"AUTO" lokator split iz Nalepnice protiv kradje auta

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Laicki, ako se radi o mikrosekundama po milji, u ovo doba pretrpanosti antenama i bliskosti (geografskoj) tih antena, greska moze biti do par metara, sto je za objekt velicine automobila zanemarljivo. Pa cak i da je 50m (sto je mnooogo) ne trazi se mobilni u automobilu bilo kom, vec odredjeni automobil, prepoznatljiv i tako to.. Dakle kako rece Tetak, radi...
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ne ne, ne mislim na preciznost u metrima.

vec na princip rada, brzina prostiranja radio talasa ne zavisi od snage kojom radi predajnik (i mobilnog telefona) pa je kao konstanta pogodan oblik za kalkulacije raznih vrsta u prostoru i vremenu.

ima gresaka ali su one konzistentne i predvidljive.

za razliku, snaga predajnika mobilnog stalno varira i drasticno se menja sa promenom polozaja u prostoru od nekih 0.05W do 2.00W sto je oko 40tak puta.

to je daleko veca promenljivost koja uz sve nije ni predvidiva jer zavisi oa mali milion faktora uticaja, sve do objekata (i ljudi) u neposrednoj blizini tog nekog mesta prostora gde se nalazi mobilni, tj auto krece.

tu su greske vec mnogo vece, imajuci u vidu da je pokrivenost /domet bazne stanice 40km u precniku i moguce oscilacije snage na toj trasi.

ok, u nekom podrucju gde su baze bas jako guste tipa 200m mozda je sve dovoljno za lociranje ali na otvorenom prostoru gde su baze svakih 5-10km ili cak i vise bas i nemam neku ideju kolika je greska triangulacije po snazi.

50metara, 500m ili 5km greske ?

sta se desava ako se auto sa mobilnim nalazio u trenutku odvozenja blizu baze pa je radio sa malom emitovanom snagom a onda skrenuo u bocnu ulicu pa signal oslabio a mobilni 30puta pojacao signal.
      da ne zbunjuje to bazu da pomisli da se auto sa mobilnim priblizava, pogotovu sto ce tada i susedne baze primiti takodje jaci signal mobilnog nego koju sekundu ranije.

pitam hipoteticki, nisam se sreo sa takvim sistemom koji meri snagu (pa jos i precizno dovoljno), kako zapravo radi.

ovo sa merenjem kasnjenja signala je osnova simulcast radio mreze, uostalom merenjem kasnjenja se sama mreza i odrzava u sinhronom stanju.

cini mi se da tako radi i mreza za digitalnu zemaljsku TV, ista frekvencija vremenski sinhrono spregnuta u prostoru koji se zeli pokrivati. jedan program jedna frekvencija za celu zemlju ma gde se nalazili.

ovo sto se ja pitam, verovatno se pitaju i oni koji bi zeleli da odvoze automobile. znam za GPS da je previse neprecizan za tacnu lociranje, barem ovaj civilni besplatni. (testirao prolaz peske istom ulicom iz vise puta).

ali fora je za te pare zaista super. svaka cast na ideji.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• madwap
        CBC Veteran
        • 02.09.2006
        • 177
        • Beograd

Mislim da su tvoja pitanja na mestu, i verovatno je da je preciznost diskutabilna. Meni je ideja vodilja bila antena, jer svaka ima svoje ime, pa je ipak lakse traziti auto u krugu od 500m, nego ga traziti kao iglu u plastu sena.

Pretpostavljam da je preciznost sistema ok kada mobilni miruje... pa nema variranja signala...

Ko ima viska vremena, mogao bi da se igra malo, i testira kako to radi u praksi, i uvidi prednosti i mane...
        Renault Twingo, 1.2
        Ono što nemaš od dodatne opreme, ne može ni da ti se pokvari.

Comment

• prolupator
          CBC Senator XXL
          • 02.09.2005
          • 3968
          • Zemun

Naravno da su brick-ova pitanja na mestu, uvek su na mestu. Samo sto on trazi STRUCAN odgovor, a to nije uvek lako dobiti.
          Poanta price je da se s mobilnim skrivenim u kolima dobija jeftin i "dovoljno" upotrebljiv GPS sistem lociranja u slucaju "nuzde".
          E, sad, upotrebljivost je relativna, koliko para toliko i muzike, ali 600 jura mesecno za cuvanje kola kao kod nekih, a isti sistem ? Mogu da platim i par majmuna da sede pored njega za te pare i da ga operu svaki dan...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Čiča
            CBC Senator XXL
            • 14.12.2005
            • 1621
            • Beograd, Vidikovac

@ brick, a i za ostale koje ne smara da citaju.

