E sad, problem je kada odpustam kvacilo posle promene u drugu, auto mi se nekako iscima pred kraj odpustanja kvacila, onako malo poskoci.. E sad, zaista ne znam sta radim pogresno, to je i cela poenta kocenja motorom, odpustiti gas, kada je brzina spora za promenu u drugu, promeniti u drugu i blago odpustiti kvacilo, ali uvek pred kraj odpustanja malo poskoci.
pogrešno radiš u jednom detalju-
odpustiš gas, stisneš kva?ilo, prebaciš iz tre?e u drugu, dodaš gas na kratko i odmah gotovo istovremeno blago ali odlu?no otpuštat kva?ilo.
prakti?no objašnjenje kako.
razlog zašto trebaš tako je da u tre?oj motor ima neke svoje obrtaje (manje se vrti za datu brzinu kretanja) pa stisneš kva?ilo i motor pod inercijom se još uvek okre?e i opada mu broj obrtaja lagano.
onda dok se kre?eš gotovo istom brzinom vozila (pod inercijom velike mase) poželiš da prebaciš u drugu brzinu sa kra?im prenosnim odnosom a time zahtevaš da se motor odjednom brže okre?e (viši broj obrtaja).
dok se to ne uskladi na silu, mehani?ki trenjem (sinhroni), i uspostavi ravnoteža taj proces je ono što ti osetiš kao trzanje.
ako ti sve ovo zvu?i nelogi?no (mislim na dodavanje gasa dok usporavaš vozilo) priupitaj nekog voza?a kamiona starijeg kova da ti pokaže metod upotrebe medjugasa pri promeni brzina.
odmah ?eš uo?iti meko?u promene brzina pri tom postupku.
Comment