Kako primetiti da je vracana kilometraza?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mb12
    CBC Senator XXL
    • 06.11.2006
    • 640
    • Vrbas
    • Mazda 626 2.0 TD

Kako primetiti da je vracana kilometraza?

...mislim u Srbiji, naci auto kojem nije vracana kilometraza je toliko teshko da se nemoze opisati rechima.....

...vrca se kilometraza i to je realnost...e sad pitanje je samo, ako vec znash da imash shanse od nekih 80-90 % da pri kupovini polovnjaka naletish na sumnjivca, kako to uvideti...jer, gde je vec neshto petljano, nije se zaustavilo samo na tome....

...takodje, lepo je znati kako ga otkriti, i sa tom konstatacijom verbalno oshamarish gmaza, sa frazom "Ok, vracana kilometraza......sumnjivo, ali OK, kao vecina.....koliko ga cenish sada? "

...cenim ( mada neznam ) da kod mehanichkih satova se mora vaditi chitava instrument tabla da bi se to uradilo...ako se to radi onda definitivno, postoji trag na srafovima koji drze komandnu tablu, da su oni odvrcani i zavrtani ( pogotovo ako su predjeni crnom bojom, te su malo izguljeni )

....elem, chuo sam kao i shatro od lika koji se hvalio da je vracao kilometrazu po principu,"Otakchio sajlu ( koju, neznam ) i onda na bushilicu i vrti brate " ...e sad, to se on hvalio......BTW "Chega se pametan stidi, ****** se sa tim hvali ".....ali, da li moze?.....

....i treca varijanta su digitalni........ovo mi lichi kao na najtezu situaciju......mada nemora da znachi......moze negde u ECU biti upisano kada je odradjen refresh podataka i samim tim se dodje do konstatacije da je neshto sumnjivo.....

...e sad....da li ima ko saznanja o ovome i iskustva?
  • ada
    CBC Senator XXL
    • 04.06.2005
    • 2375
    • Novi Sad
    • Svasta nesto

mogu da napisem ceo istorijat ali necu!

kilometraza se vraca i to je realnost ali ne u svakom slucaju!

verbalnim samarom dobijes toljagu, a sto se tice cene ispod te koja jeste moze da ti skine 200€

i kod mehanickih i kod digitalnih (osim kod pojedinih) se mora vaditi sat
    a sto su srafovi crni pa osteceni pa boze moj crkla mi sijalica u satu pa sam ga skidao

ovo vrtenje na busilicu je prica o crvenkapi i vuku osim ako nema vremena jedno 6 meseci da vrti

noviji auti pamte kilometrazu na najmanje 3 mesta, i ako nezna kako se radi (a retko ko zna) uvek ce na displeju biti prava.

najlaksa provera
    VIN broj i ovlasceni servis.
    Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
    Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
    Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
    Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• mb12
      CBC Senator XXL
      • 06.11.2006
      • 640
      • Vrbas
      • Mazda 626 2.0 TD

verbalnim samarom dobijes toljagu
      ...ma nek proba smrad

a sto se tice cene ispod te koja jeste moze da ti skine 200
      ...i to je bolje nego da mu dash tih 200 evra

i kod mehanickih i kod digitalnih (osim kod pojedinih) se mora vaditi sat
      tnx, very muco na informaciji

a sto su srafovi crni pa osteceni pa boze moj crkla mi sijalica u satu pa sam ga skidao
      "...aham....kao nisi ni malo vratio.....yeah right" ... i nastvljam dalje, uz akcent da sve vishe i vishe ljudi prepoznaju takve mutne radnje.....pa ko ga ebe...ako proda, proda.....ako neproda, malo ce sbi uvrtitiu glavu da je to zbog toga

ovo vrtenje na busilicu je prica o crvenkapi i vuku osim ako nema vremena jedno 6 meseci da vrti
      ...i meni je to smrdelo na hvalisanje, ali ajd...bolej da pitam...nikad se nezna!

noviji auti pamte kilometrazu na najmanje 3 mesta, i ako nezna kako se radi (a retko ko zna) uvek ce na displeju biti prava.
      ....a sta se desava ako lepo vrati kilometrazu, tj promeni na sva ta tri mesta.....da li ostaje podatak o update/refreshu ? ....mislim, nepotrebno, ako se vce i tu mora vaditi sat, ali ajd da pitam!

najlaksa provera
      VIN broj i ovlasceni servis.
      .....od kojeg godishta ovo vazi?

