Kako sad da popravim auto???

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zaki
    CBC Veteran
    • 01.09.2006
    • 199
    • Beograd
    • Fiat Stilo 1.9JTD

Kako sad da popravim auto???

Nedavno sam imao saobracajnu nesrecu, stradala mi je prednja strana vozila.
    Broj sasije mi se nalazi na levom unutrasnjem krilu, tacnije na okviru solje amortizera, taj deo je dosta stradao i moralo bi da se vari ali posto oko broja ne smem da petljam sta onda da radim?
  • Marko001
    CBC Senator XXL
    • 09.09.2006
    • 1070
    • Belgrade

PUS

Comment

• zaki
      CBC Veteran
      • 01.09.2006
      • 199
      • Beograd
      • Fiat Stilo 1.9JTD

Sta je PUS?

Comment

• bozza1979
        CBC Veteran
        • 08.01.2007
        • 112
        • Beograd

Utiskivanje novog broja motora ili šasije vrši se:

1. Kada proizvodjač nije utisnuo broj motora ili šasije
        2. Kada je zbog havarije, kvara ili oštećenja prilikom opravke došlo do zamene onog dela šasije ili motora na kojima je bio utisnut identifikacioni broj, a ugradjeni deo nema svoj fabrički identifikacioni broj
        3. Kada se radi o industrijski remontovanim motorima

Vlasnik vozila nadležnom organu unutrašnjih poslova podnosi zahtev za donošenje rešenja o upućivanju na utiskivanje novog broja motora ili šasije. Uz zahtev, pored propisane republičke administrativne takse za rešenje o upućivanju na utiskivanje vlasnik vozila je dužan da priloži:

- U slučaju navedenom pod brojem 1. dokaz o vlasništvu i poreklu motora i šasije za koje traži utiskivanje, tehničku dokumentaciju (izvornu od proizvodjača, uverenje o ispitivanju i sl.) iz koje se mogu videti osnovni podaci i tehničke karakteristike motora ili šasije potrebne za registraciju vozila

- U slučaju navedenom pod 2. dokaz o poreklu i vlasništvu ugradjenog dela šasije ili dela motora (račun o kupovini, poreklo starog vozila ako je deo koji se ugradjuje uzet od starog vozila) i dokaz da je opravkom zamenjen deo šasije ili motora na kome je bio utisnut broj (račun auto-servisa, privatne radnje u kojoj je izvršena opravka, overena izjava dva svedoka da je sam ugradio takav deo i sl).

- U slučaju navedenom pod 3. zahtev ovlašćene organizacije koja vrši industrijski remont motora

Ako su ispunjeni uslovi za upućivanje na utiskivanje broja motora ili šasije nadležni organ unutrašnjih poslova donosi rešenje o upućivanju i odredjuje broj koji će se utisnuti. Utisnuti broj sadrži slovnu oznaku PUS (što znači po uputstvu SUP-a), četvrocifrenu šifru opštine sa čije teritorije je imalac vozila, kosu crtu izmedju šifre opštine sa čije je teritorije je imalac vozila, dvocifarski izraženu godinu utiskivanja, petocifreni serijski broj, dve zvezdice, jednu ispred slovne oznake PUS, a drugu iz poslednje cifre serijskog broja kao zaštitni znak. Npr. ako je vozilo sa teritorije opštine Aleksinac utisnuti broj bi bio *PUS 7303/01 0000*.

Copy/paste sa pandurskog sajta

Comment

• Nenad
          CBC Senator XXL
          • 06.01.2005
          • 1364
          • BBgd/Mow

To nije jedino mesto na kome se nalazi broj.
          Boost or bust...

Comment

• Vlada_nbgd
            CBC Senator XXL
            • 11.09.2005
            • 1066
            • Novi Beograd/Topcider
            • ford focus sport pack

Ali je jedino merodavno za policiju...i ako bi sam na svoju ruku nesto "prckao" oko tog broja,ne bi ga oprali ni sava ni dunav,taman da se pravi broj nalazi na jos 10 mesta...
            FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• Nenad
              CBC Senator XXL
              • 06.01.2005
              • 1364
              • BBgd/Mow

Za policiju su merodavna sva mesta na kojima se nalazi broj shasije. Zato se i stavljaju na vise mesta da moze da se proveri/uporedi sa onim mestima koja su dostupna svima i podlozna prekucavanjima.
              U svoje vreme je Parking Servis imao neku vrstu prirucnika u kome su bili modeli auta "svih" proizvodjaca automobila i gde su bili crtezi automobila sa oznacenim mestima gde se obicno nalazi broj shasije.Prilikom prolaska na tehnickom obavezno se gledalo ispod haube i na jos jednom mestu zbog sravnjivanja.
              Boost or bust...

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

EPILOG:
                Novo ukucavanje broja i nova saobracajna, nema drugog resenja!
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

prvo sastavi zapisnik o steti (zovi procenitelja osiguranja) koji ce pismeno da konstatuje da ti je to mesto osteceno.
                  fotografisi sto bolje mozes postojece stanje da te ne bi posle policija ispitivala da dokazujes sve i sva oko tog vozila.

raspitaj se licno u policiji koja je procedura pre popravke limara, da i oni pregledaju i da sastave njihov zapisnik.

ovo sve, da ne bi imao problema kada zavrsis tipa " a kako mi da znamo da jeste bilo kako ti pricas".

meni su u slicnoj situaciji savetovali da nista ne preduzimas dok ne dobijes crno na belo od policije odobrenje za bilo kakve radove na samom VIN ili u okolini mesta gde je ukucan VIN inace cak mozes i krivicno da odgovaras.

zato, dobro se raspitaj licno i sve trazi na papiru.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• Vlada_nbgd
                    CBC Senator XXL
                    • 11.09.2005
                    • 1066
                    • Novi Beograd/Topcider
                    • ford focus sport pack

O tome ja pricam,to sto VIN postoji na vise mesta,nase plicajce bas zabole.Budes li sam bez njihovog odobrenja radio nesto oko VIN-a vrlo lako mozes da ostanes bez auta.
                    FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• zaki
                      CBC Veteran
                      • 01.09.2006
                      • 199
                      • Beograd
                      • Fiat Stilo 1.9JTD

Znaci kupim novo unutrasnje krilo i nosim da se ukuca broj ili prvo ga montiram pa onda auto teram da se broj ukucava???
                      Prvi put cujem da postoji jos negde na autu broj sasije, ja sam svoj da kazem ceo precesljo kada sam ga sredjivao i drugi broj osim na krilu nisam video, jeste vi sigurni da to postoji?
                      Hvala puno na prethodnim odgovorima!!!

Comment

• Wiz
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3104
                        • Nish

Sta vozis

Comment

• zaki
                          CBC Veteran
                          • 01.09.2006
                          • 199
                          • Beograd
                          • Fiat Stilo 1.9JTD

Fiat tipa 1.4 ie, 1990. godiste, 5v, 5b ima u pretstavljanju?

Comment

• zaki
                            CBC Veteran
                            • 01.09.2006
                            • 199
                            • Beograd
                            • Fiat Stilo 1.9JTD

Ljudi gde jos ima broj, bas me zanima?

Comment

• zaki
                              CBC Veteran
                              • 01.09.2006
                              • 199
                              • Beograd
                              • Fiat Stilo 1.9JTD

Kad nema odgovora verovatno znaci da mogu da odnesem novo krilo da mi ukucaju broj pa da ga tek onda varim na moj auto, a jel mogu polovno krilo da nosim na ukucavanje broja, jer novo jos uvek nisam nasao?

Comment

Working...
                              X