Nove tablice

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

rešenja iz manjih gradova, poput pominjanog Zagreba kao uzora, nisu baš prikladna za Beograd.

ako ve? nema, vrlo brzo ?e BG podru?je imati više od milion vozila .
    SRB ne?e pisati sigurno jer to nije legalno.

po IEC normi oznaka za Srbiju je RS i tako mora da piše.
    i dinar se zove zvani?no RSD.

najbolji sistem je koa onaj u BH ili trenutno na Kosovu- potpuno je nepoznato poreklo vozila u smislu geografije.

time niti policija ne može da selektivno sprovodi odnosno žmuri na pravila i zakone, ne može da kažnjava goste kada dodju u Beograd da se parkiraju, ne mogu lokalni neiživljeni huligalni i krimosi da maltretiraju ili ošte?uju vozila tako lako jer ne znaju odakle su, itd....

plus ima mnogo više slobodnih kombinacija sa 9 alfa numeri?kih oznaka.

u citiranom tekstu, koliko vidim neko nije savladao matematiku, evropske tablice po diomenzijama su bitno razli?ite od naših, i ne radi se o 1cm razlike nego celih 10cm širih tablica.
    meni je svejedno kakve god da budu tablice, samo bih voleo da uvedu sistem da su tablice vezane za JMBG voza?a/ vlasnika i da se mogu premeštati sa jednog na drugo vozilo po slobodnoj volji vlasnika a da su doživotne.

takav sistem ve? postoji u nekim zemljama i pokazao se jako ugodnim po gradjanstvo a koristan policiji jer se uvek zna ko je vozio auto ako napravi saobra?aj.

i kažnjava se kroz zakone voza? a ne vozilo (ako se ne zna ko je vozio krivo je vozilo, tj vlasnik pa makar i da nije vozio) što je apsurd našeg pravnog sistema.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• Marko001
      CBC Senator XXL
      • 09.09.2006
      • 1070
      • Belgrade

Originally posted by sw.brick
      SRB ne?e pisati sigurno jer to nije legalno.

po IEC normi oznaka za Srbiju je RS i tako mora da piše.
      i dinar se zove zvani?no RSD.
      Sveti Brick , tacno je da je dvoslovna oznaka Srbije RS, ali da kazem saobracajna oznaka je definitivno SRB, troslovna oznaka... Uostalom, pogledaj nalepnice na kolima po gradu, svuda ti je SRB na nalepnicama, a gde si video RS? osim toga nedavno sam isao u inostranstvo i kupio u auto moto savezu nalepnicu- naravno SRB... tako da mislim da si pobrkao saobracajnu oznaku sa internet domenom ako mislis da saobracajna oznaka ne moze biti troslovna- pa pogledaj slovenacke tablice i nalepnice- njihova oznaka je definitivno SLO...

najbolji sistem je koa onaj u BH ili trenutno na Kosovu- potpuno je nepoznato poreklo vozila u smislu geografije.

time niti policija ne može da selektivno sprovodi odnosno žmuri na pravila i zakone, ne može da kažnjava goste kada dodju u Beograd da se parkiraju, ne mogu lokalni neiživljeni huligalni i krimosi da maltretiraju ili ošte?uju vozila tako lako jer ne znaju odakle su, itd....
      Policija bi morala jednako prema svima da se ponasa i ako to nije slucaj problem je u policiji a ne u oznakama... osim toga nisam primetio da se policija ponasa razlicito, ja imam BG tablice i ne vidim nesto da imam protekciju u odnosu na nekoga ko ima neke druge tablice, naprotiv... osim toga koja god da bude opcija panduracija ce znati prema tablici odakle si ti, gde je registrovano vozilo itd, pa makar pisalo na tablicama i GG FF...

a sto se tice huligana, nesto nisam primetio da postoje problemi tog tipa- da ti neko lupa auto zato sto si iz drugog grada...

ali zato ima mnogo vise stetnih stvari kod "anonimnih" registracija, recimo necu moci da prepoznam pancevce i da ih se cuvam u saobracaju, niti cu moci da vidim ko nije iz Bg pa i od njega da ocekujem kad ce da napravi neki neocekivan i nagao potez jer covek prosto ne poznaje grad i ne zna tacno gde treba da skrene, prestroji se itd... isto tako kad ja odem u NS, ili u Nis ljudi nece znati da nisam odatle da slabije poznajem grad i da me se cuvaju

