Renault 25

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikolapanic
    CBC Senator XXL
    • 16.10.2005
    • 657
    • Petrovac

Renault 25

Ja otvorio temu gde bi moglo da se pise sve sto neko zeli o ovom problemu a povod je problem koji ima brusjr:
    Puno hvala na savjetima. Da ne narušim temu foruma, premda sam ju već debelo narušio sa pitanjima o instrument tabli, nadam se da se nitko ne ljuti, ali ionako se radi o pripremi auta za ugradnju plina.

E ovako, pokušao sam promijeniti intenzitet osjetljenja, ali to je mrtvo, čitaj ne reagira. Možda je bitno, a možda i nije, ali: kad stavim ključ u bravu i okrenem u 1. poziciju, tamo gdje je sat pojavi se i temperatura, kad stavim ključ u poziciju kontakta zasvjetle mi 2 lampice gore lijevo, ako je motor zagrijan podigne se temperatura dolje lijevo, na sredini stop i ručna, desno se u pozadini (ne znam da li je tlak ili temperatura, ali ona kazaljka dolje desno) ona svijetli. Na sredini se još upali i digitalno pokazivanje količine benzina i potrošnje. To sam shvatio da te postavke mogu mijenjati stiskanjem donjeg dugmeta kod regulacije intenziteta osvjetljenja. Tamo di se nalazi taj regulator (skroz lijevo) imam 2 dugmeta. Gornje resetira donji brojač kilometraže na brzinomjeru, a donje dugme mijenja postavke, valjda se tako zove, board kompjutera.
    Što se tiče board kompjutera, mislim da mi ni on ne radi kako spada, jer bi on trebao pokazivati potrošnju, koliko se km prošlo i koliko se može proći, a on meni uvijek pokazuje iste podatke od 0......do auta i od auta do......pumpe.
    Brzinomjer:
    Nešto malo se podigne, u biti ne radi, ali kilometraža se okreće, koliko je realna ne znam, nisam ju testirao.
    Obrtomjer malo radi, malo ne, kako ga ulovi.

I sad, sve je to ok dok ne upalim svjetla, u bilo kojoj poziciji (pozicija, kratka, duga). Kad upalim svjetla, gasi mi se i ono malo svjetla što je bilo na board kompjuteru, display radija i sata i temperature, i ona lampica koja je svjetlila na cageru (kazaljci) dolje desno. Ali tada se pale lampice kod mjenjača za centralnu bravu i brisače, te na desnim vratima za podizače prozora, te u pretincu kod suvozača, kad ga otvori unutra svjetli. Na vozačenim vratima se ne pali ništa.
    Kad se radio upali, lijeva polovica lampica svjetli,desna ne. Eto, to je trenutni problem što radi, a što ne.
    Nadalje, na istrument tabli u području ručice za brisače imam 3 dugmića, jedan je test, srednji je valjda prekidač, i desni je kao i prvi. E za ta 3 dugmića nemam pojma čemu služe.
    Sad da malo još davim, tamo gdje je pogula za namještanje visine volana, s njene lijeve strane je jedan rešetkasti poklopac, što je ispod njega?
    Skroz lijevo od njega je valjda podešavanje visine svjetala, ali kako to funkcionira, i u kojoj poziciji treba biti?
    Shvatio sam da kod srednjeg retrovizora imam prekidač koji pali unutarnju rasvjetu i lampicu za čitanje karte, te da se pokraj toga nalazi senzor za daljinski. što se daljinskog tiče, da li se može napraviti kopija, jer ovaj koji imam lovi na nekim pozicijama, a na nekima ne. Znam da je IR, ali ne znam da li je to uobičajeno.

