Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • eldoradogt
    CBC Početnik
    • 04.06.2009
    • 3
    • Zemun

Re: Poskupljenje goriva

Postoji akciza u na plin, samo ne u tolikoj meri, naravno. Plin nam, sreca, nije najskuplji u okruzenju, za utehu. Ja sam 6 godina vozio na plin, nikad zadovoljniji, najpametnija stvar koju covek moze da uradi. I to vakumski, najobicniji, pa nikad za 6 godina nikakvih problema, cak sam i filter plina samo jednom promenio... Plin je prava stvar, pogotovo u ovakoj situaciji. Sada sam presao na eurodizel. Voznja mi je skuplja za nesto vise od 20 posto ali ako se uzme u obzir da sam sa golfa dvojke GTI seo u 406 HDI, onda i nije za zaliti...

Comment

• gti16v
      CBC Senator XXL
      • 05.08.2007
      • 343
      • BGD
      • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Od srede pojeftinjenje... Nova cena za MB/BMB 95 101.08din/lit, a za evro dizel 97.48

Comment

• bakara
        CBC Senator XXL
        • 29.01.2005
        • 977
        • nBGd

Originally posted by bakara
        nego sta bi sa tim pojeftinjenjem, ja i danas sipao po "staroj" ceni
        A ovo "pojeftinjenje" od 1.5din. koje su bili najavili od subote su kao zaboravili?
        pozdrav

Comment

• gti16v
          CBC Senator XXL
          • 05.08.2007
          • 343
          • BGD
          • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Pa to je to, samo sto su morali malo da odugovlace, nije fora da budu azurni kad treba da pojeftine Jedina prednost je sto nije 1.5 nego 3din... Da su cekali jos malo, morali bi vise da pojeftine jer se cena formira na osnovu proseka cene sirove nafte u prethodnih 15 dana, a cena je pala za 10ak dolara po barelu pre nekih 7 dana tako da im svaki dan cekanja kvari prosek

Comment

• aleksa3811
            CBC Početnik
            • 19.07.2009
            • 3
            • srbija, beograd

Realno, gorivo je dzabe. 5e po litri za bilo koje gorivo (dizel,plin,benzin) pa da se vozimo ko ljudi. Sa ovom cenom ne moze od guzve da se prodje kroz grad. Izgleda da raja ima para. Za vreme bombardovanja cena je bila 2 marke za litar benzina i nisi mogao 3 auta da vidis u gradu. Sada je idenicna tj. i visa pa od guzve ne moze da se prodje.

Comment

• madic
              CBC Senator XXL
              • 07.10.2007
              • 844
              • Beograd

Ne može da se prođe zato što je saobraćajni sistem katastrofa, ne zato što je benzin jeftin...

Comment

• Azrael
                CBC Senator
                • 29.06.2006
                • 278
                • Kragujevac

Ajmo Jovo na novo, gorivo od srede ponovo poskupljuje za 3 dinara.

Comment

• skyline
                  CBC Senator XXL
                  • 31.07.2007
                  • 3149
                  • Cacak

pa nemoj tako jednostrano da gledas
                  pre neki dan je pojeftinilo 10 para
                  Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• Daka
                    CBC Senator
                    • 15.06.2005
                    • 277
                    • Subotica

Originally posted by eldoradogt
                    Postoji akciza u na plin, samo ne u tolikoj meri, naravno. Plin nam, sreca, nije najskuplji u okruzenju, za utehu. Ja sam 6 godina vozio na plin, nikad zadovoljniji, najpametnija stvar koju covek moze da uradi. I to vakumski, najobicniji, pa nikad za 6 godina nikakvih problema, cak sam i filter plina samo jednom promenio... Plin je prava stvar, pogotovo u ovakoj situaciji. Sada sam presao na eurodizel. Voznja mi je skuplja za nesto vise od 20 posto ali ako se uzme u obzir da sam sa golfa dvojke GTI seo u 406 HDI, onda i nije za zaliti...
                    Kako majke ti izadje skuplja voznja na dizel od plina(objasni racunicom),po meni je skrozzz izjednacena,samo sto placas za nijansu skuplje odrzavanje, ali zato obrtni moment je u korist dizela za nekih 40%?!

Comment

• tomamega
                      CBC Senator XXL
                      • 19.03.2009
                      • 715
                      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Originally posted by Daka

Kako majke ti izadje skuplja voznja na dizel od plina(objasni racunicom),po meni je skrozzz izjednacena, :
                      Računica vrlo jednostavna. Cena dizela ja sada oko 98 din, plina 47,5din a može se naći i jeftinije. Neka bude plin duplo jeftiniji. Meni auto troši prosek 7.5 do 8l plina kombinovane vožnje (sekvent uređaj bez gubitka snage). U gradu 9 - 10l, na otvorenom 6.5l. Neki manji dizel motor ekvivalent mom benzinskom, recimo 1.5 cdti nema šanse da troši 4l kombinovane vožnje (što je ekvivalent 8l plinske potrošnje). Ako se dobro ugradi, plin jeste jeftiniji.

Izvinjavam se za Off, ali morao sam naglasim...

Comment

• madic
                        CBC Senator XXL
                        • 07.10.2007
                        • 844
                        • Beograd

Originally posted by Daka
                        ali zato obrtni moment je u korist dizela za nekih 40%?!
                        Nije tema dizel vs benzin, i jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane.
                        Uostalom, može i benzinac da bude turbo i eto ti obrtni moment.

