krpljenje guma

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Vladd
    CBC Senator XXL
    • 09.07.2006
    • 581
    • NBG

Originally posted by Uros Piperski
    Da bi bocica od (lupam) 0.5l napumpala gumu od (lupam) 5l na 2bar treba joj mnogo veci pritisak od 3bar. A jos bocica ima manje od 0.5l, a guma vise od 5l.

Mnogo lupam, a? =]
    Ne, ali ja se ne secam tacno pritiska, uglavnom, guma je bila na oko 0,5 bara, i sa bocom sam je dopumpao, na ne znam koliko, ali sam mogao da odbauljam do kuce. Znaci bio bi dovoljan i 1 bar, i da ne "curi".

Guma sigurno nije bila u "top" stanju pritiska, ali mi je sprej "ustedeo" slep, ili cimanje nekoliko puta taksijem (posto mi je rezerva bila krs). Nakon tog iskustva, samo "sveze" gume, menjanje posle par godina, dobra rezerva, ispada jeftinije od maltretiranja kada u 3 ujutru ostanes 30km od kuce

Poz.

Comment

• Rubi
      CBC Senator XXL
      • 06.05.2005
      • 519
      • Beograd

Ja sam do sada tri puta (na tri razlicita automobila) pocepao gumu do te mere da sprej i lepak ne bi pomogli (dva puta je bila totalna steta na gumi, jedan put je vulkanizer mogao da je zakrpi). Sem toga, mozda sam jednom/dvaput imao pustanje manjeg obima. Po meni, sigurna kombinacija je rezervni tocak (u slucaju pocepane gume) + elektricni kompresor (za manja puhanja). Kao sto rekoh, opcija sa sprejevima moze da zavrsi posao negde u gradu (gde je vulkanizer uvek "na vidiku"), ali ne bih voleo da trebam njom da resavam gumi defekte na lokalnim putevima (koji su kao Gauda )
      (\__/)
      (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
      (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

• bakara
        CBC Senator XXL
        • 29.01.2005
        • 977
        • nBGd

Kada se krpi guma se sprejem, auto bi trebalo podici na dizalicu, tako da verovatno ne treba toliki pritisak u boci...
        Da li je u toj boci neka vrsta lepka, kao sto neko pomenu, ili je neka vrsta pene koja se stegne...
        Ja sam negde cuo da je u pitanju pena, pa otud moje pitanje da lise takva guma posle moze krpiti, ali ako je pena onda verovatno moze pokrpiti i vece rupe.

@dekideki
        Gledao sam i ja taj kompresor kod kineza, pa me zanima jel to stvarno moze da napumpa gumu, jesi li ti to probao?
        pozdrav

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Da se ne bi ovako nagadjalo, leepo se uzme i procita uputstvo na bocici, tu obicno sve pise

Sprej ce da zakrpi probodne, manje rupe, poderotinu naravno nece. Gumu nece naduvati. Mozda na Jugu i hoce, do jedno 1 bar, ali na malo vecem autu sigurno ne. Predvidjeno je da se sprej sipa unutra, guma napumpa i vozi do prvog vulkanizera. Inace u bocici je lepak u obliku pene, kao pur pena, koju centrifuga vrtenja tocka rastera po unutrasnjotsi gume. Naravno da se guma moze krpiti posle toga.

@bakara

Kakve veze ima da li gumu pumpas na dizalici ili dok je na zemlji? Pritisak u gumi je isti. Kilo perja ili kilo gvozdja je kilo pa je kilo
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• zvrle
            CBC Senator XXL
            • 01.11.2005
            • 961
            • Beograd, Batajnica
            • Golf 4

Pa lakse ces da napumpas kada je na dizalici jer nedeluje tezina auta na gumu pa samim tim ti treba manji pritisak u boci.
            “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• Rubi
              CBC Senator XXL
              • 06.05.2005
              • 519
              • Beograd

Originally posted by 206
              @bakara

Kilo perja ili kilo gvozdja je kilo pa je kilo
              Do ti ne padne na nogu
              (\__/)
              (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
              (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

• Hermes
                CBC Senator XXL
                • 14.02.2006
                • 1306
                • https://t.me/pump_upp
                • bemve

