Pa nek proba sa kecevima tugicima etc,da vidi kako ide,za ove skuplje ljudi su se organizovali i to rade godinama,pa na pijaci tesko da mozes da kupis auto od vlasinika npr,sve se vode na tetke babe ujke
Zavrsavanje fakulteta i preprodaja kola su dijametralno suprotne delatnosti u svakom pogledu. Ako se vec usko specijalizuje za neku delatnost, trebalo bi u istoj i da nadje neki zanimljiv studentski poslic. Ima danas i dosta modernijih i cistijih poslova u svakom pogledu, a time bi sticao i neko radno iskustvo i prakticno predznanje iz neke oblasti...
A trgovina kolima, to je za neke druge, koji nisu znali sta ce u zivotu. Sve je vei broj firmi koje se time bave profesionalno, pojedinci odlaze u proslost.
I da, jos jedna stvar. Onaj ko se bavi preprodajom kola, mora da se razume i u mehaniku i u elektriku i u limariju... Sa koriscenjem konsultantskih usluga majstora, zarada se topi i svodi na nulu, a i obrt pada jer se gubi vreme!!!!
Sto se ilegalnosti tice posao je legalan svako ima pravo da nesto kupi i da proda. Ako je dobar trgovac prodace bolje ako nije zakopace se kolima. Da ne bih ponavljao gore navedene stvari oko poznavanja automobila sto bi bilo pozeljno jako je bitno da ima nekoga ko bi mu dovozio i pronalazio dobre automobile po povoljnim cenama iz inostranstva. Ta ruka je najvaznija(nabavna) kao i u svakom poslu. Sto se zarade tice to je relativna stvar, moze da ide od 50 do 1000 evra kao sto rekoh zavisi iskljucivo od nabavne cene i kvaliteta vozila. Kod nas se u proseku npr. na Puntu zaradjuje oko 200 do 300 evra. Moj je savet da ne ulazi u to jer je 5500 mali kesh, ja sam to nekada radio i nije nesto isplativo bez slepera auta (oko 20000 evra), kao sto rekose ljudi gore neka ulozi u investicioni fond.
To je lagano teoretisanje. Svako moze da kupi pastu za zube, ali kada kupi 10000 komada, tesko da je za licnu upotrebu.
Drugo, neko ko doobro poznaje automobile, vec ima osnovu za proizvodnju para, svako saznanje ili informacija, moze da se unovci.
Da ne bi dolazili u situaciju da teoretisemo o nespojivim stvarima, za svaki posao je potrebno nekoliko preduslova. Od poznavanja posla, trzista, mogucnosti nabavke proizvoda, finansija, i organizacije posla.
U pocetnom pitanju Postoji dobra volja i nesto para, dovoljnih za zavrsetak studija, ali za to je slaba volja. I okolno trziste, prilicno kao ambijent, znaci zateceno stanje. Od 5 uslova ima se jedan i po.
Slažem se ve?inom sa svima koji su izneli svoja mišljenja.
Nemoj ni slu?ajno da tako nešto radi,jer bez iskustva generalno u bilo kom poslu samo greške se prave, a on ima jako malo keša da bi mogao da ih ispravi.
Prvo ispeci zanat pa onda možeš da kreneš da radiš šta god mada i onda postoji doza rizika
...kupis auto, platis prenos, prodas, kupac plati prenos ! --drzava srecna !
...kupis auto, uzmes ovlascenja, prodas auto kupac plati prenos ---drzava srecna(manje)
...kupis uvezen, ocarinjen auto sa placenim porezom(ostala registracija) cekas kupca koji ce registrovati na svoje ime !
...koliko se ja razumem ovo je legalno !!! ...mozda gresim ?!
Pored svega sto su ti naveli ljudi s foruma i s cime se slazem, da dodam da bi mu najpametnije bilo da taj novac koji ima ulozi u sebe. Pri tom ne mislim na kupovinu auta od ravno 5.500 evra (sto najveci broj ljudi radi), vec u neko strucno usavrsavanje, tipa ucenja jezika, specijalizovanja u pojedinim oblastima ili putovanja. S obzirom da ima visak para, volontiranje u nekoj firmi iz njegove struke bi mu takodje donelo dosta. Cudo je koliko te stvari mogu da donesu prednosti kad budes poceo da trazis posao.
