapse
X
-
Ovaj tekst sam citao pre nekoliko meseci i bas mi je drago da se pojavio link na forumu.
Interesantan pristup razradi motora, s obzirom na "promenjene" okolnosti proizvodnje. Ima i neke, skoro "zaokruzene" logike.
Licno mislim, za takav "revolucionarni" pristup, potrebno je mnogo vise znanja o konkretnom motoru, objektu "razrade", nego sto je suvo citanje manuala.
Cinjenice su da se motori rade na boljim masinama, ali i da im se znacajno produzio vek do prvih servisa, i da je "3 god." ciljna granica voznje, pa novi auto, ali...
Da li su nam bas dostupne sve informacije, da li znamo kako je bas svaki deo uradjen, da li cemo izgubiti garanciju, pa jos sa ovim standardom, jako je veliki rizik "ici" protiv fabrickog uputstva, ma kako uopsteno ili glupavo bilo, mislim pisano "za domacice".
Mada pozdravljam inovativni nacin razmisljanja, koji se mozda i "protivi" zastarelim metodama i predrasudama, inace, kod nas, jako odnegovanim od strane "majstora"...
Poz.
Comment
-
-
Poredjenje je možda neumesno ali da li bi više voleli da vam neko dozvoli da sa treningom(bilo čega) počnete postupno i sistematski ili da vas trener natera odmah da počnete da trčite iz sve snage pa "ko preživi pričaće"!Siguran sam da je svako od vas bar jednom iskusio slično iskustvo a posledice su vam takodje sigurno poznate.
Nemojte misliti da mešam babe i žabe ako poredim mehaniku sa biomehanikom!Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
-
Mesas sigurno.
To poredjenje me vise asocira na voznju nezagrejanog motora punim gasom.
Sta to ima da se "razradi" kad su danasnje tolerancije znatno tesnije nego nekada? Sta da legne? Konkretno sta? Guza na noshu? I jos da mora polako...Da se ulupaju ventili u siceve? Polirana na poliranu povrsinu? Kad je sve zategnuto kako je propisano i ulje cirkulise kako i koliko treba sve je ok. Vozi Mishko. Ne pretpostavljam da je neko nesto u fabrici zaboravio. Da niste mislili na Zastavu kad ste otvorili topic? E, onda ovo sto sam pisao nista ne vazi
Nju moras polako, kao svaku Sumadinku, da se prvo "zagreje" ...
Salu na stranu.
Pretpostavimo da je jedan moderan motor skroz od aluminujumske legure (blok i glava). Ako je tehnologija brizganja odnosno vakumiranja odn. livenja elementa losa (nije pod povecanim pritiskom i slicno) pa jos ne "dozri" odlivak dovoljno dugo zbog zurbe i malih serija imacemo sigurno los kostur za nosenje celicnih elemenata (lezajeva). Motor ce biti sklon temperaturnom stresu, zamoru zbog toga, sto pomera lezajeve itd. Sta tu moze da nam pomogne, razrada? Bukvalno NISTA. Sta je solidno napravljeno, dobro je, sta nije, nije i to nam je. Proizvodjaci "ugradjuju" vek trajanja u upotrebljene materijale tako da mi nikako ne mozemo uticati na to osim da menjamo delove boljima ako takvi postoje na trzistu za taj motor. To isto pod uslovom da je baza dobra a ako je baza dobra dobar je i ceo motor. Znaci, moze da izdrzi mnogo vise pa se takvi rado uzimaju da tuniranje. Drugim recima. Najbolji su motori koji su "vruci" za tuniranje. Ostali....... Obicna je zabluda da se bilo sta fundamentalno menja ako je motor u pocetku vozen polako radi navodne razrade. Naravno da je pre bilo drugacije kad je glava bila ostavljena poluzategnuta i ventili da lupaju sa vecim zazorom nego sto je predvidjeno normalno. To je jednostavno istorija. Ako zaista postoji neki fabricki propust sasvim je svejedno da li ce motor riknuti u prvih 10k ili u sledecih 20-30k. Koja razlika? Riknuce GARANT pre roka a za to postoji i garancija. Jedino sto eventualno mozemo je da ne kupujemo nikada nove motore dok se ne "pokazu" godinu-dve, ko je bas tolika picajzla.
