Uvesti auto za invalida

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dima
    CBC Senator
    • 14.02.2007
    • 200
    • Niš

Sigurno nisu fals papiri, citao sam resenje gde pise da mu je odobren uvoz vozila sa EURO2 motorom.
    OPEL ASTRA G 1.4 16V

Comment

• ppejic
      CBC Član
      • 09.09.2007
      • 75
      • Dornbirn-Nis

Postovani,

znam da cu Vam oduzeti malo dragocenog vremena ali Vas ipak molim da mi razjasnite sledece.
      Moj otac je pre 1god. otisao u invalidsku penziju kao tezak srcani bolesnik (60god, ifarkt miokarda 30%, +3struki bajpas) i dobio resenje u kome pise da je 80% invalid, III stepen.
      Ovaj podatak o procentu i stepenu invalidnosti je saopšten u resenju u kome se utvrđuje da bolest-povreda nije nastala u radu i da nije moguća novčana odšteta po tom osnovu.
      On bi uvezao vozilo iz inostranstva uz oslobađanje od plaćanja carine zbog invalidnosti.
      U PIO Niš sam uzeo obrazac za zahtev za izdavanja potvrde za uvoz putnickih vozila iz inostranstva bez placanja uvoznih dazbina...

Piše:

"PREDMET: Zahtev za utvrdjivanje stepena telesnog ostecenja radi ostvarivanja prava na oslobadjanje od uvoznih taksi"

***PA ZAR ON VEC NIJE UTVRDJEN, U RESENJU ZA INVALIDSKU PENZIJU STOJI 80%, III KATEGORIJA

Dalje:

"Molim da mi na osnovu prilozene dokumentacije izdate potvrdu o invaliditetu koja mi je potrebna radi oslobadjanja placanja uvoznih dazbina na putnicke automobile.

Uz zahtev prilazem:
      .
      .
      .
      -za korisnika penzije: -potrebna originalna medicinska dokumentacija
      - poslednji penzioni cek"

**** Čemu sve ovo kada je on vec proglasen invalidom, po jednom osnovu, sa 80% invaliditeta.

Šta ja u stvari trebam da priložim (imam dosta med.dokiumentacije zaostale od postupka za utvrdjivanje invalinosti u svrhu invalidske penzije), ili da priložim overenu fotokopiju rešenja za invalidsku penziju, ili sta vec?
      LOGAN 1.4 MPI Preference + AC

Comment

• dima
        CBC Senator
        • 14.02.2007
        • 200
        • Niš

Evo neceg interesantnog:

OPEL ASTRA G 1.4 16V

Comment

• Dragon
          CBC Senator XXL
          • 15.11.2006
          • 963
          • Beograd

Evo, i meni se pruza prilika da uvezem auto na invalida, pa me interesuje sledece:

- Koje su povlastice, carina i porez, ili zavisi od stepena invaliditeta, tj. mora li stepen biti 100 posto.

- Poznanik kaze da se za takve automobile ne placa registracija, nego samo osiguranje, sto ja ne verujem.

- Takodje, znam da se takav auto vozi na ovlascenje, ali cuo sam da u kolima mora da bude doticna osoba. Navodno, ako je i nema, policajci ne prave problem...

- Kolio traje zabrana otudjenja, pretpostavljam tri godine?
          Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• markofpi
            CBC Senator XXL
            • 27.07.2006
            • 1552
            • Bezanijska Kosa

Odosmo u off sa ovom temom ali sta da se radi kada jos uvek nema jasnih odgovora!
            Naime, moja keva svakim danom iscekuje resenje o invalidskoj penziji (evo pune tri godine je proslo pd podnosenja zahteva za istu). Ti ce joj, barem mislim, pisati da ima 100% telesno ostecenje. Ono sto ja znam jeste da oni invalidi koji po jednoj osnovi (ni sada ne znam sta im to po jednom osnovu znaci) imaju stepen invalidnosti od minimum 70% oslobodjeni su placanja carine, a oni koji po takodje jednom osnovu imaju stepen telesnog ostecenja od 100% oslobodjeni su placanja i carine i PDV-a. Takodje znam da se iz PIO mora uzeti obrazac/zahtev za oslobadzanja od gorepomenutih obaveza jer kao taj papir ima vecu vaznost od samog resenja za invalidsku penziju sa odredjenim stepenom telesnog ostecenja.
            Ono sto ne znam jeste da li je to sve sto treba nabaviti od papirologije i koliko se u proseku ceka na taj 'papiric' tj. odobrenje za oslobadjanje!?? Kakav je proces sa povracajem PDV-a, da se ne desi kupis auto, odes da povratis svoj PDV i oni ti sloze neku pricu bla bla...??
            Takodje skoro sam cuo pricu da je ukinuta uredba (ili sta je vec) kojom se dozvoljava kupovina/uvoz vozila cija osnovica ne prelazi 10 000eur, vec sada vazi pravilo da osnovica auta moze preci tu cifru ali da autone sme imati vise od 2500ccm i ne secam se tacno koliko ks! Ima li neko proferen info o ovom!??