Toliko za sada od mene.
    Kad ti auto radi i kada upalis svetla,onda pomeraj onaj tockic levo za pojacavanje i smanjivanje,trebalo bi da je to u pitanju.Ako nije,promeni taj deo za neki drugi od R25(pozajmi samo na kratko od nekog ako mozes da isprobas) i trebalo bi da resis problem osvetljenja.Na prekidacu za resetovanje bi trebalo da imas tri dugmeta:
    1:za menjanje pokazivanja podataka
    2.za resetovanje kilometraze(000)
    3.za resetovanje board kompjutera
    Ako nemas to,moguce je da ti taj prekidac nije originalan pa te zeza
    Kad upalis svetla,normalno je da ti svi prekidaci svetle ako rade sijalice.Na vozacevim vratima su verovatno pregorele pa ne svetli i malko je problem da se zamene(serviseri menjaju prekidace) pa skini jedan,rasturi ga i zezaj se malo ako ti je bitno da svetli.Sto se radia tice,verovatno je isto-pregorele sijalice.Tri dugmeta kod rucice za brisace su ti za testiranje auta-da li rade svetla,kakva jeinstalacija,stanje motora i to ti auto prica preko zvucnika koji se nalazi u tom resetkastom poklopcu.Auto prica na jeziku i z koje si zemlje uvezao auto(francuski,nemacki,italijanski najcesce).Kada ti nesto ne radi ili ti je povucena rucna ili ti nisu zatvorena vrata,trebalo bi da te auto na to upozori.Daljinski moze da se naruci nov po serijskom broju kod nekog ovlascenog Reanult servisa ali ne znam da li se isplati.Odakle si momak,ako nisi daleko,ostavi telefon pa da se cujemo ako te nesto interesuje ili mozemo nekad preko skype programa da komuniciramo da ne bih bas ovoliko pisao.
    Samo te slusam i pitam se dokle ces?
  • brusjr
    CBC Član
    • 12.04.2005
    • 51
    • Hr

zamijenio sam pločicu s lijeve strane i sad imam 3 dugmetića, i rasvjeta radi. Puno hvala na savjetima. U početku nije radilo resetiranje ni kompa ni kilometraže, ali nakon nekoliko puta što sam pritiskao dugmiće, proradilo je i to. Problem je i dalje ostao što se tiče kilometar sata i obrtomjera, oni i dalje ne rade, ali za to mislim da je problem u kontaktima instrument table, ali trebam ulovit vremena da ju skinem i da vidim što je iza nje.
    Ovaj moj board komp mislim da i ne radi najbolje, jer izbacuje gluposti kad mu se mjenjaju postavke, od recimo da troši 0,4 l/100 km da sa 64 l benzina mogu preći 8002 km, pa onda padne na 2864, i takve stvari. Što se tiče govornog kompjutera, mislim da mi je iskopčan, jer ništa ne blebeće.
    Našao sam konektor skroz desno kod suvozača, točno ispod gornjeg zvučnika, u ovoj desnoj rupi koja se vidi od ispod sa strane pretinca. Konektor kao da je sastavljen od 2, jer je gornja polovica crvena, donja crna; na ništa nije spojen, pa ne znam da li ima koju funkciju ili ne.

Comment

• nikolapanic
      CBC Senator XXL
      • 16.10.2005
      • 657
      • Petrovac

Sto se tice bord kompjutera,trebalo bi da proveris i jednu crnu kutijicu koja se nalazi u gepeku desno kada skines onu plasticnu kao pregradicu.Kada je skines,zavuci ruku i treba da nadjes kutijicu velicine 6x6cm.Iskopcaj je sa kabla pa daj nekom elektronicaru da proveri da li je ispravna,ili je zameni novom ako imas gde da nadjes.Trebalo bi da ti se onda popravi stanje sa bord kompom a ako ne,moguce je da ti je stradao.Jos jedna bitna stvar:Napisao je jednom neko da je Renault auto koji radi kako on hoce pa kad ti nesto oko elektronike sitno zafali,skines klemu sa akumulatora i vratis pa onda sve probas.

Comment

• brusjr
        CBC Član
        • 12.04.2005
        • 51
        • Hr

Bilo je pitanje vremena kad ću se pozabavit sa audio opremom u autu, ali došao je i taj dan. Žice i kontakti na zvučnicima su pregledani, ali me zanima da li originalni radio Philips) ima ulaze tako da se može spojiti cd player, ili trebam nešto kemijat?

Comment

• nikolapanic
          CBC Senator XXL
          • 16.10.2005
          • 657
          • Petrovac

Koliko je meni poznato,nema.Mozes da povezes preko kasete koju mozes da kupis i da montiras uz plejer ili izvadi taj pa stavi neki radio CD player.Ja vise volim kada je sve originalno pa sam ubacio discman koji podrzava mp3 i povezao sa kasetofonom preko kasete i kabla.

