Ma neka ih "urade" 1 evro po kubiku.....tako će vuk(budžet) biti sit i svi ćemo biti u pravu, mislim pametni!
Neverovatno je koliko dugo ova teza "euro po kubiku" egzistira,istu pricu su i u CG svojevremeno prodavali redovni dusebriznici! Pa to veze s mozgom nema
Meni licno nije interes da puste EURO 2 , jer do bola je "glupo" to uraditi , pa zasto ljudi ??
Ja sam morao da uvezem auto sa EURO 2 , a oni koji su uzeli na CG table za dosta jeftinije pare sad mogu EURO 2 , e to ako puste (dinkic) onda smo stvarno gori od ALBANIJE !
Zemljak, a zašto ti nije interes da se dozvoli uvoz EURO 2 automobila, tačnije bilo kakvih, tehnički ispravnih, automobila?
Zamisli hipotetičku situaciju: uspeo si u životu, imaš dokonih 50.000 EUR i želiš da konačno kupiš sebi auto o kome si maštao u mladosti: sjajno očuvan Ferrari Testarossa. Auto je kao nov, redovno servisiran, garažiran, vožen samo vikendom po lepom vremenu. Ali cvrc, nema EURO 3 motor i nema šanse da ga uvezeš. Sve u svemu, ovako idiotski zakon ne postoji nigde u svetu.
Jedan italijanski ili nemački student može preko leta da uštedi džeparac, skokne do autoplaca i kupi polovan auto za 1500-2000 EUR, a jedan Srbin šljaker koji je 4 godine štedeo da zameni 20 godina starog Jugića mora za isti takav auto da plati u Šapcu ili Bubanj potoku 4-5000 EUR zbog imbecilnih carina, taksi i restriktivnih ograničenja uvoza zbog kojih je stanje na tržištu polovnjaka takvo kakvo je.
Takođe, oni koji se osećaju prevarenim jer su "legalno" uvezli EURO 3 auto a zli komšija im "nelegalno" vozi "Golfa trojku" na CG table: neka probaju da tuže/prijave komšiju, kao što prosečan Švajcarac uradi kada u svojoj državi primeti nešto što smatra da je nelegano.
Smem da se kladim da bi komšija "ilegalac" dobio parnicu na ustavnom sudu, jer kako može da bude nelegalno da bilo gde na teritoriji države SiCG vozi auto registrovan u drugom gradu iste te države (ko ne veruje da je to jedna država neka prebroji stolice u UN, još uvek je jedna).
Tolerisanje takvih automobila sve ovo vreme nema nikakve veze sa neefikasnošću policije (probaj da odeš od Čačka do Beograda u autu bez ikakvih tablica pa da vidiš kako nam je policija "neefikasna" ).
To što svi "znamo" da je država SiCG nefunkcionalna i praktično nepostojeća već 2 godine, sa pravnog stanovištva je nebitno. A kada S i CG počnu da se pišu razdvojeno, situacija oko zatečenih automobila pre spada u sukcesiju nego u uvoz.
Smem da se kladim da bi komšija "ilegalac" dobio parnicu na ustavnom sudu, jer kako može da bude nelegalno da bilo gde na teritoriji države SiCG vozi auto registrovan u drugom gradu iste te države (ko ne veruje da je to jedna država neka prebroji stolice u UN, još uvek je jedna
mozda bi dobio parnicu a mozda i ne. Ustavni Sud nije nadlezan za regulisanje carinskih odnosa, i carinskih (eventualno) prekrsaja.
za to sluze sasvim druge institucije.
poenta je u dokazivanju namere, pravna kvaka 22
poenta je na onome dobio, u proslosti.
kao sto znamo, drzava SiCG fakticki ne postoji, formalno pravno u toku je procedura gasenja i u UN, i kao sto znamo bice dve stolice u UN.
prica o CG nije bila vezana za proslost, nego za buducnost a to podrazumeva i status potpuno de jure nezavisne CG, i posledicno buduci status.
pri tome ima i jedna "sitnica", ogromna vecina vozila sa CG koja se koristi u Srbiji nije u vlasnistvu onih koji ih voze.
