150 ks za pocetnika da ili ne?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jovan30
    CBC Senator
    • 07.05.2006
    • 322
    • Beograd

150 ks za pocetnika da ili ne?

Hi guys,

moj brat treba da dobije prvi auto. pre par meseci je polozio voznju i do sad ima veoma malo iskustva sa mojim autom (mozda sveukupno je izvozao 200km i to samo po gradu).
    Izbor je pao na Golf 4 sa euro 3 motorom, sto znaci od 2001godista i mladji.
    Dvoumimo se oko 2 motora 1.6 16V od 105 ks i 1.8 T od 150 ks.
    Ja bih stvarno vise voleo taj 1.8 T ali ponovo plasim se mali je pocetnik slupace se, povredice se ili jos gore. Uplasilo me je i kad mi je pre par dana rekao da je po kraju jurio 140 km na sat sa ortakovim Ventom (inace ogranicenje je 40 km na sat u kraju). Ince nikad mu nisam dao moj auto a da je sam u autu, tako da ga je samnom vozio normalno, ali racunam to je zato sto sam ja u autu.

Zelja mi je da mogu da se przim malo i ja sa 1.8T ali istovremeno razum mi kaze da je 150 ks i 8 sekundi do 100 na sat previse i opasno za pocetnika.

Sta vi kazete na to?
  • mirdza
    CBC Senator XXL
    • 14.03.2005
    • 2437
    • Katowice (PL) / Banja Luka
    • AGP / W126

znas kako...imao golfa IV 1.6 16V, i niije ni on bio za podcjenjivanje. 1.8T jeste brzi i dosta jaci ali nije to bas tolika razlika
    ja sam, na primjer, naucio da vozim na staroj fiesti 1.6D i odmah presao na dva auta snage 160 i 250KS. i nekako se nisam razbio...a nikad nisam sporo vozio
    sta hocu da kazem - neka on vozi i auto od 1500KS ali neka ga prvo dobro upozna, tj. neka vozi sto vise da zna kako se doticno auto ponasa u raznim uslovima. nezgodno je jedino to sto ga fascinira voznja 140km/h na 40km/h ali mlad je jos, shvatice! a mnogo brze ce poceti da respektuje jak auto kad ga nekoliko puta ponese, proklize ili sta vec...ne da bih zelio da mu se nesto desi (daleko bilo!) ali mora da se prekali u nekim ekstremnim situacijama.
    i mozda jos nesto kao odgovor na pitanje - uvijek sam bio zagovornik velikih i jakih auta, sa najmanjom mogucom kolicinom elektronike. ako nauci da ga vozi - vozice svaki drugi!
    uzmi 1.8T, natoci mu pun rezervoar i daj para za jos jedno 500km i neka turpija dok ne potrosi (neka ode negdje na kafu - jedno 300-400km po najgorem mogucem putu ). poslije toga ce sigurno malo da promjeni vidjenje divljanja i ponasanje u saobracaju!
    aha, jos mu samo objasni kako da brine o turbo-punjacu
    Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• jovan30
      CBC Senator
      • 07.05.2006
      • 322
      • Beograd

e ovo oko brige o turbo punjacu to ne znam ni ja mozes li mi ukratko reci o cemu treba najvise brinuti

Comment

• M-power
        Moderator
        • 10.01.2005
        • 10060
        • Bg; Banovo Brdo
        • CorsaC, astra H,

100KS mu je sasvim dovoljno!
        To date there has never been a faster car built for the public road and,
        it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• mirdza
          CBC Senator XXL
          • 14.03.2005
          • 2437
          • Katowice (PL) / Banja Luka
          • AGP / W126

Originally posted by DJDexy
          e ovo oko brige o turbo punjacu to ne znam ni ja mozes li mi ukratko reci o cemu treba najvise brinuti
          bilo vise puta, ali ukratko - dok ulje ne postigne radnu temperaturu (tzn. motor na radnoj temperauri plus nekih 5min voznje) ne pritiskati gas k´o sivonja (max do nekih 3000-3500rpm i lagano) i prije gasenja ako je bila duza ili "zesca" voznja sacekati takodje oko 5min da se turbo ohladi (rad na leru). i to je to!
          Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• Wiz
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3104
            • Nish

Ja vam preporucujem SDi od 64ks,pa dok ne nauci neka ganja naftaricu,ako je benzinac u pitanju sto slabiji to bolji

Comment

• fox_mulder
              CBC Član
              • 21.11.2005
              • 74
              • Beograd, Srbija

A ja mislim da treba da mu date da vozi neki krsh godinu dana a ne odmah da sedne u tako dobar auto. On jos ne konta kako auto treba da se pazi i odrzava, kako treba voziti bezbedno..I bez kaska ne treba davati kola.

po meni, klinac u autu od 150 konja je blago receno velika opasnost. I mislim da ce ovaj novi zakon biti sjajna stvar, treba zabraniti da neiskusni vozaci voze ovako jaka kola i to treba kaznjavati rigorozno. I to dranjem koze sa ledja, ipak su zivoti u pitanju.

