DIESEL VS BENZ+PLIN VS nešto treće... četvrto.. petoo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Majstor BOB
    CBC Senator XXL
    • 27.04.2006
    • 340
    • Zemun

DIESEL VS BENZ+PLIN VS nešto treće... četvrto.. petoo

Prvo da se izvinem ako je postojala ista tema ali ajd da probam.

Elem, nafta benzin poskupljuju, kriza je izvesna ili nije više ne znam.

Šta je po vašem mišljenju bolje uzeti shodno situaciji, auto koji troši D2, Eurodiesel, benzin... šta će se vozitii šta je bolje za narednih bar 3-5 godina.?

Mišljenja, neki podaci možda, ...?
    Astra GSI
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Postavio si jako uopshteno pitanje, a na tu temu se mozhe nashiroko pisati... Sve u principu zavisi od tvog stila, nachina i neke prakse shto se eksploatacije automobila tiche.
    Prva stvar je koliko u proseku prelazish km, i u kojim uslovima. Zatim je bitno i koji je auto u pitanju, tj. o kakvim se pogonskim jedinicama radi i kolika je njihova potroshnja goriva u tom sluchaju. Isto tako je bitno ako nameravash da izimash novi (ili "novi, polovni) auto na koliki vremenski period nameravash da ga zadrzhish u buducnosti, i kakva ce biti prevashodna namena tog automobila. Poslednje, ali ne i (ili ne bi bar trebalo da je) i najmanje vazhno, je kolika je tvoja svest tolerantnta po pitanju ocuvanja ekologije i zivotne sredine.
    Dakle, "suzi" malo kriterijume, budi konkretniji i precizniji pa cesh dobiti i preciznije odgovore.
    http://www.bmw.tv

Comment

• Majstor BOB
      CBC Senator XXL
      • 27.04.2006
      • 340
      • Zemun

oket ovako onda,

u pitanju je polovni automobil.

Samo me interesuje da li neko zna da li je bolje generalno uzeti dizelaša ili benzinca za period od recimo 5 narednih godina zbog naftne krize.
      Astra GSI

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Pa nisi se bash napisao... =]

Kojeg dizelasha - Polo 1,4 TDI ili Alfu 2,4 jtd? (Lupam modele, bitna je poenta).

...ili kojeg benzinca - sa trocilindrichnim jednolitarskim motorom ili V6 mashinom?

Poenta je dakle u tome koji auto, sa koliko snazhnim (i "zhednim") motorom nameravash da kupish i vozish u tih narednih 5 godina? Jer odredjivanje ukupnih buducih troshkova u oba sluchaja i njihovo uporedjivanje u cilju odredjivanje ekonomski isplativije varijante je moguce samo ako se zna koliko ce vozhnja po prevezenom km sa svakim od ta dva automobila (diesel vs. benz+lpg/cng) koshtati.

Generalno gledano, za srednju klasu automobila i neku srednju radnu zapreminu motora (recimo 1,8 litara), verzija benzin + plin ce se daleko brzhe isplatiti od tih 5 godina koje si naveo, pod uslovom da godishnje nameravash da prelazish preko 10 k km. Cena sequent plinskih uredjaja nije vishe visoka kao ranije tako da cesh, opet zavisno od kilometrazhe, tu investiciju relativno brzo vratiti. Nakon toga, troshkovi po prevezenom kilometru takvog jednog benzinca (1,8 l) sa lpg sistemom identichni su troshkovima vozhnje nekog dieselasha od 5,5-6 litara na 100 km.

Medjutim, treba imati u vidu da u medjuvremenu imash daleko nizhe troshkove odrzhavanja, jer plinska instalacija zahteva minimalne troshkove za odrzhavanje (ukoliko je instalirana kako treba) i to narochito u prvih par godina (tj. dok ne dodje vreme za prve intervencije na membranama, isparivachu i sl.). Sa druge strane, troshkovi odrzhavanja diesel automobila su u proseku znatno vishi, a narochito ako je u pitanju motor iz novijih generacija (common rail, piezzo brizgaljke...).

Treba li da napomenem i da cesh za registraciju placati (simbolicno) nizu eko taksu za benzinca sa instaliranim plinom u odnosu na diesela? A shto se same vozhnje odnosno razlichitih "ugodjaja" benzinca i diesela u vozhnji tiche, to vec zavisi od tebe samoga...

