Retrovizori za mrtve uglove

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ilkebgd
    CBC Član
    • 29.08.2006
    • 59
    • BG

Retrovizori za mrtve uglove

Da li neko ima ovakvo (ili slično) ogledalo za mrtvi ugao; gde ima da se kupi??

mislim da je veoma korisna stvarčica u pitanju. u auto školama su nas sve učili da pre recimo menjanja trake ne samo pogledamo u retroviozor nego i da okrenemo glavu i pogledamo u mrtvi ugao. ali je činjenica da se malo ljudi drži tog pravila, a i pravilo je u neku ruku glupo i takodje nebezbedno, jer ti u tom trenutku (makar i vrlo brzo bacio pogled) paznja ni delom nije usmerena na put i dešavanja ispred tebe. čak me čudi i da proizvodjači automobila do sad nisu počeli fabrički da isporučuju retrovizore kao na ovoj slici desno. a čak i preteruju sa izmišljanjem vrlo komplikovanih novotarija koje su često i bespotrebne... uzmite i sami koliko bi vam voznja bila olakšana i bezbednija da na oba retrovizora imate ovakva ogledalca za mrtve uglove.

a nema tog vozila koje nema 2 mrtva ugla...

ne znam za druge ali meni se par puta desilo moram priznati da ne primetim vozilo koje mi je u mrtvom uglu ali srećom nije nikad došlo do sudara/čukanja jer sam ga u zadnjem trenutku primetio i/ili mi je svirnuo...
    Fiat Punto Mk.2 1.2 8V
  • NemaN
    CBC Senator XXL
    • 29.11.2004
    • 1560
    • munze

bubanj potok, auto mika....bilo koja radnja uglavnom ima
    I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• HotDog
      CBC Senator XXL
      • 06.05.2005
      • 965
      • BSG 75 (011)

ne znam za desni retrovizor, da nije presitna slika ako se ovo stavi?

Comment

• Nenad
        CBC Senator XXL
        • 06.01.2005
        • 1364
        • BBgd/Mow

Postoji i drugi nacin, u pocetku je malo problem da se naviknes ali posle je super.
        Oba spoljna retrovizora "izvrnes" do kraja u spoljnu stranu, znaci da ne vidis svoju karoseriju. Unutrasnji retrovizor ostaje onako kako tebi odgovara.
        Rezultat je sledeci, u momentu kada kola iza tebe pocinju da se gube iz unutrasnjeg retrovizora, odmah se taj deo pojavljuje na odgovarajucem spoljnom retrovizoru.
        Prakticno ne postoji mrtvi ugao, u svakom trenutku mozes da vidis ceo auto ili u unutrasnjem retrovizoru ili po pola na unutrasnjem i jednom spoljnom ili ceo na spoljnom.
        Boost or bust...

Comment

• CLD
          CBC Senator XXL
          • 08.02.2005
          • 1225
          • Belgija - ranije Luna-Chico

ja nemam problema da pogledam preko ramena.

Comment

• Ivvan
            Moderator
            • 29.09.2004
            • 1574
            • Nis
            • SAAB 9000

Jedini problem barem po meni kod ovoga sto Nenad kaze je to sto se gubi preglednost kod parkiranja,ali i to je stvar navike i lako se ispravlja ako auto ima el.retrovizore ili jos bolje kao na renou 25 (verovatno i na ostelim "skupljim" autima ) kad ubacis u rikverc retrovizori se automatski podesavaju tako da vidis zadnji kraj karoserije i zadnji tocak
            Turbos make torque,and torque makes fun

Comment

• Cacanin
              CBC Senator XXL
              • 10.10.2005
              • 343
              • Cacak

E bre mnogo dobra stvar , davno sam to trazio ali nigde nisam mogao da nadjem !

Ako negde kupis , samo napisi ime radnje i adresu ?

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

čak me čudi i da proizvodjači automobila do sad nisu počeli fabrički da isporučuju retrovizore kao na ovoj slici desno
                jesu
                Volvo i Saab ugradjuju bifokalne retrovizore jedno 35 godina kao serijsku opremu. u kucistu retrovizora nalaze se dva stakla po optickim osobinama, jedno je obicno a drugo je sirokopojasno koje baca daleko u stranu na bok.

mrtvog ugla nema, barem na Volvoima je to odavno reseno fabricki.

kod drugih proizvodjaca je to uvedeno takodje poodavno, znam da je Audi to imao sigurno negde 1988. u ponudi (kao dodatnu opremu ali je ipak imao) dakle pre skoro 20 godina.

uglavnom skoro svi automobili premium kategorije i velika vecina srednje klase imaju te asimetricne bifokalne spoljne retrovizore u standardnoj opremi vec godinama tako da nema nikakve potrebe za gledanjem preko ramena.

kod Volvoa je preglednost izuzetno dobro resena, mrtvi ugao prakticno ne postoji a unutrasnji retrovizor daje uvid u celo zadnje staklo, zadnje levo bocno i zadnje desno bocno i zadnje desno srednje.

