da li registrovana auta sa ekonomskim tablicama moraju da budu euro3 i da li takva auta moraju da izlaze svakih 6 meseci iz zemlje
ekonomske table
Collapse
X
-
Otvoris predstavnistvo strane firme, uteras auto kao deo osnivackog kapitala ili osnovno sredstvo, pojavis se na carini mi kada oni utvrde da je min EURO 3, ili platis carinu pa ga registrujes, ili ne platis carinu, a auto ostaje pod carinskim nadzorom.Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.
Comment
-
-
@Sri98
Da neotvaram novu temu, pomagaj, ponedeljak je daleko a ja sam nestrpljiv.
Jel tacno da stranac sa "privremenim boravkom u Srbiji" nema nikakve olaksice za privremeni uvoz vozila, jer se za "999" placa i carina i pdv ili sam lose obavesten?
Podrazumeva se da je euro3...
Comment
-
-
ekonomske table su privremeni uvoz, tako da ne mora euro3, ali je problem sto ces nemas sta da radis sa autom kada ti vise ne treba.
treba ti firma preko, pa onda otvoris predstavnistvo i na 2 zaposlena imas pravo na jedan auto, pa onda na svaka 3 zaposlena jos po jedan auto. ako nemas firmu ideja je glupa osim ako ne vozis auto od 50.000 kome brzo pada vrednost. pdv mora da se plati od skoro. ali ako hoces da nakon na primer 4 godine definitivno carinis auto moras da platis kompenzacionu kamatu koja je ekvivalent amortizovanoj vrednosti od momenta kada je auto usao do momenta kada ga definitivno carinis. poenta je da ne mozes da zeznes drzavu. resenje je da ga izvezes, pa da ga uvezes na ime ili na neku drugu firmu. ja sam se oko toga zezao mesec dana.
Comment
-
-
Verovatno je otvorio firmu u nekoj od popularnih poreskih država(devičanska ostrva, kipar, luksemburg i sl) pa onda sa tom firmom otvorio kod nas građevinsko preduzeće. Možeš videti ko je osnivač na http://www1.apr.sr.gov.yu/reps/Default.aspx?entry=1 ukoliko stoji da je neka firma iz inostranstva onda je verovatno slučaj koji sam naveo. To inače radi većina jačih preduzeća kod nas verovatno im se nešto u vezi poreza isplati(na primer pogledajte ko je osnivač delta m).
Da bi otvorio stranu firmu nije teško čak je ranije moglo sve da se odradi preko neta, tako da bi možda čak moglo i da se isplati ako se recimo uzima auto koji košta 60 000e i pritom se ne plati carina i pdv.
Comment
-
-
carini se po kataloskoj vredmosti, ali placas i kompenzacionu kamatu koja je ekvivalent vrednosti koju je auto izgubio dok je bio ne e tablama tj. privremenom uvozu. to je uvedeno mislim od prosle godine. poenta je da ako hoces da ustedis na carini nece moci - umesto da platis carinu na primer 5.000 kada je auto bio nov ti platis 2.000 posle 4 godine. drzava hoce to da spreci - ili izvezi auto nazad ili ga carini i plati kompenzacionu kamatu. ako ga izvezes pa odma nazad uvezes na drugu firmu ili lice, u riziku si da platis kaznu zbog spekulativnog izvoza-uvoza, ima i ta uredba.
Comment
-
Comment