Uvoz iz S. Amerike ...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • low rider
    CBC Senator XXL
    • 03.04.2006
    • 613
    • Beograd

Uvoz iz S. Amerike ...

Cuo sam nedavno da je moguce uvesti automobil iz SAD u Srbiju.
    Ja sam mislio da je to neizvodljivo. Ali ocigledno da nije, jer sam sreo neke ljude koji voze takva kola.
    Interesuje me da li vi znate da li je ovo zakonski cisto i izvodljivo i koja je procedura uvoza takvih kola, s obzirom na restrikcije u vezi Euro normi (i njihovog ne postojanja u Americi).

Konkretno, mene interesuje da bi bi mogao uvesti u Srbiju recimo VW automobil 2003. godiste, iz Kanade (pravljen za usa trziste). I koliki bi bili troskovi prevodjenja na nase table?
  • Lord_o21
    CBC Senator XXL
    • 29.04.2006
    • 494
    • Novi Sad

Platio bi carinu i porez, a ako prvi uvozis automobil, morao bi i atest da uradis (dodatni troskovi)... Da i kod njih ne postoji broj motora i broj sasije nego samo VIN, pa bi imao malo drkanja na carini oko toga (PUS i ostalo).. To ti je nagrubo... Mene vise zanima koliko bi kostalo da se dotera automobil od tamo...
    ...technology is the only Replacement for Displacement.

Comment

• low rider
      CBC Senator XXL
      • 03.04.2006
      • 613
      • Beograd

Koliko sam razumeo treba platiti dazbina u vrednosti oko 50% cene automobila koju procene na carini (kako saznati koja je procenjana vrednost). Da li bi morao da se radi atest recimo za americku jettu koju niko pre nije uvezao, iako je vec uvozena evropska ? Ili recimo za japanska kola.
      Sta je PUS ?

Transport, nisam ni ja jos tacno proverio, ali koliko se secam, od istocne obale do neke od prometnih evropskih luka ne vise od 1000$. A onda koliko vec izadje gorivo do nas.

Comment

• BOOST
        Founder - Admin od Začetka
        • 29.09.2004
        • 8726
        • Gislaved//Sweden
        • SAAB 9000 AERO R; SA

Moraces prvo da uvezes auto i registrujes ga u nekoj od EU zemalja da bi dobio Euro normu za njega.
        To znaci da ces treba platiti EU carinu i PDV.
        Ukoliko auto bude registrovan prvi put na neku firmu PDV se moze dobiti nazad , ukoliko bude registrovan na privatnu osobu, tesko.

PDV varira izmedju 18,5-25% u EU, carina je nekih 3% .

Zatim treba obratiti paznju na kolike dorade treba jedan US auto da prodje da bi bio registrovan u EU zemlji, banalan primer je recimo da vecina US auta nema bocne zmigavce, u Svedskoj naprimer MORA da ih ima te se moraju doradjivati. Boja pozicionih svetala itd i ceo niz "sitnica" mogu da budu problemchici koji dolaze.

Sve zavisi u koju zemlju ce biti uvezen da bi nivo prilagodnih modifikacija bio manji. Neki proizvodjaci automobila imaju indenticne modele i za EU i za US trziste, neki ne.

Najpametnije ti je da kontaktiras VW i da ih pitas po VIN broju koje su razlike izmedju US i EU trzista za odredjeni model.

Sve ostalo bi bilo nasumicno i uzimalo bi ti vreme (novac) i zivce.

Zatim, koliko znam neko je na forumu imao veze sa nekom firmom iz Nemacke koja je radila usluzno uvoz US auta i spremala papire za dalji izvoz za Srbiju??