Comment

• Srdjan
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 2416
                • Bajina Basta/Beograd

I ja sa slazem sa ovim, bolje mu kupi obicni dizelas nego sanduk na tockovima... Uzmi sebi Golfa 1.8t a njemu za pocetak yuga ili golfa dizela pa kad nauci onda mu daj tog golfa...
                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• jovan30
                  CBC Senator
                  • 07.05.2006
                  • 322
                  • Beograd

mozda ste ipak upravu bolje prve godine da vozi 1.6 16V ili cak obican 1.6, pa za godinu dana nesto tipa 1.8T

Comment

• milannik
                    CBC Senator XXL
                    • 23.12.2004
                    • 1455
                    • Niš

Evo da se oglasim i ja, i ja sam polozio pre par meseci, i od pocetka svoje vozacke karijere vozim mazdu dizel od 64 konja 3 godine stariju od mene, i shodno godinama ispravnu. E sad kakve sam situacije pravio nemerno i nenamerno, pre svega zbog mog vozackog (ne)iskustva sa jacim autom bih se slupao garantovano. Slabije je ipak za pocetak bolje.
                    Poz.

P.S. Malopre sam konstatovao da mi je auto oslabio, mozda je vreme da predjem na nesto jace ?

Comment

• ssteva2206
                      R.I.P. CBC Drug XXL
                      • 22.04.2005
                      • 106
                      • Beograd

Kakvih bre 150 konja??? Jeste li vi normalni??? Kupite mu neku korsu, punta, neku naftaru, nesto u cemu nece on poginuti ni ubiti nekoga. Bar prvih godinu-dve dana, dok ne nauci da vozi.

Comment

• miodragj
                        CBC Član
                        • 16.04.2006
                        • 34
                        • Beograd

ne radi se tu o godinama, radi se o svesti. Ja se nikada u zivotu nisam izivljavao autom. Ali mozda je to zato sto sam i prvi i drugi i sve ostale "aute" kupio sam od svojih para...

Ako ti je brat zaista vozio 140 na mestu gde se vozi 40, i gde normalni ljudi obicno voze sezdesetak, to znaci da nije ni za kakav auto i da treba da se vozi prevozom. A kada shvati neke stvari, kupite mu auto, ili jos bolje, pomozite mu da ga zaradi sam!

Comment

• VR6
                          CBC Senator XXL
                          • 31.10.2004
                          • 512
                          • Sarajevo

150 KS je previse, ja bi preporucio slabiji motor za pocetak.

Comment

• sri98
                            Admin od Trpeze
                            • 24.10.2004
                            • 7262
                            • Republic of Konjarnik
                            • Toyota Corolla E 210

Originally posted by ssteva2206
                            Kakvih bre 150 konja??? Jeste li vi normalni??? Kupite mu neku korsu, punta, neku naftaru, nesto u cemu nece on poginuti ni ubiti nekoga. Bar prvih godinu-dve dana, dok ne nauci da vozi.
                            Podrzavam
                            Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• r1cer
                              CBC Senator XXL
                              • 22.01.2006
                              • 363
                              • Beograd

Originally posted by mirdza
                              uvijek sam bio zagovornik velikih i jakih auta, sa najmanjom mogucom kolicinom elektronike.)
                              Znači samo nemoj da ideš ovom logikom i sve će biti u redu. U fifth gear emisiji su radili test čeoni sudar starog range rovera i novog reno espasa sa pravim crash lutkama i ispalo je da bi ovaj u espasu izašao sa manjim povredama dok ovaj u rendž roveru ne bi mogao sam da izađe.

Moj savet ti je koji god auto mu uzmete gledaj da ima 5 zvezdica na euro ncap testu(www.euroncap.com) i da ima esp i to su ti najbitnije stvari što se tiče sigurnosti. Što se tiče motora da sam ja u pitanju dok se malo ne izvežbam u vožnji i ne steknem neku kilometražu vozio bih 1.8t od 150 ks a kada bih video da sam stekao neko iskustvo remapirao bih ga na 210 i to je kao da si dobio drugi auto

Comment

Working...
                              X