Mazda MX-5 Turbo
Collapse
X
-
Profosi koji rade samo Miata-e - http://www.flyinmiata.com/turbos/index.php
Turbo bolt-on kit - http://www.turbo-kits.com/miata_turbo_kits.html
Bitno je napomenuti da je 1.6 motor iz MX-5 isti onaj koji se ugradjivao u 323 GTX (do '90-91).
Evo sta sam pisao na jednom drugom forumu, pre nekog vremena, dok sam se intereosvao za konverziju.
Originally posted by VockoOvo je c/p sto sam pisao na jednom drugom forumu, inace lik sa nadimkom Boost, kojeg spominjem je jedan od glavnih tunera Saab-a u Svedskoj.
Turbo uopste nije komplikovano odraditi po Boost-ovom objasnjenju, a nemam razloga da sumnjam u to.
Skracena varijanta - potrebno je staviti vece injektore, napraviti granu za turbinu, turbina(npr. od daihatsu turbo i ne moze se koristiti turbina od dizela), analogno kolo (ciji nacrt ima gumetina, a sluzi za podesavanje ecu-a da "skapira" da ima turbo).
Bitno je da nije potrebno stavljati interkuler, ako se koristi manja turbina, da nije potrebno stavljati kovane klipove, da nije potrebno preprogramirati ecu (ako necete) i da ne mora da se menja benz pumpa, a to sve znatno snizava cenu i smanjuje komplikaciju instalacije.
E sada to, ako sam dobro skapirao, sve vazi za moj motor (BP), jer imam hladjenje klipova uljem, ali mislim da bi trebalo da vazi i za druge.
Evo vam c/p spiska sta sve sadrzi Garrett-ov turbo komplet za Hondu Civic (V-tec SOHC, ko rece Vedran) cija cena iznosi 2799.99$
KIT BILL OF MATERIALS:
