Interesu je me koja je neka prosecna cena izgradnje kilometra autoputa.
Cena kilometra auto-puta
Collapse
X
-
sto bi reko nas ministar kilometar autoputa u vojvodini je 1mil dolara. A navodno je 30% skuplji kad nije ravnica u pitanju.
-
-
okvirno 3 miliona do 8 miliona E standardne sirine 2+1 traka sa svake strane.
cena najvise zavisi od potreba pripreme podloge, nasipanje, drenaza, na mostovima, kroz tunele, otkup zemljista i objekata na trasi, ravnica, brdo, mocvara itd.
ugrubo da se ne pogresi mnogo uzima se 5 miliona evra po duznom km punog profila.
cena najvise zavisi od geografije terena.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
78km autoputa (2+1 trake) x 2 = 300 miliona €
Vreme izgradnje od jeseni 2002 do sad, dakle 5 godina, vrlo zeznut teren i nece se krpiti narednih decenijaiako voze sa ekserima zimi.
Dakle pun autoput u 2 smera 3,6 miliona € (u Svedkoj)
Od ovoga je cena radne snage 40%.
Ima li nekih nelogicnosti?
Ko krade pare?Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Pa pitanje ti je u stilu - koliko kosta auto?
Previse faktora igra presudnu ulogu sto se tice cene.....postoji racunica da je 1m=1000 evra kod nas, ali moze lagano da bude i nekoliko puta vise
Poenta mog pisanja je da ne mora nuzno da znaci da se neko ugradjuje u cenu (mada obicno je tako)
A to da se nece krpiti narednih desetak godina, aha....sve mora da se odrzava, najprostije je da napravis paralelu sa kolima
Comment
-
-
Ima li nekih nelogicnosti?
Ko krade pare?
naveo sam uobicajene cene po svetu, informacije koje znam sa gradilista na raznim kontinentima odranije. (od gradjevinaca koji se bave time izvor)
dakle ne Srbija, ne Balkan.
odakle to da neko krade pare, i gde ? ima nekih sumnji ?
zar nije Svedska slabo nastanjena zemlja generalno i shodno tome mogu da pretpostavim da taj autoput nije zahtevao raseljavanja ljudi i postojecih objekata u vecoj meri.
ili jeste, koliko kosta m2 izgradjenog zemljista u Svedskoj ?
koliko km tog autoputa je visece, koliko ima km tunela ?
na linku slika prikazuje autoput kroz nenastanjeno podrucje, ceo je takav ?
znam za jedan autoput na sprat koji je podignut iznad Atlantskog okeana da je kostao reda -10-20 miliona dolara i to pre jedno 30godina.
danas je to bar duplo.
8+2 trake, na dva sprata sve iznad okeana kao most.
u Africi.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Lagos -Apapa.
gradili Ameri 70tih godina, autoput sa 8 voznih traka.
na nivou zemlje 4 trake u jednom smeru, sprat iznad 4 trake u kontra smeru.
sve na stubovima, Atlantski okean. mislim da u zargonu zovu Carter freeway, po Jimi Carter-u nekadasnjem predsedniku SAD.
pa autoput duz doline reke Niger sa 6 traka...itd.
na Bliskom Istoku su takodje slicni autoputevi pravljeni.
sto iznad vode sto kroz pustinju.
u Maleziji je Energoprojekt jos 80tih napravio autoput kroz mocvaru, isto na stubovima.
itd... u Evropi su uglavnom manji tj uzi autoputevi sa najcesce 2 ili 3 trake u svakom smeru.
u Evropi su i rastojanja mala, mnogo malecnih drzava, sve je u par hiljada kilometara zgusnuto.
autoput kroz Gvinejski zaliv je nekih 4.500km u jednom potezu.
reda 1.000-2.000km je lokal unutar jedne zemlje.
u Evropi za 2.000km stignes od Londona do Bgd kroz 10tak zemalja.
da ne pominjem zemlje tipa Holandija, Belgija, Svajcarska, Austrija, Slovenija, Madjarska, Srbija .... svaka dodje ko jedna omanja pokrajina u svetu.
autoput koji povezuje Aljasku, Kanadu, Kaliforniju je reda 4-5.000km.
Evropa je tako mala i tako beznacajna u globalnim razmerama generalno... sto se tice geografije.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Brick
Gledao sam dobro kako se pravi autoput , dosadilo mi je gledajuci ga, deonica Bg-Ns.
Ako je cena o kojoj pricate cena i kod nas a jeste , definitivno drzi svetski prosek, a radjen je kao prilaz garazi ovde, ovde kod mene (hocu reci nema podlogu da bude autoput vec kozija staza presvucena asfaltom) neko jako lepo uvrce lovu.
Na sta ciljam je da imam osecaj da su sve to neke nase dobre vile koje su se uplele u aferu oko auto puta.
Pitao si za cenu izgradjenog zemljista u svedskoj, nema veze sa temom u sustini, ali mogu da ti kazem da je ispod cene prcvarnica na jugu evrope.
Siguran sam da bi neke strane firme odradile put autoput kod nas sa boljim kvalitetom, za manje para.
Iz prakse vidim i znam da je sve sto se gradi na Balkanu duplo skuplje nego na severu Evrope.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
a to je poenta, brine te sta se kod nas radi...ok.
Siguran sam da bi neke strane firme odradile put autoput kod nas sa boljim kvalitetom, za manje para
kvalitet znamo, cenu ne znam (ja ovako napamet).
i ovaj deo od Su do NS treba da prave firme iz EU, da li ce biti bolji kvalitet izrade videcemo.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment