Mislim da nalepnica za Zeder ima smisla. Sistem je prilicno pouzdan i verovatno ce lopov dobro da se zamisli pre nego sto pokusa da ukrade auto.
Medjutim, kako ima i onih koji lepe lazne nalepnice, a ne ugradjuju i Zeder, ne znam koliko se u praksi to proverava. Dakle, ako se bas nameracio, verovatno sleduje manja ili veca steta na spoljnoj bravi, instrument tabli i slicno...
Prvenstveno treba izbegavati nalepnicu sa markom alarma, dovoljan je samo servis, ko sto rece neman. Jako je dobra stvar skriveni prekidac. Ja sam to imao u golfu, tacnije kombinaciju dva prekidaca, od kojih je jedan bio vezan za pumpu za gorivo. Tako lepo udjes u auto, sve radi, ima struje, verglas, al ne mozes da upalis. Vodio sam se logikom da jedan od prekidaca uopste ne skrivam. Dakle, bio je to jedan od onih "praznih" na instrument tabli. Uglavnom svi to skrivaju ispod volana, sedista, kod nogu...a ja bas obrnuto. Ako je lik ekstra profi, onda tesko da bilo sta moze da pomogne...
Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.
danas zateknem na autu onaj sareni Zeder reklamni pamflet.
svasta tu pise ali mi zapadne za oko -
Zeder sprecava odvozenje auta sajlom.
verovatno sam totalno glup kada ne mogu da shvatim funckionisanje zastite volana na taj nacin.
da ne pricam koliko sam puta gledao odvozenje auta sa zakljucanim volanom bez ikakvih problema....parking servis to redovno radi svakodnevno.
taj skriveni prekidac je dobro odvracanje za neku decicu koja su se slucajno zatekla-zalutala pa bi da se provozaju.
ako je auto tipovan ne pomaze nikakva elektricna metoda, auto se prosto odnese a onda tamo negde ima sasvim dovoljno resursa i vremena da se svaki prekidac zaobidje.
ta metoda oprobana i pokazala se kao neuspesna da spreci kradju...
Pa sta onda pomaze, jastuk pun udica na vozacevom sedistu?
Ovo sa skidanjem nalepnica mi je odavno palo na pamet, pogotovo ako jos stoji i nalepnica od alarm servisa, jer serviseri cesto po rutini ugradjuju te alarmne sisteme i lako je saznati sistem ugradnje i pozicije vitalnih delova alarma, i time ih bezbolno neutralisati.
Broj odnetih automobila je zanemarljiv.Uglavnom se odvoze.Prekidači su odličan dodatak, a pokazalo se da je kombinacija mehaničke i elektronske zaštite ona prava.Kao što sam već rekao najveća vam je zaštita da ne komentarišete šta i gde imate ugradjeno u automobilu.Nemojte sve ni ugradjivati kod istog majstora.
Nemojte precenjivati lopove, to su uglavnom majmuni koji bi leba bez motike!Nauče od "prljavih" mehaničara ili u zatvoru po neki štos i to je to!
taj skriveni prekidac je dobro odvracanje za neku decicu koja su se slucajno zatekla-zalutala pa bi da se provozaju.
ako je auto tipovan ne pomaze nikakva elektricna metoda, auto se prosto odnese a onda tamo negde ima sasvim dovoljno resursa i vremena da se svaki prekidac zaobidje.
Ma, naravno, ja sam to imao u Golfu 2, u kombinaciji sa Bulokom i to je i bio namenjeno poluamaterima, baš tako, lokalnim dripcima i narkosima koji bi da se provozaju i prodaju auto negde na otpad za 500 evra. Kod takvih se ova zaštita pokazala kao vrlo uspešna, znam i nekoliko primera. Niko valjda nije lud da ugrađuje neke prekidače u Q7, Kajena i slično...
Tu se, bato, ugrađuje Kasko...
Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.
Pa kako bi se onda pokazala nalepnica "Placeno KASKO osiguranje na ovaj auto"???
Onda bi znali da ne bi pristao da platis otkup???
Ko je viknuo "šta vidis ČičA"???
Sreća je sto glupost ne boli, inače bi sa svih strana odjekivali jauci "Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno. " D. Radovic
Pa da se krene u "biznis", mislim znam mnogo onih koji nemaju ni alarm a nalepili nalepnice, a tak one sa Zederima a nisu ni Z ugradili, pa onda moze i ovo da se proba
Ko je viknuo "šta vidis ČičA"???
Sreća je sto glupost ne boli, inače bi sa svih strana odjekivali jauci "Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno. " D. Radovic
danas zateknem na autu onaj sareni Zeder reklamni pamflet.
svasta tu pise ali mi zapadne za oko -
Zeder sprecava odvozenje auta sajlom.
verovatno sam totalno glup kada ne mogu da shvatim funckionisanje zastite volana na taj nacin.
da ne pricam koliko sam puta gledao odvozenje auta sa zakljucanim volanom bez ikakvih problema....parking servis to redovno radi svakodnevno.
