DIESEL VS BENZ+PLIN VS nešto treće... četvrto.. petoo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mishio
    CBC Senator XXL
    • 29.05.2007
    • 1204

pa da kad smo sirotinja, drzava placa penzije od toga ...

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Da li će pre nestati diesela ili benzinca. to me interesuje
      to ti je jedno te isto gorivo, samo drugacije "obradjeno" / pripremljeno za upotrebu.

po sadasnjem stanju ima ga za jos oko 20tak godina uz ovaj stepen trosenja, uz povecano trosenje rastucih velikih ekonomija BRIK (Brazil, Rusija, Indija, Kina) a bez otvaranja rezervoara u SAD procene idu i do nekih 11-12 godina tj do 2020. godine.

misli se na sada uobicajeni nacin nabavke/ cene/ opste dostupnosti.

sa druge strane, cena energije globalno je pitanje politickih odluka i po tome je potpuno podlozna hirovima onih koji drze slavinu- kontrolu.

sama nafta- benzin- gas je potpuno besplatni izvor. prerada nesto kosta a do krajnje cene koja se nazida je citav lanac zainteresovanih strana.
      od tih strana zavisi koliko cemo mi kao potrosaci realno platiti.

ima nafte ispod povrsine zemlje jos podosta, ali nije ni priblizno lako dostupno kao izvori koji se sada koriste. tj nije po postojecoj ceni dovoljno profitabilno za vadjenje.

neke racunice / predvidjanja koja se navode po svetu se manje vise slazu u procenama- oko 5% optimisticka prognoza a oko 30% pesimisticka prognoza.

odnosi se na rasta cene tokom jedne godine u odnosu na cenu prethodne godine.

to znaci da za 5 godina ne bi trebalo da cena 1 litre benzina ili dizela predje sadasnjih 300 dinara (tj bude nesto manja).

inace, 2006-2007 je godina kada je pocela da se na globalnom nivou smanjuje proizvodnja sirove nafte iz postojecih izvora (neki su i zatvoreni, poput busotina u Severnom moru u Evropi).

zna se pouzdano samo jedno-
      bilo koje fosilno gorivo u buducnosti ce biti samo skuplje, nikako jeftinije.

jedino tempo porasta cene je predmet procena/ spekulacija.

postoji jos jedan vid fosilnog goriva- ugalj iz koga se moze dobijati benzin.

od svih fosilnih goriva ubedljivo najduze (najvece zalihe) ce biti uglja kao energenta, nekoliko puta duze od gasa a visetruko puta duze od nafte.

ugalj je fosilno gorivo buducnosti, kako sada stvari stoje prema poznatim zalihama na planeti.

nafta je vec proslost u dugorocnim planovima...velikih potrosaca.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• CannoN
        CBC Senator XXL
        • 15.09.2007
        • 485
        • Beograd

Iracke rezerve, oko kojih se Ameri otimaju, mogu da potraju samo 5 godina kada krenu da se eksploatisu punim kapacitetima, kazu eksperti.

I ja mislim da cemo za nasih zivota da osetimo kraj jedne epohe a nasa deca i unuci pocetak nove. Sta ce da pogoni to novo doba ne znam, ali znam sta nece

Comment

• Majstor BOB
          CBC Senator XXL
          • 27.04.2006
          • 340
          • Zemun

@ komsija brick
          Astra GSI

Comment

• starac vujadin
            CBC Senator XXL
            • 27.08.2005
            • 2617
            • Stari grad

Ibarska magistrala negde oko 2030. godine...

Comment

• djukic
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2005
              • 2526
              • Beograd

Nafta je spekulativna roba. Trenutno svima odgovara velika cena (sem krajnjim potrosacima). Drzavama odgovara da povecavaju cenu, dobijaju vise para od poreza i akciza.
              Od kad znam za sebe, pricalo se da ce nafte biti za jos 50 godina. Sad kazu realno da je ima za jos 50 godina???
              gledam planove autoindustrije i nema ni naznaka da se ide ozbiljno ka nekim drugim izvorima energije.
              Ko zna mozda se planovi cuvaju u sefovima. Trenutno nikom nebi odgovaralo da se vozimo ninasta drugo do na naftu i njene derivate. Tako da sam prilicno bezbrizan sto se tice nafte i srecan sto je u Srbiji nema.
              Zamislite malu zemlju energetski nezavisnu???
              https://t.me/pump_upp

Comment

• Majstor BOB
                CBC Senator XXL
                • 27.04.2006
                • 340
                • Zemun

Astra GSI

Comment

• HotDog
                  CBC Senator XXL
                  • 06.05.2005
                  • 965
                  • BSG 75 (011)

Originally posted by starac vujadin
                  Ibarska magistrala negde oko 2030. godine...

Fali "Era" u kom će glavna šankerica da bude Tina Tarner.

