Audi 80 "jaje"

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Flavio
    CBC Senator XXL
    • 13.06.2006
    • 1926
    • 012 Centar
    • KaraWagon 1.4T.Spark

Audi 80 "jaje"

E ovako,ovo me zanima vise informativno.Daklem,u pitanju je Audi 80,po saobracajnoj '88. god. sa motorom od 1,6 litra i karburatorom.Snaga 55kw.Vise puta sam se vozio u tom autu,na otvorenom.Auto ide nenormalno dobro,sobzirom da ima samo 75KS!Sta vise,sa nas 4,na TNG,bez problema odrzava 180 km/h.Kad se zalomi kvalitetniji plin ide i do 200 !A pritom su obrtaji smesno niski.Vozi se 170-180 na negde 3.800-4.200 rpm .
    Licno sam imao prilike da vozim drugi 80 ali 1.8E (isto jaje) i video da se prilicno slicno ponasaju po ovom pitanju.A razlika je u snazi oko 35-40ks na papiru.

Mene zanima,ako ko zna,kako da utvrdim da li je to stvarno 1.6 motor ili je mozda cak 1.8 S a u dozvoli "prekrshten" (nista cudno za razne uvoze tokom 90-ih godina-cuo/video sam "x" takvih) radi jeftinijh dazbina drzavi ?

Hvala unapred na odgovorima !
  • Srdjan
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 2416
    • Bajina Basta/Beograd

1.6 motor je poreklom iz golfa i ima oko 75ks i nema sanse da ide 200km/h... Njegova maximala na benzin je oko 170km/h.. Sasvim moguca varijanta da je u tom autu 1.8 ili cak 2.0 a da je zbog manje registracije u saobracajnoj upisan 1.6, nema sta drugo...
    Inace 1.6 motor ima vise varijanti i njihove oznake su PP i RN, a 1.8 ima dosta vise varijanti a one su DZ, JN, JV, NE, PM, RU, SF...
    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• sri98
      Admin od Trpeze
      • 24.10.2004
      • 7262
      • Republic of Konjarnik
      • Toyota Corolla E 210

Vozio sam i ja taj 1.6 i utisak je da ide samo uz "pismenu molbu" + trosi min 12 po gradu. Yugo 65EFI bolje ubrzava od tod Audija, manje trosi, jedino sto nema toliku krajnju brzinu i trajnost.

Po meni je to model za izbegavanje.
      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Delkan
        CBC Senator XXL
        • 14.06.2005
        • 829
        • 60 km From BG,West

Originally posted by Srdjan
        1.6 motor ima vise varijanti i njihove oznake su PP i RN, a 1.8 ima dosta vise varijanti a one su DZ, JN, JV, NE, PM, RU, SF...
        S` tim sto te oznake mozes okaciti na...... ukoliko je neko prekucao broj motora.

Comment

• Flavio
          CBC Senator XXL
          • 13.06.2006
          • 1926
          • 012 Centar
          • KaraWagon 1.4T.Spark

Tnx!
          Videcu danas mozda da pogledam br.motora.I meni je cudno da ide tako sa samo ~75KS.Mozda me vara utisak al' svojim ocima verujem jos uvek .

p.s.
          Kao sto rekoh u prvom postu,ne razmatram to za pazar.Cisto sam radoznao da li je to svapsko cudo tehnike ili delo srpske mutljavine .Znam ja za Audieve kvalitete al' opet ...
          mozda ima NOS sakriven pod zadnjim sedistem !

Pozz!

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nije cudo svapske tehnike

pogotovu sto je taj motor 1600 onaj prastari jos iz Pasata Mk1 iz 73 godine bez sustinskih izmena.
            fabricki podatak (iz prodajnog kataloga) je max brzina 171km/h.

1,6 je premali motor za tako tezak auto doduse nesto vadi na otvorenom jako dobra aerodinamika kada se dobro zaleti.

po opisu kako se ponasa auto mislim da se radi o 1.9 motoru (odnosno 2.0) jer jedino sa njim ili sa 2.3 moze da dostigne 200km/h.

ni sa 1.8 karburator ne moze da se priblizi 200 jer ima samo 15KS vise od 1.6 i oko 7-8 km/h visu max brzinu (isti prenos u menjacu, time isti limit).

moze da se desi i da je neko menjao menjac ili brzinomer (pinjon) pa sada sasvim poregresno pokazuje brzinu.

AUdi 80 je fabricki imao menjac sa 4 brzine, i redje uz masnu doplatu i to samo na nekim trzistima (CH) i opciju za 5brzinski.
            u Nemackoj AUdi 80 1.6 se prodavao sa 4 brzine navedene godine proizvodnje...
            cisto da imas predstavu koliko je danas taj primerak u originalnom stanju a koliko je nesto menjano bilo sa motorom ili papirima.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• Flavio
              CBC Senator XXL
              • 13.06.2006
              • 1926
              • 012 Centar
              • KaraWagon 1.4T.Spark