1 Garrett GT28R turbocharger / Exhaust Manifold / Exhaust Elbow / Oil-Water Line Assembly
1 Edelbrock Intake Manifold / Turbo Fuel System Assembly
1 Oil Supply Sandwich Adapter Assembly
1 Intercooler
1 Compressor Inlet Pipe
1 Compressor Inlet Pipe Support Brace
1 Compressor Outlet Pipe
1 Intercooler Inlet Pipe
1 Intercooler Outlet Pipe
1 Intake Manifold Inlet Pipe
1 Exhaust Down Pipe
1 Air Filter / Attachment Hose / Clamps Assembly
1 Blow Off Valve Assembly
1 Boost Gauge / Plumbing Assembly
1 Boost Gauge Mounting Pod (Pillar Mount)
1 Auxiliary Engine Management Computer
1 Main Wiring Harness
1 Auxiliary Fuel Injector Wiring Harness
1 Fuse Wiring Harness and Fuse.
1 VTEC Resistor Wire
1 MAP Sensor Resistor Wire
2 Ring Connectors, Wiring
8 Butt Splice Connectors, Wiring
1 Turbo Oil Drain Adapter Fitting
1 Turbo Oil Drain Hose Assembly
1 Turbo Fuel Rail to Stock Fuel Rail Hose Assembly
1 Fuel Filter to Turbo Fuel Rail Fuel Hose Assembly
1 2 ¼” Silicone Hose Couplings
4 2 ¼” - 2 ½” Silicone Hose Couplings
5ft. 5/32” I.D. Vacuum Hose
3ft. 3/8” Cam Cover Breather Hose
7ft. ¼” Red Silicone Hose, Wastegate & Blow-Off Valve
5ft. 5/16” Fuel Injector Air Supply / Purge / PVC Hose
3ft. ¼” Fuel Hose, Fuel Pressure Regulator Return
6 Hose Clamps, 1 13/16” - 2 ¾”, 9/16” Wide Band
4 Hose Clamps, 2 1/16” - 3”, 9/16” Wide Band
2 Hose Clamps, 5/16” I.D.
3 10mm x 1.5 Studs (Exhaust Downpipe to Turbo Outlet Elbow)
2 8mm x 1.25, 1.31” Long Stud (Compressor Inlet Pipe Mounting)
2 ¼-20 x 5/8” Hex Head Bolt (Turbo Oil Drain Adapter Fitting)
1 6mm x 1.0-12mm Long Hex Bolt (Support Brace to Compressor Inlet Pipe)
3 Socket Head Cap Screw, 6mm x 1.0, 20mm Long (Compressor Outlet Pipe to Turbo Mounting)
2 Socket Head Cap Screw, 8mm x 1.25, 20mm Long (Turbo Oil Drain Hose to Turbo Mounting)
2 8mm x 1.25 Nylon Locking Nut (Compressor Inlet Pipe Mounting)
3 10mm x 1.5 Flange Nut (Exhaust Downpipe to Turbo Outlet Elbow)
2 8mm Spring Washer (Turbo Oil Drain Hose Mounting)
3 6mm Spring Washer (Compressor Outlet Pipe Mounting)
2 8mm Flat Washer (Compressor Inlet Pipe Mounting)
4 12.3mm I.D. / 16.2mm O.D. / 1.5mm Thick Aluminum Crush Washer (Fuel Banjo Fittings)
2 ¼” Stato Seal Washer (Turbo Oil Drain Adapter)
1 Intake Manifold Gasket
1 Turbo Outlet Elbow to Exhaust Down Pipe Gasket
1 Oil Drain Adapter Fitting Gasket
1 O-Ring, Compressor Inlet Pipe to Compressor Inlet Flange
1 O-Ring, Turbocharger Oil Drain Flange
1 O-Ring, Compressor Outlet Flange to Compressor Outlet Pipe
1 10mm Barb to ¼”NPT Adapter Fitting (Intake Manifold Fitting Kit)
1 17mm Barb to 3/8”NPT Adapter Fitting (Intake Manifold Fitting Kit)
2 3/16” Barb to 1/8”NPT Adapter Fitting (Intake Manifold Fitting Kit)
1 ¼” Barb to ¼”NPT Female Street Elbow (Intake Manifold Fitting Kit)
2 1/8”NPT Pipe Plugs (Intake Manifold Fitting Kit)
2 ¼” Barb to 1/8”NPT Adapter Fitting (Intake Manifold Fitting Kit)
2 8mm Barb to 1/8”NPT Adapter Fitting (Intake Manifold Fitting Kit)
1 9mm Barb to ¼”NPT Adapter Fitting (Intake Manifold Fitting Kit)
4 Lee Plug .093” Diameter (Intake Manifold Fitting Kit)
1 ¼”NPT Pipe Plug
1 #3 Plastic Vacuum Tee, 5/32” Diameter
2 8mm Barb to ¼”NPT Adapter Fitting
1 3/8” Barb to ¼”NPT Male Adapter Fitting
1 Check Valve, Fuel Injector Air Supply Hose
1 Inlet Air Temperature Sensor Grommet
2 Lower Intercooler Mount Grommets
10 8” Tie Wraps
1 Executive Order (EO) Sheet
1 Executive Order (EO) Decal
Ovo su rezultati takve modifikacije
Code:PERFORMANCE COMPARISON Stock Garrett Turbo Kit HP 109whp @ 6600rpm 176whp @ 6850rpm Torque 95lbf• ft @ 5100rpm 140lbf• ft @ 5400rpm
Poveci spisak, zar ne ? A i cena je takva.
Pod pretpostavkom da niko od vas ne raspolaze gore pomenutim finansijama, Boost je turbo upgrade prilagodio nasim prostorima tj manjku finansija, tako da ceo taj zahvat ne bi trebao mnogo kosta.
Na sta je usledio odgovor....
Naravno da se ne mogu ocekivati pomenute performanse kao kod gore navedenog Civic-a u ovoj "kucnoj" varijanti, ali se to moze iskoristiti kao uvod za nesto ozbiljnije do cega moze doci vremenom.
Do cifre od ~150ks sam dosao trazeci informacije o "turbovanju" motora iz MX-5, posto je to skoro identican motor kao kod mene (ako sam u zabludi ispravite me). O tome cu posle, posto su mi linkovi na drugom kompjuteru.