nema nikakvih smetnji da se vozila sa CG tablicama i dalje voze ovde bez uvoza/carine/taksi ali kako zakon definise samo od strane gradjana CG.
sta je bilo bilo je, a svasta je bilo kod nas (i jos ima) sto je nepojmljivo u normalnom svetu gde su pravni odnosi precizno (preciznije) uredjeni i postuju se kroz institute pravne drzave.
na nama kao zajednici/ drustvu je da se opredelimo hocemo li napredak u uredjeno (uredjenije) drustvo ili ostanak u haosu gde se sve moze i sve ne moze shodno proizvoljnim ad hoc tumacenjima ove ili one interesne grupe i trenutne situacije.
sa onim prvim izborom imamo sanse da se prikljucimo svetu koji se razvija u kontinuitetu i povecavamo opsti i pojedinacni kvalitet/standard zivota i rada- sa onim drugim izabranim pravcem imamo sanse da ostanemo van tokova moderne civilizacije, van opste vazeceg sistema vrednosti i ponovo se vratimo u haoticna vremena i opste zaostajanje.
na period 90tih, strmoglavo u bunar
na nama je sada da gradimo temelje za buducu stabilnu gradjevinu naslednika...kao sto je onaj bogatiji deo zapada to uradio/ prelomio mentalno u glavama ljudi/ pre 60tak godina i stigao gde je stigao.
CG i tablice su samo usputna stanica na testu odabira kursa kormila broda u dugom putu do cilja.
Smem da se kladim da bi komšija "ilegalac" dobio parnicu na ustavnom sudu, jer kako može da bude nelegalno da bilo gde na teritoriji države SiCG vozi auto registrovan u drugom gradu iste te države (ko ne veruje da je to jedna država neka prebroji stolice u UN, još uvek je jedna
mozda bi dobio parnicu a mozda i ne. Ustavni Sud nije nadlezan za regulisanje carinskih odnosa, i carinskih (eventualno) prekrsaja.
za to sluze sasvim druge institucije.
poenta je u dokazivanju namere, pravna kvaka 22
Tja, pa osnovna namera ljudi koji voze na CG table je valjda da kupe sebi auto i da ga voze... Ne znam šta bi ta tvoja pravna kvaka 22 dokazala, kakvu nameru? Da su davali pare samo da bi zajebali carinu i Dinkića?
Sa ostalim delom teksta se naravno slažem (ko ne bi voleo uređenu državu), ali on nema mnogo veze sa konkretnom temom.
Inače, zakon svašta trpi... Na Vrele Gume forumu sam citirao dva uzastopna člana iz novog zakona o saobraćaju:
-----------
Član 74.
Vozač koji je vozilom ušao u raskrsnicu na kojoj je saobraćaj regulisan semaforom, sme da napusti raskrsnicu ne čekajući zeleno svetlo na semaforu, ali tek pošto propusti sve učesnike u saobraćaju kojima je semaforom dozvoljen prolaz.
Kaznom iz člana 474. st. 1. tač. 2 kazniće se vozač koji postupi suprotno odredbama ovog člana.
Član 75.
Vozač ne sme vozilom da uđe u raskrsnicu iako ima prvenstvo prolaza ili mu je semaforom to dozvoljeno, ako je gustina saobraćaja takva da će se zaustaviti na raskrsnici ili obeleženom pešačkom prelazu.
Vozač koji iako ima prvenstvo prolaza ili mu je semaforom dozvoljen ulazak u raskrsnicu, mora omogućiti napuštanje raskrsnice vozaču koji je ostao u raskrsnici.
Kaznom iz čl. 474. st. 1. tač. 2. kazniće se vozač koji postupi suprotno odredbama ovog člana.
----------
Dakle, budi ti sad evropski i legalistički opredeljen i reci ko ovde ima prednost
Snalažljiv čovek će, ako ga policajac tereti za prekršaj, da se pozove na član zakona koji mu odgovara i niko to ne može da mu ospori! Krivac je nesposobni zakonodavac koji je napravio zakon sa rupama i propustima, isto kao i u slučaju uvoza automobila.
