Jel ti citas sta sam ja napisao!!! Poredim 2 modela o kojima se prica, kakav porse,zutaci i ostali
Pininfarina je musko, a 156 je dizajnirao Valter da Silva
@Sasha: Naravno da vidim. Prvo da razjasnim šta sam hteo da kažem. Dizajnerski studio se zove Carozzeria Pininfarina, te je u Srpskom jeziku ženskog roda, a Valter da Silva je glavni dizajner u Alfa Centro Stile, dizajnerskom centru Alfa Romea. ?ovani Batista Farina zvani Pinin tj Mali, osniva? firme, je davno pokojni, a Ser?o Pininfarina je bio CEO firme u vreme izrade dizajna za kupea i uglavnom nije ulazio u pitanja dizajna, tako da definitivno nisam mogao da pomislim da je to neka ženska osoba koja crta auti?e na hamer papiru. Porše sam naveo ?isto kao primer, pošto je krenulo pravcem 0-100 ko ide brže. Ubrzanje za jedan automobil iz te klase nije preterano važna karakteristika, ve? jedna od 10-ak, gde mnogi daju prednost upravljivosti, ko?nicama, sigurnosti... nad maksimalnom brzinom i ubrzanjem. Tako?e kada se uporede jedina dva motora sa istom kubikažom 2.0 podaci su:
9.9s 0-100 i max 208km/h za Pežo serija 99-03
8.2s 0-100 i max 220km/h za Alfu serija 02-03 i 03-05
Ovo i nije neka preterano velika razlika. Ostali motori ne mogu da se porede, a zašto Pežo nije ubacio više od 3000ccm u kupea, mislim da sam ve? napisao svoje vi?enje po tom pitanju. Jedno je sportski automobil, a drugo trka?ki. Ve?ini ljudi je ispod 10s do 100km/h sasvim zadovoljavaju?e vreme, a preko 200km/h se ne vozi nešto ?esto da bi ve?a maksimalna brzina bila presudna karakteristika. Pošto svaka argumentovana ili neargumentovana rasprava mora da se pretvori u "moj tata (auto) može da bije tvog tatu (auto)", najbolje je da se na?u podaci o nekom uporednom testu, ako je vršen, ili da se organizuje uporedni test dva automobila, pa da se na kraju svedu zaklju?ci koji je koliko bolji i po kom pitanju. Ja siroma' mogu da iznesem jedino svoje subjektivno mišljenje i naklonost prema Pežou ?iji sam ponosni vlasnik. Pozdrav i bez ljutnje, ovde smo da bi razmenili mišljenja, iskustva i možda nešto nau?ili.
Ubrzanje za jedan automobil iz te klase nije preterano važna karakteristika, ve? jedna od 10-ak, gde mnogi daju prednost upravljivosti, ko?nicama, sigurnosti... nad maksimalnom brzinom i ubrzanjem. Tako?e kada se uporede jedina dva motora sa istom kubikažom 2.0 podaci su:
9.9s 0-100 i max 208km/h za Pežo serija 99-03
8.2s 0-100 i max 220km/h za Alfu serija 02-03 i 03-05
Naravno, ali je prica pocela oko motora pa se i islo u tom pravcu. Upravljivost i lezanje nisam ni spomenuo, posto Alfa u tom segmentu i u toj klasi nema konkurenta.
Originally posted by Veseli
Ostali motori ne mogu da se porede, a zašto Pežo nije ubacio više od 3000ccm u kupea, mislim da sam ve? napisao svoje vi?enje po tom pitanju. Jedno je sportski automobil, a drugo trka?ki.
Pa ovde i pricamo o dva sportska automobila i bas iz tog razloga sam pomenuo performanse koje bi, u skladu sa izgledom 406-ce, trebale da budu ubedljivije.
Originally posted by Veseli
Pozdrav i bez ljutnje, ovde smo da bi razmenili mišljenja, iskustva i možda nešto nau?ili.
Kada sam prodao alfu 155, isao sam da gledam jednu 406 kupea, kad sam seo u 406 ama bas nista . Unutrasnjos u alfi mnogo mnogo bolja. Ocekivao sam malo uzbudljiviji auto.
Trenutno se prodaje jedna 406 BG 98 udarena napred 4500 (ovu sam video)
Ima jedan 406 00 perfekran u oglasima stranac 5500.
Pa ovde i pricamo o dva sportska automobila i bas iz tog razloga sam pomenuo performanse koje bi, u skladu sa izgledom 406-ce, trebale da budu ubedljivije.
Morao bih da se složim. Ali ne može i da li?i na Ferari i da ide kao Ferari, a da ne košta kao Ferari...