Nadam se da sam bio od pomoci... =]
        http://www.bmw.tv

Comment

• Majstor BOB
          CBC Senator XXL
          • 27.04.2006
          • 340
          • Zemun

Jesi, i hvala ti puno , mada ja izgleda nisam bio dovoljno jasan.

Nemam dilemu koji ću auto da kupim i znam koliko prelazim i koji su troškovi održavanja benzinca običnog, 8v, 16v, v6 ili jts... i diesela bilo TD ili comon rail ili...

nego dilema je sam koncept,

ne zbog performansi nego zbog nestašice goriva.

Da li će pre nestati diesela ili benzinca. to me interesuje. Da li neko zna nešto više bazirano na istraživanju i forecastu tržišta.

Npr kupi se comon rail a ono za godinu dana zvek nafta i multi baći auto u garage a benz + plin gari i dalje. To je ta priča, dakle

Da li zbog nestašice goriva uzimati generalno dizela ili benzinca?

Malo slabije pišem jer sam na poslu, sori
          Astra GSI

Comment

• mishio
            CBC Senator XXL
            • 29.05.2007
            • 1204

uh mislim da nismo jos blizu toga da bi morao bas o tome da razmisljas, alternativa i dalje ne postoji adekvatna, tako da mislim da narednih 10tak godina i vise ne bi smelo da se dovodi u pitanje dal ce biti goriva uopste ..

Comment

• Sasha
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 4126
              • Novi Sad

I jednog i drugog ce biti narednih 50+ godina, tako da nema potrebe da se plasis nestasice u nekom skorijem periodu.
              www.arcs.org.rs/forum

Comment

• Srdjan
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 2416
                • Bajina Basta/Beograd

Kakva nestasica? Nemoj o tome jos misliti. Nek misle tvoja deca i unuci.
                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• starac vujadin
                  CBC Senator XXL
                  • 27.08.2005
                  • 2617
                  • Stari grad

Bobe kupi bicikl i ne brini...

Comment

• Majstor BOB
                    CBC Senator XXL
                    • 27.04.2006
                    • 340
                    • Zemun

Da znaš, će bidnemo ko Kinezi.

Momci, hvala vam puno, to sam hteo da čujem. Sad mi je lakše
                    Astra GSI

Comment

• Sasha
                      CBC Senator XXL
                      • 04.10.2004
                      • 4126
                      • Novi Sad

Znaci kupujes Alfin bajs, cena sitnica oko 3k eura
                      www.arcs.org.rs/forum

Comment

• CannoN
                        CBC Senator XXL
                        • 15.09.2007
                        • 485
                        • Beograd

Za 50 godina nafte nece biti nikako a svet ce izgledati radikalno drugacije zbog neshvatljivo brzog razvoja tehnologije-evolucija se jako ubrzala u zadnjih 50 godina i stvari se jako brzo menjaju.
                        Naftni magnati sigurno intenzivno rade na alternativi ali je nece predstaviti dok ne iskoristite zadnje rezerve nafte i te zadnje ce naplatiti najvise.
                        Gorivo ce u narednih 10 godina vrtoglavo poskupljivati a s`obzirom da lpg nije u direktnoj vezi sa rezervama nafte ja cu i u buducnosti voziti na gas.

Comment

• djukic
                          CBC Senator XXL
                          • 27.03.2005
                          • 2526
                          • Beograd

Pa gorivo u ovom trenutku nije ni skupo. Skupa je drzava odnosno akcize i porezi koji cenu goriva opterecuju.
                          Sad mi postaje prilicno interesantna ona varijanta dopunjavanja iz kucne instalacije (metan). U Americi prodaju honde sa metan instalacijom i kucne punjace. Cena je jako interesantna. Izbegavas akcize i poreze drzavi i vozis se jeftino?
                          P.S. sve samo da zahebem drzavu. Uopste nemam nikakvu moralnu dilemu jedino strah da me ne uhvate...
                          https://t.me/pump_upp

Comment

• mishio
                            CBC Senator XXL
                            • 29.05.2007
                            • 1204

jel zna ko tacno kolika je akciza na gorivo, ucim sad finansijski menadzment i naleteo sam da je akciza na gorivo 25% ?

Comment

• djukic
                              CBC Senator XXL
                              • 27.03.2005
                              • 2526
                              • Beograd

Porez i akciza i MP marza cine 50% cene goriva sigurno.
                              https://t.me/pump_upp

Comment

Working...
                              X