Kako nabaviti stranca sa stranim pasosem?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • pbogdanovic
    CBC Član
    • 15.09.2006
    • 22

Kako nabaviti stranca sa stranim pasosem?

Posle dosta pregledanih postova, a naravno i izvoda iz zakona, zakljucio sam da sam idiot sto sam do sada vozio kola na BG table s obzirom da imam strani pasos.

Medjutim, nije sve tako jednostavno - sada se postavlja pitanje kako konkretno doci do auta sa stranim tablicama za koji imam ovlascenje (ili se cak vodi na mene), koji ima vazeci zeleni karton itd.

Da li neko ima iskustva sa ovim i kako uopste doci do vozila sa stranim tablicama koje bih mogao da vozim u Srbiji (naravno uz redovan izlazak preko grane)?
    KULTURAN?
  • Marko001
    CBC Senator XXL
    • 09.09.2006
    • 1070
    • Belgrade

ja nemam ličnih iskustava sa tim (vozim BG table), ali sam čuo od više ljudi koji imaju hrvatske pasoše i prijavljeni su u HR (iako su više ovde) da voze kola sa italijanskim tablicama, koja su naravno kupili za male pare... recimo jedan mi reče da vozi audi 80, kupio za 800 ?... jedan vozi A6 kupio za 3-4000 itd.

Ja koliko sam shvatio mozeš da voziš stranca ovde jedino ako imaš i strano državljanstvo i prijavljeno prebivalište u inostranstvu i vozačku izdatu u inostranstvu.

ali ne znam recimo ako imaš 2 državljanstva (na primer naše i CG) da li smeš da voziš svoj auto registrovan u CG na tebe iako si ovde u SR prijavljen... mislim logično bi bilo da može ali nisam siguran.

nadam se da će neko ko više zna da se javi i da objasni.

U svakom slučaju ima nas dosta koji imamo ili bismo mogli da dobijemo još neko državljanstvo (najviše CG,HR i BIH ) pa bi trebali da nadjemo neku legalnu kombinaciju kako voziti stranca u Srbiji. pošto je činjenica da su polovnjaci (čak i oni stari 15 i više godina) kod nas možda i najskuplji u evropi, znači skupi van svake pameti. mislim ja bih se osećao kreten da vozim recimo audi 80 sa BG tablama koji sam kupio za 3500 evra, ako mogu isto audi 80 da vozim sa CG tablama (stranac pa registrovan u CG) a kupljenog za 800 evra...

Comment

• pbogdanovic
      CBC Član
      • 15.09.2006
      • 22

Nema tu otvorenih pitanja - moze da se vozi bilo koji stranac sa bilo kojim stranim pasosem. Niko ti ne trazi prijavu prebivalista u inostranstvu (a u stranom pasosu uglavnom ne pise beogradska adresa).

Takodje, sme da se vozi i sa nasom vozackom, bez ikakvog problema, provereno, stoji u zakonu. Ja uostalom nisam ni vadio stranu vozacku posto, kada imas njihov pasos (bar zemlje ciji ja imam) priznaju bez problema nasu vozacku, pa mi njihova ni ne treba.

Dakle, sva ta pravila oko stranaca su ispitana i proverena - jedino mi je ostalo otvoreno kako ga nabaviti u BGD sa papirima, zelenom kartom itd?
      KULTURAN?

Comment

• Kanarinac
        CBC Senator XXL
        • 08.10.2004
        • 2870
        • BG,Weedikovac

Pa nema tu neke preterane komplikacije.nadjesh ko dovozi automobile od preko ili odesh i sam zavshish to.Mislim da u skoro svim zemljama sem u Italiji trazhe da odjavish auto znachi najbolja varijanta da uzvezesh neki autic odatle.Tamo uradite ovlashcenje mislim da je porcedura kao i ovde i to je to.Za zeleni karton ni ne znam dal ti treba.

I love my

Comment

• fantastik
          CBC Senator XXL
          • 28.07.2005
          • 417
          • Novi Sad

a jel moze sa bosanskim pasosem da se ovde vozi strano vozilo recimo na nemacke table.

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

da li smeš da voziš svoj auto registrovan u CG na tebe iako si ovde u SR prijavljen.
            ne smes, CG je ionostranstvo kao i bilo koja druga zemlja.
            da bi mogao da (legalno) ovde vozis auto registrovan van Srbije uslov je da ti je boravak takodje van Srbije.
            nebitno je cije je drzavljanstvo/pasos (moze i srpski pasos da bude) vec je bitna adresa a ona mora da bude u inostranstvu.
            i po tom osnovu auto mozes da vozis u Srbiji (kao stranac) maximalno 179 dana u kontinuitetu a onda moras da napustisa sa autom carinsko podrucje Srbije, odnosno napustis zemlju.

formalno po vazecim zakonima, primena zakona je druga tema i koliko se zaista postuje striktno.

vec je bila ta tema, apsolvirana a detaljno je obradjena i na sajtu Uprave Carina, detaljno clan po clan zakona.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• DC2R
              CBC Senator XXL
              • 06.12.2005
              • 334
              • Perth Australia

E ja sam iz australije i postoji sansa da ukoro dodjem u srbiju na mozda malo duzi godisnji odmor, ako bih uzeo neko auto po tom sistemu (rodjak mi dovlaci aute bas iz italije) kako posle ide sa prodajom tog auta u srbiji, dali mora da ima euro 3 standard da bi se prodao i dali mora da bude na bg (srpskim tablama) pre prodaje???

