Uvoz karoserije...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Srdjan
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 2416
    • Bajina Basta/Beograd

Uvoz karoserije...

Dakle, posto smo apsolvirali onu temu o uvozu preko CG, da malo diskutujemo i o ovome i da vidimo da li tu moze nesto da se smuva...
    Sad ce neko reci, opet nesto na mufte, ali nema veze... Da li je neko citao sta pise konkretno u zakonu, sta moze a sta ne??? Nesto mi pada na pamet jedna "simpaticna ideja"... Npr. Sta nekoga ko poseduje npr. audi jaje 87godiste sprecava da uveze noviju karoseriju od audija B4, godiste neko 95-96??? Iako karoserijski nisu identicni, ali nisu toliko ni razliciti, i mislim da to moze da se izvede samo je pitanje da li je zabranjeno... Ako formalno nije zabranjeno onda je dozvoljeno...
    Konkretno me interesuje za mene, za nissana primeru koja je 91godiste, oznaka karoserije P10 a hteo bih da uvezem mladju, oznake P11, godiste 97-98... Da li je to moguce nesto takvo??? I druga stvar, ako ocarinim karoseriju i dobijem novu saobracajnu sa novim brojem sasije i starim brojem motora, sta me sprecava da posle par nedelja/meseci, uvezem taj isti motor koji sam prethodno izvadio iz karoserije, ocarinim ga u vratim sve na svoje mesto... a ponovo vadim saobracajnu sa novim brojem motora i novom karoserijom, odnosno podmladio sam auto, sto mi je i glavni cilj....
    Ajde neko od experata ko se razume u ovu problematiku da razjasni sta moze a sta ne???

Za neupucene, ovako izgled stara P10:

A novija P11:

Kao sto vidite razlike su minimalne, neko bi rekao da je to cisti ristajling a ne nova verzija... sta mislite o mojoj "simpaticnoj" ideji?
    Lancia Kappa 2.0 20v
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Ja mislim da carinici uopšte nisu glupavi i da ako prodješ to je zato što su te pustili.
    Možeš uvesti identičan model koji poseduješ, ništa drugo.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Vlada_nbgd
      CBC Senator XXL
      • 11.09.2005
      • 1066
      • Novi Beograd/Topcider
      • ford focus sport pack

Bilo je dosta o tome u SAT-u,navodno su sada rigorozni,mora ista karoserija da se uveze.A ako bi probao da iz delova uvezes auto(prvo skoljka pa posle motor) napravio bi carinski prekrsaj.Znaci na jednu saobracajnu je dozvoljeno da uvezes ili motor ili skoljku.
      FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• Srdjan
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 2416
        • Bajina Basta/Beograd

A kako oni mogu da znaju koji ja model karoserije imam? Ja kad carinim novu karoseriju moram je dovesti na kamionu, necu se ni pojavljivati sa starim autom????
        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Vlada_nbgd
          CBC Senator XXL
          • 11.09.2005
          • 1066
          • Novi Beograd/Topcider
          • ford focus sport pack

Pa moras da prilozis saobracajnu dozvolu iz koje se jasno vidi o kom modelu se radi.
          FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

koliko je meni objasnjeno nedavno,
            moras da posedujes validnu saobracajnu dozvolu za rezervni deo (karoseriju) koju zelis da uvezes.
            mora da bude identicna (naglasili su mi ovo) po tipu kao sto pise u saobracajnoj dozvoli.
            godiste nije bitno, ali tip karoserije mora da bude identican.

ko i kako proverava me nije dalje zanimalo.

motor mozes da uvezes preko iste saobracajne dozvole za stari auto ali tek kada prodje 6 meseci.
            kroz posebnu, novu, carinsku proceduru.

ako motor nije pripadao karoseriji koju uvozis mozes i u tzv skracenom postupku na samoj granici (koliko sam skapirao bez tog ogranicenja), ali ne mozes da ga prodas pre isteka 6 meseci po uvozu.

jedno fizicko lice moze da uveze samo jedan komad rezervnog dela.

kalkulacija troska na jednom primeru (uzorku) je bila da su takse, lezarine, carina i porez sve zajedno za uvoz karoserije iznosili 800 evra.

sama carina je najmanji trosak, prakticno zanemarljiv manje od 50 evra.

to je iz iskustva (prema recima doticnog) koja ne znam koliko su tacna ili su naduvana ali mi je tako receno.
            od pre jedno meseci i po dana.