Lokaciski servisi rade po principu merenja udaljenosti mobilnog telefona od bazne stanice ili celije koju taj telefon pokriva. U sredinama gde je broj baznih stanica veca tacnost je veca, jer kao sto rekoh matematicki ukrstanje tri ili vise signala tacnije je odredjuje lokacija zadatog "prijatelja ili ortaka".
            Posto mi signaili ili rad baznih stanica nisu specijalnost ovo sto pisem je moje povrsno ili bazicno znanje tek toliko da bi poznavao servis.

Snaga koju emituje tel kao sto si rekao jako varira, snaga bazne stanice mora po GSM standardu da bude stalna i frekventni plan se mora odobriti od strane (nekoga???). Shodno tome da tacan je podatak da se ne moze na osnovu snage utvrditi udaljenost jer taj podatak nije potpun.

Ono na osnovu cega se racuna udaljest mobile handset (MH) je parametar time advance. Plasticno receno bazna stanica (BTS) salje page signal i racuna vreme odlaska i povratka ili page time. Pored toga sigurnost tog parametra nije dovoljna, vec se uvodi jos jedna provera, a to je jacina i cell coverage.

Ako se zamisli da BTS pokriva 360 stepeni i da postoji minimalna i maximalna snaga te BTS-a. to mozemo da zamislimo kao dva prstena oko BTS-a. Svedeci podatak je celija koja pokriva taj MH, obicno jedna celija od max 3. Tu vec imamo limitiranje lokacija izgleda "zdenka sira" . Ovo su sve podaci koji se vec znaju na osnovu cirkularne "prozivke" BTS-a na svakih 360ms (ovo je samo u toku dana) nocu kada MH miruje mislim da interval moze da bude i do 10 min (vlasnici spavaju, telefoni miruju). To je ono kada tel drzis pored tv-a ili zvcnika pa se cuje kao da te neko poziva. Sada neko aktivira "ortak lokator" i sada se salje page signal, ceka se vreme potrebno da se signal vrati, ali se racuna i snaga te celije "zdenka sira", i to udaljenost od max prstena, min prstena, ali i bocnih ivica "zdenka sira" pa se tako dobijaju kordinate tog MH.

Prva verzija ortak lokator je radila samo sa jednom BTS-om. Sada se radi da tri, ako postoje, jer na nekim lokacijama (auto put) a okolo nista postoji samo jedna BTS sa samo jednom celijom.

Za jos detalja, kao i dijagram, koga interesuje, jer sam vec verovatno ugusio, mogu da nastavim na pp.

E sada mane ili nedostaci servisa.

- Handover, prelazak sa pokrivenosti jedne bazne stanice, na drugu, ali jos i komplikacija gde je ta nova BTS na novom MSC-u (mobile swich centar).
            -Refleksije siglana, odbijanje od raznih prepreka (to je sve signal iste frekvenicije) pa tu dolazi do izrazaja kvalitet MH, moji treba na osnovu (mislim software) da odluci od recimo dva ili tri signala da odluci koji je onaj na koji ce odgovoriti, jer ako mu dodju 4 signala, oni dolaze u cetiri razlicita vremena.

-poslednji najveci neprijatelj je svakako konfiguracija terena i jacina signala BTS-a. Naime desavalo mi se da sam u Filskom gradu a da me pokrivala bazna stanica "Surcin".

Primer za to je, dva moja broja jedan pored drugoga posaljem upit sa jednog "trazenje" drugog broja i dobijem da se drugi broj nalazi 4,6km severozapadno. U tom trenutku drugi broj je bio pokrivan samo sa jednom baznom stanicom i eto "male greske".

Ideje ja genijalna, ali ima rupa u sistemu. Ali servis generalno dobro ili jako dobro radi.

p.s. stavno se izvinjavam zbog duzine posta, a takodje jer kao sto rekoh ovo nije moja specijalnost, ali imam dokumentaciju pa na dodatna pitanja mogu naci odgovore

Ko zeli da vidi vise o tome, ali ipak bazicno

http://www.ericsson.com/mobilityworld/s ... m_overview

nije nikakava tajna
            Ko je viknuo "šta vidis ČičA"???

