Prekidac ventilatora i klima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bakara
    CBC Senator XXL
    • 29.01.2005
    • 977
    • nBGd

Prekidac ventilatora i klima

Pre neki dan sam primetio da prilikom ukljucivanja klime i odabira brzine duvanja ventilatora lampica na ac prekidacu nece da svetli u bilo kojoj brzini ventilatora, i po nekom pravilu se to desava obicno na prvoj i drugoj brzini.
    U pocetku sam pomislio da to nekako zavisi od spoljnje temperature, ali izgleda da nije vec na neki nacin prekidac za ventilator nekako izgubi kontakt i ventilator radi na zadatoj brzini ali klima ne radi...tesko objasniti, ali ko ima isti problem razume o cemu pricam....

LM, pretragom po netu naidjem na ovaj tekst:
    http://www.mazdas247.com/forum/showthre ... =123678787
    PROBLEM: A/C light flickers on position 2 and 3
    PREVIOUSLY TRIED: Replacing switch, cleaning all contacts
    RESULT: Worked for a day or 2....

SOLUTION: 1) Pull out each wire (1 by 1 so there's no color mix-up) using a tiny screwdriver to lift the tiny tab inside each wire housing.
    2) Clean each contact with isopropyl alcohol or similar
    3) Squeeze the connector closed with pliers
    4) Re-install

Before doing this, I noticed that if I would pull the wire harness out a couple of mm, I would lose electrical contact completely (obviously). But what surprised me was that when I would push the connector in SLOWLY to the point of just making electrical contact, only fan speeds 1 and 4 would work. I would have to push the connector in further to engage all fan speeds. After squeezing my contacts, I now have the A/C light completely solid during ALL fan speeds, EVEN when I pull the connector out a few mm. So this worked for me!

Try it and post your results!! Put a STICKY too!!

EDIT: I JUST ADDED A PIC WITH THE PINOUT SHOWING WHICH WIRE CONTROLS WHICH SPEED... THIS MAY HELP YOU ISOLATE THE PROBLEM WIRE...
    Nisam ovo isprobao, ali koliko sam razumeo potrebno je samo stisnuti malo kontakte...samo mi nije bas jasno da je samo to u pitanju, moze li neko da mi razjasni malo tekst posto ga nisam bas dobro razumeo?

Desava li se vama ovo?
    pozdrav
  • JNC
    CBC Senator XXL
    • 19.12.2006
    • 1332
    • Beograd

ne dasava mi se , salim se pa kaze samo da izvuces prekidac, ocistis kontakte, i malo stisnes buksne, e to je njemu zavrsili posao, a dali ce tebi neznam valjda oce. Probaj nije to nista komplikovano, izvadi stisni te buksne, a usput mozes da proveris prekidac da li radi kako treba.

Sad pregledah link, pa lepo se sve vidi, standardne buksne, mozes i da ih izmenjas za par minuta.

Comment

• bakara
      CBC Senator XXL
      • 29.01.2005
      • 977
      • nBGd

Prekidac radi kako treba to nije problem proveriti, i klima radi kako treba i ni to nije problem proveriti...

Ali recimo desi se da prekidac u polozaju 2 duva normalno ali se iskljuci klima (sama od sebe...) stavis u polozaj 3 ona radi...vratis na 2 ona nece.
      pozdrav

Comment

• JNC
        CBC Senator XXL
        • 19.12.2006
        • 1332
        • Beograd

pa vidi te kontakte, a kada malo izvuces prekidac jel se nesto desi, vidis kako je tom baji sa linka gubilo kontakt kad je mrdao prekidac. Ma izvadi ga ti i proveri njega i kontakte, to je svakako prvi korak a i najlaksi, da ne bude opet u profilu dobar dan, 4k dinara za buksne.

Comment

• bakara
          CBC Senator XXL
          • 29.01.2005
          • 977
          • nBGd

Ne desi se nista, to se ne bi ni primetilo da ovih dana cesto ne koristim klimu...jedino sto mora da duva na trojku ili cetvorku pa mi bude malo hladno

Inace da bi izvadio taj prekidac treba demontirati celu konzolu, a to mi se bas i ne radi...

it's not to difficult...go behind the dash and release the two cables for the fan and heater controls...they can be a bit of a frustration...then you can pull the bezel off from the tow air vents, disconnect the wiring plugs and you're home free! i'll be doing mone this week..again
          pozdrav

Comment

• JNC
            CBC Senator XXL
            • 19.12.2006
            • 1332
            • Beograd

Ma sta je to samo ako imas gde.