tako da i ta opcija nije bas isplativa osim ako nije u pitanju skuplje (citati novije) vozilo u pitanju pa papiri budu relativno mali udeo u vrednosti vozila.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• The Punisher
              CBC Senator XXL
              • 01.03.2006
              • 503
              • Beograd Wozhdovatz
              • Ford Taunus TC1

Originally posted by brick

motor mozes da uvezes preko iste saobracajne dozvole za stari auto ali tek kada prodje 6 meseci.
              kroz posebnu, novu, carinsku proceduru.
              Da li ovo pise u zakonu ili ti predpostavljas?
              U SAT reviji je pisalo da inspekcija moze da ti u narednoj godini dana zakuca na vrata (posle uvoza karoserije) i da proveri da li si ti stvarno samo karoseriju stavio ili u stvari sklopio auto iz delova.
              https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Taunus_TC

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Originally posted by Srdjan
                A kako oni mogu da znaju koji ja model karoserije imam? Ja kad carinim novu karoseriju moram je dovesti na kamionu, necu se ni pojavljivati sa starim autom????
                Jel ti to nas zekiš malo Moraš se pojaviti sa starom saobraćajnom u kojoj piše koji model imaš. E sad opet ispočetka, ako misliš da s uglupi da ne razlikuju model od modela, nisu, vrlo dobro poznaju svoj posao.
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Eon
                  Moderator
                  • 10.03.2005
                  • 4225
                  • Beograd-NBG-44
                  • Superb 2.0 4x4 DSG

Za jedno vozilo mozes da uvezes samo jedan deo motor ili karoseriju,sto se nekada upisivalo u novu saobracajnu kao primedba. Deo mora da bude istovetan, ali posto u EU br motora se ne vodi nigde, jer nije rezervni deo, tu su ti malo otvorene ruke...
                  Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                  Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Srdjan
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 2416
                    • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by The Punisher
                    U SAT reviji je pisalo da inspekcija moze da ti u narednoj godini dana zakuca na vrata (posle uvoza karoserije) i da proveri da li si ti stvarno samo karoseriju stavio ili u stvari sklopio auto iz delova.
                    Ovo mi je najsmesniji deo... Ovo da se desi u Srbiji? Nikad? Mozda kada Srbija bude velesila u istrazivanju kosmosa... Nemaju pametnija posla nego da obilaze i proveravaju...
                    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

oni koji se time profesionalno bave su mi rekli da je taj rok 6 meseci definisan u zakonima/propisima/pravilnicima/uredbama/ sta vec koja blize definisu ta pitanja.
                      ja licno nisam pretrazivao arhivu sluzbenih listova i glasnika, i nisam licno analizirao hiljade clanova propisa...
                      recimo da verujem ljudima koji to rade svaki dan kao posao bez ostatka.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• milannik
                        CBC Senator XXL
                        • 23.12.2004
                        • 1455
                        • Niš

A da li je dozvoljeno da u uvezenu sasiju ubacis motor sa nasim papirima, uvezen u srbiju ranije ili izvadjen iz nekog "domaceg" auta?
                        To je vec potpuno drugi auto, i sa starim nema nikakvih dodirnih tacaka sem saobracajne. Da, i koj status posle toga imaju stara sasija i motor?

Comment

• xxxxmanijakxxxx
                          CBC Član
                          • 21.07.2006
                          • 14
                          • Beograd

OK! Kupio sam auto u Srbiji, ali koji je pre nekoliko meseci uvezen i nema nikakvih papira. To je isti model i ista generacija kao i moj stari auto. Uzeo bih svoj motor i ubacio u tu karoseriju. Da li je to izvodljivo i kako da ga legalizujem?

Comment

• Vladd
                            CBC Senator XXL
                            • 09.07.2006
                            • 581
                            • NBG

Mora da se poseduje vazeca stara saobracajna (registrovan) auto. Fizicko lice bolje da uveze motor (ne mora da je isti tip, ali da "pripada" toj marki-da ne bude zabune, npr za golfa mozes da uvezes vecu kubikazu, ili manju, dizel a bio benzin).
                            Karoseriju bolje da uveze spediter, iz vise razloga. U tom slucaju ne mora da bude potpuno "oljustena" od ostalih delova, i ne vazi rok od 6 meseci (drugi uvoznik).

Comment

• Vladd
                              CBC Senator XXL
                              • 09.07.2006
                              • 581
                              • NBG

Motor bez papira ne moze nikako da se legalizuje, cak moze da bude izvor problema.

Comment

Working...
                              X