obavezan katalizator?
Collapse
X
-
Ono sto nas verovatno ocekuje u narednih par godina je eko test, tj registraciju cemo placati po tome ko kako zagadjuje. Naravno da ces moci da vozis bilo sta, ali kakav ti je izduv, toliko po usima. E sad, da li ce se i za to prolaziti sa 200 din datih radniku na tehnickom kao sto se radi danas, videcemo
Comment
-
-
Text je napisan u formi da ce prestati sa prodajom olovnog benzina i D2 i uvesti rigorozne testove izduvnih gasova (bez cat-a ne moze da se prodje), a onda kada se cita o rokovima, nista nije jasno. Sto je sigurno, svi ste mirni do 2012!!!!Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017
Comment
-
-
malo vas ne razumem ali ajde...
sta bi nam falilo da se takav zakon donese...nije naknadno uopste tesko ugraditi kat...mislim da bi nam svima bilo bolje..pa kat je ovde obavezan od neke 80 godine,i svi koji imaju kat imaju manji porez na placanje dazbina za auto..ljudi moji pa zarad nekih 40-50 eura udisacemo koliko toliko cistiji vazduh, a za benzin nemojte se zaliti pa brick nam je rekao da je kod nas benzin odlican...
treba neke stvari gledati i sa druge strane,mozda na duze staze.jednostavno mora se u tu nasu drzavu vec jednom uvesti i neki red,neki zakon,a sto se tice toga 200 dinara tom sto meri izduvne gasove ima toga i ovde ali traje kratko i za vlasnika auta i za tog sto meri-posledice kostaju mnogo vise i cesto nego sama vrednost auta..
ko je nama kriv kada nemamo takvu svest da neke stvari vidimo onako kako treba da ih vidimo.."I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."
No ROTOR no MOTOR...
Comment
-
-
Slazem se s tobom, bilo bi lijepo da bolje disemo, i to svi... Ali je to jos dugo utopija... I cijena katalizatora za tu naknadnu ugradnju (kada bi se i moralo, a nece vjerovatno morati, jer bi to znacilo ustanak...) ne bi bila (nazalost) 40-50 EUR...
Znaci proci ce jos godina dok se prodajom novih i polovnih sa >EURO3 uspije smanjiti broj stvaralaca "dimnih zavjesa"... Tu se pojavljuje i problem polovnjaka koji sa zapada ovamo otprilike dolaze sa kilometrazama gdje je zamjena fabrickog katalizatora vec bliska realnost, skoro potreba... I zbog finansija ga bogami vecina fino "izreze", i udri... Slicno kao i sa EGR-om, kome to treba... Isto tako je surova realnost da velika vecina "plinasa" (ja prvi...) vozi na plin zbog finansija, pa tek onda zbog ekologije... I tako ukrug...
Dok god drzava ne pocne stimulisati kupnju novih vozila manjim nametima, a stare "rage" dodatno opterecivati, tako ce i biti... Nije tajna da se i na zapadu tako radi, "fino" te stimulisu da ne vozis Gnoja 2 iz '88, zbog toga sto ti opale godisnji porez na njega veci nego za novije...
Jos necega se sjecam iz "davnih" vremena, Austrija je na prelazu 80-te u '90-te godine proslog stoljeca imala i kod novih automobila diferenciran porez prema potrosnji automobila, gdje su mislim najmanja opterecenja bila npr. na Citroenu AX D i slicnim vozilima, oko 4-5% cijene, dok su "gutaci goriva" npr. Nissan Patrol, Toyota Land Cruiser, Land (Range) Rover, Mercedes E500 itd. imali npr. >20%<30% poreza na osnovnu cijenu...
Comment
-
-
Originally posted by EonText je napisan u formi da ce prestati sa prodajom olovnog benzina i D2 i uvesti rigorozne testove izduvnih gasova (bez cat-a ne moze da se prodje), a onda kada se cita o rokovima, nista nije jasno. Sto je sigurno, svi ste mirni do 2012!!!!
Dalje se u tekstu navodi da ce drzava regulisati kvalitet goriva, a novim zakonom se predvidjaju NOVE rigorozne mere..."zensko si brate"
Some people are wise and some.. Otherwise..
