Ajde da napravimo listu.
Podcenjeni i precenjeni muscle cars
Collapse
X
-
Evo moja top 3 iz svake kategorije.
Podcenjeni:
1. 1969-1970 Mercury Cougar Eliminator 428CJ
Bez imalo razmisljanja. 428CJ je bio motor koji je Shelby ugradjivao u svoje Mustange. Jos kad se doda luksuznost i prelepi dizajn Mercurya, stvarno mi nije jasno zasto ovaj model nije uspeo i zato danas nije cenjen kao sto bi trebao biti.
2. Buick GS
Ako Oldsmobile 442 i posebno Chevrolet Chevelle mogu dobiti toliku paznju, zasto gotovo identican GS ne moze?
3. Dodge Super Bee
Slican slucaj kao i sa Buickom: ako gotovo identican Plymouth Road Runner moze dobiti toliku paznju, zasto Super Bee ne moze?
Precenjeni:
1. Ford Mustang (non-Shelby modeli)
Mustang kao automobil je bio fenomenalan, ali kao muscle car je bio jako precenjen. Ni 289 ni 390 kasnije nisu bili nista posebno. 390 je imao snagu, ali je bio namenjen velikim automobilima za sporije kruziranje (tipa Thunderbird).
2. Plymouth Road Runner
Na pravcu odlican, ali u krivinama gori od mog pickupa. Nisu ni ostali muscle cars imali neko dobro handling, ali je Road Runner bio sigurno najgori u toj kategoriji.
3. Plymouth Superbird
Isti slucaj kao i sa Road Runner, brz jedino na pravcu. Zato i nisu uspeli da osvoje 1970. titulu iako je Richard Petty te godine pobedio cak 18 trka. Na kracim stazama se nisu videli. Superbird mozda i ne zasluzuje da bude ovde jer je redak, a pri tom nije preterano skup danas i meni se licno svidja, ali nisam stvarno znao sta drugo da stavim.
-
-
RR je jako vazan u muscle kulturi, to je automobil koji ju je vratio korenima... koga briga za handling kad u autu koji kosta kao Opel Astra na pravcu drzis korak sa Lamborghinijem
Superbird - Auto proizveden u 1920 primeraka, pa jos napravljen za Kralja, ima poseban status, a samim tim i cenuDaytona je jos skuplja...
Comment
-
-
Evo moje:
Podcenjeni:
1. '73 Pontiac Trans-Am 455 SD
Na smiraju muscle car fenomena, kad su vecina proizvodjaca krenula da masivno smanjuju snagu svojih motora, Pontiac nam je i dalje nudio big block 455, sa 310 konja, uz pomoc kojih je '73 Trans am isao 13,5 sec na 400 metara.
2. '70 Ford Torino Cobra 427 SCJ
Super Cobra Jet, 370 konja i 13,6 sec na 400 metara. Prakticno identicne performase kao Boss Mustang...
3. '71 Plymouth GTX HEMI
1971. je poslednja godina za HEMI, i to je verovatno jedini razlog zbog kojeg je ovaj automobil pao u zaborav...
Precenjeni:
1. '06 Dodge Charger SRT8
Po meni moralo je bolje, pogotovo dizajnerski...
2. '70 Buick Skylark 350cid
Veliki V8 sa samo 230 konja, i to u vreme najvece muscle car groznice...
3. Third generation Ford Mustang
Ova generacija Mustanga je sad prilicno popularna za pro-street osnovu, odnosno za drag race "budzenje". A, istina je da su ih pocetkom '80tih nudili sa 2.3L motorom i 130 konja.Cak je najjaca 302cid V8 verzija imala svega 200 konja...
Orthodoxy is not the religion, it is the meaning of life!
Comment
-
-
Originally posted by SuperbirdRR je jako vazan u muscle kulturi, to je automobil koji ju je vratio korenima... koga briga za handling kad u autu koji kosta kao Opel Astra na pravcu drzis korak sa Lamborghinijem
Superbird - Auto proizveden u 1920 primeraka, pa jos napravljen za Kralja, ima poseban status, a samim tim i cenuDaytona je jos skuplja...
Orthodoxy is not the religion, it is the meaning of life!
Comment
-
-
Originally posted by SuperbirdRR je jako vazan u muscle kulturi, to je automobil koji ju je vratio korenima... koga briga za handling kad u autu koji kosta kao Opel Astra na pravcu drzis korak sa Lamborghinijem
Comment
-
-
Originally posted by Pro_Touring_Mopar3. Third generation Ford Mustang
Ova generacija Mustanga je sad prilicno popularna za pro-street osnovu, odnosno za drag race "budzenje". A, istina je da su ih pocetkom '80tih nudili sa 2.3L motorom i 130 konja.Cak je najjaca 302cid V8 verzija imala svega 200 konja...