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141

ako mislis da saobracajna oznaka ne moze biti troslovna- pa pogledaj slovenacke tablice i nalepnice- njihova oznaka je definitivno SLO
        ništa ne mislim, niti sam pominjao to što aludiraš. SLO je legalna oznaka za Sloveniju. imaš i CRO za Hrvatsku, troslovna je i za Monako i ima drugih troslovnih.
        ima i dvoslnovnih.
        ima i jednoslovnih.

nije poenta u broju slova

RS je legalna oznaka za Srbiju (i ko pominje domen ).

pro?itaj IEC pravilnik, izašao u njihovom službenom glasniku.
        za SRB kada predješ granicu po zakonu policija bilo koje zemlje može da ti naplati kaznu.

mi uvek moramo nešto da budemo kontra svetu, jedina oznaka vezana za Srbiju u medjunarodnim odnosima je RS. i nijedna druga proizvoljna.

opet, ne kažem ja ve? kaže medjunarodni zakon (norma, standard) gde je za svaku zemlju definisana oznaka.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141

ali zato ima mnogo vise stetnih stvari kod "anonimnih" registracija, recimo necu moci da prepoznam pancevce i da ih se cuvam u saobracaju
          a kako sada prepoznaješ da je voza? baš iz Pan?eva, piše mu na ?elu

kod nas auti se ne prevode i oznaka na tablici u tako mnogo slu?ajeva nema ama baš nikakve veze sa stvarnim korisnikom vozila.

u saobra?aju se ?uva upotrebom mozga i poštovanjem pravila i propisa koji se odnose na vožnju, na pešake i sve ostalo.
          tablica ne?e pomo?i u zaštiti od onoga ko nije u stanju da vozi auto korektno...

policija obožava da zaustavlja voza?e van mati?ne opštine/grada, pitaj bilo koga ko je malo duže za volanom kod nas

pominješ da svuda vidjaš SRB. pa ako je 99% nesposobnih (da ne kažem neobavešteni kao naša Vlada) ne moram i ja da se pridružim ovcama.
          neka hvala

vidim svaki dan svuda i gomilu papira i djubreta na ulicama, ne moram i ja da se pridružim takvim ljudima i postupcima.

itd... kao i obi?no se pokaže da je ve?ina u teškim zabludama

a onda se ta ve?ina ?udi šta ju je snašlo kao odjednom, iznenada se stvorila realnost
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• The Punisher
            CBC Senator XXL
            • 01.03.2006
            • 503
            • Beograd Wozhdovatz
            • Ford Taunus TC1

Originally posted by barda
            I ja sam isto za to da cekamo zvezdice!!!

Ko ce stalno menjati tablice i placati takse
            Ti nalepi posle nalepnicu sa zvezdicama
            https://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Taunus_TC

Comment

• Marko001
              CBC Senator XXL
              • 09.09.2006
              • 1070
              • Belgrade

Sveti Brick, ne znam, mislim da ipak nisi u pravu... nemoguce da su svi ludi i u zabludi... pa ja sam bre kupio nalepnicu u AMSS, a ne na buvljaku...

Valjda oni u AMSS znaju kakva nam je oznaka majku mu... osim toga kazem isao sam u inostranstvo sa SRB nalepnicom i niko mi nije pravio probleme... kao ni drugima. a bilo je jedno vozilo bez nalepnice (iz Srbije) i vratili ga da kupi SRB nalepnicu

uostalom videcemo kakve ce biti tablice i ko ce biti u pravu...

da li ti imas na kolima RS nalepnicu? i bas me zanima gde si je kupio verovatno si morao da je sam odstampas

No dobro ako ne verujete meni verujte enciklopediji...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_in ... late_codes

http://www.answers.com/topic/list-of-in ... late-codes

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Me%C4%91u ... uto-oznaka

Osim toga pogledaj kako izgleda medjunarodna vozacka... http://www.amss.org.yu/html/ovlascenja/mvd.html

kao sto se vidi i na njoj je oznaka SRB...

Comment

• TETAK
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 3034
                • Čačak, Srbija

SLO Slovenija, HR Hrvatska, SRB Srbija.....sve je ve? standardizovano i više se ne?e menjati!
                Ma kakve zvezdice, grb Srbije savršeno rešenje.One zvezdice možemo ako budemo morali da lepimo negde po braniku, oko auspuha!
                Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Marko001
                  CBC Senator XXL
                  • 09.09.2006
                  • 1070
                  • Belgrade

Zar nije i lepse i prikladnije da ne bude grb nego zastava Srbije na tablicama...

