Beogradski fantom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Baumann
    CBC Početnik
    • 16.04.2006
    • 4

Beogradski fantom

Trebaju mi neki klipovi, slike, textovi o BGD fantomu...
    Ima li neko???
  • starac vujadin
    CBC Senator XXL
    • 27.08.2005
    • 2617
    • Stari grad

Arhiva "Politike" i "Novosti", to je jedino, a i ti tekstovi nisu bas nesto. Za video snimak mislim, tj. 99% sam siguran da ne postoji, samo ako ga je neko snimao kamerom, ali bi to vec neko iskopao.
    Dve veceri sam isao sa burazerom da ga cekamo, ali ga bas tada nije bilo...

Comment

• AEROX
      CBC Član
      • 08.02.2006
      • 93
      • Nish

Negde sam procitao da se snima film i da je premijera na jesen..

Comment

• NemaN
        CBC Senator XXL
        • 29.11.2004
        • 1560
        • munze

i ja
        I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• zvrle
          CBC Senator XXL
          • 01.11.2005
          • 961
          • Beograd, Batajnica
          • Golf 4

Izvor: http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiv ... 0901.shtml

Igrani prvenac Jovana Todorovića - priča o heroju sedamdesetih koji je postao mit Beogradski fantom iz belog "poršea"
          Film o misterioznom vozaču koji je jurio trgom Slavija, praveći u ponoćnim satima pravi spektakl. Građani su navijali za njega, a narodna milicija ga je sa "tristaćima", "kečevima" i "fićama" uzalud jurila

Prva klapa filma "Fantom" mladih autora - reditelja i scenariste Jovana Todorovića, kome će ovo biti diplomski rad, i koscenariste Bogdana Petkovića - zakazana je za 26. april. Dokumentarno-igrani film "Fantom" bavi se istinitim događajem tzv. beogradskim fantomom, koji je uzburkao život Beograđana krajem leta 1979. godine. Misteriozni vozač belog "poršea" jurio je trgom Slavija, praveći u ponoćnim satima pravi spektakl. Okupljeni građani navijali su za njega, dok ga je narodna milicija sa "tristaćima", "kečevima" i "fićama" uzalud jurila. Akcija milicije se pojačavala kako se bližio Titov povratak sa Kube, sa samita nesvrstanih.

VELIKA PROMOCIJA BEOGRADA

Snimanje filma "Fantom" podržali su Gradska skupština i opština Stari grad.
          - Naš film će predstavljati veliku promociju Beograda - njegovih ulica, arhitekture, atmosfere i duše jednog vremena, čija obeležja sve više nestaju. Posle rekonstrukcije Slavije, koja uskoro treba da počne, ovaj trg će stare obrise zadržati samo u našem filmu. Snimaćemo noću, biće zatvorena Slavija i okolne ulice. Svestan sam da će biti nerviranja, grdiće nas građani, iako nećemo snimati u špicu - kaže Todorović.

- Tri godine trajao je naš istraživački rad, razgovori sa akterima, pisanje scenarija, skupljanje novca... Svi dokumentarni delovi već su snimljeni, a njihovu okosnicu čine intervjui sa prvim ljudima policije i njihovim sada penzionisanim šefom sa nadimkom Fanđo - kaže za Glas Jovan Todorović.

Glumac Marko Živić, koji će igrati Fanđa, ističe da je pogledao taj materijal i shvatio da je Fanđo zavideo Fantomu, da ga je u akciji policije koju je vodio, pre svega, pokretala sujeta.

Bogdan Petković za Glas kaže da je od oca Brace Petkovića, vlasnika Muzeja automobila, često slušao o Fantomu, ali da su na njega ipak najjači utisak ostavile priče književnika Momčila Selića koji je robijao iz ideoloških razloga u istom zatvoru kao i Fantom. Kada se Petkovićem sreo sa Todorovićem i to na festivalu u Berlinu, odmah su našli zajedničku temu i dogovorili se da počnu pripreme za ovaj film.

