ovako stoje stvari: Imam Renault Clio I '97. 1,2 motor D7F i ekstra se pokazao, sto se tice potrosnje i snage itd. Uskoro cu ga menjati za Renault Clio II samo se dvoumim da li da jurim 1.4 motor od 75ks, posto ipak mi se cini da je dvojka masivnija i da joj je 60ks tj 1.2 motor mali pogotovu ako auto ima klimu. Koje je vase misljenje? I jel neko imao iskustva sa 1.4 motorom, interesuje me potrosnja ???
Renault Clio II
Collapse
X
-
Lichnog "vlasnichkog" iskustva nemam, ali moj brat od strica ima Clio II vec nekoliko godina i toliko je zadovoljan njime da ne namerava da menja auto u skorije vreme. =] Njegov je sa motorom 1,4, i kako lichno kazhe bez greshke ga sluzhi i ispunjava sve njegove trenutne potrebe, znachi prevashodno gradska vozhnja uz 30-ak % otvorenog puta, za te prilike definitivno jedna od boljih opcija u toj cenovnoj klasi. Dodushe, on ga je kupio od jednog chike (ali stvarno, nije iz oglasa) pa je auto zaista bio skockan, odrzhavan i garazhiran, sa tek 80000 km (verovatno realnih). Auto sam vozio, iznenadjujuce udoban za svoju klasu, sa tim motorom od 75 KS sasvim dovoljno snage. Ne svidja mi se shto za preticanja motor mora dobro da se zavrti, a tada postaje jako buchan shto smara, narochito u duzhim vozhnjama na otvorenom putu. Za tu klasu i motor te zapremine sasvim ochekivana pojava, ali eto, recimo to je moja najveca primedba u vezi tog auta.
Brat se ne zhali preterano na odrzhavanje, u shali kazhe na mesechnom nivou troshkovi odrzhavanja su u klasi Yuga starog 15 godina (kojeg je vozio ranije)Znachi, sasvim podnoshljivo. Njegov troshi neshto ispod 7 na otvorenom, neshta preko 8 po gradu, uglavnom pun auto (supruga + klinci).
Mislim da bi svakako trebalo da idesh na verziju 1,4 tim pre ako auto ima klimu. Sem toga, potroshnja za motor 1,2 ne bi trebalo da je narochito nizha, ako je uopshte nizha, mada sve zavisi od stila vozhnje. Evo ti podataka o potroshnji za model Clio II (carfolio.com/specifications):
7.9/5.2/6.2 l/100km urban/extra-urban/combined
- koji, naravno, vazhe za nov auto. Sa 100+ k km na satu, naravno da su oni uvecani za oko 10%, i pod pretpostavnkom da proizvodjach nije bio jako "optimistichan" kad je dao te podatke. =]
U svakom sluchaju, taj slabiji motor cesh josh vishe da maltretirash nego li verziju 1,4, tako da mislim da opipljive razlike u potroshnji zaista nema, ili je zanemarljiva. Obrati pri izboru pazhnju na generalno stanje automobila, narochito kompletno podvozhnje, kako i koliko je odrzhavan, i shodno tome donesi odluku. Razlika u potroshnji dva maltene ista motora sa samo 200 ccm razlichitim radnim zapreminama zaista nije faktor koji treba da presudi pri kupovini.
-
-
Moj drugar je imao 1.2 16v i taj motor se po njegovoj prici pokazao kao extra pouzdan,imao je i klimu ali mi se nije zalio da auto ide kilavo i nesto slicno.
Inace taj 1.2 16v je,ja mislim i jaci od obicnog 1.4Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
Comment
-
-
Sve zavisi sta zapravo zelis,da sam na tvom mestu i ako nebi resio da uzmem 1.2 16v,onda bi to sigurno bio 1.4 16v. Ti sa 8v renaulti nekako su isuvise kilavi. Ma nemam pojma ustvari da hocu clia sigurno bi bio neki 1.6 ili 2.0 ali posto se ja nista nepitam dajem samo svoju sugestiju na 8v motor i predlazem 16v.Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
Comment
-
-
meni treba auto za grad najvise, a za druge destinacije manje, odprilike 80% / 20 %... imam clio I 1.2 i uopste nije kilav a ima 8v i znam sta i koliko znaci mala potrosnja. uzeo bih ja 1.2 motor za clia II ali mi nekako deluje malo tih 60ks za njega, jer je ipak malo veci i masivniji auto, jos pogotovu ako ima klimu. zato bih i uzeo neki 1.4 od 75ks. mozda eventualno ajde neki 1.2 16v ali nikako 1.4 16v. sta ce mi to, za grad pogotovu mi ne treba jer ima oko 100ks, a kamo li 1.6 ili 2.0. ja auto vozim i treba mi svaki dan, pa prema tome mi je bitna potrosnja, a plin ne podnosim. pa prema tome ako ima jos neko nekakav predlog ili iskustva neka ih iznese ovde. Jos jednom hvala svima
Comment
-
-
Moja dva druga imaju po 1.4 RT i 1.4 16V, slazem se sa gore napisanim o "obicnoj" verziji, dok je ovaj 16v stvarno zivahan konjic, i cini mi se da ima drugacije tj tvrdje vesanje, i bas solidno ubrzava. Ovaj 1.4 je van grada bio spustan na 6 i neki sitan kusur potrosnje, ispod toga nije moglo nikako.