Comment
-
-
mozda hoce da uvedu testiranje izduvnih gasova
jeste, u Srbiji ?e sva kola morati i nova i stara da prodju kroz eko test.
jeste, da bi ispunila eko normu prakti?no svaki auto ?e morati da ima katalizator.
jeste, uveš?e se pravila, norme, pravila igre, (i takse) na na?in kako je to u EU.
i poslednje najvažnije što je propuštenop da se ?uje/ informiše-
to po?inje da se uvodi od najverovatniej 2011. godine, ako do tada se ubrza proces politi?ko ekonomske tranzicije zemlje, i ako se na vreme prema planu potpišu Ugovori sa EU o toj temi (o kojima se razgovara ve? poduže vreme ali se ko?i sa naše strane svaki napredak).
dakle, u najboljem slu?aju od januara 2012. godine a vrlo verovatno s obzirom na sadašnje politi?ke odnose i sposobnost države oko 2015.+ godine može se o?ekivati da Srbija u potpunosti predje u saobra?aju na pravila i norme EU.
a ve? ranije je Srbija potpisala obavezu da do 31.12.2008. zabrani prodaju goriva sa olovom, tj da izbaci olovni benzin iz legalne prodaje.
to je još negde 2004.te (ako se bar približno se?am godine) dogovoreno, ugovoreno i pokrenuto sredjivanje NISa u tehni?kom smislu.
dakle, bi?e po?ev od 2009. godine prakti?no zabranjena prodaja Zastava vozila, pre svega Jugo, Florida, 101, 128 familija kao novih.
na postoje?a ve? registrovana i ve? homologovana vozila nije mogu?e retroaktivno pravno uvoditi nova pravila pa niti obavezni kat, dovoljno je da se uvede ekološka taksa kao što je radjeno svojevremeno u Italiji ili Nema?koj npr. sa dizel motorima tokom 90tih.
tipa, na 100 kubika Juga sa neadekvatnim gasovima, pla?a se 100 evra eko takse svake godine.
sve u svemu osim senzacionalnih naslova još barem 1.000 dana ne?e biti prakti?nih težih posledica po postoje?e automobile i vlasnike.
ina?e, u paketu ugovora/ pregovora sa pitanjem katalizatora je i ukidanje apsolutno svih carina na nove automobile, odnosno bescarinski slobodan uvoz. za sada koliko je javno objavljivano pregovara se o roku od 6 godina postepenog smanjivanja carine.
sve to manje više piše javno u okviru podataka dostupnih od strane EU, u raznim agencijskim vestima o stanju naših pregovora o pridruživanju sa EKomisijom, u izjavama evropskih komesara i naših politi?ara mada je to još uvek dosta uvijeno i nekako tiho.
potpuno identi?an proces je prošla Hrvatska, Makedonije nedavno, Albanija takodje nedavno pa je i naš vagon stigao na remontvolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Odmah otvaram firmu za uvoz polovnih i novih katalizatora. Razbicu se od para.
Svi mi uglavnom imamo nekog na tehnichkom. Znaci sredicemo da i dalje nemamo kat...
E sad, hoce li se uniformisana lica zavlaciti ispod auta radi provere? Cisto sumnjam!
Ako i uvedu taj zakon, stanje na putevima ostaje istowww.hondaclub.co.rs = SeXution - Revolution - Hondaution =
Comment
-
-
Uvodjenje propisa da sva nova, ili uvezena polovna vozila moraju imati katalizator je sasvim normalna stvar, i to podrzavam.
Retroaktivno uvodjenje je glupo, skupo, tehnicki neizvodljivo, i u praksi potpuno nemoguce za primenu, i to mislim da niko ne podrzava, a nadam se da neko "pametan" iz nekog Instituta, Ministrarstva - ne razmislja ozbiljno o tome, jer ako je to slucaj, ocigledno se radi o ljudima van svakog prostora i vremena...
Comment
-
-
Ti pametni o kojima pricas su obicno i najcesce na takvim pozicijama gde se ne pitaju ni za sta. O svim bitnijim stvarima odlucuju oni koji uopste nisu pametni, ama bas! E to ti je glavni problem ovog podneblja i geografske lokacije gde zivimo. I uopste me ne bi cudilo da u ovoj NEVER NEVER LAND i takva glupost prodje, mislim na primenu retro-aktivno.EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T
NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)
SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA
Comment
-
-
Automobili sa katalizatorom se prave mnogo pre Euro 3 motora, i vec su dovoljno matori da bi njihov uvoz samo pogorsao ionako lose stanje i prosecno godiste taljiga na nasim putevima.
Euro 3 mozda nije najsrecnije sklopljena uredba, ali je manje-vise efikasna u "prociscavanju" kanti sa ulica.
Comment
-
-
posto sam do pre nekoliko dana kupovao auto i isao po oglasima i razledao kola, moj zakljucak je da uredba UOPSTE nije efikasna, cak, naprotiv, kontra-produktivna je. Automobili koji nisu EURO3 drze nenormalno visoke cene. Bolja i novija kola su prosecnim ljudima postala josh nedostupnija. Da su odobrili uvoz, cene automobila bi bile realne i vozni park bi se dosta poboljsao, ovako ce da nastave da voze krseve i da se svi kolektivno trujemo.My crew is all fired up
Y'all better just wise up
Comment
-
Comment