Odlicna sedista ima Lancia Delta Integrale, donji deo za butine se izvlaci tako da moze na dugim putovanjima da ti odmori noge, vrlo su konkretna i mnogo dobro izgledaju!
"Driving an Alfa Romeo is not like driving an ordinary car in an ordinary context. It is pure driving desire turned into a car which is also the expression of one's personality. When you are in the driving seat, your hands on the leather steering wheel, you are at one with your Alfa Romeo: the road before your eyes, the tyres's grip on the road, your heart beating at the same rpm of your engine."
Ljudi, mislim pre svega na sedista iz starijih modela, da se razumemo
i ja isto to podrazumevam, Volvo ve? barem 30tak godina ima ergonomski rešena sedišta koja su pojam udobnosti za ve?inu današnje auto produkcije (koja još nije dostigla taj nivo).
naravno, moraš na?i relativno o?uvan primerak što nije baš lako imaju?i u vidu da Mercedesi i Volvoi tog doba obi?no prelaze kilometraže neretko milion bez problema.
a za 1,000,000km i najbolje sedište se ipak pohaba, makar tkanina
traži sedišta iz minibuseva/kombija koja su montirana na penumatska postolja, i takodje sedišta iz kamionksih krstarica su takodje pravljena za udobnost.
verujem ti da nije bilo problema.
za te kratke lokalne relacije skoro svako sedište ?e završiti posao.
udobnost sedišta se oseti kada se stvarno vozi auto, zna?i voziš 15 sati i predješ u cugu 1500 km prespavaš i sutra odvozaš još 1000km u cugu.
pri tome ne izlaziš iz auta, ne napuštatš sedište 5-6 sati i 500km.
jedino tankanje goriva kao napuštanje pozicije.
tvrdo?a ili neko?a je samo malecni deo udobnosti, najvažnija je nose?a struktura i njena ergonomija a to se ne vidi golim okom ali se ta?no oseti.
takodje i naslon za glavu je jako bitan za udobnost, vrlo je malo sedišta u kojima glava nije u vazduhu i gde nije optere?en vrat.
da ne pri?amo o tome da još uvek grejanje (i hladjenje) sedišta ne spada u redovnu standardnu opremu ve?ine auta a nema ništa gore nego sesti zimi u hladno sedište.
ili leti na pregrejanu kožu.
kao što je i podešavanje tvrdo?e sedišta tek nedavno postalo podrazumevana stvar.
udobnost sedenja je mnogo više od opti?kog izgleda, proporcije, odabir materijala, da nije sintetika agresivna prema ljudkosj koži, apsorpcija znoja eventualno, meko?a, itd itd.
dobro sedište se može podesiti na milion na?ina prema individualnim prohtevima, od raznih nagiba što sedalnog dela što naslona, pa tvrdo?e, pa temperature...
Recaro pravi izuzetno dobra ergonomska sedišta, naravno nikakve kadice i sli?no (aka sport) po svim pravilima a koja se retko ugradjuju u kola.
cena, ograni?avaju?i faktor.
Ajd i ja da kazem da nije poenta u tvrdoci sedista nego u obliku, npr. jugova sedista ti svo vreme drze savijena ledja i posle nekog vremena postane jako neudobno, kako ja to kazem "kicma mi bude ko violinski kljuc..." Ali zato su sedista u 145ici iako prilicno tvrda dosta udobna i jako lepo i prirodno se sedi a i u krivinama ima oslonca...
Meni licno je najbitnija potpora za donji deo ledja(ono pod bubrege) jer taj deo tela najvise strada kod duze voznje u neudobnim sedistima.
Glava mora da je u vazduhu i ne sme osim u zabacenom polozaju da dodiruje naslonjac za glavu - zbog uspavljivanja vozaca
zar su onda sva najbolja sedišta uspavljiva?i voza?a
ko je pominjao zaba?eni položaj glave, najnormalniji položaj pri sedenju a naslon je taj koji (da upotrebim re? zaba?en) podupire glavu da ostane u prirodnom položaju za vožnju satima bez zamora.
Glava, niti potiljak ne sme u voznji da dodiruje naslon. Em sto je po zakonu tako, em sto se empirijski moze videti da je tako. A, mozda mislis kao i ostali, ali se drugacije izrazavas, nema veze.
Ima "bolida" koji pomere naslon toliko unapred da vrh naslona pada na potiljak, ali je to vrlo opasno u duzoj voznji.
Glava, niti potiljak ne sme u voznji da dodiruje naslon. Em sto je po zakonu tako, em sto se empirijski moze videti da je tako
ma hajde, doktori i medicina nemaju pojma. a ni fabrike koje prolaze sve sigurnosne ateste nemaju pojma. ?ekaju tebe da im objasniš da je ceo svet u krivu
a oni to saznali iz empirije kao i voza?i širom sveta.
još kada bi i citirao koji zakon zabranjuje ispravan naslon za glavu, ma milina ...
da ne bi bilo pitanja šta je ispravan naslon, o tome su davno zaklju?ke dali doktori i osiguravaju?e ku?e koji se sa time susre?u svakodnevno.
pogledaj od alfi od 90.-e do 96.-e,ja sam u corsi imao od gsi-a ali nikad nisam bio zadovoljan,nisam mogao da se namestim,ali zato sam u una ubacio od 155,a u 75-ici s takodje udobna sedista i nisu mnogo velika,nisan micra ima lepa sedista i stara honda akord
ko na nas krene iz mesta je naje&o
a sto nas je vise,jaci smo
mene je odusevio naslon za glavu u opel-u. moze se rotirati oko horizontalne osi za nekih 20-30 stupnjeva tako da dno kad je zarotirano prema vozacu blago podupire glavu, a ako se glava malo jace nasloni, naslon se vraca u vertikalu. pretpostavljma da je to napravljeno da bi se sprijecilo da vozac zaspe.
inace sjedista su super udobna. tvrda taman koliko treba i dovoljno duboka (a ne ko francuska da mi je kraj sjedsita skoro odmah do ****ta).
bio sam prisiljen ici do firenze i natrag u jednom danu (900km) i bio sam bas iznenadjen. ocekivao sam da cu se vratiti mrtav polomljen, a bilo je cisto ok...
Comment