Nebih se slozio. Moj cale je '98. sa terase nekog hotela u Cacku gledao kako mu lik vergla auto i smejao se. A slucjno nije mogao da spava i izaso na terasu. Tako - prekidac je bar tada pre 8 godina radio posao .
Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...
Mislim da nalepnica za Zeder ima smisla. Sistem je prilicno pouzdan i verovatno ce lopov dobro da se zamisli pre nego sto pokusa da ukrade auto.
Medjutim, kako ima i onih koji lepe lazne nalepnice, a ne ugradjuju i Zeder, ne znam koliko se u praksi to proverava.
Tacno tako. Sa jedne strane zeder je prilicno pouzdan i mnogo je veci problem za lopove od lavlje kandze. a sa druge strane smesten je skroz dole, nisko, tako da ne moze da se vidi kroz prozor da li ga ima ili ne- dakle nalepnica za zeder nije losa fora, ima da je stavim
Originally posted by DRAGON
Jako je dobra stvar skriveni prekidac. Ja sam to imao u golfu, tacnije kombinaciju dva prekidaca, od kojih je jedan bio vezan za pumpu za gorivo. Tako lepo udjes u auto, sve radi, ima struje, verglas, al ne mozes da upalis. Vodio sam se logikom da jedan od prekidaca uopste ne skrivam. Dakle, bio je to jedan od onih "praznih" na instrument tabli. Uglavnom svi to skrivaju ispod volana, sedista, kod nogu...a ja bas obrnuto. Ako je lik ekstra profi, onda tesko da bilo sta moze da pomogne...
I ja mislim da je prekidac dobra fora, a 2 prekidaca pogotovo. A gde ti je drugi prekidac bio i sta je on prekidao??
ja isto imam jedan koji je verovatno isto vezan za pumpu za gorivo posto moze da se vergla ali nece da upali. inace se ne slazem sa Brickom da je to resenje samo za klince iz kraja jer kao sto rece neko mali procenat automobila se krade odvlacenjem i odnosenjem. tako se kradu uglavnom jako skupi automobili, dakle za 90% automobila i za klasican pokusaj kradje da se auto upali i odveze mislim da su prekidaci (narocito 2) dobro resenje, naravno pod uslovom da su postavljeni na mastovita mesta, ili kao sto rece Dragon jedan na regularnom mestu, a drugi negde mastovito skriven.
a bas me zanima da dodje ne znam kakav profesionalac (ali bez pauka ili drugog vozila za odvlacenje/odnosenje) kako ce da se izbori sa prekidacima... ako su mastovito postavljeni moze sve da ispipa i da ne nadje oba, a cisto sumnjam da ce u mraku da otvara haubu i da gleda kuda idu kablovi, pa da nesto spaja/prespaja... za to bi mu trebalo znacajno vreme a i svetlo...
ajde da ne budem nedorecen, znam iz prve ruke kradju exspresno na autu sa tim prekidacem (pocetkom 90tih), dizel.
kada kazem klinci mislim na nekoga ko u prolazu pozeli da odveze auto.
oni profi koji rade u grupama, da ne kazem kao biznis, prekidac zaobidju dok si rekao keks.
pa danas se zaobilazi ceo sistem imobilajzera sa sve kompjuterom a kamoli da je problem 2 zice na prekidacu.
kao i svaka kradja cilj je brzo je izvrsiti, najlakse je otvoriti vrata odslepovati. neretko se nadje i poneki sazaljivi prolaznik, u zabludi, da pomogne...
najbolja zastita je po meni mehanicka blokada raznih sistema koliko je moguce da ne ugrozava bezbednost po vlasnika (u voznji pre svega) a zatim okruzenje u kome boravi auto sto lokalno sto sire u smislu drzave.
auti se ne kradu za privatnu upotrebu, mozda neki vrlo mali broj, vec vecinom radi zarade na preprodaji sto celoga sto delova.
dokle god kod nas pravno ne bude kaznjivo kradja automobila, ne budu pozatvarani (pohapseni, zaplenjena sva imovina itd) tzv otpadi koji rade bez porekla robe (delova), dokle god bude moguce da u saobracaju ima papirno falsifikovanih vozila koje ama bas niko ne proverava kao redovnnu obavezu/proceduru,...dok generalno kradja automobila u bilo kom obliku jeste isplativa a lopov(i) zasticeni igra macke i misa ce biti na stetu postenih vlasnika.
ja ne mogu da verujem da policija nije u stanju da prikupi informacije o kretanju tolikih ukradenih automobila posto i pronadje izvestan broj, ali dalji postupak kroz sudski sistem deluje kao nagrada lopovima jer ne trpe znacajne posledice.
kao glavnu posledicu bih naveo gubitak imovine, sto se ne dogadja pa ispada da se kradja isplati i formalno pravno.
po meni je manje kriva policija kojoj su vezane ruke a sudstvo nam je...cardak ni na nebu ni na zemlji
Comment