Valjda ste do sada shvatili da sam protivnik bilo kakve preregistracije(osim one po Euro 3 Uredbi) ali koliko vidim što šta se ponavlja i prepisuje iz ranijeg perioda, pa će siguran sam i ovo...Živi bili pa videli!
E pa dobro... Da i ja nesto kazem, buduci da sam pokrenuo ovu temu...
Ne slazem se sa Igorom, ali to ne znaci da je mislim da je neko ******/LUD sto postuje pravila i zakone i nema vozilo na CG table... Jednostavno ja to gledam, ako mozes nesto da iskoristis a jos pritom da ustedis onda to treba da iskoristis...
Preko prece, naokolo blize.
Kada bi nas svet bar 25% vremena koje provodi trazeci kako da ustedi stvarno radio, imao bi sta i da ustedi, i da kupi.
Ovako, nadju se u kafani (imam 3 u okolini kuce) u 8, do podne su potrosili 10 milijardi eura i usrecili planetu, da i ne spominjem kako su dobro sastavili fudbalski tim, a frka pocinje u 12:05 kada kelner dodje da naplati.
Zar da ih zalim? Zar da zalim one koji su svesno isli na CG table, a sada cvile i traze milost? Zasto? Ako nisu procitali zakon, to ih ne oslobadja krivice za zakonski gledano ilegalan uvoz. A niko iz kafane izasao nije a da nije platio racu; tako je sada kelner (Dinkic) dosao po svoje.
Treba da plate, ako moze bez srcedrapajucih leleka i kuknjave. I ja sam uredno platio sve po spisku kada sam kupovao auto, zasto sada ne bi i oni?
A ako su mnogo stedeli svoje pare, a razbacivali se nama ostalima pa uvezli Euro 2, Euro 1 ili Euro 0 vozilo, onda se slazem da to odmah ide van zemlje, ili u strao gvozdje gde mu je imesto.
Ne znam šta bi ta tvoja pravna kvaka 22 dokazala, kakvu nameru?
nije moja pravna kvaka, nego vazeci pravni sistem i tumacenje istog.
ako se raspitas preciznije saznaces da onaj ko se zali/ tuzi za nesto treba da dokaze nameru tog nekoga (koga tuzi) da bi bio uspesan u sporu.
taj koji duzi drzavu Ustavnom Sudu bi trebalo da dokaze nameru Carine i drugih drzavnih ograna da ga prevari a to je jaaako tesko.
da se vratimo na temu...
cini mi se da se zaboravlja da se radi o buduce 2 drzave, i pravu vlasnistva (a ne voznje) necega sto treba da se (u buducnosti) uveze iz inostranstva.
sta je bilo u proslosti, (SiCG), to sada i nije vise bitno za temu buduceg uvoza o kojoj pricamo.
Carina je odavno dala tumacenje sta jeste dozvoljeno a sta nije, nema nikakvih zakonskih rupa i stoga ne vidim zasto bi neka interesna grupa dobila posebne privilegije van zakona i ne bi platila zakonom predvidjene takse/poreze/carine/ sta god kroz predvidjenu proceduru uvoza koja inace vazi za sve gradjane.
i koju je ogromna vecina gradjana i FIRMI koje se bave trgovinom automobilima morala da ispostuje.
islo se na verovanje na rec "nekoga" i svesni rizik, po sistemu ako prodje prodje.
zar je to tako tesko priznati, uz motiv da se zaobidje placanje koje inace vazi za sve.
od nas zavisi da li cemo, kada cemo i koliko ozbiljno cemo napraviti ozbiljnu drzavu koja ce moci da se nazove pravna drzava u punom smislu te reci. mozemo to danas da pocnemo, mozemo i za 50 godina, sve posledice cemo mi trpeti kroz nas standard zivota, rada i opstu uspesnost drustva kao celine.
to ukljucuje i zakonopisce i njihovu (ne)ozbiljnost da urede stvari po poznatim pravilima.
primer koji si dao sasvim se uklapa u jos uvek ceste ******stine u nasim zakonima koji se prepisuju iz samoupravnog doba previse cesto i ne definisu precizno i nedvosmisleno odnose.
tumacenje ovako ili onako obozavaju pravnici, naravno preko ledja drugih koji placaju
Ima jako lePih automobila u Hrvatskoj, Bosni a u Sloveniji da ne poverujes. Jako su jeftini pa ako dozvole prepregistraciju sto da ne. Mislim Crna gora je sada jednaka sa svim ostalim republikama bivse SFRJ.