Comment

• brusjr
            CBC Član
            • 12.04.2005
            • 51
            • Hr

Po pitanju originalnosti smo jednaki, i ja volim da je što više originalno. Pretpostavljao sam da će tako biti, dobro da sam nabavio adapter-kasetu koju idem spojit.

Comment

• brusjr
              CBC Član
              • 12.04.2005
              • 51
              • Hr

Evo mene da se malo javim i pitam za savjete. Odlučio sam se uloviti malo posla oko auta pošto jeproduljeni vikend, ali bolje da nisam jer se sada samo nerviram. Naime, shvatio sam da mi stražnji desni zvučnik ne radi, tj. nešto radi ali ne ono što treba. Naime, prilikom paljenja radija čuje se da se radio upalilo, ali glazbu ne pušta. Ostali zvučnici rade kako treba, ali ovaj ni da mrdne. Onda sam zamijenio zvučnik i ista priča, ne radi, a pod naponom je, jer se čuje paljenje i gašenje radija. Koliko sam shvatio radio je originalni od r25 (philips ako se ne varam) i ima komande pokraj volana kod brisača. Pošto sam odgonetavao komande vidio sam da imam kontrolu za prednje i za stražnje zvučnike, ali ni taj mi potenciometar ne radi. Da li tko ima iskustva kako da izvadim ovo radio i odnesem ga na popravak?

Ima još jedna stvar koja me kopka, vidio sam da su mi retrovizori električno upogonjeni, ali nisu spojeni. Originalno je vozačen bio povezan preko sajle, ali to je skinuto i sad su na mjestu ovi na struju. Zanima me kako da to spojim ako je moguće.

I još jedna stvar koja me muči, a bojim se da nešto ne razbijem. Ne radi mi podešavanje visine svjetala (onaj krug skroz lijevo), ja ga okrećem, a on se uvijek vraća na nulu. Da li treba negdje wd-40, ako da kako da dođem do tog mjesta?

E sad da se pohvalim, ponosan sam sam na sebe. Nisam znao da na ovom autu ima automatsko zaključavanje rezervara prilikom zaključavanja auta. To mi nije radilo, ali sam očistio kontakte kontakt sprejem, podmazao sa wd-40 i sad radi. Vidio sam i da pod haubom imaju neki prekidači naprijed kod svjetala, ali to još nisam otkrio čemu konkretno služi, ali valjda hoću.

Comment

• Duke
                CBC Senator XXL
                • 16.01.2006
                • 753
                • Urbs Naissus

Originally posted by brusjr

I još jedna stvar koja me muči, a bojim se da nešto ne razbijem. Ne radi mi podešavanje visine svjetala (onaj krug skroz lijevo), ja ga okrećem, a on se uvijek vraća na nulu. Da li treba negdje wd-40, ako da kako da dođem do tog mjesta?

...Vidio sam i da pod haubom imaju neki prekidači naprijed kod svjetala, ali to još nisam otkrio čemu konkretno služi, ali valjda hoću.
                To sto si video bi trebalo da su vakuumski aktuatori za stelovanje visine snopa na farovima. E, sad, zasto se vracaju na nulu, to je enigma... Probaj da prsnes WD-40 i tamo negde napred, mozda ti je stvarno samo zabagrelo od stajanja&starosti...
                "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

• nikolapanic
                  CBC Senator XXL
                  • 16.10.2005
                  • 657
                  • Petrovac

Oko svetala je najverovatnije propao vakuum koji podize i spusta svetla pa ces morati rucno da ih stelujes dok ne nabavis negde polovne a ispravne.Radio aparat ima cetiri rupice.Sa jedne strane zavuces tanak srafcigercic i polako gukas dok ne oslobodis zabicu i tako jos na ostalim ruppicama i izvlacis polako pa zavuces ruku unutra da oslobodis kontakte,antenu itd.Samo polako i pazljivo da nesto ne polomis.Ako nije ranije bilo el.pomeranje retrovizora,najverovatnije je stavljeno kao ukras(imao covek tapacire).Skini tapacir polako pa vidi ima li kabla i kontakta

