Mondeo 97. TD 90 Ks vs Octavia 97. 1.9 tedei 90 Ks

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jaksa
    CBC Senator XXL
    • 23.10.2004
    • 701
    • Novi Beograd, SC

Sto se tice delova za forda - svega ima, i motorcraft-ford i delphi, acd...
    Ovi prvi imaju vecu cenu, kao i svaki drugi originalni delovi, ovi drugi su prilicno jeftini za veliki zapadni auto.

Imao sam zamnu 1 lezaja i hk zgloba a najskuplja je bila zamena korpe i lamele.
    Uradio sam i zamenu spanera i zupcastih kaiseva na 120.000 km to je uglavnom sve, sad imam nekih problema sa alternatorom verovatno (gori lampica za struju povremeno) ali pali se i vozi i na -20 i na +45 najnormalnije.

Ford je u to vreme davao 6god garanciju na koroziju, a otprilike posle tog vremena treba kontrolisati stanje rubova, na mom 10godisnjaku ima potrebe za "kozmetickim radovima" ali nista ozbiljno (najvise zato sto sam sam iskrivio sajtnu )

Meni je motor sasvim ok, neuporedivo je zivlji nego 1,8D bez T u eskortu npr, ali ja vozim prilicno sporo, kao penzos

Auto se u voznji vecim brzinama na autoputu ponasa odlicno, pravo je uzivanje poterati ga van grada, isao sam najvise 170 sa njim, a nije bucan ni na nekih 140-150, mada se tada vec prilicno cuje huk turbine.

Da zavrsim, kada bi postojao mondeo klasik, kao sto je sada popularno, sasvim sigurno bih voleo da ga kupim novog, naravno za neke pare reda velicine astre klasik, ili oktavije klasik, to je odlican auto i ne jednom mi se desilo da posle voznje sluzbenog golfa 5 ili astre g sednem u mondea na putu kuci, i uzivam, za razliku od voznje u navedenom preciouss golfu

Edit: centralna brava vise ne radi nego sto radi, ali naucio sam da zivim s tim i mrzi me da je opravljam, a klima tako dobro hladi, i na pomenutih 45

Comment

• jaksa
      CBC Senator XXL
      • 23.10.2004
      • 701
      • Novi Beograd, SC

Miroslavm rece :"za iste pare.."

Ovde se radi o drasticnoj razlici u ceni u korist veceg i boljeg auta sa starijim i slabijim ali ipak odlicnim za nase uslove dizel motorom

Comment

Ma Jaksa je skroz u pravu Mondeo je udobniji auto od Octavije x puta i jednostavno nekako se lakse vozi bar po meni-drugar je imao mondeo td 98
        godiste i ako smem da napisem za te pare bolji auto za putovanja nepostoji

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ko da je teško napraviti udobniji auto od VW OKtavije
          mada i taj Mk1 Mondeo (97 mo godište je još onaj prvi model ako se ne varam ?) je prili?no mali, jedna stepenica ispod srednje klase ali je upotrebljivo rešen prostor kabine da može da se izdrži.
          ali kako je i Octavia mali auto, dodje na isto.

pod malim pre svega mislim na unutrašnju širinu kabine, uzana (< od 150cm u visini ramena).
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• jaksa
            CBC Senator XXL
            • 23.10.2004
            • 701
            • Novi Beograd, SC

1997. mora da bude ovakav:

Edit: osim felni
            Edit2: maska mora da bude bas ovakva, sa 3 rebra, ona sa vise rebara je dosla kasnije, sitan detalj za proveru eventualnog sudara

Comment

• vladabgd
              CBC Veteran
              • 01.01.2005
              • 132
              • beograd

Originally posted by miroslavm
              Originally posted by vladabgd
              Originally posted by miroslavm
              Inače 97. god oktavije su bile na bazi golfa trojke, a ne četvorke, niže klase, dok je mondeo ipak auto

nije tachno. platforma a4 - golf 4 i octavia (I), platforma a5 - golf 5 i octavia II i altea, leon, a3 itd......
              Nisam siguran. Golf IV je predstavljen premijerno na sajmu u Frankfurtu avgusta 1997. god, što znači da je prava velikoserijska proizvodnja započela 1998. Analogija sa golfom II predstavljen prvi put 1983, ali naravno nema primerka iz te godine. Kako se oktavija debelo pravila u 1997, ipak proizilazi da je reč o trojci, mada i nije toliko bitno za ovu priču. Bilo koji golf-oktavija nije u klasi mondea, pa ako se za iste pare dobije viša klasa ili noviji auto poznatog proizvodjača, odgovor je logičan