noviji modeli auta zadnjih godina konstruisani imaju u levom retrovizoru i malu crvenu lampicu koja se upali kada sistem detektuje vozilo u predelu mrtvog ugla zadnjeg levog C stuba tako da je vozac i dodatno upozoren lampicom.

tehnickih resenja ima, samo je pitanje koliko se primenjuju kod raznih proizvodjaca...
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• HotDog
                  CBC Senator XXL
                  • 06.05.2005
                  • 965
                  • BSG 75 (011)

Originally posted by brick

tehnickih resenja ima, samo je pitanje koliko se primenjuju kod raznih proizvodjaca...
                  i vozaca

Comment

• ilkebgd
                    CBC Član
                    • 29.08.2006
                    • 59
                    • BG

Volvo i Saab baš i nisu zastupljeni kod nas, ima ih jako malo iako su odlični. ne susrećem se toliko sa novijim automobilima premium klase (uglavnom sa nižom srednjom-kompakt klasom), a kao da je to nešto tako skupo pa da nisu mogli proizvodjači automobila i na vozila niže i niže srednje klase da počnu to da ugradjuju kao standardnu opremu... u svakom slučaju mislim da bar 80% automobila na našim ulicama to nema fabrički...
                    Fiat Punto Mk.2 1.2 8V

Comment

• SAAB PoWeR
                      CBC Senator XXL
                      • 26.04.2005
                      • 1394
                      • tu iza coska(Milwaukee USA)

verujem da takvih ogledala ima kupiti svuda , ali ako ih postavis na svoje vozilo ja im i dalje nebi verovao
                      vidis u usa je pravilo kada menjas liniju , das zmigavac okrenes glavu preko ramena pogledas mrtvi ugao ,ako je cis prebacujes se , ako to ne uradis na polaganju pao si automatski , to im je pravilo #1 , koj je puno efikasnije od kojekakvih ogledalaca
                      _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• Kanarinac
                        CBC Senator XXL
                        • 08.10.2004
                        • 2870
                        • BG,Weedikovac

PA i ovde se to isto primenjuje samo shto prvo pogledash pa tek posle dajesh migavac

I love my

Comment

• ilkebgd
                          CBC Član
                          • 29.08.2006
                          • 59
                          • BG

Da,prvo pogledaš pa tek onda daješ migavac... ali šta ako dok ti okrećeš glavu i gledaš u mrtvi ugao auto ispred tebe zakoči naglo i ti se spucaš u njega?? to se desilo mom rodjaku

mislim da je najbolje nakačiti ova dodatna ogledalca za mrtve uglove na oba retrovizora i onda iscimati nekog ortaka recimo da glumi auto odnosno da šeta oko kola a ti onda lepo namestiš ta dodatna ogledala tako da ti pokrivaju mrtve uglove odnosno da ga stalno vidiš- ili na unutrašnjem ili na spoljašnjem ili na dodatnom ogledalu... ili naravno očima ako je baš paralelno sa tobom...
                          Fiat Punto Mk.2 1.2 8V

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141
                            • Beograd, barajevo-zemun
                            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

a kao da je to nešto tako skupo pa da nisu mogli proizvodjači automobila i na vozila niže i niže srednje klase da počnu to da ugradjuju kao standardnu opremu
                            mislim da se ne radi o ceni (koja je mozda 10tak evra) vec o brizi fabrika automobila prema svojim kupcima, ergonomiji pre svega i bezbednoscu voznje.

a i kupcima je vaznije da ima sarene lampice, da se dive dizajnu neke tamo lajsne ili felge nego osnovne osobine automobila u voznji pa se fabrike/marketing tome posvecuje vise.

nazalost to je samo jedan od primera gde se jos izbegava primena korisnog na econo masovnim automobilima a bez stvarnog razloga bilou ceni bilo u tehnologiji.

nedavno sam citao da je slicno i ESP sistemom- jos uvek je redak u nizoj klasi vozila a kosta (fabriku) manje od 100 evra.

a sa druge strane forsira se senzorsko paljenje svetala, kao da ne moze automatsko paljenje i bez senzora ( a moze, opet Saab i Volvo imaju takva resenja jos iz 70tih godina a danas je u mnogim zemljama i zakonom obavezno).

ali, ima leka i tome. u Staklopanu (kod Kalenic pijace u BGD) moze se naruciti i takvo bifokalno ogledalo retrovizora po meri pa tako svaki auto moze da se obogati tim korisniim dodatkom.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• MOSLER
                              CBC Senator XXL
                              • 27.05.2005
                              • 1064
                              • Niš

Imam bifokalno ogledalo na levom retrovizoru Reno Megana ali nisam zadovoljan njime jer opet imam mrtav ugao,doduse manji nego na desnom retrovizoru ali je opet prisutan,sad da li je u pitanju losa izrada ne znam!

Comment

Working...
                              X