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

kod mehanickih uglavnom cifre nisu u liniji(ravni) kad je vracana kilometraza. kod digitalnih ne mora da se skida tabla, posto je tehnologija napredovala, te se preko OBD-a moze uraditi sve. ali kod nekih auta system pamti svaku promenu te se iscitavanjem dumpa iz odredjenog chipa moze videti sve sta je i kad "cackano". BMW na primer ima uredjaj u koji se ubaci kljuc i on pokaze stvarnu kilometrazu a ne onu koja stoji na satu.
        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• mb12
          CBC Senator XXL
          • 06.11.2006
          • 640
          • Vrbas
          • Mazda 626 2.0 TD

kod mehanickih uglavnom cifre nisu u liniji(ravni) kad je vracana kilometraza.
          ...e, ovo nisam znao....extra fora....tnx

kod digitalnih ne mora da se skida tabla, posto je tehnologija napredovala, te se preko OBD-a moze uraditi sve.
          .....a, sory shto te pitam, ali neznam shta je OBD,,tj shta je OBD?

ali kod nekih auta system pamti svaku promenu te se iscitavanjem dumpa iz odredjenog chipa moze videti sve sta je i kad "cackano".
          ....ja mislim da bi trebalo tako biti za sve digitalce,ali eto, izgleda da nije!

BMW na primer ima uredjaj u koji se ubaci kljuc i on pokaze stvarnu kilometrazu a ne onu koja stoji na satu.
          tnx i za ovaj info, ali nem' para za neku bembaru

.....sada neshto razmishljam.....ova fora sa VIN brojem je okrutna...a zashto....pa, kao prvo svi koji dolaze sa zapada a nisu odavde ( to jest kupujesh uvezen automobil, a ne automobil koji je uvezen pre nekoliko godina i koji je servisiran u vecini sluchajeva van zvanichnih servisa ) znachi tamo su servisirani i svi imaju zapisano u toj elektronskoj bazi kada su im radjeni servisi ( da li sam dobro shvatio? ).....

....e sad, svi znamo da isto tako velika vecina, tu kilometrazu pred granicu poveca, da bi ih carina iili porez izasli manje...potom kad dodju u SRB ili vrate na istu kilometrazu ili ipak malo smanje .....

....oni su nishta drugo uradili do zakonski prekrsaj.....

...znachi kupish takva kola, ako utvrdish da je petljano sa kilometrazom preko slobodno mozes da mu posljaesh miliciju pred vrata...dokazi su neoborivi........

Comment

• rajmax63
            CBC Prijatelj
            • 02.04.2005
            • 1415
            • Bačka Palanka
            • AUDI A6 2.0TDI 170KS

najbolje je da imaš dobroga mehaničara koji će i bez raznih pomagala da vidi koliko je auto prešao km
            blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
            Audi ima crveno T

Comment

• neshaoct
              Banovan
              • 18.08.2007
              • 1754
              • Beograd, Rakovica

Ako je auto kod nas vec godinama, a narocito od prvog dana, onda svaki ozbiljan servis vodi evidenciju...Ne rade to samo ovlasceni, vec i SVI ostali koji malo drze do sebe....U servisu gde sam odrzavao
              [ a nije ovlascen ] Bravu, a sada i Stila, ta evidencija u njihovom kompu postoji...za sve sto je ikada radjeno na autu, i pri kom broju kilometara...

Komp moze da provali kilometrazu...naravno, zavisi i od samog auta, vrste kompa koji se koristi za dijagnostiku...
              Evo. npr. bas skoro u tom servisu bio je jedan Stilo JTD 2002, na satu 142000 km-a...povezali ga na komp da mu vide greske, kad ono kilometraza 262000...Na njemu su provalili, a da li je to zbog ne strucnog vracanja kilometraze...ili dobrog uredjaja za dijagnostiku, ili samog Fiat-a, to vec ne znam...

Dakle, moze nekada i komp u servisu da ocita pravi broj kilometara...
              Majstori ponekada i namerno izazovu kvar da bi videli stvarnu kilometrazu...npr. skinu kabl sa jedne svecice, upale auto...on naravno krene da radi kilavo, komp u autu pali lampicu, prijavljuje gresku...
              Zatim se na auto povezuje komp za dijagnostiku, i gleda se ''prva prijava kvara''...Uvek ne samo sto pokaze koji je kvar u pitanju, vec pokaze i na kom broju kilometara se kvar dogodio...A, taj broj kilometara je onaj pravi, a ne onaj namesten...

Ako dobro zagledas auto, mozda mozes pronaci neki trag preteranog habanja...naravno, svi znamo kako je lako zameniti te stvari [ guma na pedali kvacila i ostala klasika... ], ali ipak treba i to gledati....Na vec pomenutom Stilu JTD, ta guma na pedali kvacila je samo okrenuta naopako tako da je istroseni deo dosao gore, nije cak ni zamenjena....da je buduci vlasnik gledao, mogao je to da primeti...ali eto...nije gledao...

Ali, kao sto vec rece rajmax63, dobar majstor najvise vredi...