nije bitno naravno u ovom kontekstu ali s obzirom da se tezi da proizvodni i razvojni proces bude shto jeftiniji pa i samim tim shto toliko automobila deli istu platformu sumnjam da su postojale trake za sklapanje octavia recimo 1-2 godine (96 i nek bude neki deo 97) pa da su onda te odbachene da bi se preshlo na a4 platformu..
              mislim logichno je da u unutrashnjosti octavie bude manje mesta nego u mondeu ipak je octavia produzeni auto c segmenta. ipak i to moze da ima svoje prednosti.. octavia je hatchback (shto je logichno s obzirom iz chega je nastala) a mondeo limuzina znachi mnogo vishe se dobija prostora obaranjem sedishta u oktaviji no nema mnogo ljudi kojima je to od krucijalnog interesa. ja se samo secam priche, mozda chak i ovde sa foruma (znachi nisam siguran ali mota mi se po glavi) da su stariji ford mondei imali neku fabrichku 'manu' oko zadnje osovine ali nemojte me drzati za rech, ne razumem se u automobile toliko kao neki ljudi ovde

Comment

• jaksa
                CBC Senator XXL
                • 23.10.2004
                • 701
                • Novi Beograd, SC

Mondea MK2 ima u sve tri verzije karoserije, sa 4v, 5v (najlepsi) i karavan. Kod taksista su zastupljene sve verzije, lako se moze videti po ulicama kakav je koji.

Oktavija 1 je po meni vrlo uspeo automobil, da me neko ne shvati pogresno, ne bih se bunio ni protiv a4 ni protiv a5 da mi je neko da,
                A4 je sigurno golf 4 platforma, i tu nema dileme.

Comment

• Marko001
                  CBC Senator XXL
                  • 09.09.2006
                  • 1070
                  • Belgrade

Originally posted by vladabgd
                  octavia je hatchback (shto je logichno s obzirom iz chega je nastala) a mondeo limuzina znachi mnogo vishe se dobija prostora obaranjem sedishta u oktaviji no nema mnogo ljudi kojima je to od krucijalnog interesa.
                  Mondeo postoji i u formi limuzine sa 4 vrata i u formi hatchbacka sa 5. vratima čak mislim da su hatchbackovi češći od limuzine... a moj burazer upravo i hoće hatchback, bilo oktaviu ili mondeo, zbog praktičnosti... slažem se sa jaksom da je sa 5 vrata najlepši...

a što se tiče te eventualne fabričke mane , bilo bi dobro ako bi neko mogao nešto više o tome da kaže...

Comment

• jaksa
                    CBC Senator XXL
                    • 23.10.2004
                    • 701
                    • Novi Beograd, SC

Nema takve mane.
                    Pazite, mk2 je temeljno revidiran mk1 (ne pase skoro ni jedan deo sa mehanike) i otklonjene su mane koje su se pokazale na mk1 (za koje ne znam koliko ih je bilo, ali o tome citajte na honestjohn.co.uk)

Vazna napomena: mondea neces naci od 1. vlasnika kod nas a koliko vidim zanima te dizel, moraces biti veoma obazriv pri kupovini...

Comment

• Marko001
                      CBC Senator XXL
                      • 09.09.2006
                      • 1070
                      • Belgrade

gde mogu da se pogledaju performanse mondea i specifikacija, tražio sam na onom carfolio sajtu pa ne mogu da nadjem...

Comment

• vladabgd
                        CBC Veteran
                        • 01.01.2005
                        • 132
                        • beograd

hmm ok izvinjavam se nisam znao da postoji hatchback mondeo u principu pisao sam vishe o oktaviji jer o njoj vishe znam...

a i oko ove 'mane'.. bash me zanima gde sam i na kom forumu to prochitao a nema shanse da se setim a teshko da bih sam izmislio tako neku glupost

Comment

• jaksa
                          CBC Senator XXL
                          • 23.10.2004
                          • 701
                          • Novi Beograd, SC

Sve te "mane" bih ja najpre povezao sa pojavom uvoza vozila sa 290.000km na km satu i vracanjem na 90.000 km

Comment

• Dren
                            CBC Senator XXL
                            • 24.08.2005
                            • 1068
                            • Sarajevo

Novi pristup...

Ako ima 6-7.000 EUR za auto, neka kupi Mondea npr. 2000-2001 godiste, umjesto Octavie iz '97...

Comment

• Eon
                              Moderator
                              • 10.03.2005
                              • 4225
                              • Beograd-NBG-44
                              • Superb 2.0 4x4 DSG

I Dren rece pravu stvar!!!!
                              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Marko001
                                CBC Senator XXL
                                • 09.09.2006
                                • 1070
                                • Belgrade

Noviji mondeo koji je predstavljen u oktobru 2000. nemoguće je kupiti za 6-7000, a ovaj mondeo mk2 nekim čudom uglavnom je u svim oglasima 97,98., eventualno 99. godište, a 2000.- nema...

naravno, ako potrefi na 2 u dobrom stanju a jedan 99, drugi 97. da će uzeti noviji, ali to i nije neka razlika +- 2 godine, a isti je to auto...

Comment

Working...
                                X