Gledao sam!
              Br. motora je RN xxx,znaci 1.6,a i naoko je mali.Takodje,ranije je bio i na proveri (kod plavih momaka) tako da se ne radi o "muvanju" itd.E sad,menjac je sa 5 brzina.I na (valjda) originalnoj rucici pise "5" tj. ne pise "E" (Ekonomik) kao kod nekih nemaca iz 80-ih godina.Dal je menjan ceo menjac,ko ce ga znati ... ali on stvarno ide onako(~247k km na satu).Navedeni obrtaji su naravno u 5-oj brzini.U 4. je max do 170-175.Sad,da l' laze km sat (na tockovima su nove Barum Bravuris 195/55/15).Sve ovo na domaci plin (pomenutih 200 km/h samo na onaj sipan u Bugarskoj).Mozda je bitno i to sto je sve podeseno da ide sto bolje na TNG(bez obzira na potrosnju) dok na benzin ide osetno slabije(biser koji ga je pregradjivao na plin ubacio neki reducir prsten u grlo karba - to ga gusi na benzinu).Opet,naglasavam,zacudila me je max brzina i odrzavanje visokih proseka.Ubrzanje je osrednje,nista zaprepascujuce i sl.
              Ko ce ga znati na kraju ... bitno da on sluzi bez nekih ozbiljnijh problema.Hvala svima na odgovorima !

p.s.
              @Brick,dobra je ona tvoja teorija "bolje stariji auto vise klase nego mladji nize klase".Cini mi se da je ovo "jajce" solidan primer za tu prichu (mada mislim da si ipak mislio na malo mladje aute u takvom poredjenju,al' dobro).
              Pozz svima!

Comment

• starac vujadin
                CBC Senator XXL
                • 27.08.2005
                • 2617
                • Stari grad

Kad sam vozio Golfa s tim motorom zamalo nisam zaspao od dosade...izgleda da nisam znao da izvucem najbolje iz njega

Comment

• BRABUS
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2004
                  • 2399
                  • London

Uh, vozio sam jedan neko vreme, i sve je osim brz Gledas kako puni obrtaje a ne vuce Jes da je ovaj bio kanta, ali ko sto Starac rece, i Golf 2 sa tim motorom je spor kao puz.

Comment

• Hermes
                    CBC Senator XXL
                    • 14.02.2006
                    • 1306
                    • https://t.me/pump_upp
                    • bemve

Dobar ti taj brzinomer...kad i na plin oce preko 200....koliko bi tek iso na benzin da ga taj majstor nije zeznuo
                    https://t.me/pump_upp

Comment

• Flavio
                      CBC Senator XXL
                      • 13.06.2006
                      • 1926
                      • 012 Centar
                      • KaraWagon 1.4T.Spark

Nezgodno mi sad(sa mobilnog) al' moram!
                      c c c
                      @Hermes,nema potrebe za takvim provokacijama!Nisam hteo nikome da pricam bajke,samo me iznenadilo ponasanje tog auta.Onih 170-180km/h sam licno "preziveo" (zadnji put,sad 1.10.).Onih "do 200" (pazi,"do" ne "preko") je samo prica (u kojoj nisam licno ucestvovao).Zato sam i pisao sve ovo,da cujem jos necije iskustvo!
                      Pozz!

Comment

• doc
                        CBC Senator
                        • 25.08.2006
                        • 240
                        • BGD/KG

malo mi je nerealno tih 200...
                        vozim 100cc, 86 god i dok je imao 5 brzinski menjac, nije mogao preko 170 nikako (na benzin)

posto je doticni slomljen i nisam mogao da nadjem isti, ugradjen je 4 brzinski sa ogranicenjem na 160 (4000rpm) i ni makac preko toga (ni na plin ni na benzin)

najverovatnije su zamenjeni cajgeri i stavljeni iz nekog 2.0 i cak 2.3e
                        Pametniji popusta, ali mentalno...

Comment

• Hermes
                          CBC Senator XXL
                          • 14.02.2006
                          • 1306
                          • https://t.me/pump_upp
                          • bemve

Flavio,NHF
                          Tom Audiju brzinomer ne valja, nemoguce je da 1.6 motor ide toliko dobro ( I to jos na plin,sto je uvek slabije od benzina)?.na kraju, po prenosnim odnosima u menjacu mozes da izracunas koliko auto ide na odredjenom broju obrtaja ( moja pretpostavka da na oko 3000 obrtaja ide 100km/h , pa vidi koliko moze da ide na 3800-4200 obrtaja, sigurno nije 170-180), samo moras da uzmes u obzir I obim gume?.ako te bas zanima racunica, mogu da je izlozim kasnije, I sam sam se zamlacivao racunanjem upravo tih stvari na svim svojim automobilima koji su imali obrtomer, pa kombinovanjem guma uskladjivao da mi brzinomer laze sto manje?.dokon pop I jarice krsti
                          https://t.me/pump_upp

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

1.6 u golfu je jedva dolazio do 170, a u Audiju sa plinom, daleko je od toga, bez obzira na menjac...

Mada mozda kada bi se bacio iz aviona...
                            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

1.6 u Golfu, max brzina 167km/h oficijelni podatak (u idealnim uslovima).
                              u praksi obicno manje, reda 160-165 stvarnih km/h.
                              Audi 80 je nesto brzi zbog bolje aerodinamike ali je i veci (tj siri) napred pa ima veci povrsinu otpora vazduhu sto anulira aerodinamicki koeficijent.

navedeno je da su gume na predmetnom Audiju 80 neodgovarajuce za taj model, sasvi dovoljan razlog da se pokazivanje brzinomera uopste ne uzima za merodavno.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X