Originally posted by 206
                Gumu nece naduvati.
                Hoce, naduvace je, video sam licno kad je na drugarovom Fiatu Tipo (dobro, nije bas mnogo veliki auto) skroz riknula guma, uspricao sadrzaj bocice, guma se napumpala, ne znam na koliko bara, ali vrlo normalno izgleda, vozena je odmah 20-ak kilometara, ne previse brzo....i traje jos, a proslo je skoro dva meseca i vise od 1000km, nedopumpavana je....a na koju foru toliki pritisak u malecnoj boci, e to ni meni nije jasno, al svidja mi se kako radi
                https://t.me/pump_upp

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Hemija, gas u kombinaciji ekspandira baš kao i purpen pena, u bočici je ima malo ali posle izbije vrata ako preteraš.
                  Diže se na dizalicu da bi se okrenuo ventil na gore kad se koristi sprej da ne bi zalepio ventil.
                  Ima raznih vrsta sprejeva ali najčešći je ovaj. priliko ekspanzije lepak izlazi kroz rupu i odmah je lepi u "venturiju" zato je bitno da ventil bude gore da se i on ne bi zalepio.

Cigla je cigla ali je ipak lakše da se naduva guma kad je dignut auto jer ne mora da se diže usput i pola tone... A pola tone je pola tone..
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• vega
                    CBC Senator XXL
                    • 21.02.2006
                    • 324
                    • Beograd

Tako sam i procitao na poledjini jednog spreja, gde pise ovo sto Dora kaze da ventil obavezno ide gore ali i da je potrebno ispustiti sav vazduh iz gume pre upotrebe spreja! Verovatno je nesto na foru pur pene pa dobija na zapremini x puta...
                    Inace drug je pre 10-dana istresao jedan u Vectru B, guma je bila dibiduz - felna na asfaltu, nista dizalica samo sprej. Kaze diglo ga normalno, ne zna na koliko bari ali guma mu je izgledala skroz ok naduvana, vozio tako 2 dana, bez dopumpavanja. Izgleda da cela stvar pristojno felcera, obzirom da ta vectra i nije bas od laksih a i felna joj nije dvanaestica...
                    ... and then the damn thing gone wild!

Comment

• 206
                      Admin od ispočetka :)
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Ne znam sta reci, ali ovo sto sam napisao sam procitao sa spreja koji imam u kolima. Doduse, moja mala greska, ne pise napumpati nego dopumpati gumu...
                      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• TAZZ
                        Banovan
                        • 30.05.2005
                        • 1409
                        • NBGD,SERBIA

Ma 206, imas neki KRSH!!!
                        KUPI OVAJ KOD KINEZA...
                        Taj je pravi...

Bruka... =]

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Postoji jedno i drugo... Taj tečni lepak što si naveo (206) je preventiva ali može i kasnije, izgleda kao mleko i sipa se u gumu pa ako se probuši krene kroz rupu napolje i usled velike brzine isticanja otvrdne i zapuši rupu. Kao prirodni kaučuk.
                          Ovi sprejevi za prvu pomoć rade na principu ekspanzije gasa i pište posle treba prekontrolisati (dopumpati) gumu na potreban pritisak.

Sad radim ove nove Grande Punto koji dolaze sa malim kompresorom u koji je utaknuta bočica sa lepkom. Nema rezervnog točka, doplaćuje se

https.autogas.rs

Comment

• karazoki
                            CBC Veteran
                            • 25.08.2005
                            • 157
                            • Krusevac

Ma pustite i lepak i sprej , ja sam skoro isao na put i u sred noci naletim na kamencinu, guma kao da si je iseko nozem tu nepomaze nista osim rezervnog tocka, da ga nisam imao ostao bih u vukojebini do jutra.

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Nisam ja rekao da ne treba točak, samo opisujem činjenično stanje
                              Činjenica je da se danas gume mnogo redje buše nego pre, nekad sam bar 4 puta godišnje išao kod vulkanizera, sad se i ne sećam kad sam išao zadnji put sem da menjam gume. Ili su gume bolje ili ima manje eksera
                              U svakom slučaju sprej ne pomaže kad se guma pocepa...

https.autogas.rs

Comment

• Delkan
                                CBC Senator XXL
                                • 14.06.2005
                                • 829
                                • 60 km From BG,West

Nekad je vecina tockova imala i unutrasnje gume,a ona kad se probusi momentalno ispusti.Sad sa tubeles gumama izvadis onaj ekser koji se zabio i stavis siri i naduvas gumu.

Ozbiljno,koliko puta vam se desilo da vozite neki sraf u gumi a ona jos ne ispusta toliko?Meni vise puta...

Comment

Working...
                                X