Comment

• brusjr
                    CBC Član
                    • 12.04.2005
                    • 51
                    • Hr

Što se tiče električnog upravljanja retrovizora, originalno nije bilo, ali su sad ti retrovizori na mjestu i na moje čuđenje elektronika, samo što kablovi nisu spojeni, a ja ne znam kako da ih spojim, jer ne znam od kuda da uzmem struju. Da li je bitno od kuda izvlačim 12v ili je svejedno? E, i čemu služi koja žica na konektoru da ne napravim kratki spoj? Radio sam pokušao izvaditi na spomenuti način, ali bez uspjeha, jer ga nisam mogao izvući do kraja. Ovo moje radio ima i pojačalo jer je dolje kazeta a gore komande za eqvilajzere, a sve je debljine kao 2 radio jedan na drugom. Probat ću nekako napipati te konektore i skinuti ih.

Comment

• nikolapanic
                      CBC Senator XXL
                      • 16.10.2005
                      • 657
                      • Petrovac

Pojacalo i kasetofon se skidaju zajedno jer su iz jednog dela.Malo jeste pipavo ali polako pa ces uspeti.E sad sto se retrovizora tice,kabl sa dzekom koji ide iz prekidaca za retrovizor mora biti spojen sa retrovizorom i konektorom kod instrument table.Stvar je u tome sto bi to trebalo da se samo ubode na odgovarajuce mesto a ne da se spajaju zice.Kabl koji ide iz vrata napred ima na kraju dzek koji ima mnogo buksnica,pinjona ili kako vec,a oni su kod nekih automobila iskorisceni a kod nekih ne.Malo je problematicno da ti sada to povezes vec najbolje kada bi nasao kabl sa dzekom u kompletu sa nekog slupanog ako vec nemas tako nesto.

Comment

• brusjr
                        CBC Član
                        • 12.04.2005
                        • 51
                        • Hr

Lijepi pozdrav,
                        eto malo pozdrava s moje strane. Nadam se da ste dobro, i da vas vaši limeni ljubimci dobro služe. Evo da se ja malo pohvalim.
                        Naime, popravio sam daljinsko zaključavanje bunkera, nisam ni znao da se i bunker zatvara (pukla je plastika na sajli, ali uspio sam popravit).
                        Nadalje, uspio sam skinut instrument tablu jer mi ne radi najbolje mjerenje brzine (krade, pokazuje manje nego što je), ali to nažalost nisam uspio napravit. Nadao sam se da je samo kontakt u pitanju, ali izgleda da nije.
                        Uspit sam promijenio sve lampice koje su pregorile, osim na vozačevim vratima za podizače stakla, jer još nisam uspio nabavit takve žaruljice, ali se nadam da ću ih uskoro imati.
                        Retrovizore još nisam stavljao na mjesto, jer nisam nabavio šemu kako ih trebam spojit, ali nije hitno, ima vremena.
                        Eto, toliko za sada od mene

Comment

• brusjr
                          CBC Član
                          • 12.04.2005
                          • 51
                          • Hr

Imam u r25 original radio philips. Pošto sam počeo brljavit po njemu, našao sam ispod ekrana 4 utičnice, 3 su spojene (jedna je kontrola preko volana, druga je struja i sat s vanjskom temperaturom, a 3 je valjda za display od radija). Pošto je ostala još jedna peteropolna utičnica prazna, zanima me da li tko zna što se na nju spaja? Ako je ulaz ili izlaz pojačala, kako se spajaju pinovi za ulaz?

Comment

• brusjr
                            CBC Član
                            • 12.04.2005
                            • 51
                            • Hr

Evo da se malo javim, auto je i dalje cijel, radi, vozi se,... Di ste ostali, kako vaše 25-ice?

Comment

• Duke
                              CBC Senator XXL
                              • 16.01.2006
                              • 753
                              • Urbs Naissus

Tu smo valjda, samo nas nema bas mnogo... (koliko primecujem samo ja i Panic). A i tebe nema skoro godinu dana, sto znaci da si dobro, da nemas probleme!
                              (u medjuvremenu si sigurno otkrio da kad vadis radio, moras da povuces unatrag celu centralnu konzolu , ja sam se skoro ********o s tim...).
                              "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

Working...
                              X