Originally posted by observer
OPEL Corsa 1.0 12v VS Renault Clio II 1.2 16v
Collapse
X
-
Postovao sam ovde moje iskustvo sa korsom i servisom (horor prica), price kako je jeftina za odrzavanje....? Posto su to slicni automobili verujem da je i odrzavanje slicno po ceni.
Tradicionalne price po nasim krajevima da su francuzi skupi za odrzavanje su zastarele (ako su ikad bile aktuelne).
Poredim trenutno odrzavanje (istih po nameni i velicini) automobila:
Opel corsa combo: 14300 (redovan servis) Opel servis kod Tasa
Peugeot Partner: 12500 (redovan servis) Verano motors (Trosarina)
Situacija se po francuze drasticno izmenila s krajem 90tih. Pojavom novih i atraktivnih modela. Vidite danas gde je golf 5 a gde je pug 307 ili Citroen C4. Cak se i u prodaji polovnih situacija okrenula.
Comment
-
-
Sa Corsom nemam neka iskustva, ali sa Cliom 1 imam... I servisom istog...
Barem sto se servisa tice, vozio sam 1.4 varijantu spremljenu za kup takmicenje u HR, i na jednoj brdskoj stazi "opletem" u bankinu... Odose: Felga, guma, uzduzni aluminijski nosac motora (ispod mjenjaca)...
Znajuci Balkanske price o cijenama francuza, "pozdravim" se ja sa 200-300 maraka za nosac, jer je za "zakletvu" Golfa 2 bilo nemoguce naci nosac sa zamjenom ispod 100 maraka, i to dupljak...
Ja u Sarajevu na ovlasteni servis, tamo ciko kaze izvolite na kanal, da vidimo koji je model i imamo li na stanju, posto imaju 3 razna za taj model... Imadose ga, fino zapakovanog u vakumiranu kesu, sa Renault pecatima i sl... Pita hocemo li ga mi "trkaci" mijenjati ili da oni to urade ? Ma uradite ga vi, rekoh...
Kad sam posao da platim na kasi, poslije 2 minuta kucanja poreza i sabiranja na digitronu sa trakom, sok !!! Pozitivan... 56.64 marke... Zamolim ih da oni to provjere jer mi je to nesto prejeftino... Medjutim, ostade tako...
Ima i kod francuza dijelova koji su "jeftini", isto kao sto znaju zacijeniti bezobrazno neke druge potrosne stvari sa Renault pecatom na sebi... Primjer: Par metlica brisaca=80 maraka ( a Bosch, Champion, Valeo su izmedju 24-38 maraka), filter ulja=40 maraka, samo ulje 1lit=13 maraka, iako je kod uvoznika to isto po 9 maraka... Nabere se tih gluposti ako se ne pazi...
Ako uzme Clia, moze puno bolje proci sa odgovarajucim zamjenskim dijelovima, narocito zamjenskih materijala... Svakako nije vise u garanciji...
Ja licno bih odabrao Clia 1.2 pogotovo sa 16v, jer imam male predrasude prema 3 cilindra u odnosu na 4... A i ljepsi mi je... Naravno podrazumjeva se da su u slicnom stanju...
Comment
-
-
Clio jeste mozda skuplji po pitanju delova ali samo ORIGINALNIH.I za clio mozes kupiti jeftine delove ali ce ti tako i trajati.Medjutim,daleko je udobniji od opela,kvalitetnije uradjen,ne skripi mu sve i svasta posle nekoliko desetina hiljada km,elegantniji,i ima odlican motor,bas taj 1.2.Opel jos uvek nije naucio da zastiti limariju na automobilu iako smo u 21.veku.Opel jeste jeftiniji za odrzavanje,ali mislim da kod nas jeftinije mozes naci dobar i ocuvan clio nego bilo kog opela jer je opel atraktivniji a samim tim se i vise ganj po ulicama.Samo te slusam i pitam se dokle ces?
Comment
-
-
Ja bih se odlucio za Clia!
Lepsi je i atraktivniji od Corse, udobniji, ima vise prostora napred, pouzdaniji i ima jaci motor. Vecina tih Corsi sa 1.0 motorom se na leru tresu kao da si im prebio noge!
Sto se tice rezervnih delova, ako kupujes Originalne, cene su tu negde. Mala je razlika! U Corsi sam se vozio bezbroj puta i par puta u Cliu i on mi deluje kao da je klasa iznad Corse.
Najbolje je da tvoj burazer proba i jedan i drugi auto pa ce znati na cemu je!MERCEDES-BENZ - Geprüfte Qualität
Comment
-
-
A sto se limarije tice,ljudi,ne mozete da verujete sta sam video.Omega,spolja gledano,svako bi je pozeleo,prva farba,metalik,kao nova.Covek dosao da mu zakrpe par rupa pozadi kod gepeka,kad ono poskidali sedista,tepihe,hladnjak,desniamortizer i oprugu jer je sve TRULO.Katastrofa!!!Samo te slusam i pitam se dokle ces?
Comment
-
-
Kod novih Opela problem sa limarijom ne postoji, tako da sa te strane Corsi se ne moze nista zameriti. Inace Corsa C ima 12 godina garancije na lim.
Trebao bi da procitas novi Auto Bild. Ima uporedni test Corsa C 1.0, Clio II 1.2 i Punto II 1.2! Clio ih je oduvao!MERCEDES-BENZ - Geprüfte Qualität
Comment
-
-
Pa oduvao? malo diskutabilno, posebno kad se uvedu cene delova i radnog sata kod francuza....Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Comment
-
-
Cijena radnog (norma ) sata bi kod svih ovlastenih servisa trebala biti slicna... E sad, razliciti poslovi na razlicitim modelima su i razlicito normirani duzinom rada... S obzirom da mu je istekla garancija, svakako mu je jeftinije da ga servisira kod dobrog neovlastenog majstora, koji naravno zna sta i sa cime radi...
Comment
-
-
Vise sam mislio na cenu DELOVA....Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Comment
-
-
Ma pretpostavio sam da mislis na to... Ja gore ispricah svoje iskustvo od prije 6-7 godina... Sustinski, ne postoji ovlasteni servis koji je jeftin... ( Ma ne postoji ni neovlasteni...)
Obicno svaka od firmi ima neke dijelove i usluge na kojima "dere" usi, i druge koji imaju OK cijene...
Primjer: Svi misle da je odrzavanje Golfa ( dizela po mogucnosti ) jeftino, i to je zaostatak iz vremena Golfa 1 i 2, jer na trzistu ima kamara svakakvih dijelova, dupljaka koji mogu posluziti, Made in xxxxxx...
E sada ako bismo po toj analogiji isli na Golfa 4 ili ne daj boze 5, sta mislis gdje se mogu naci dijelovi ? Mahom samo kod ovlastenih, to bi trebalo podrazumijevati original, a to nije jeftino... I jos nesto, ovdje kod mene se npr. kvalitetan far za G2 moze naci do 100 maraka (jer je obican), a far za G4 se mora traziti kod uvoznika + sam taj far ima 4 odvojena reflektora=400 maraka...
Najvaznije je da se auto sto manje kvari, to je najjeftinije...
Comment
-
-
Ali se nazalost svi kvara, pa stoga treba i malko gledati da prodjes jeftinijeJackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Comment
-
Comment