Bice bre ko sa Bosnom DOSTA nema vise. Pa bre osnovne podatke o tim vozilima MUP Crne gore nema. Nemaju bre gde da stave dokumentaciju i nije ih briga.
Znaci dodje covek iz Srbije plati registraciju (sve troskove i administrativne takse) plati pri tome i carinu i neki PDV pa posle neko od toga finansira Policiju, Skolstvo, Zdravstvo, Puteve, Mafiju... ali ne u Srbiji nego u Crnoj gori.
Nepodrzavam Dinkica u mnogim stvarima ali cu poceti da ga postujem ako istraje i ucini nas jednakim pred Zakonom u Srbiji.
Obrene , nije uredu ja sam licno u januaru "morao" da uvezem auto sa EURO 3 standardom , jer nije postojala mogucnost da uvezem EURO 2 , e zasto to sad dozvoliti , zbog CRNE GORE i automobilima sa CG tablama !
Ne ne slazem se uopste sa tim , to kad bi drzava dopustila , bili bi skroz netolerantni prema ljudima , kao sto sam ja , sto su imali uslov da uvezu sa EURO 3 standardom !
nisu samo pojedinacni vlasnici koji uvoze 1 komad za sebe u igri, formirala se cela jedna grana trgovine koja se bavi uvozom euro 3 vozila...
tu se vrte nesto vece pare, placaju porezi ovoj drzavi, zaposljava radna snaga, stvaraju zarade koje se opet trose i od kojih se prakticno kroz maloprodaju uzme jos 18% na zivotne troskove.
mnogo pravila bi se poremetilo i na ovako slabom trzistu koje se tek pocelo uspostavljati i nastali novi sokovi ako bi se odustalo od primene zakona, ma kakav bio.
kratkorocno bi mozda 5% ljudi bilo na dobitku ali bi dugorocno onih 95% pa i tih 5% bili na gubitku jer neko (ko, opet mi naravno) mora da plati to sto manjina ne bi platila poreze a trosila bi iz budzeta sva prava.
realnije je resenje da se univerzalno resava pitanje regulisanja trgovine tako da svi budu ravnopravni a firme imaju pouzdan zakonski okviz za biznis.
to malo automobila je sitnica u okeanu stranih investicija i investitora koji treba i ulazu milijarde evra u ovu zemlju a koji pomno osmatraju koliko je stabilan i predvidljiv biznis ambijent.
ako pocne da bezi strani kapital ugasili smo ga na duzi rok...kao sto se po pravilu desavalo u svetu kada nema pravne sigurnosti za biznis.
Obrene , nije uredu ja sam licno u januaru "morao" da uvezem auto sa EURO 3 standardom , jer nije postojala mogucnost da uvezem EURO 2 , e zasto to sad dozvoliti , zbog CRNE GORE i automobilima sa CG tablama !
Ne ne slazem se uopste sa tim , to kad bi drzava dopustila , bili bi skroz netolerantni prema ljudima , kao sto sam ja , sto su imali uslov da uvezu sa EURO 3 standardom !
Pa vidi, i ja sam 2000 godine morao u vojsku i bio poslednja generacija koja je služila vojni rok od 12 meseci, a onda su ga već sledećoj klasi skratili na 9 meseci. Sad je vojni rok valjda 6 meseci (ispravi me ako grešim) a možeš i civilno da ga "služiš" u bioskopu
Jel treba da se bunim i da tražim da sad ove klince drže u vojsci i izgladnjuju 12 meseci "da ne bih ja ispao ******"? Zakoni se stalno menjaju i nekoga zakači stari a nekoga novi.