A da stavi pare u biznis u kome odavno nema profita ako nisi u razradjenim semama ili prevarant (najcesce oba) je glupost.
BTW. govorim sa stanovista nekog ko je njegovih godina
koliko se ja razumem ovo je legalno !!! ...mozda gresim
Krivi?ni zakon...kaže da grešiš.
svako ima pravo da registruje trgova?ku delatnost i tada je to posao kao i svaki drugi tj legalni.
niko nema pravo kao gradjanin tj fizi?ko lice da se bavi uvozom /izvozom /trgovinom ili prostije kupovinom i prodajom trgova?ke robe a pogotovu ne radi sticanja materijalne koristi.
ima neki iznos u zakonu (beše oko 2,500 evra protivvrednosti, 200,000 dinara) kada prekršaj takve trgovine postaje teže krivi?no delo sa svim posledicama (tj zatvor je pravilo).
Ovde gde zivim trenutno to je definisano ovako, ako promenis vise od pet automobila godisnje imaju pravo da ti posalju inspekciju na vrata da provere kakvim se biznisom bavis. Naravno u praksi se ceka da taj broj bude malo veci, da mu se lako da uci u trag i sve dokazati. Posledica toga je udarac po dzepu koji posle otplacujes nekoliko godina zbog nelegalne delatnosti trgovine i neplacanja poreza drzavi. Neki nasi ovde to probali pa znam kako su prosli.
A ovde bi bilo sve prikrivenije, jer se sve radi na ovlascenje.
Ma preprodaja automobila bez registrovane delatnosti je prevarantski posao, sa svim elementima krivicnog dela (neplacanje poreza, neregistrovanje delatnosti, najcesce obmana kupca...).
Svi ovi koji stoje ispred pijace na bubnju i na autoputu i otkupljuju one silne golfove, keceve i jugice imaju uredno prijavljenju radnju, placaju porez i imaju po dve fiskalne kase??? ma daj
Sto se tice zakona, vrlo tesko se dolazi do bilo kakvih dokaza, a i ko ce bre da te juri za to.
Pogledaj samo auto otpade, oglase. Svi prodaju strance u delovima, kompletne na ime.... To je bre Carinski prekrsaj, nelegalna trgovina i to ocigledna. Jedini nacin da se sretnes sa poreznicima i policijom je da im prodas neki deo ili auto.
Drugi deo je sama zarada i rizici. Najbolji predlog ti je dao Goran dfast. Uci, usavrsavaj se, radi volonterski, hvataj poznanstva i kad diplomiras uhlebis se negde dobro (predstavnistvo ili slicno). Uzmes sluzbeni auto, mobilni, platu i dobar odmor i da te bog vidi. To je najbolje i najsigurnije.
Ako se ipak odlucis da trgujes, onda ko sto neko rece. Mali rizik, mala zarada i mali eventualni gubitak. To za pocetak dok neuspes da ustekas neke parice da budes malo odvazniji.
P.S. Poznanik mi to radi vec godinama i specijalizovao se za Puntice. Desava mu se da se s nekim tako zakopa da po 3 meseca nemoze da ga proda. Onda presece, spusti debelo cenu izgubi na njemu i zapocne novi ciklus. Naravno to mu je uzgredni posao - hobi.
A jel neko doterao auto iz inostranstva sam. Koliko bi moglo da se zaradi na jednom Golfu 4 2003g, da ide na ime posle?! Ja sam se razmisljao da doteram jednog iz Nemacke/Belgije, da vidim kakva bi zarada bila, pa ako bude ok, da ponovim pricu!?
A jel neko doterao auto iz inostranstva sam. Koliko bi moglo da se zaradi na jednom Golfu 4 2003g, da ide na ime posle?! Ja sam se razmisljao da doteram jednog iz Nemacke/Belgije, da vidim kakva bi zarada bila, pa ako bude ok, da ponovim pricu!?
Verovatno da nemo mogao da ga nadje tamo za te pare mozda havarisan ili sa nekom greskom,u proseku zarada se krece od 0-1000e sve zavisi
Comment