Kazne u EU i okruzenju

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jovan30
    CBC Senator
    • 07.05.2006
    • 322
    • Beograd

Kazne u EU i okruzenju

Interesuje me da li postoji neki sajt sa bazom podataka o cenama kazni za brzu voznju, i slicno, u zemljama u nasem okruzenju i EU.
    Konkretno interesuje me za Hrvatsku, Makedoniju, Grcku, Italiju, Nemacku, Austriju, Svajcarsku, Madjarsku, Bugarsku, Sloveniju, i Francusku, otprilike to su destinacije gde cu verovatno ici autom.

Ono sto me najvise interesuje su kazne za brzu voznju, cisto da znam gde cu morati da vozim striktno po ogranicenju, a gde cu moci da se opustim (pod tim mislim da vozim 160 km/h na autoputu bez da razmisljam mnogo).
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Ne znam kolike su kazne, ali u Austriji, Svajcarskoj i Francuskoj definitivno ne mozes da se opustis sa 160 km/h, mada ni u drugim zemljama neces proci bas jeftino ako te uhvate. U Nemackoj recimo, racunaj na ~300 EUR kazne koju ces platiti za prekoracenje sa 120 na 160, recimo, mada i to zna da varira.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• jovan30
      CBC Senator
      • 07.05.2006
      • 322
      • Beograd

Hvala 206, reci mi da li si upoznat da li u EU imaju neku toleranciju od 10% ili 10 km/h?
      Znam da u Hrvatskoj tako nesto postoji, pa da do oko 145-150 km/h po cajgeru nema brige oko kazne (na autoputu naravno).

Comment

• CLD
        CBC Senator XXL
        • 08.02.2005
        • 1225
        • Belgija - ranije Luna-Chico

savet oko Svajcarske, nemoj da prelazis ogranicenje jel ces prodati auto da bi platio kaznu, u Francuskoj nije skupo ali naplacuju, toliko od mene

Comment

• prle
          CBC Senator
          • 04.09.2006
          • 223
          • Beograd - Konjarnik

koliko sam ja čuo, vozači napolju baš poštuju ograničenja, verovatno imaju dobre razloge za to

Comment

• 206
            Admin od ispočetka :)
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Kako ko, Svabe i progledaju za neka manja ogranicenja (mada tamo, ako se ogranicenje i krsi to je retko kad za 10 km/h ), Austrijanci ko' cigani se hvataju i za par KM, sa Svajcarci...o njima ne zelis ni da razmisljas. Hrvati tolerisu do nekih 150, Francuzi kao da su prosuli radare i patrole po putevima...Ne preteruj.
            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• CLD
              CBC Senator XXL
              • 08.02.2005
              • 1225

U francuskoj nema bas patrola po putevima, imaju kamere pa ti salju sliku kuci ali to nece da radi u tvom slucaju, medjutim imaju na nekim delovima foru sa merenjem vremena od jedne naplatne rampe do druge.

Comment

• jovan30
                CBC Senator
                • 07.05.2006
                • 322
                • Beograd

Znaci u Svici da ni ne pomisljam na prekoracenje... cuo sam da su u Svici uveli ogranicenje od 80 km/h na autoputevima... ako je istina, onda stvarno nisu normalni.

CLD... da li znas otprilike kolika bi mi kazna bila u Francuskoj za prekoracenje od 30 km/h van grada?

Da budem iskren, ne mogu ni da zamislim da drajvam autoputem 110-120 km/h ali kada postoji mogucnost da me oderu, onda bi drajvao i 60 km/h

Da li su u Nemackoj na vecem delu autobanova ogranicenja no limit, ili su to neke krace deonice.

Comment

• CLD
                  CBC Senator XXL
                  • 08.02.2005
                  • 1225

ako se dobro secam u FR je 100-150? prekoracenje do 30 km na autoputu.
                  U GR ima vise ogranicenje nego neogranicenja, s tim sto te nece dirati ako vozis normalno, najvise obrati paznju kad su radovi na putu tu su rigorozni.
                  Nisu uveli u Svici 80 ogranicenje, ja sam bio krajem Marta i bilo je 120, znam da sam vozio na cruise control sve vreme, a kad sam usao u FR, beste ljudi.

Comment

• BRABUS
                    CBC Senator XXL
                    • 15.10.2004
                    • 2399
                    • London

Iz mog iskustva po voznji po Evropi, mogu da ti savetujem da slepo postujes ogranicenje samo u Svajcarskoj (zero tolerance), 120 km/h je na auto-putevima. U Holandiji takodje treba da pazis, ali su tamo uglavnom kamere (ima ih pun k***). U ostalim zemljama si gore-dole miran ako vozis 150 km/h.

