Od pre nekog vremena primetio sam da mi auto nakon parkiranja na uzbrdici i u prvoj brzini (cini mi se da je tako i kad ubacim u rikverc) ne stoji mirno vec se povremeno cimne i pomeri. Znaci nakon parkiranja stoji u mestu kako bi i trebalo ali nakon par sekundi se cimne kao da naidje na neki luft pa se opet zaustavi. To cimanje je jako malo al svejedno cini mi se kao da ne moze da ostane u mestu pa moram da povucem rucnu za svaki slucaj. Da li je neko imao ovaj problem ili mozda ovo moze da mu ukaze na nesto sto ovde ne valja?
parkiranje na uzbrdici
Collapse
X
-
Pa skoro normalna pojava kod vecine automobila, i kod svih se i ce se to desiti samo je pitanje prenosnog odnosa u kom se ostavi.
Recimo to je jedno od mjerila kompresije "od oka" za recimo dizela,,,ne bi smio u 2 stepenu prenosa da se pomjeri vise od nekoliko centimetara dok ne nategne prvi put na nizbrdici recimo ranga kneza milosa ili balkanska ulica. Naravno kod benzinaca je znatno manji stepen kompresije (oko 3X) te stoga oni lakse krecu na nizbrdici....e sad neki vise neki manje.
Ukoliko ti se desava da i 1 ili 2 stepenu prenosa to radi, i to kao da cimne vise puta ili lagano se pomjera, znak je da nesto ne valja,,,karike, ventili, lezista ventila, glava...
Naravno i nov auto iz fabrike ce na vecoj(bas bas vecoj) nizbrdici da krene da cima u 5 stepenu prenosa,,,,normalno.....
Comment
-
Comment