Comment
-
-
Da si pod mikroskopom gledao poliranu površinu(bilo čega), znao bi o čemu pričam!Kako, dalje, objašnjavaš poboljšanje performansi novog automobila posle 20-tak i više hiljada km u odnosu na nov motor!?Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
-
Ovo je apsolutno tacno, moj auto vidno bolje ide sa 30 hiljada na satu nego ganc nov! Znaci tu se ipak nesto razradi u voznji, nije sve u proizvodnji! E sad sto neki proizvodjaci kazu da je motor spreman za najnormalniju eksploataciju jos od 0 km, a neki zahtevaju period razrade, je druga prica.
Comment
-
-
Negde sam citao pre par godina,da Ferrari svoje nove motore kad ih sastave i upali drzi pola sata na 1/4 gasa,pa onda pola sata na 1/2 pola gasa i onda na kraju jos pola sata na punom gasu i onda posle vlasnik kad dobije auto moze da ga tera kako hoce!VW Golf MK1 2.0 16V (u izradi)
Comment
-
-
A kako recimo motori za trke,oni se ne razradjuju,samo ce cucnu i vozi...pun gas-pun gas,sta god ti treba...Jel to zbog kvalitetnijih delova...?"Sometimes it seemed like the more you drove the less money you had. I remember one time Buck Baker and Lee Petty and I had to put our money together just to split a hot dog and a Coke."
- Lousie Smith
Comment
-
-
Svaka polirana povrsina pod mikroskopom izgleda kao Vietnam a lezajevi cim krene radilica sa uzduznim ogrebotinama koje postaju samo vece ako nema dovoljno ulja po kojem takoreci "lebde" osovine dok motor radi. Veoma bi rado cuo kako to proces "razrade" "ispegla" neravnu povrsinu. Ja ne bi nikako da brkam probu motora sa razradom. Neka mi neko da opipljive argumente sta se to dobro desava prilikom prvih 10k (ako je to mera za razradjivanje) ako se vozi umereno. Jeste li svesni koliko je 10k kilometra ipak mnogo? Osim karika sto se radi na par desetina km. I kod toga ima zablude takodje. Ovo zbog koriscenja izraza kaljenje. Karike su u fabrici okaljene kako treba. Sta im mi to radimo kocenjem motorom? Kalimo ih ili ih opustamo? Motor (cilindar ili klip) ne moze ni u ludilu da postigne onu temperaturu na kojoj su karike zarene prilikom termicke obrade. Ne bi da neko misli da je temperatura vatre prilikom sagorevanja ni blizu temperature klipa ili cilindra. Kad bi tako bilo motor bi jako kratko trajao jer bi se stopio. Drugo je to da karike trebaju da setaju slobodno po kanalu na klipu pa se stoga zagrevaju i hlade kocenjem motora namerno mada se to isto desava svaki put kad se motor upali ali sporo dok se greje i posle isto sporo dok se hladi.
Budite sigurni da je apsolutno najveca steta prilikom starta motora (radi bez ulja) i da to ne moze da nadoknadi bilo kakva "razrada" ali to je vec neminovnost vise ili manje. Vozilo kao vozilo naravno treba da se vozi oprezno narocito kako smo nauceni u Srbiji jer se desavalo da svasta nesto otpadne jer se neko na liniji za sklapanje zezao. Nadam se da je ta nocna mora prosla ili prolazi a mozda jos uvek postoji navuceni generacijski strah u kostima zbog loseg iskustva i stare tehnologije koja vise prakticno ne postoji u razvijenoj industriji. Greske su moguce uvek i svuda pa mozda treba pripaziti na brzinu, kocnice, amortizere, upravljac i takve stvari a to nema veze sa motorom osim ako to prizvodjac nije predvideo (ima jos dihtunga koji se dotezu) i klasicnih ventila bez hidropodizaca. Cudi me da Tetak koji vozi MC nezna da se prvi servis recimo Suzukija GSX 1000 davne 89. sastojao samo iz zamene ulja i filtra a da je takav glanc nov motor vozen normalno do tada i posle toga. Prvi servis sluzi da se ipak proveri da nije nesto propusteno (sami smo ga izvadili iz drvenog rama i stavili mu prednji tocak i plastiku) ali se to kod Japanaca ne desava kvazi nikada. Tada nije ni bilo zvanicnog servisa u Srbiji vec je prvi bio u Graz-u. I? Ko je isao tamo? Oni iz SLO i CRO mozda. Znaci, nahrani kucice i ne diraj nista. Ko god je slusao automobilske majstore i dirao napravio je gore pa se posle ispravljalo. Najcesce su bili "stelovani" ventili. Ovo samo kao upozorenje jer ce vas slusanje prica iz majstorske radionice garant odvesti u nju (doduse neku drugu sa boljim majstorima) bez potrebe i pre vremena. Jedino sto svaki motor voli to je da se okrece brzo (zbog cirulacije ulja) a to nije nikada na 2000-2500rpm. Za relacije od 200-300m i slicne radije idite peske ili biciklom ako volite svoj motor.