Comment
-
-
slazem se za dCi ali bih ga uzeo u razmatranje da uzimam nov auto. Ovako, znate i sami kakva je situacija kod nas sto se tice polvnih automobila, ili su to dostavna vozila ili su presla po 300.000 km, a pise 80.000 km. I sa benzincima je slicna stvar, ali dizel se kupuje da se vozi pa prema tome i presli dosta km, a popravke nisu bas jeftine. Tako da bi mi vise prijao benzinac. Sto se tice potrosnje ovaj moj trosi 5.2l na 100km na otvorenom, ali hteo bh neki mladji auto. Najverovatnije ce to biti Clio II e sad na koji naletim 1.4 ili 1.2 16v, 1.2 mi se cini slab a 1.4 16v je jak. Hvala opet svima na odgovorima...
Comment
-
-
nemoj da se zavaravas
auto nikad nije dovoljno jak, razmisljaj o preticanjima i raznim usponima sapunim automobilom(izleti,poseta rodbini,more)
ne zavaravaj se da ce manji motor isto da se ponasa+bolje je imati malo snage u rezervi+duze traje jer se manje maltretira
Comment
-
-
I ja sam isto za jaci motor (bez 100ks necu ni da pricam)
Ljudi su mi pricali pre nego sto sam kupio kola da jaci motor moze cak isto da trosi kao i slabiji (primer Vectra A 1.6 i 2.0 koja trosi u gradu oko 11l gasa - doduse 1.6 ima karburator a 2.0 direktno ubrizgavanje). Slabiji se vise napreze, a onda i vise trosi - kao sto kaze japanx
A, uz to, na otvorenom putu ne mogu ni da se porede
Comment
-
-
Imam Clia II '99. godiste, D7F 1.2 motor 60ks i ukoliko budes uzimao auto sa klimom ipak bi ti preporucio jaci motor. Meni Clio sluzi iskljucivo za voznju po gradu i svega par puta sam isao njime van grada (BG, SU, ZR), a samo jedanput na "pravi" vangradski put - do Zlatibora. I - prijatno me je iznenadio. Ja i devojka u kolima + nesto prtljaga ~170kg. Maksimalno sam ga cepao pri svakom preticanju, motor je urlikao samo tako (nemam obrtomer pa ne mogu da napisem da je bio non stop u "crvenom"
), ubrzanje neprimetno, ali je ipak obavljao posao i svakako bolje od isto motorizovane sluzbene Zastave 10. Ono gde se najvise primeti nedostatak snage je na uzbrdicama gde sam svaki put morao da spustam dve brzine nize da bih odrzao istu brzinu kretanja (dolazim na uzbrdicu sa 100 u petoj, a zavrsim sa 70-80 u trecoj).
Zakljucno: za moje vozikanje po gradu tih 60ks mi je sasvim dovoljno (potrosnja oko 7l), ali da mi je Clio jedini auto nikad ne bih uzeo ovu najslabiju verziju.
Comment
-
-
Ja imam novog Clia II 1.2 16V. Ovaj motor je sasvim dovoljan i za grad i za otvoreni put sa sve klimom. Eventualno ako sedne 5 ljudi sa po 130 kila, onda ne verujem da ce bas dobro vuci. Inace razlika izmedju 8V i 16V je poprilicna. Sama cinjenica da 16V ubrzava za 12.8 i da mu je max 175km/h ti je dovoljna da steknes predstavu kako auto ide. Pre 10 dana sam bio na putu (nas troje u kolima), ukljucena klima.... mnogo veci automobili su se sklanjali po autoputu :-)
Comment
-
-
U gradu mi trosi od 6.5 do 7.8 u zavisnosti da li je ukljucena klima i u koliku guzvu naletim. Na otvorenom mi je poslednji put trosio 5.5 na autoputu brzine od 130-160. Inace fabricki podaci su 4.8 na otvorenom 7.8 u gradu, kombinovano oko 6.4 sto i jeste tacno
Comment
-
Comment