- Od vremena partizanskih filmova nije bilo ovakvog filma u kome se u tolikoj meri prevrću automobili. U poslednje vreme preovlađuju kamerni filmovi, a Fantom će obilovati akcionim i kaskaderskim scenama - kaže Todorović, koji je tokom studija na FDU (godinu dana proveo na Univerzitetu u Čikagu, posle bombardovanja) snimio mnogobrojne dokumentarce ("Sledeće pismo", "Država izlaza"), nagrađivane na beogradskom "Kratkom metru" i mnogim smotrama u regionu.

Todorović i Petković su i producenti (kuća Emote), a koproducenti filma koji je dobio pomoć evropskog fonda Euroimaž su kuće iz Bugarske i Mađarske. Jednu do glavnih uloga, medicinsku sestru Đinu, zaljubljenu u Fantoma, igra Nada Macanković.
          “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• Lucky
            CBC Veteran
            • 08.12.2004
            • 184
            • Prokuplje

Comment

• *IvanT*
              CBC Senator XXL
              • 30.01.2005
              • 3234
              • Srbija, Beograd, Kara

Pise: Marko Lopušina
              Beogradski Fantom

Vlada Vasiljević, je pre nego je došao u CZ, bio popularan u Beogradu po svojim vratolomnim vožnjama od Slavije do Kalemgdana ukradenim "poršeom 944" Gorana Bregovića. Crveni auto je leteo 200 kilometara na sat, što je dovodilo do ludila saobraćajnu policiju. Narod je zbog toga što je Vlada bio neuhvatljiv ovom momku dao nadimak Fantom. Kada je uhvaćen u zatvoru se ponašao izuzetno korektno, poštujući kućni red. Bio je srednjeg rasta i svakodnevno je radio sklekove, da bi bio u fizičkoj kondiciji. Nekada su mu na leđima sedela i četvorica robijaša. Iako divovski jak Fantom nije koristio silu. Ipak, mi čuvari smo zazirali od njega, a kriminalci su ga poštovali iako nije bio čovek njihove sorte. Mića Dandara, Fantom, Roman Todorović i Ranko Rubežić bi, kada se skinu goli u dvorištu, izgledali kao rimski gladijatori.

Jednog dana, posle posete njegove sestre, Vlada Vasiljević je kroz šuber pobegao iz CZ-a. Tri dana kasnije se sam vratio u zatvor. Rekao nam je da je morao da obavi još jednu noćnu vožnju, da policajci ne misle da su ga pobedili. Za kaznu je dobio 30 dana u samici. Posle toga Fantom je bio zatvorenik bez mane. Izašao je na slobodu, ali je stradao u jednoj staroj "ladi", kada je sleteo sa druma kod Požarevca.
              http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• kilson
                Moderator
                • 09.10.2004
                • 3216
                • NoviBGD
                • AR 75 GT

Re: Beogradski fantom

Originally posted by Baumann
                Trebaju mi neki klipovi, slike, textovi o BGD fantomu...
                Ima li neko???
                Da nisi sluchajno pisac scenarija za film?

Jedno predstavljanje ne bi bilo na odmet...
                Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila

Comment

• starac vujadin
                  CBC Senator XXL
                  • 27.08.2005
                  • 2617
                  • Stari grad

Trecerazredni pandurski novinar Marko Lopusina se ponovo nalupetao...Fantom nije vozio 944(koji se tada nije ni proizvodio), vec 911 i ne crveni vec beli... Mogao je malo da pogleda po arhivi i da pogleda slike ili da pogleda "Davitelj protiv davitelja", gde u uvodu filma ima igrani deo (Paja Komnenovic glumi fantoma). Kako ljudi mogu mrtvi `ladni da pisu svasta...a i da Bregovic je tada vozio Jaguara.

Comment

• Vizant
                    CBC Član
                    • 28.03.2006
                    • 23
                    • sever
                    • Kia Sorento v6 3.5 '05 Alfa Romeo 164 super v6 24v '94 Alfa romeo 1750 GTV '71

Zar nije Bebek vozo Jaguara? Il je na kraju krajeva celo B.D vozilo jednog istog na smenu

Comment

• starac vujadin
                      CBC Senator XXL
                      • 27.08.2005
                      • 2617
                      • Stari grad

Vozio je Bregovic XJ 4.2 limuzinu, kupljenu ovde u predstavnistvu, regularno platio sve astronomske dazbine...za Bebeka ne znam. Cuvena je prica kako su Bregovicu "pozajmili" Jaguara.
                      Sedi Bregovic u kaficu (ne mogu da se setim da li u Beogradu ili Sarajevu, mislim da je u Sarajevu...). Pridje mu lik, mrtav `ladan i trazi mu kljuceve od Jaguara da bi preparkirao jer mu je Bregovic zagradio auto. Bregovica mrzi da ustane od stola da sam to uradi i da mu kljuceve. Tip sedne i ode...nasli su mu auto nekoliko dana kasnije udaren.