Comment
-
-
Tetak.
Pa valjda znas da se poboljsanje performansi dobija upotrebom Slik40 ili MotorUp-om. Da, da sto je motor stariji to je bolji, kao staro zlato.
Kako objasnjavas povecanje performansi? Kakve to ima veze sa "razradom"? Ako vozis odmah normalno to se desi umesto na 20k nesto pre toga. I? Traje dok traje sto zavisi od svega vise nego od razradjivanja a najvise od broja startova, vrste ulja i kvaliteta goriva (ovim redom).
Nije mi zbog drugog nego nisam znao da imam i sam mnooogo dobar auto (320k). Sto ga vise teras kume sve je mladji.
Comment
-
-
Ja i dalje vozim Suzu 1100 iz 92.Svojevremeno smo, a i danas motore servisiramo u servisu "Moto Marinković" u Čačku kao i sva sila ljudi iz MK,SRB,BIH i CRO(ovo u onom ranijem periodu, neki i sada).Naravno da smo radili prave pune servise.O ovom servisu može puno da ti kaže i Stankara(ko zna zna)!
Bio sam "malo" u off-u ali znate i sami koliko je bitan onaj prvi servis motora kada se vrši izmena ulja i filtera upravo zbog povećane količine metalnih čestica koji upravo nastaju u procesu razrade mašine.Ako nema prilagodjavanja pokretnih delova motora(razrade) otkud onda opiljci?
Naravno da je ovo kod najnovijih motora jako redukovano ali ne toliko da možemo da tvrdimo da razrade nema.
Kod motora za trke ovo nije bitno jer i onako traju koliko i sama trka!Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
-
slazem se sa Dranixom, ako sta treba da se razradjuje to se dogodi za 20-30km voznje kod vlasnika, sve sto treba " legne" ili ne legne ako je propust u fabrickoj izradi.
ionako, ti automobili se navozaju dok dodju do vlasnika, vec u samoj fabrici po ogromnim placevima gde se parkiraju (tj voze), pa preparkiraju jos podosta puta dok ne stignu do salona.
plus, sto se u fabrici motor pre ugradnje postavlja na ispitni sto gde se mere parametri, radi nekoliko sati tako, i prakticno se tamo razdradi sve sto treba. tek onda motor ide na ugradnju u sam auto.
cesto se motor pravi u jednoj fabrici, karoserija u drugoj a sklapa u celinu negde u trecoj.
verovatno ima nekih razlika idealno razradjenog motora (teoretski idealno) od stvarne razrade ali isto tako je i kasnije redovna upotreba.
retko ko ce voziti auto na idealan nacin, obicno ce u praksi morati da se prilagodi trenutnim uslovima saobracaja a to je daleko od (teoretski) idelnih uslova za motor.
pa opet, motori traju stotine hiljada km.
mozda bi mogli desetak miliona km u idealnim uslovima upotrebe, ako mislim da malo koga tako nesto zanima.
prvi i osnovni idealni uslov je da nema vlage u vazduhu, da nema hladnog starta, da ulje tece i pre pocetka okretanja pokretnih delova motora, da je vazduh planinski cist, da je gorivo idealno rafinisano itd...
sto kaze Dranix, moderna proizvodnja (roboti) ima tako male tolerancije da su ranije navike danas nepotrebne.-- sta je dobro odmah je dobro izradjeno, sta nije dobro napravljeno nece nikada postati dobrovolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ja sam prije možda mjesec dana uzeo na test Astru Caravan 1,6 i nakon što smo ju izvezli iz salona odmah po gasu. Nije se do kraja ni ugrijala...Bilo je odmah malo visokih okretaja ali umjereno. Kasnije je strašno smrdila plastika iz nje i sve je pucketalo....Ali kasnije bilo u redu, valjda dok malo obgori...Nije mi bilo svejedno...Riječi su isto kao i gomila ljudi
nije nužno znati za sve
odaberi za sebe samo one prave
Comment
-
-
Apsolutno se slazem sa Tetkom. Najbitniji je prvi servis.
