Kada ce i da li ce biti liberalizacije uvoza?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Marko001
    CBC Senator XXL
    • 09.09.2006
    • 1070
    • Belgrade

Kada ce i da li ce biti liberalizacije uvoza?

Vec vise puta najavljuju da ce sad u decembru biti raspisan tender za Zastavu i da su optimisti, tj. da ce naci strateskog partnera Zastava itd kao i da ce kriterijum izbora biti pre svega da to bude neki renomirani proizvodjac automobila...

Takodje je najavljeno da ce prestati proizvodnja juga, keca i 128-ice do 2010, a da ce pomocu proizvodnje Z10, Astre G i jos bar 1-2 nova modela Zastava konacno prestati da bude na drzavnim jaslama tj. da prima subvencije iz budzeta i zastitu drzave itd.

Zanima me sta mislite, da li znate, hoce li biti prodat vecinski paket akcija
    ili kako? i ako bude privatizovana zastava, zar ne bi trebale odmah da prestanu subvencije i zastita carinom a ne tek za 1-2-3 godine?

Takodje ako bude privatizovana, odnosno pronadjen strateski partner, ima li nade da ce biti liberalizacije uslova za uvoz novih i polovnih euro 3 automobila u vidu ukidanja carine ili npr. smanjenja pdva sa 18 na 8%?

pretpostavljam da je to jedini moguci vid liberalizacije jer ne verujem da ce skinuti ogranicenje da se mogu uvoziti samo Euro 3 vozila... a i to ne bi bilo baš pametno, da počnu krševi da se uvoze...

U svakom slučaju mislim da bi konačno država trebala da preduzme neke konkretne mere da podstakne i olakša gradjanima podmladjivanje voznog parka koji je prilično mator i loš, kolika je prosečna starost, 18 godina ili tako nešto? ima li neko tačan podatak?
  • BOOST
    Founder - Admin od Začetka
    • 29.09.2004
    • 8726
    • Gislaved//Sweden
    • SAAB 9000 AERO R; SA

Evro3 norma je onako po brzini vremena skoro 10 god stara, ima toliko jeftinih krsheva medju njima vec sada da to nije problem.
    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
    move your mind

Comment

• mrki
      CBC Senator XXL
      • 08.11.2006
      • 550
      • nis, serbia

procitao sam negde, da su u Hrvatskoj ukinuli carinu na nova vozila poreklom iz EU, od potpisivanja sporazuma o pridruzivanju sa EU.
      koja bi laganica bila kada bi kod nas pala cena vozila za 20%!
      cene novih vozila u Makedoniji su smesne u odnosu na nase....

kada privatizuju zastavu, nece vise biti izgovora za ovoliki harac za uvoz ,
      ali ovde je sve moguce!

Comment

• Marko001
        CBC Senator XXL
        • 09.09.2006
        • 1070
        • Belgrade

ne znam tacno od kad su ukinuli carinu, ali mislim da nema vec par godina carine u hrvatskoj na nova vozila...

a ovo sto se kod nas placa pri uvozu je stvarno preko svake mere... 20% carina i pdv 18% i to na cenu sa carinom, jel tako? znaci 41,6% od cene samog auta ide drzavi tj. za toliko te izadje vise auto, maltene 50%

bilo bi apsurdno stititi i dalje zastavu kad postane privatna , da sam ja na mestu vlade cim se privatizuje ukinuo bih carinu i smanjio pdv za automobile sa 18 na 8%

to bi znacilo 33,6% jeftinije automobile iz uvoza a 10% domaće (zastavine)... pravi nacin da se smanji prosecna starost voznog parka od 18 godina...

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

PDV opsta stopa je 18%.
          i na energiju, i na hranu, i na odecu itd...

nije realno da auto kao roba bude privilegovan.
          nije ni u EU privilegovan, isto je puna stopa poreza.

sve sto te zanima pise u dokumentima, sto na sajtovima gov.yu sto na portalu evropske komisije.
          kompleta road map, pa prostudiraj..kockice i slozices mozaik.

ili search kroz forum, vec jedno 10 puta sam pisao i pominjao koji su rokovi i cega, mrzi me po 11put....
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• ada
            CBC Senator XXL
            • 04.06.2005
            • 2375
            • Novi Sad
            • Svasta nesto

vec vidim u ugovoru zastave i mogucega kupca aneks ugovora koji nije za javnost u kojem se navodi. carina od 20% na uvoz polovnih automobila ostaje do danjega......
            Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
            Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
            Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
            Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• zaki
              CBC Veteran
              • 01.09.2006
              • 199
              • Beograd
              • Fiat Stilo 1.9JTD

To ako i bude bice za 5 godina, a sta do tada?

Comment

• TAZZ
                Banovan
                • 30.05.2005
                • 1409
                • NBGD,SERBIA

Ja koliko sam upoznat u CRO je na snazi nekakva TROSHARINA kako je oni zovu...

60% na Putnichka vozila...

Znachi Auto od 5.000 kataloshke vrednosti + 60% trosharine... 8.000 evra...

To znam jer mi je stric dok sam sad bio na letovanju vukao po celoj ISTRI da trazimo Auto za njega...

Comment

Working...
                X