Potrazi malo , verujem da je manje bolan proces.
        Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
        move your mind

Comment

• Rocky Balboa
          CBC Veteran
          • 11.06.2007
          • 165
          • Novi Beograd, BKII

Posto sam 2003 i 2004 radio uvoz iz amerike pojasnicu neke stvari. Mozes da uvezes auto, postoji manji problem, tip motora mora da zadovolji euro 3 normu, nasi carinici tj. sluzba koja homologira vozila ima celu listu motora koja je izasla kao euro 3. Prevoz brodom je oko 1200$ ako dovozis jedan u kontejner staju 3 a onda kosta 750$ po autu. Jetta npr iz 2001 moze da se kupi za 5000$ full. Ja sam i u ta vremena cekao 40 dana. Uvezao sam 2 Fokusa, Jettu, Infiniti 45, Bubu i 2 Kije, Jeep Cheeroke. Naravno cena prevoza podrazumeva Amerika-Kopar-Novi Sad ili Bg.

Comment

• ada
            CBC Senator XXL
            • 04.06.2005
            • 2375
            • Novi Sad
            • Svasta nesto

2003 i 2004 je islo tako a sada ne ide.
            boost je u pravu za sada
            Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
            Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
            Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
            Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• low rider
              CBC Senator XXL
              • 03.04.2006
              • 613
              • Beograd

Znaci Rokijeva prica vise ne vazi .
              A sta se to izmenilo od 2004. pa vise nije moguce tako uvesti kola, vec prvo u neku od EU zemalja, njihov porez+carina+eventualne prepravke+nas porez+carina.
              Ako je definitivno tako, onda se to ne isplati. Preko brat vozi jettu, koju bi se isplatilo da uvezem, ali na Rokijev nacin, a ovako verovatno nista ...

Comment

• zola_
                CBC Senator XXL
                • 24.06.2006
                • 319
                • Novi Beograd

Originally posted by Lord_o21
                Platio bi carinu i porez, a ako prvi uvozis automobil, morao bi i atest da uradis (dodatni troskovi)... Da i kod njih ne postoji broj motora i broj sasije nego samo VIN, pa bi imao malo drkanja na carini oko toga (PUS i ostalo).. To ti je nagrubo... Mene vise zanima koliko bi kostalo da se dotera automobil od tamo...
                VIN = broj sasije

Comment

• Skyline GT-R
                  CBC Senator XXL
                  • 13.02.2005
                  • 806
                  • Chicago - My Kind Of Town

Vehicle Identification Number - jedinstveni broj svakog vozila, sacinjen od 17 cifara gde svaki broj oznacava po nesto - mesto\poreklo, godinu prozivodnje, vrsta vozila\motora...blah blah blah

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

A sta se to izmenilo od 2004
                    Uredba Vlade koja regulise to pitanje.
                    sada je 2007. i sta god bilo (pravno) u proslosti moguce danas nije relevantno.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• supic dejan
                      CBC Veteran
                      • 11.07.2006
                      • 146
                      • Novi Sad

Razlika je u tome što je 2004. godine bio dozvoljen uvoz vozila bez obzira na standard, a da je staro maksimalno 6 godina, pa prema tome nije bilo ograničenja uvoza vozila iz SAD i ostalih zemalje van Evrope.

Comment

• level3
                        CBC Senator XXL
                        • 29.01.2006
                        • 857
                        • BGD, V.B. Karaburma

Uzimaj sve sto je moguce za uvesti. Koliko sam cuo na TV, ovi... krajem 2008 godine
                        spremaju nam uvoz vozila jedino sa euro 4

Obozavam ih kad onako iz fotelje reshavaju problem globalnog zagrevanja nase lepe rupichaste loptice.
                        www.hondaclub.co.rs = SeXution - Revolution - Hondaution =

Comment

• BOOST
                          Founder - Admin od Začetka
                          • 29.09.2004
                          • 8726
                          • Gislaved//Sweden
                          • SAAB 9000 AERO R; SA

Huh, znaci modeli 2003 umesto 2001, no nije ni to tako strasno
                          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                          move your mind

Comment

Working...
                          X