Comment

• Dragon
              CBC Senator XXL
              • 15.11.2006
              • 963
              • Beograd

Ukoliko sledece nedelje budem siguran da ce mi lik dati dozvolu da uvezem na njegovo ime, raspitacu se detaljnije o svemu...

Sto se tice kubikaze, do 2500 je sasvim dovoljno, posto sam se nameracio na 2,4 JTD.
              Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• Dragon
                CBC Senator XXL
                • 15.11.2006
                • 963
                • Beograd

Comment

• markofpi
                  CBC Senator XXL
                  • 27.07.2006
                  • 1552
                  • Bezanijska Kosa

Ovime je skoro sve receno...HVALA! =]
                  Vidim da je ukinuto da osnovica automobila bude maksimum 10k eur, a umesto toga ogranicenje se svodi na kubikazu koja ne sme preci 2500ccm.
                  Da bi se kod dilera oslobodili troskova carine da li je zato potreban dokument Ministarstva rada ili jednostavno resenje o invalidskoj penziji sa datim stepenom ostecenja + nekim zahtevom koji se dobija u PIO??

Comment

• ppejic
                    CBC Član
                    • 09.09.2007
                    • 75
                    • Dornbirn-Nis

Registracija na invalida

Da osvezim temu

da li to znaci da invalidi koji imaju telesno ostecenje nastalo kao posledica boelsti (infarkt srca, operacije bubrega...) nemaju povlastice priregistraciji motornog vozila?

Alo pravnici?!?

Comment

• markofpi
                      CBC Senator XXL
                      • 27.07.2006
                      • 1552
                      • Bezanijska Kosa

Imam samo jos jedno pitanje, a tice se te molbe koja se vadi u PIO za oslobadjanje od uvoznih dazbina. Da li se on izdaje i time odobrava pomenuto oslobadjanje na samo osnovu podnete dokumentacije (u ovom slucaju resenja za invalidsku penziju sa datim stepenom telesnog ostecenja) ili se ide kod posebne komsisije koja se time bavi, a u tom slucaju kako i na osnovu cega oni utvrdjuju stepen invalidnosti!??

Comment

• ppejic
                        CBC Član
                        • 09.09.2007
                        • 75
                        • Dornbirn-Nis

Vidi ovako,
                        kada sam podneo zahtev u PIO od dokumenta mi je trebala samo overena fotokopija resenja za ocevu invalidsku penziju (tu se vidi broj resenja, stepen i procenat invaliditeta) i poslednji penzioni cek. Toliko.
                        Zatim je bilo potrebno 20 dana da zahtev i dokumentacija sa saltera gde je predata stigne do sluzbenika, a onda je jos dve nedelje cucala kod njega u fioci, sve dok nisam povukao par konaca da se pokrene proces.

Pozdrav,
                        Pedja

Comment

• markofpi
                          CBC Senator XXL
                          • 27.07.2006
                          • 1552
                          • Bezanijska Kosa

Keva je danas dobila privremeno resenje o invalidskoj penziji! Kazem priprevemo jer joj jos nije regulisan radni staz is Hr vec samo ovaj iz Sr. E sad u njemu nigde nisam video steoen telesnog ostecenja odnosno invalidnosti?? Da li je on negde zapisan ili mora posebno da se vadi papir za to???

Comment

• alaza
                            CBC Član
                            • 30.11.2007
                            • 96
                            • tamo negde

Bice omogucena registracija automobila na invalide do 01.01.2008.godine svim onima koji su podneli zahtev do ako se na varam decembra meseca ove godine, a sve posle toga ne vazi. Upravo sam gledao emisiju SAT. Gostovao je neki ministar i to izjavio. Nemam tu kombinaciju pa se nisam trudio bas detalje da zapamtim.

Comment

Working...
                            X