Peugeot i da je hteo nije imao koji veci motor da ubaci od 3.0 V6. A ni Alfa nema mnogo veci motor ali su njeni daleko ubedljiviji!
Sto se performansi tice nepristojno je porediti Alfu i Peugeot. Ja licno o Peugeotu nebih nikada razmisljao ali mi je 406 coupe pao na pamet jer tako dobro izgleda da je to cudo.
Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...
Nije baš da nije imao. Pežo je dugo bio u F1, imao sjajne rezultate u raznim reli takmi?enjima, sada ima 908RC, ali ne forsira ubacivanje najsnažnijih motora koje razvije u putni?ke automobile. Kada je 80-ih ograni?ena snaga u reli takmi?enjima Turbo Coupe je imao motor od 650KS i pobe?ivao redom od trke do trke. Dovoljno je re?i da je pobedio na Paris-Dakar-u kada su u?estvovale i dve Poršeove 959.
Nesto mi nisi preterano veseo, mnogo se ljutis na svaki post... NHF
Salu na stranu, ali ti si prvi koji je rekao da mu 156 nije nesto, ali dobro sad... A ta tablica... Grill koji je i najbitnija stvar kod svake Alfe!
406 coupe je prelep auto, nisam ga do skoro ni vidjao pa nisam ni imao pojma o cemu se radi, ali letos ga vidim i privuce me neverovatno ta skladnost oblika i pomislim da ne znam da je Peugeot, pomislio bih da je neki Italijanski automobil, kad don't lay devil, naidjem na on pininfarina plocicu i sve mi bude jasno!
Ako gledamo sa strane i jedan i drugi automobil izgledaju mnogo dobro, 156 odavno predstavlja pokretnu skulpturu, ali nije to jedino sto je bitno u izboru auta, bar meni! Unutrasnjost je opet neka druga prica, tu Peugeot malo mnogo zaostaje, e sad na stranu i te tehnicke karakteristike motora i vesanja, jasno je ko ima prednost, ali jako bitna stvar je tradicija, sexipil i stil koje Alfa kao brand ima, ne samo 156!
Na sve to dodamo i to sto sam ja surovo zarazerni Alfista, ishod je vrlo jasan...
Necu uopste komentarisati to oko delova, kvarljivosti i odrzavanja! To u velikoj meri zavisi od vlasnika i nacina odrzavanja kako jednog, tako i drugog i nema mnogo veze sa tim je li Alfa ili Peugeot!
"Driving an Alfa Romeo is not like driving an ordinary car in an ordinary context. It is pure driving desire turned into a car which is also the expression of one's personality. When you are in the driving seat, your hands on the leather steering wheel, you are at one with your Alfa Romeo: the road before your eyes, the tyres's grip on the road, your heart beating at the same rpm of your engine."
Nesto mi nisi preterano veseo, mnogo se ljutis na svaki post...
Pa nisam rekao da mi se ne svi?a 156, nego šta mi se na njojzi ne svi?a. Da je pitanje bilo koji drugi auto Vs 156, izabrao bih 156. Vozio sam i nju i 155 1.8 i kad po?ne da ispušta one specifi?ne zvuke sledi mi se krv. Ali kupe je kupe i po dizajnu zaslužuje prvo mesto u tom segmentu za poslednjih 20 godina. 12 godina pre kupea je saradnja Pežoa i Pininfarine tj Alfe i Pininfarine, prouzrokovala 405 na jednoj i 164 na drugoj strani, koji dizajnom dosta li?e. A li?ili bi još i više, da Pežo nije menjao nacrte koje im je dala Pininfarina. Da ne vozim Pežoa, vozio bih Alfu, ali greota u Alfu plin, a ja se navikao na 30-40din/l... A i o Alfinoj mehanici ne znam ništa, a ovo sam sre?ujem.
Ma sve je to moj prijatelju isto, objektivno auto kao auto, ali subjektivno razlike su velike!
Pa znas kako sve se slazem, ali opet su to malo grandmothers and frogs, nekako da je GTV i 406 to bi imalo smisla, a ovako 156 je moglo bi se reci porodican auto, dok je 406 u neku ruku egzotika tako da se ne moze objektivno posmatrati!
"Driving an Alfa Romeo is not like driving an ordinary car in an ordinary context. It is pure driving desire turned into a car which is also the expression of one's personality. When you are in the driving seat, your hands on the leather steering wheel, you are at one with your Alfa Romeo: the road before your eyes, the tyres's grip on the road, your heart beating at the same rpm of your engine."
Comment