Comment

• DejanV
                        CBC Senator XXL
                        • 19.07.2005
                        • 682
                        • Beograd

Originally posted by starac vujadin
                        Vozio je Bregovic XJ 4.2 limuzinu, kupljenu ovde u predstavnistvu, regularno platio sve astronomske dazbine...za Bebeka ne znam. Cuvena je prica kako su Bregovicu "pozajmili" Jaguara.
                        Sedi Bregovic u kaficu (ne mogu da se setim da li u Beogradu ili Sarajevu, mislim da je u Sarajevu...). Pridje mu lik, mrtav `ladan i trazi mu kljuceve od Jaguara da bi preparkirao jer mu je Bregovic zagradio auto. Bregovica mrzi da ustane od stola da sam to uradi i da mu kljuceve. Tip sedne i ode...nasli su mu auto nekoliko dana kasnije udaren.
                        Svaka cast, Chicha, memorija pamcenja ti je prva liga! I ja sam cuo tu pricu za kljuceve.

A vidim, posle se Bregovic ONOLIKO potresao ...

Pozdrav,
                        DVV
                        Brzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?

Comment

• Danilo
                          CBC Senator XXL
                          • 02.10.2004
                          • 908
                          • Beograd, Dorcol

A tek da vidite kako sam se ja frapirao kada sam cuo da je taj beli 911 Porsche zapravo bio vlasnistvo mog prvog komsije, coveka koji je ziveo u Nemackoj do skoro, pa se sada kada je u penziji vratio da zivi u BG.
                          Inace ga je fantom u par navrata zvao telefonom da mu kaze da se ne tripuje i da ce auto ostati neogreban.
                          Mnoge su se price pricale o fantomu, od onih da je sa istim porseom udario u trolejbusku blokadu na terazijama, i da je pre udara iskusno otvorio vrata i izasao iz auta i izgubio se u masi (!), pa ona sa branjem cveca iz zardinjere na slaviji uz odusevljenje mase, itd.
                          Uglavnom, ukrao je porsea, vozao se, istina je da je zvao policiju i govorio im kuda ce da vozi (i postovao "dogovor", i opet im bezao), porse je posle negde ostavio i to je to. Kada je jednom prilikom hteo da se prebaci od tacke A do tacke B, ukrao je Ladu, primio stopera i poginuo zajeno sa njim...
                          www.blindmanmotorsport.com

Comment

• Vizant
                            CBC Član
                            • 28.03.2006
                            • 23
                            • sever
                            • Kia Sorento v6 3.5 '05 Alfa Romeo 164 super v6 24v '94 Alfa romeo 1750 GTV '71

*biga chovek je pre 20 god snimao GAteway in Belgrade, kad shvedjani josh vozili levom stranom

Comment

• dekideki
                              CBC Senator XXL
                              • 26.07.2005
                              • 1914
                              • Beograd

da ne budemo sentimentalni previse pa pricamo romansirane biografije, covek jeste da je bio extra bezobrazan vozac za to vreme, ali on je, ako se ne varam, ukrao kola. ukrao... nije se bavio sredjivanjem i tuniranjem istog, a kamoli stedeo za njega i placao nenormalne takse na posedovanje takve zveri. dakle, sta je uradio sem seo za volan i pravio stetu? zezao sirote pandure koji su bili tehnoloska prepotopija za 911? ok.
                              slava mu.

ne znam... mislim da je scena u Davitelju dovoljna sto se njega tice. sta reci o njemu u celovecernjem filmu? bas da vidim

izvinjavam se na off-u ali morao sam.
                              .

Comment

Working...
                              X