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

OBD je skracenica od On Board Diagnostic sam termin potice jos od 1980. jednom recju, manuipulacija elektronikom auta bez da se skidaju kontrolne jedinice (ECU). OBD
                Postoji jos puno nacina da se provali koliko je auto presao. da li ga je vozio jedan ili vise ljudi i td. mislim da je ovde pisano na tu temu ali nije zgoreg da se ponovi. recimo, kod nemackih auta a pogotovo onih koji imaju kadice, vozacevo sediste(levi bocni naslon) se cepa na 150k, papucice kavacila i kocnice, rupa na patosnici ili tepihu kod papucice gasa od pete vozaca, oguljen volan, izbledeo deo tapacirunga na vozacevim vratima od lakta i td. generalno, nema auta koji se dotera od preko da nije ubio najmanje 150k ili vise a ako je ta cifra manja onda je ili bio udaren ili nesto nije bilo u redu pa popravljeno. u principu, mislim da sam to jednom napisao, sve to sto se dovozi da valja vozilo bi se tamo i dalje a ne bi se slalo nama ovde. ovo ne vazi bukvalno za svaki auto ali za vecinu da.

Comment

• ada
                  CBC Senator XXL
                  • 04.06.2005
                  • 2375
                  • Novi Sad
                  • Svasta nesto

ima i vozila koja imaju obd a mora da skidas sat!

ovo ne vazi bukvalno za svaki auto ali za vecinu da.
                  vazi za 99% na zalost
                  Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!

Comment

• TETAK
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 3034
                    • Čačak, Srbija

Na svim "digitalcima" može da se koriguje km, samo je potrebno imati znanje i alat.Kod BMW-a se podatak o km nalazi na 4 mesta i ako lik koji budži km. samo na jednom mestu propusti da izvrši korekciju moguće je očitavanje.Lično najviše volim da uporedim stanje auta sa onim što piše na tabli.Onda izvršim malu premetačinu po vozilu i uvek nadjem neki račun od popravke (to pogotovo izdaju u inozemstvu) gde je pored ostalog navedena i trenutna km.Može se tu naći(oko motora) i neka nalepnica ili prikačena ceduljica kada je i na kojoj km menjano ulje, antifriz i sl.U svakom slučaju pronalaženje ostataka ovih nalepnica ukazuje na prikrivanje nečega!Takodje, vani vole da na motoru markerom ispišu km kada je menjan zupčasti kaiš što ne treba zanemariti kao realan podatak.Stanje kočionih diskova, takodje može biti dobar pokazatelj predjene km.
                    Ima tu još lom stvari koje odaju pravo stanje i km auta, ali je sve to mnogo bolje pokazati uživo!
                    Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

sve to stoji ali opet kilometraza sama za sebe nista ne govori o stanju auta.
                      nisu ni svi prevezeni kilometri isti, niti je svaki km prevezen uz odrzavanje (pre svega nuzna zamena tecnosti).

tako npr da auto sa malo km neredovno odrzavan a vozen povremeno pretezno po gradu vs auto sa puno km vrhunski odrzavana vozen na dugim vangradksim relacijama...hm
                      tesko se odluciti sta je bolja opcija.

najvazniji parametar rada motora je umereno opterecenje i zagrejan na radnu temperaturu.

u takvom stanju motor moze da prelazi i milion km bez posebnog habanja.
                      ne kaze se bez veze da je jedan hladni start zimi kao 1.000km prevezenog sa zagrejanim motorom.

opste stanje auta pokazuje odnos vlasnika i neko stanje pohabanosti.

kilometraza igra ulogu ali mislim da nije najvaznija stvar.
                      ja uvek prednost dajem limariji, kada to jednom krene da korodira zaustaviti se prakticno ne moze i uvek je rezultat bacanje u otpad karoserije samo je pitanje vremena.

sa druge strane, motori su danas gotovo potrosna roba a i napravljeni su vrlo solidno u najvecem broju slucajeva sto se mehanickog habanja tice.

kako god, auto koji vredi nece niko prodavati jeftino niti ovde niti na zapadu (istoku, jugu, severu) tako da preniska cena u odnosu na uobicajenu uvek zvoni na alarm (recimo kraden auto).
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

generalno motor je jos i najmanji problem posto jos nisam sreo nekog da je bio toliki baxuz da je morao da otvara motor posto je kupio auto. veci problem po meni je da li je auto recimo bio na krovu posto sam se tkvih fora nagledao da covek ne poveruje.

Comment

• ada
                          CBC Senator XXL
                          • 04.06.2005
                          • 2375
                          • Novi Sad
                          • Svasta nesto

mislim da ovde imas jako puno objasnjenja koja nisu vezana samo za kilometrazu vec uopste za ceo auto

Comment

• Lord_o21
                            CBC Senator XXL
                            • 29.04.2006
                            • 494
                            • Novi Sad

Zato je TachoPro iz raja izasao...
                            ...technology is the only Replacement for Displacement.

Comment

• sergeant
                              CBC Član
                              • 07.11.2007
                              • 23
                              • Prijedor

Skoro sam opisao svoje iskustvo.

Evo link.http://cannonballforums.se/viewtopic...pricica#359599

Comment

Working...
                              X