Comment

• RedboX
              CBC Senator XXL
              • 28.11.2006
              • 1537
              • Novi Beograd

Evo i mene u klub crknutih prekidaca. I meni se dvojka zaglupi pa treba lagani cim tamo vamo da se upali AC a ostali rade normalno.Ocito je da je 2 bio najoptimalniji polozaj duvanja pa je i najvise koristen i onda se izakao. Sad me mrzi da rasklapam sve ovo (i meni se pojavilo pre mozda mesec dva) pa cu kad se vrnem sa odmora. A mozda i za vikend jer ionako idem na plac da jos malo uljudim kola.

Probacu ove metode ozgore pa vi javim.

btw na ovoj stranici http://www.cannonballforums.se/viewtopic.php?t=17659

imas diy promena osvetlenja klime gde je detalnjo objasnjeno kako se klima skida pa mozda pomogne.
              I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• bakara
                CBC Senator XXL
                • 29.01.2005
                • 977
                • nBGd

Znam za to...nego mi nikako nema logike da su u pitanju labave buksne, posto prekidac ventilatora radi (menja brzine) i prekidac klime radi (pali i gasi klimu)...

Daj proucite malo bolje tu temu, nemoguce da su samo buksne u pitanju...
                pozdrav

Comment

• RedboX
                  CBC Senator XXL
                  • 28.11.2006
                  • 1537
                  • Novi Beograd

Ako stignem sutra ja cu da raskopam svoju i da stegnem buksne pa ako je to necu ti reci nego cu ti traziti kintu za ruke

Comment

• RedboX
                    CBC Senator XXL
                    • 28.11.2006
                    • 1537
                    • Novi Beograd

bakara, onaj konektor koji treba da se stegne da dvojka na klimi ne trepce se vidi cim izvadis radio napolje i moze se skinuti i stegnuti spic klestima bez da rasklapas mazdu. Ja sam probao ali nisam posle palio klimu pa cu sutra proveriti da li je nesto bolje.

Comment

• bakara
                      CBC Senator XXL
                      • 29.01.2005
                      • 977
                      • nBGd

Ajde probaj pa sutra javi rezultat, ja prosto ne verujem da je to u pitanju.
                      pozdrav

Comment

• RedboX
                        CBC Senator XXL
                        • 28.11.2006
                        • 1537
                        • Novi Beograd

Moze da bude. Meni se aktivira na cimanje levo desno a to pokazuje da je neki kontakt u pitanju.Ako izuzmemo kruzni preklopnik koji je u principu mehanicak spravica koja radi na principu iskrivljenog klizaca koji upada u zleb ili kuglice koja radi to isto onda bi se ravnomerno habala i jedinica jer ti u principu moras da preklopis sa keca na dva.
                        Javim ti sutra.

Comment

• RedboX
                          CBC Senator XXL
                          • 28.11.2006
                          • 1537
                          • Novi Beograd

Baki deluje

Evo vozim celo jutro (i smrzavam se zbog tebe ) i to preko rupa i cackao sam prekidac tamo amo ali sijalica drzi i ne trepce.

Toplo preporucujemo.

Comment

• bakara
                            CBC Senator XXL
                            • 29.01.2005
                            • 977
                            • nBGd

Ako je to bilo u pitanju, i moze da se stegne bez skidanja panela za ventilaciju, evo mene kod tebe posto nemam spic klesta (a verujem da trebaju ona zakrivljena), a i ti si sada covek sa iskustvom.
                            pozdrav

Comment

• RedboX
                              CBC Senator XXL
                              • 28.11.2006
                              • 1537
                              • Novi Beograd

neces verovati ne trebaju neke extra dugacke ni zakrivljene jer se sve lako dohvati.Samo obezbedi one polugice za vadjenje cd-a (ja imam za pioneer pa ako su univerzalne ne treba)i da se dogovorimo gde se nadjemo. Evo ja se sad vrati sa pauze i stalno se vozikam sa klimom i ne trepce uopste.

Comment

Working...
                              X