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

Ali zato na jedno 80% tih auta na okviru tablice lepo pise odakle su.
                    servis ovaj i onaj, mesto......
                    bas veliki problem provaliti odakle su
                    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• starac vujadin
                      CBC Senator XXL
                      • 27.08.2005
                      • 2617
                      • Stari grad

Kad dosad nismo menjali tablice, mozemo da se strpimo jos malo, pa da uvedemo tablice standardizovane za EU za koju godinu. U Beogradu se stiglo tek do 820-..., znaci do 998-... ima jos dosta, pa i posle toga moze da se "obrne" jedan manji krug.

Samo da se uzme neka kinta od naroda bezveze...

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

@marko- to što pri?aš o ponašanju ve?ine nema uticaja na postoje?i regulisani medjunarodni pravni sistem standarda.
                        naveo sam ti gde je odlu?eno kako je odlu?eno. i tu je kraj filozofijama i željama pojedinaca ili bilo koga.
                        jedina legalna medjunarodna oznaka za Srbiju je definisina od strane ISO.
                        i niti jedna druga ili druga?ija. sve ostalo što je bilo u predlozima za razmatranje je na kraju otpalo i stavljeno ad acta kao ideja.
                        naša vrla Vlast je donela nekakvu uredbu ili tako nešto za SRB, samo ima jednu manu. potpuno je nebitna i nevaže?a van teritorije Srbije i nikoga ništa ne obavezuje u svetu.

evo baš sam sada pogledao zvani?no saopštenje ISO, i nedavno je osim RS dodata i oznaka SRB.
                        dakle, može i jedno i drugo po poslednjim izmenama.

na mom aut ne piše SRB, ne piše ni RS, imalo je jedno 4-5 nalepnica a trenutno još uvek stoji S.
                        i tako sam vozio po inostranstvu bez ikakvog problema.
                        ali to ne zna?i da je tako ispravno, i ne zna?i da mogu da lepim šta god ho?u, i ne zna?i da ne rizikujem da mi neka strana policija naplati kaznu.

a šta bi ti rekao da sam donedavno imao dokumente u kojima piše Jugoslavija, i to SFRJ koje je ova država izdala i primenjivala. primenjuje još i danas.
                        a te države nema ohoho godina kao pravnog subjekta. i sa tim dokumentima sam putovao po svetu godinama unazad i niko mi nije pravio problem.

http://www.iso.org/iso/en/commcentre/pr ... f1031.html

i oni malo lutaju.
                        dakle, SRB je na kraju ostalo kao poslednja iteracija promena.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• greywiendog
                          CBC Senator XXL
                          • 01.12.2006
                          • 421
                          • Stara Pazova

Originally posted by Laki 55
                          Slazem se sa Tecom,zvezdice samo ako mora!
                          Originally posted by Laki 55
                          Meni se iskreno svidjaju ove nove sto planiraju ali neka budu sa zvezdicama
                          Laki odluci se!

@ Brick
                          Slazem se sa tobom u pogledu selektivnog kaznjavanja ili samo zaustavljanja (uznemiravanja) vozaca sa registarskim oznakama drugog podrucja! Imam kucu u Sapcu i odatle sam poreklom, ali sam ceo zivot u Pazovi i imam RU table naravno. Cim napustim moje registraciono podrucje vec sam potencijalno ugrozen! Isti je slucaj sa mojim stricem koji ima auto na BG table a zivi u Pazovi (ima stan u BG-u pa se auto vodi na to prebivaliste)! Njega lokalna policija non-stop "peca"!!!
                          Jos nesto, vezano za tablice, moja sestra u Wienu ima dvoje kola na jedne table, to su te table o kojima ti pricas!
                          @all
                          Sto se tice tablica, svidja mi se verzija koju je Marko001 predlozio, prave su evropske
                          Sto se tice oznake koja ce biti poznata samo nadleznima, to ce biti prvih nekoliko nedelja dok ljudi ne provale koje su odakle...
                          "Sa novim tablicama u Evropu..."
                          Kolumbo, Kolumbo, ****m te radoznalog...

Comment

DELETED

Comment

• dekideki
                              CBC Senator XXL
                              • 26.07.2005
                              • 1914
                              • Beograd

kaze covek u HR po izboru par stotina kuna (30e?)... pa ovde u SRB ima da bude preko 200e, garantovano
                              .

Comment

• greywiendog
                                CBC Senator XXL
                                • 01.12.2006
                                • 421
                                • Stara Pazova

Trenutno su po izboru oko 25000din (ove postojece)
                                Kolumbo, Kolumbo, ****m te radoznalog...

Comment

Working...
                                X