Originally posted by VockoKrenucu od pozadi (tako najvise volem, sta ces):
- Najortak mi je mehanicar, kao i njegov cale, jedan kucni prijatelj je serviser karburatora, ali je 3 auta sastavio (da ne objasnjavam...), njegov zet je glavni serviser u servisu za Japanska vozila (Najvise imaju Mazdi i Hondi)... A da ne spominjem sto poznajem jos gomilu likova koji sami kod kuce u garazi ili tudjoj garazi budze svoje automobile (Fitje, Saab-ove, Opel-e...).
Tako da sa tim, na moju srecu, nemam problema.
- Servisiranje turbine je 24k din (~300e), a turbina se moze uzeti polovna sa bilo kog turbo benzinca (renault-i do 21 sa turbinom, daihatsu turbo, fiat uno turbo...). Kako se krecu cene polovne turbine ne znam, ali ako se nadje dobra ne mora se servisirati.
Ovo naravno nosi najvecu cenu celog projekta.
- Tacno! Ali samo u slucaju da se koristi veci pritisak od 0.3bara, doduse jaci dihtung se moze staviti u svakom slucaju cisto predstroznosti radi.
- Zar to svi ne zelimo da uradimo, u svakom slucaju, iz razloga sto vecih performansi ? Kod vas je to malo komplikovanije zbog eko testa, ali verujem da se mogu naci protocni/sportski katalizatori.
Neko je odavde, cini mi se, hteo da napravi da moze da skida i vraca kat bas zbog eko testa, eto jednog resenja.
Naravno veci precnik cevi je pozeljan, ali ne mora se odmah odraditi.
Umalo da zaboravim... Mora se napraviti izduvna grana 4-1, ali ove 4 da budu pod uglom od 15 stepeni.
Linkovi u sledecem post-u, nadam se da ce razjasniti sve.
- Trebao bih uskoro da nabavim semu analognog kola koje sluzi za stelovanje sistema. Naravno nesto tipa MegaSquirt ili Unichipa je najbolje resenje, ali i znatno skuplje.
Smesa treba da bude blago siromasna, kao sto je Boost rekao, a druga benz pumpa, za ovako mali pritisak nije potrebna.
U medjuvremenu sam video da, cak, nije ni potrebno menjati injektore, ali nisam jos 100% siguran u to.
Ne mora za ovako mali pritisak, ali za sve preko je, kao sto si rekao, must have.Originally posted by VockoIma linkove i za male i velike konverzije
Find Out What Your Vehicle Wants From You We find, research, lab-test, and publish reviews on Auto products available commercially in the market. This makes it a lot easier for buyers to choose a product as per his/her needs. FIND OUT MORE Recently Reviewed Auto gear 5 BEST PORTABLE AIR COMPRESSOR FOR TRUCK TIRE There […]
Ovo sam sinoc iskopao, odoh za drugi komp sada, tamo bi trebalo da imam jos linkova, ako nisu prohujali sa vihorom posle jucerasnjeg pucanja...
Originally posted by VockoKako jos na sta budem naletao kacicu linkove, voleo bih kada bi i drugi to isto radili.
Body kits are our specialty! More than 45 brands of body kits all in one store. We sell carbon fiber hoods, lambo doors, and ground effects.
Flyin' Miata is the world leader in Miata performance and well-engineered, proven Miata MX5 components. We offer parts for a full range of Mazda Miata, MX5 and Eunos Roadsters vehicles.
http://www.mx5-mazda.co.uk/BBR%20Tur...%20edition.htm <----
http://www.cryton.demon.co.uk/mx5/p-bbr.html <-----
Originally posted by Vockohttp://corksport.com/store/category/...rbo_Parts.html
Latest news coverage, email, free stock quotes, live scores and video are just the beginning. Discover more every day at Yahoo!
Latest news coverage, email, free stock quotes, live scores and video are just the beginning. Discover more every day at Yahoo!