Sreća je sto glupost ne boli, inače bi sa svih strana odjekivali jauci
            "Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno. " D. Radovic

Comment

• NemaN
              CBC Senator XXL
              • 29.11.2004
              • 1560
              • munze

setili se mi toga pre 2 god imao je quadro to u svojem autu...
              ili je bar mislio da stavi....

a veoma je za***ana stvar ako te devojka natera na to, moye da te proveri u svakom trenutku gde si...
              I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• srdjan_p
                CBC Senator XXL
                • 01.12.2004
                • 1915
                • ZR

Pa da, kolega je ekspert u toj oblasti!
                Mnoogo dobra ideja, ali stvarno mnogo dobra...
                Skoro nisam cuo nesto tako genijalno!

Comment

• Čiča
                  CBC Senator XXL
                  • 14.12.2005
                  • 1621
                  • Beograd, Vidikovac

@ neman, tehnika je izmisljenja da bi koristila dobrobiti covecanstva, a ne zena. znaci postoji nacin da se to regulise, pracenje od strane riba

kada smo kod tehnike, jedna teorema kaze:

svaki elektricni uredjaj radi na beli dim,

kada beli dim izadje iz uredjaja, on vise ne radi

"Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno. " D. Radovic

Comment

• doc
                    CBC Senator
                    • 25.08.2006
                    • 240
                    • BGD/KG

za ideju 10+, samo sto od nove godine sam ortak lokator ne radi ... probao n putaa i svaki put mi prijavi : greska, pokusajte ponovo.

tako da
                    Pametniji popusta, ali mentalno...

Comment

• ĆOMI
                      CBC Senator XXL
                      • 31.08.2006
                      • 1705
                      • Braće Jerković,Vozd
                      • Stilo JTD 16V

Bonde,jer to istina?
                      OPEL CLUB SERBIA

Comment

• Čiča
                        CBC Senator XXL
                        • 14.12.2005
                        • 1621
                        • Beograd, Vidikovac

OOOOOO pa ovaj da , ali je problem u konekciji ili brou zauzetih kanala na jednoj celili, tako je uradjeno da je voice uvek bitniji u odnosu na data

Znaci ako je jedna BTS zauzeta, ili svi kanali puni, no data, no ortak lokator

Comment

• Srdjan
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 2416
                          • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by TETAK
                          Stvar je proverena, nekoliko mojih prijatelja već neko duže vreme eksploatiše ovu ideju, mada bez uključene "prijatelj" opcije.Sa ovom opcijom dobija se na preciznosti pozicioniranja!
                          Ovo mi je bas nejasno... Jel moze malo detaljnije..
                          Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• TETAK
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 3034
                            • Čačak, Srbija

Prosto, kada imate aktiviranu opciju "prijatelj" neke stvari možete da obavite i sami ili uz pomoć prijatelja!
                            U suprotnom daćete podatak o mobitelu u kolima onom kome treba,a oni će se već snaći i sami.Već ste im dovoljno pomogli. Vama ostaje samo da se prekrstite, pomolite Bogu i....čekate!
                            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

i cekate i cekate i cekate i cekate ......... a, da, i cekate...... cekate..... a zatim ?... opet, cekate.......

Znamo mi kakvi su drugari u plavom
                              Cast svakom, veresija nikom
                              Od svih pandura video sam samo DVA (2) "normalna". Dakle, da rade svoj posao i da su normalni kao ljudi, umeju da pricaju, znaju sva slova i velika i mala, hoce da pomognu iako nemaju nikakvu korist od toga...
                              Nije da im ne verujem, samo nemam poverenja...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Lanee
                                CBC Senator XXL
                                • 30.11.2006
                                • 488
                                • Beograd

ljudi pa vi ste genijalci

ja sam mislio da ostavljam mnoogo sofisticiraniji sistem u kolima

gps+mob+sms na neko vreme po potrebi poziv.... koshta boga oca

a ovo je genijalno ima negde da napravim skrivenu pregradu za mob kad mi je vec auto razmontiran do daske
                                Pa te Toyote rade i sa kuhinjskom bocom i baštenskim crevom za gas gurnutim u karburator.
                                To košta 200 evra... Gde? Nema nigde ali je jeftino

Comment

Working...
                                X