Proizvodjaci koji drze do sebe i ne dozvoljavaju luksuz da im "krokodili" u obliku shpona setaju po krvotoku motora. Ako slucajno zapadne u kanal za ulje ili rupicu biksne delimicno zatvori moguca je cak i havarija motora mozda ne odmah, mozda nikada, ali taj lezaj nece trajati normalno vreme. Ko i malo sumnja u ono sto je kupio preporucujem sledece. Kad odete na prvi servis trazite zamenjeni filter pa ga kod kuce otvorite (makazama). Nemojte da vas cudi ako unutra ne nadjete skoro nista a kamoli krupne metalne cestice. Naravno da kad se motor sklapa ima recimo prasine koja ulazi i kroz filter vazduha kasnije pa sta da radimo. To tako mora manje vise da bude. Zato se cesto menjaju ulje u filter i to neki dobar a ne bilo kakav. To je recimo greska sto se kupuju losi filtri za ulje a mnogi su losi bar po testovima ako bi gledali na "sitnice". Sto se tice da razradjeni auto ide malo bolje posle 10-20k to jeste moguce ali na jedino jedan moguci nacin. Razradom (voznjom) se ne smanjuje frikcija da bi auto imao zbog toga bolje performanse kasnije. Znaci, jedini logican razlog da se to desi je zatezanje glave i sabijanjem dihtunga smanjivanje kompresionog prostora. E sad, za koliko se to oseti na performansama i da li se oseca i merljivo je, ne znam.
Dobro, pod pretpostavkom da smo presli "kriticnu" kilometrazu uspesno, sledi onaj Boostov topic u vezi stvaranja "sludge" od ulja sto je realno mnogo opasnije nego par sitnih opiljaka (i ako ih ima). Drugim recima ne opustajte se nikada u smislu da koristite lose ulje sve dok vozite auto posebno ako su zujalice pa cak i ako nisu a ako se zestoko voze. Mi ne mozemo da napravimo nista bolje nego sto smo kupili i trenutno vozimo ali zato mozemo da obezbedimo da to traje onoliko koliko treba. Mnoge bi iznenadilo da pravilnim odrzavanjem cak i "lose" stvari traju veoma dugo. Kome su jos potrebni milioni? Oni kojima i jesu prave ih najvise zato sto pale motor jednom ili dva puta u 24 sata a gaze visoku kilometrazu izmedju tih paljenja. Kome je skupo gorivo vozi Lupo koji sam pali-gasi na svakom semaforu. Zivo me zanima koliko ce trajati ti motori. Ne kazem da nece ali ako traju onda su zaista mnooogo dobri ili koriste neku "caku" za podmazivanje. Vreme ce pokazati.
Opiljci metala nastaju najvise zbog termickog pomeranja a i ulje cini svoje da ih raznosi. Naravno da trkacki motori nemaju toliko tih problema kad su unutra ko chasha. I oni se voze pre trke izvestan broj sati pa se popritegnu (provere). Ja sam pre svega mislio na onu razradu sa pocetka topika u smislu one kilave voznje. Naravno da se normalan motor ne vozi punim gasom nikada ili samo par minuta. Snaga i nije na max. rpm nego pada prema max. Kome uspe da obezbedi adekvatno hladjenje moze da radi sta hoce ali je to mnogo teze nego sto se cini na prvi pogled. To obicno serijska vozila nemaju bas sjajno reseno.
Comment
-
-
Ovo je vrlo racionalan stav. Mada sve teze opstaju proizvodjaci koji "drze do sebe", sto se i pokazalo u zadnjih nekoliko godina, kada su neki modeli mercedesa, forda, tojote,.. bili povlaceni da se isprave greske. Najmanje je gresaka na motoru, istina, bilo, ali masovna proizvodnja, pa sto jeftinije, moze da promeni filozofiju proizvodnje jeftinih auta, ne mora mozda svaki motor na probni sto, a mozda i neki detalji nisu doradjeni, iz raznih razloga, brzine razvoja..., da ne izmisljam puno.
A pri tome se sve manje prave "veciti" automobili.
E tu treba naci kompromis, odnosno "upoznati" svoju masinu, ili prosto poslusati uputstvo.
Motori svakako nisu pravljeni od sira, tako da neke "sitnice" tipa prasine (ako nije kvarcni pesak), ne mogu da naude motoru.
Comment
-
Comment