Takodje kakva je situacija ako bi se recimo selio nazad u srbiju, dali imam pravo da uvezem svoj auto iz australije??? kakva je procedura i zakon za to???

Comment

• Marko001
                CBC Senator XXL
                • 09.09.2006
                • 1070
                • Belgrade

Evo ti pitanja i odgovora sa sajta MUP-a http://www.mup.sr.gov.yu/

Upravljanje tuđim vozilom registrovanim u inostranstvu?

Ne postoje smetnje da strani državljani kao i državljani SRJ koji su na privremenom radu u inostranstvu daju dozvolu za upravljanje tuđim motornim vozilom strancu ili državljanima SRJ koji su takođe na privremenom radu u inostranstvu da istim vozilom mogu da upravljaju za vreme svog privremenog boravka u SRJ. Takvu dozvolu za upravljanje tuđim motornim vozilom koje prelazi granicu SR Jugoslavije, saglasno odredbama člana 4. Zakona o poveravanju javnih ovlašćenja Auto-moto savezu Jugoslavije ("Službeni list SRJ", broj 26/95) izdaje AMSJ uz ovlašćenje i potpis vlasnika vozila.

Ovlašćenje za upravljanje tuđim motornim vozilom registrovanim u inostranstvu može izdati nadležna organizacija. Na osnovu takvog ovlašćenja, vozilom inostrane registracije mogu upravljati stranci i državljani SRJ koji žive i rade u inostranstvu, ali ne i državljani SRJ - rezidenti SR Jugoslavije, jer u suprotnom čine carinski prekršaj.

Ukoliko se radi o punomoćju datom u obliku privatne isprave, pa se posumnja u njegovu istovetnost, u smislu odredbe člana 50. Zakona o opštem upravnom postupku, može se narediti da se podnese overeno punomoćje.

Da li državljani SRJ mogu upravljati vozilima sa BiH tablicama?

Vozila registrovana u Bosni i Hercegovini smatraju se vozilima sa inostranom registarskom oznakom. Ukoliko ova vozila nisu registrovana na ime našeg državljanina, a isti ih sam koristi na putevima u nasoj zemlji, onda se smatra da postoji osnovana sumnja da je učinjen prekršaj kojim se krši propis o uvozu vozila u našu zemlju.

Kada se u kontroli vozila na putevima zateknu ovakva vozila, nadležni policijski organi imaju pravo da vozilo, sa prijavom, predaju najblizoj carinarnici, koja će odlučiti o prekršajnoj odgovornosti i daljoj sudbini vozila.

Upravljanje vozilom strane registracije za osobe sa dva državljanstva

Ne postoje zakonske smetnje da se vozilom inostrane registracije, registrovanim na ime vlasnika sa dva državljanstva upravlja u SR Jugoslaviji za vreme privremenog boravka.

Za upravljanje motornim vozilom na teritoriji SR Jugoslavije potrebno je da imate inostranu vozačku dozvolu ili medjunarodnu vozačku dozvolu izdatu u inostranstvu, na osnovu kojih isprava možete upravljati najduže šest meseci računajući od dana ulaska na teritoriju SR Jugoslavije, ili jugoslovensku vozačku dozvolu.

@pbogdanovic

kao što vidiš možeš da voziš ovde auto samo ako je registrovan na tvoje ime u zemlji čiji pasoš imaš pored našeg pasoša. Ako hoćeš da voziš na ovlašćenje strani auto, možeš samo ako imaš prijavu boravka u inostranstvu odnosno kako oni kazu ako si na "privremenom radu u inostranstvu". u suprotnom se smatra da činiš carinski prekršaj,oduzeće ti auto,predati carini i razrezati kaznu.

dakle nažalost nisi u pravu za ono da možeš sa bilo kojim stranim pasošem voziti bilo kog stranca.

Comment

• Marko001
                  CBC Senator XXL
                  • 09.09.2006
                  • 1070
                  • Belgrade

Originally posted by brick
                  vec je bila ta tema, apsolvirana a detaljno je obradjena i na sajtu Uprave Carina, detaljno clan po clan zakona.
                  Daj nam linkove... ne mogu da nadjem ni tu temu ovde ni to na sajtu carine...

Comment

• dintel011
                    CBC Senator XXL
                    • 12.03.2005
                    • 348
                    • Beograd, Vidikovac

http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... &start=100

http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... tvo&t=5795

Ja i dalje vozim... i vozicu.

Comment

Working...
                    X