U principu, ako vozis na srpske table, ne treba da se opterecujes kamerama, pogotovo ako auto nije na tvoje ime. Sta je opasno su presretaci (granicna podrucja uglavnom) i radari (retkost na auto-putevima u Nemackoj, Austriji). Za 4 godine voznje po Nemackoj ne vidoh ni jedan radar, samo kamere....par puta sam video radar u Austriji, ali ne na auto putu i 2 puta u Holandiji i dva puta u Sloveniji. U FR/IT/Belgiji/Skandinaviji nisam vozio.

U Austriji je ogranicenje 130 km/h generalno i ne cimaju do 150km/h, osim ako ne naletis na nadrkanog nekog. Trik je tamo sto na mnogo mesta imas ogranicenja nocu od 100 ili 110 km/h zbog buke ili preko dana, zbog zagadjenja (ogranicenje se prilagodjava kolicini izduvnih gasova u regionu) i na njih moras dosta da pazis.

U Madjarskoj si miran do 160km/h uglavnom, osim na M0 oko Budimpeste, gde obavezno hvataju (mislim da je ogranicenje 80 ili 100). U Sloveniji ti preporucujem da se drzis ogranicenja (nije strasno, 100km siroka zemlja maksimalno ) jer nas bas i ne vole, ali nije neko ni iskusenje, posto su guzve nenormalne (Maribor-Krapina).

U Hrvatskoj si takodje miran do 160 km/h, mislim da ne zaustavljaju, a ako znas da prepoznas presretace, mozes da juris i vise, posto radara na auto putu nema. Crne tacke za radare su bile pre ulaska na auto-put sa strane Krapine i na onom delu od Babine Grede do nase granice (30-ak km sa 60km/h ogranicenjem), ali se izgradnjom auto-puta gubi opasnost.

U Bugarskoj i Makedoniji ista prica ko kod nas, vacare gde stignu i na kurvinski, ali su potkupljivi mozda i vise od nasih, tako da ne treba da te brine toliko.

Evo racunaljke za Nemacku. innerhalb (unutar) ili
                    außerhalb geschlossener Ortschaften (van naseljenog mesta)...ostalo ostavi kako je
                    Online-Bußgeldrechner auf verkehrsportal.de ... zu schnell gefahren und geblitzt worden?? +++ Verkehrsrecht und Verkehrsinformationen auf verkehrsportal.de; Ein Service der Grunert + Tjardes verkehrsportal.de GbR, Berlin.

Tempo limiti u evropi
                    Aktuelle Übersicht der diversen Tempolimits und Sonderregeln für 43 europäische Länder

Promili dozvoljeni
                    http://www.autokiste.de/verkehrsrecht/p ... renzen.htm

Obeveznost ukljucenih svetala i kazne za nepostovanje
                    Tagfahrlicht-Vorschriften und Strafen für 35 europäische Länder im Überblick

Kazne za telefoniranje u voznji

Comment

• jovan30
                      CBC Senator
                      • 07.05.2006
                      • 322
                      • Beograd

Hvala Brabus na opsirnom postu, hvala i ostalima.

Inace mene brine jedino to oko ogranicenja, inace voznja u pod dejstvom alkohola, ne vezivanje pojasa, pricanje sa mobilnim u toku voznje, preticanje preko pune, i slicno, to me nista ne pogadja, s'obzirom da to ne radim ni kod nas.

OK. znaci do oko 150 km/h sam miran.

Inace i ja sam cuo da nas slovenci ne vole, a da cak i hrvate *rkaju kada prekorace ogranicenje.

Comment

• Marko001
                        CBC Senator XXL
                        • 09.09.2006
                        • 1070
                        • Belgrade

ja sam čuo da nas slovenci više vole nego hrvate ali zapravo ne vole ni jedne ni druge

Comment

• Dren
                          CBC Senator XXL
                          • 24.08.2005
                          • 1068
                          • Sarajevo

U SLO zavisi i od rute kojom ides, ako ides od ZG na MAribor, skoro da i nemas auto-puta, pa onda guslaj po magistralnoj... Prema Ljubljani imas par odvojenih dionica, i ja nisam imao problema na punom profilu do 140 km/h, za vise ne znam, ali tu i ne mozes nesto narocito ustediti bez obzira na 10-20 gore, dole, jer su ti bar 3x naplatne kucice...

U HR je OK do nekih 150-160, nisam bas prisustvovao presretanju takvih... Vise ganjaju pilote >180...

Comment

• observer
                            CBC Veteran
                            • 06.10.2005
                            • 196
                            • Novi Sad
                            • Polo1.6TDIGolf1.2TSI

U poslednje 3-4 godine bio sam nekih 6 puta u SLO i nikada nikakvih problema sa "organima" nisam imao, tako da mislim tvrdnja o "ljubavi" ne stoji.
                            Ne treba praviti prekrsaje i tada je sve ok.

Comment

• M626
                              CBC Senator
                              • 12.01.2006
                              • 200
                              • Beograd, Konjarnik

Evo neke opsirne tabele u danasnjem Blicu:

Optimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.

Comment

Working...
                              X