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

bravo @Starac.V .. .samo se da bude neki trocilindras sa 600ccm i sa LPG
                    ĆALE(Tata) NANO ,a ne ovaj V8..

e ovako ce se vozimo .. ima " ĆALE " da bude luksuz :
                    nase "gore list"

Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• djukic
                      CBC Senator XXL
                      • 27.03.2005
                      • 2526
                      • Beograd

Ma bre ljudi vozili smo i u sankcijama sa onim benzinom i onom cenom od 2.5DEM pa sve do 4DEM u ono VREME.
                      Tako da sada ni cena od 2.5 EUR-a pa sve do 4 EUR-a nebi odbila da vozim i dalje ...
                      Preziveli smo i bez gasa sa sve flasama od kokakole...
                      https://t.me/pump_upp

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Razvoj auto industrije je vec krenuo drugim putem, alternative su sve prisutnije i to vec vise decenija. Imamo metan, LPG, etanol, a pojavljuju se i hibridi... Pitanje je koliko je potrebno godina da se desi revolucionarna promena, ali mislim da cemo gurati ovako sigurno jos 10-15 godina... A drzava ce morati sve manje i manje da uzima!!!!
                        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• boris58
                          CBC Veteran
                          • 19.02.2007
                          • 196
                          • Cacak

preziveli jesmo na flasama coca cole (mada su vecinom flase bile od nekih domacih sokica) kroz sankcije, ali problem skakutanja cene nafte nema samo veze sa nasom voznjom. vec sa kompletnom industrijom.
                          drasticni skokovi cene nafte donose obavezne skokove u proizvodnji i distribuciji ostali proizvoda.
                          mada mi se uvek svidja ideja skoka cena npr hleba za 30% jer je cena nafte skocila za 30%
                          inace prosle godine su bile neke reportaze iz venecuele (tada je valjda cena nafte bila oko 70 $ po barelu) gde je cena benzina na pumpama bila oko 17 centi.
                          na brojne zahteve zemljama OPECa da povecaju prodaju nafte, OPEC je uzvratio predlogom da zemlje smanje takse na naftne derivate.

generalno sa raznim dodacima, penzijskim taksama, dinarom za vojnike na kosovu, .... ne smesi nam se lepa buducnost.
                          ne znam kolko je tacna inflacija za 2007 godinu, ali zbog skoka nafte pri kraju godine inflacija je prebacila 15%.
                          naravno nasa kao ni one u okolini jos uvek ne nameravaju nista da preuzmu po tom pitanju.
                          nazalost

Comment

• mb12
                            CBC Senator XXL
                            • 06.11.2006
                            • 640
                            • Vrbas
                            • Mazda 626 2.0 TD

Mali OFF

....dinarom za vojnike na kosovu, .... ne smesi nam se lepa buducnost.
                            Mislim, stvarno......zaboravio si napomenuti i decu na Kosovu, stare i bespomocne....tj trebao si se nadrkati sto se za njih izdvaja pomoc

...nebojte se...kupovinom bilo chega na OMV pumpama dajete pare za Kosovo , tj OVK, jer je suvlasnik Bedzet Pacoli, bivsi muz poznate pevacice Ane Okse i jedan od glavnih finansijera OVK...ali Mladja a i dosta nasheg naroda bi isfuflalo plajvaz shiparezeu i reklo hvala za jeftinije gorive i 300 evra od akcija NIS-a.....

...nebi me cudilo da se ova poruka obrishe, ali videcemo ko ima barem malo ponosa.....

Comment

• boris58
                              CBC Veteran
                              • 19.02.2007
                              • 196
                              • Cacak

nisam se nadrkao ni na koga, ali jako je tesko u nasoj drzavi dokazati za koga su otisli ti dinari.
                              koliko znam jos uvek vazi taksa dinar (ili kolko vec) za nase vojnike na kosovu, samo mi nije jasno gde su ti vojnici.
                              ne znam zasto si se ti iznervirao zbog vojnika ili kosova

pre 7-8 godina tetak unosio neki pioneer stubic i carinici mu naplate carinu i to legalno sa potvrdom.
                              citam posle potvrdu
                              ne secam se tacno al nesto tipa ...
                              5% za naknade za ceste !??! ajde prevozi se nekako
                              3% naknade za zeljeznice !?!?!? kakve jeb** zeljeznice
                              2 % naknada za mostove ili tako nesto.
                              falili samo brodovi ako se ne varam.

bilo bi le'po kad bi neki PR vlade izasao sa podacima sta se sve tacno naplacuje kao naknada na gorivo.
                              sistem obracuna,
                              ziro racuni na koje se to uplacuje
                              kao i da se pokaze raspodela tih sredstava.

nazalost normalno da se to nece desiti, jer ko je lud da ubije zlatnu kokosku (ili gusku)

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141
                                • Beograd, barajevo-zemun
                                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Iracke rezerve, oko kojih se Ameri otimaju
                                a prvi sused je Iran.
                                da bude blizu za pokret vojske, novu okupaciju.

a Iran izlazi na Kaspijsko more a tamo jeste malko vise rezervi.
                                trenutno su u klincu u teskim pregovorima 5 drzava oko podele blaga Kaspijskog mora.
                                vise nije ni bitno koliko su i gde rezerve vec ko drzi slavinu i time posredno upravlja tj diktira ponudu koja se ne odbija ostalima...

sa nuklearnim gorivom ( za fisiju) je takodje dosta tanko, procene su da Urana ima za jos nekih 40-50 godina u najboljem slucaju, prema postojecem stanju proizvodnje i potrosnje.

e sad, koliko je javno dostupno i koliko je tacno koliko cega ima a koliko su igre i "igre" u pozadini je pitanje za sebe.

ali jedna cinjenica je nepobitna, rezerve fosilnih goriva su konacne.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X