Ovo ce isto koristiti
http://www.britishmetrics.com/html/pis-bar.htm
Originally posted by Gogo-MX5za sada sam samo ovo naso:
The 116 HP Miata 1.6 DOHC motor from 1990-1993 is a normally aspirated version of that 323 turbo engine. It mainly differs from the turbo counterpart in higher compression pistons (to 9.4:1), lighter connecting rods and a lighter flywheel. This means that the NA version of the motor is quite over engineered for its applications. (how many NA motors do you know have oil spray cooling for the pistons).
http://members.aol.com/solomiata/MX5Engine.htmlOriginally posted by VockoNadjoh malopre ovo...
http://www.clubprotege.com/forum/showthread.php?t=29241
Nadam se imas dovoljno stiva za ono sto te interesuje
-
-
Razmisljao sam da kupim stranca 323gtx-a pa da pakujem sa nje i da me cela zajebancija ne kosta vise od 500 eura, naravno kad prodam istu tu 323.
Ma ne da me ne zanima ta prica 2-3.000 eura nego necu u tom pravcu da razmisljam.
U svakom slucaju hvala.
U petak ja se nadam da ce mi popraviti auto u Formi, pa ce ici kao da sam stavio turbinu!
Comment
-
-
Kupi stranca, pa prepakuj, mnogo ce ti biti jednostavnije i jeftinije resenje.... Ali kada biras stranca, gledaj da je motor u dobrom stanju, inace repariranje raznih komponenti ce kostati kao djavo!!!!Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017
Comment
-
-
Uvek racunajuci da se zeli proci najjeftinije moguce, ukoliko kompresija u osnovi nije preko 9,5:1 nikakav problem staviti turbinu sa ogranicenjem na 0,3 Bara.
Osnova dobitka je smanjenje , odnosno eliminacija pumping efekta koji koci motor.
Svaki motor prilikom u****vanja radi kao klipna pumpa i poteze energiju iz cilindra koji je u stanju detonacije. Dakle to je najveci gubitak u energetskom smislu gde veliki deo obrtnog momenta odlazi na rad efekta klipne pumpe (cilindra pod usisom).
Samo ubacivanjem turbine i prelaskom u blagi overload u plenumu, ostvarice se VE od preko 1.0 i motor ce dobiti zesci karakter supertuniranog atmosferca.
Bez nekih specijalni izmena na celom sklopu motora.
Naravno, netreba samo biti naivan i misliti da odvrtanjem turbine na vece pitiske pod tim uslovima mozete raditi sve kao sto jedan chistokrvni turbo motor moze.
Posto je u okvirnom ekonomskom ramu postavljen limit, odatle dolazi i limit sta mozete uraditi.
Performanse sa izbijanjem na LPT nivo , emisija izduva i stepen iskoriscenja motora su pomerene u pozitivnom smeru.
Negde na forumu je Nick_RP radio jedan test kocenja motorom i merio efekat kocenja sa koriscenjem turbinskog kola za dizanje VE table i prema rezultatnu uporedbe je efekat kocenja bio isti kao efekat kocenja sa zatvorenim trotelom (vaccum max)
Jednostavno u tim trenutcima se dobijao pritisak na turbini od nekih 0,3 Bara te iz toga proizilazi sledece:
Dobotak na performansama prilikom konverzije na LPT je isti kao sto je i efekat kocenja vaseg motora u osnovi.
Drugim recima, znate kad pustite gas koliko motor koci auto.
Priblizno tom kocionom efektu je povecanje efekta vaseg motora sa prelazenjem na LPT sistem.
Za tako male pare nemoze se jedan atmo motor izdicui na isti nivo, ni u ludilu priblizno.
Nadam se da sam docarao jednostavnim primerom sta se moze ocekivati od N/A na LPT konverziju.
PozzAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Pitanje za MX-5 SALETA...jel moze nekako,mislim jel ima mesta da se stavi sportski filter u Miatu?? I koji je raspon rupa na tockovima?
Vocko ti je napisao 4x100 i mnogo mu lepo stoje 17" od Mini-ja to znam jer jedan moj poznanik iz Bulevara ih je stavio, a ako ti bude trebao ja imam da ti prodam K&N polovan zajedno sa nosacima i sredstvima za pranje, cena je 60% od novog.
Skinuo sam ga iz razloga sto moja devojka vozi taj automobil i zaboravljam gledam da li se zaprljao.
Comment
-
Comment