Pa nije jer slabo se koristi trazi opcija, dao sam konkertan citat iz kojeg se moze naci tema, malo vezbe i ubosce se.
I meni je na pocetku bila konfuzna trazi opcija ali vremenom sam ukapirao.
P.S. Nemoj da mislis da sam si*a od coveka, postovacu link ujutru ako se ne snadje u medjuvremenu.
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
Trazio sam 2 sata i ne nadjoh ... izvirile su mnoge interesantne i zaboravljene teme, ali pomenuti trik ?! Ne !
@zvrle: Sta si tacno ukucao u polje za pretragu? I koje su opcije ukljucio? Ja sam se igrao raznim kombinacijama i ne pronadjoh...
U polje za kljucne reci: dizel AND niskim AND temperaturama
U polje za autora: 206
Prikazi rezultat kao teme
Kao rezultat dobices temu: sipate li DVOTAKTOL u EURODIZEL , na drugoj strani 206 spominje trik.
Mozes i da ukljucis prikazivanje rezultata kao poruku cisto da vidis sta se pise na temi da ne pogadjas po nazivi ali onda stavi da pretrazuje prvih 1000 karaktera poruke, neces videti deo sa trikom ali ces videti recenicu: "ED koji se uvozi kod nas nema problem sa masnocom i sposobnostima podmazivanja, vec sa sadrzajem vode i necistocama u gorivu - a ..." sto govori da si na dobroj temi
najjednostavnije je kupiti (ako vec nije ugradjeno fabricki) mali PTC grejac na 12V sa termostatom koji se usrafi izmedju kucista (nosaca) i samog filtera.
pravi(o) da Bosch vec jedno 30tak godina.
u praksi vrlo uspesno funckionise.
puno fabrika vec u serijskoj ugradnji ima zimi grejanje sto filtera sto rezervoara kod dizel auta.
stinjavanje dizel goriva je prirodan i nuzan proces i sastavni je deo hemije svakog dizela ma gde u svetu napravljenog i ma pod kojim trgovackim nazivom reklamiran.
ima vise hemijskih metoda za odlaganje izdvajanja parafina bilo da sami sipate u rezerovari (ali samo akoje temp goriva iznad +2C) bilo sto ce na pumpi sipati u njihov veliki rezervoar bilo da ce u rafineriji nakon proizvodnje dizela sipati u cisterne kojima se prevozi.
posto vidim da postoji mogucnost zabune, postoji letnja i postoji zimska mesavina dizela.
letnji dizel je otporan do -9C, zimski dizel do -15C standardno.
takav je i NISov, i svaki drugi najobicniji.
sa dizelom je kraj na nekih -22C do -24C uz sve moguce aditive, pa ako je hladnije vise nema nikakve pomoci hemije osim dovodjenja toplote spolja.
sve pomenute metode isprobao mnogo puta i uvek su se potvrdila u praksi predvidjena ponasanja dizela shodno tretmanu.
za hladnije klime fabrike serijski ugradjuju dodatne grejace za dizel, pa otpada svaka briga oko zimskih temperatura.
test stinjavanja koji svako moze da napravi kod kuce je 1deci dizela u zamrzivac...
osim grejanja i aditiva vrlo efikasno sredstvo je dolivanje petroleja u rezervoar i jos efikasnije dolivanje 3-4 litra normal benzina sto manje oktanske vrednosti.
Comment