Apsolutno treba naplatiti carinu i PDV na sva ta silna kola i popuniti budžet, ali pretvoriti u otpad nekoliko stotina miliona evra i 50.000 automobila koji su mnogo bolji nego prosečni punoletni Jugići i Stojadini koji se raspadaju po ulicama, a sve samo da nekom ne bi bila povređena sujeta je ekonomski suludo.
Nemam želju da više tupim po ovom pitanju, dakle moje mišljenje je da su aktuelni zakonski propisi koji regulišu prava uvoza polovnih automobila besmisleni i neprimereno stanju voznog parka u Srbiji i ekonomskoj situaciji. Takođe mislim da je "ekološki" kriterijum koji diktira EURO 3 motore vrlo licemeran (hint: Zastava) i proguran od strane raznih interesnih grupa, ponajviše od Zastave i uvozničko-bankarskog lobija kojima je cilj da plasiraju što više potrošačkih kredita za automobile (što skuplji auto, njima veći kajmak)
Svi kukaju da zemlja grca zbog spoljnotrgovniskog deficita (strahovitog odliva deviza iz zemlje) i ne vidim zašto terati nekoga da potroši na auto 3000 EUR više nego što realno može i želi (i da zbog toga se zaduži tj. uzme kredit od banke i sl.) jer mora da uzme EURO 3 auto u koji će onda u 80% slučajeva da ugradi plin?
Kako ćeš reagovati ako za par meseci dođe neki "ekonomski" Havijer Solana, zavrne j*ja Dinkiću i naredi nam da smanjimo carine na automobile i ukinemo veštačke barijere za uvoz? A Dinkić izađe u javnost i izjavi kako je to jedna fenomenalna stvar za Srbiju koja je još jedna stepenica na putu ka Evropi i sl.
Manje sujete, viže zdravog razuma i racionalnog razmišljanja!
@ Obren
JBG, onda i ja mogu da trazim da tebe vrate u vojsku jos 3 meseca jer sam ja bio poslednja klasa na 15 meseci.
Poenta price je da su sva ta vozila registrovana (uvezena) suprotno vazecim propisima Srbije i da ako sada postanu "stranci" onda treba da vazi i za njih propis kao i za vozilo iz Avganistana.
Propis postoji i treba da se primenjuje dok vazi, znaci sada je EURO3, vojska je 6 meseci i gotovo. Nekada je vojska bila i dve godine, i nekada nije moglo nista ni da se uveze i niko nije nista experimentisao.
Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.
@ Obren
JBG, onda i ja mogu da trazim da tebe vrate u vojsku jos 3 meseca jer sam ja bio poslednja klasa na 15 meseci.
Moderatore, ne čitaš postove pažljivo Ja i nisam "tražio" da klince vrate u vojsku, nego sam primer upravo naveo kao apsurdan.
Originally posted by sri98
Poenta price je da su sva ta vozila registrovana (uvezena) suprotno vazecim propisima Srbije i da ako sada postanu "stranci" onda treba da vazi i za njih propis kao i za vozilo iz Avganistana.
A druga verzija iste priče, koja nije ništa manje tačna nego tvoja, jeste da su vozila legalno registrovana u SiCG i vožena u istoj toj SiCG. SiCG se raspala -> sledi sukcesija. Avganistan nije bio do prekjuče u državnoj zajednici sa Srbijom, a Crna Gora jeste.
Originally posted by sri98
Propis postoji i treba da se primenjuje dok vazi, znaci sada je EURO3, vojska je 6 meseci i gotovo. Nekada je vojska bila i dve godine, i nekada nije moglo nista ni da se uveze i niko nije nista experimentisao.
Apsolutno se slažem, ne treba da bude donet nekakav "Lex specijalis" ili uredba vezana za preregistraciju, nego vlada Srbije treba potpuno da ukine/liberalizuje postojeće restrikcije uvoza, a kao "nusefekat" i ova situacija sa CG tablama svešće se na plaćanje carine i PDV-a i prebacivanje na srpske table.
Comment