Taj Mustang iz pocetka 1980ih je najzasluzniji zasto muscle cars postoje danas. Mustang iz pocetka 1980ih je poceo da vraca muscle cars ponovo na trziste.
Comment
-
-
Originally posted by HorsepowerOriginally posted by Pro_Touring_Mopar3. Third generation Ford Mustang
Mada mislim da se '81 Mustang nasao na mojoj listi pre njih dvojice zbog one fox platforme koja mu, po meni, nikako nije lezala...
Mada ljudi, iskreno, u to vreme prakticno sve sto je izlazilo iz Detroita bilo je zestoko "underpowered". Mislim da bi svi najradije zaboravili taj period...
Setite se samo onog Doloreana iz Povratka u Buducnost...Orthodoxy is not the religion, it is the meaning of life!
Comment
-
-
Originally posted by luciV8 je bio slab opet ne krivicom forda nego ekoloskih normi koje bi svi rado zaobisli....
Sramota je da osmak od 4.2 litra ima 120ks cetiri godine nakon sto je Volkswagen (uz Audijevu pomoc, doduse) izvukao 110ks iz 1600ccm u Golfu GTI
Comment
-
-
svidja mi se kako izgleda .. ovako nesto u BG , pa ruka kroz prozor da landaramnoooogo dobroo
PS: nedirajte mi DMC : http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... dmc#152482
jer to je "timetraveler"Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
Odlicna tema...pa ajd da kazem i ja nesto...
1. Podcenjeni:
1. Svi Letter Cars odnosno Chrysler 300 modeli od 1955 - 1965 god. Svi su imali muscle ( jako mnogo ), svi su imali stila i svi su imali luxuza...zasto onda nisu skupi?
2. Riviera GS ( 1965 )... ista prica kao i kod Letter Cars
3. Chevrolet Monte Carlo SS 454 1970-71
4. Dodge Dart GTS
5. Dodge Demon 340
6. Ford Galaxie 427 1965
7. Ford Fairlane Cobra 428 CJ 1968
8. Ford Ranchero GT ( 1970-71 )
9. Mercury Cyclone Spoiler 1970
10. Buick GSX i GS
11. Plymouth Barracuda S 1966
12. Plymouth Satelite Hemi 1966
13. Plymouth GTX ( 440 i Hemi ) 1967 - 68
14. Pontac Catalina SD 1962
15. Pontiac Catalina 2+2 1965 - 1967
16. Pontiac Grand Prix SSJ 1970
17. Studebaker R2 Super Hawk
18. Mercury Cougar 1967-1970
19. Buick GNX 1986-87
20. Chevrolet Impala SS ali 1965-69
21. Dodge Coronet R/T 1968-69
Precenjeni:
Manje - vise, svi Hemi automobili, mislim, jest da je Hemi Cuda cabrio jako retka ali ne vredi bas 4 mil dolara... Ta popularnost Hemija je cak podigla cenu nekim obicnijim Mopar automobilima sa drugim motorima...
Chevrolet Camaro 1969...malo lepsi od 1967-68 modela ali mehanicki isti a ponekad duplo skuplji
Dodge Charger 68-70, suvise ih je mnogo napravljeno da bi imali tako visoku cenu
Mustang GT ( K code ), i njih je mnogo napravljeno da bi odrzavali 40 000 + cenu
Chevelle SS 454 - ista prica
E sad, postoji jos jedna kategorija a to su automobili koji vrede te pare:
Pontiac GTO, vredi svaki dinar, pogotovo ako je Judge
Camaro Z 28 ( 1968-1970 ), pogotovo ako je 4 speed i cros ram
Shelby GT 350 ( 1965-66 )
Camaro ZL 1
Olds 442 ( 1968-70 ) pogotovo ako je W 30 ili Hurst
AMC Javelin AMX 390 GO Package ( 1968-70 )
Impala 409 SS ( 1962-64 )
Dodge Daytona 1969
Corvette Stingray L88 i 427
.....
ako se jos neceg setim dodacu...
Comment
-
-
Ok, ti to sagledavas kroz finansije, ali ako cemo back to the basic - to je zakon ponude i potraznje i protiv toga nema sta da se prigovori. Onda bi i Ferrari GTO i Bugatti Royale bili precenjeni. Mislim da akcenat treba da bude pre svega na potcenjenim u smislu da nisu dobili parce slave koji zasluzuju ili koji su konstrukciono bili bolji automobili nego sto im je tada priznavano.
Comment
-
Comment