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

ljudi ..kako god da se okrenemo **** je pozadi.
                          voznja na dobro ugradjen i dobro nastelovan gas je za nijansu jeftinija od dizela.

neznam kako da je odrzavanje dizela skuplje od odrzavanje benzinca,pa jos onog koji ima ugradjen gas.
                          da vidimo .. ja nevidim nijednu stvar koju menjam na dizelu,a koja se ne menja na benzincu prilikom redovnog servisa.
                          ulje,filter ulja,filter vazduha,filter goriva.. spisak je isti kao i kod benzinca. ako ima Gas mora ponekad i filter gasa da se zameni ,a tu su i svetjice.OK dizel ima i grejache..pa ajde nekad se i to menja,mada nije potroshna roba ali je nesto kao i svetjica kod benzinca.
                          imao sam benzinca 1000 ccm 45 ks 68nm/2500opm potroshnja 9 litara gasa po gradu.
                          imam dizela 1500 ccm 50 ks 92nm/24000opm potroshnja 6 litara po gradu.
                          9 x 47,5 = 427,5 din 427,5 : 98 = 4,4 litra dizela

dizel poteze bolje na usponima i to se osetja ..ali za chudo da vam kazhem..i neide neshto bolje..i bivshi auto kad krene ,,ishao je dobro..

moje mishljenje.
                          kada bi mi neko ponudio neki auto benzinac od 1600 ccm i 100ks za 2500 evra i isti takav auto od 1900ccm 100 ks dizel za 3000 evra.
                          pre bih uzeo benzinca i ugradio kvalitetan seqvent gas kod proverenog majstora.
                          jer bih imao prednost DVA goriva , nizhu registracuju , malo manju cenu predjenog kilometra,manju buku pri vetjim brzinama. ..itd. a to shto bi dizel imao vetji obrtni momenat ..e pa meni bio bio dovoljan obrtni momenat automobila benzinca koji ima 100 ks.
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Daka
                            CBC Senator
                            • 15.06.2005
                            • 277
                            • Subotica

Originally posted by zoranbg
                            ljudi ..kako god da se okrenemo **** je pozadi.
                            voznja na dobro ugradjen i dobro nastelovan gas je za nijansu jeftinija od dizela.

neznam kako da je odrzavanje dizela skuplje od odrzavanje benzinca,pa jos onog koji ima ugradjen gas.
                            da vidimo .. ja nevidim nijednu stvar koju menjam na dizelu,a koja se ne menja na benzincu prilikom redovnog servisa.
                            ulje,filter ulja,filter vazduha,filter goriva.. spisak je isti kao i kod benzinca. ako ima Gas mora ponekad i filter gasa da se zameni ,a tu su i svetjice.OK dizel ima i grejache..pa ajde nekad se i to menja,mada nije potroshna roba ali je nesto kao i svetjica kod benzinca.
                            imao sam benzinca 1000 ccm 45 ks 68nm/2500opm potroshnja 9 litara gasa po gradu.
                            imam dizela 1500 ccm 50 ks 92nm/24000opm potroshnja 6 litara po gradu.
                            9 x 47,5 = 427,5 din 427,5 : 98 = 4,4 litra dizela

dizel poteze bolje na usponima i to se osetja ..ali za chudo da vam kazhem..i neide neshto bolje..i bivshi auto kad krene ,,ishao je dobro..

moje mishljenje.
                            kada bi mi neko ponudio neki auto benzinac od 1600 ccm i 100ks za 2500 evra i isti takav auto od 1900ccm 100 ks dizel za 3000 evra.
                            pre bih uzeo benzinca i ugradio kvalitetan seqvent gas kod proverenog majstora.
                            jer bih imao prednost DVA goriva , nizhu registracuju , malo manju cenu predjenog kilometra,manju buku pri vetjim brzinama. ..itd. a to shto bi dizel imao vetji obrtni momenat ..e pa meni bio bio dovoljan obrtni momenat automobila benzinca koji ima 100 ks.
                            Al ti je poredjenje motor benzinac od 1000ccm i dizelas od 1600ccm...probaj da uporedis slicne kubikaze i savremenija vozila...koji je to dizel od 1600ccm sa 50ks !?

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

pa nije 1600 ccm nego 1488 ccm
                              pa iste su snage 50ks i jedan i drugi.slichna su ubrzanja i maximalne brzine.
                              poenta je da je malo jeftinije voziti se na Gas nego na dizel.
                              a da opet,dizel nije nishta skuplji za odrzavanje od benzinca.

pa moze i ovako : neki dizelash od 1900ccm iam oko 100ks i troshi 7,5 disela po gradu
                              neki benzinac od 1600ccm isto oko 100ks i troshi oko 12 litra Gasa po gradu.
                              12 litara gasa je oko 6 litara dizela. opet jeftinije oko 20% u odnosu na dizel , prednost dva goriva,jeftinija registracija,nabavka a mozda i odrzavanje u odnosu na moderne dizele. ja na primeru mog dizela (1.5 dizel corsa B) nevidim to skupo odrzavanje dizela.
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Daka
                                CBC Senator
                                • 15.06.2005
                                • 277
                                • Subotica

Originally posted by zoranbg
                                pa nije 1600 ccm nego 1488 ccm
                                pa iste su snage 50ks i jedan i drugi.slichna su ubrzanja i maximalne brzine.
                                poenta je da je malo jeftinije voziti se na Gas nego na dizel.
                                a da opet,dizel nije nishta skuplji za odrzavanje od benzinca.
                                Zorane a koliko to malo.....1% 2% 5% ili 20%?
                                Ja mislim da nije skuplje od 5% i ne isplati se zahebavati kod novog vozila za tu razliku...jer je strahovita ucena kod prodavca u vezi garancije vozila na samougradnju tj po tvom izbboru...plu svemu tome ove zajebancije sa novim zakonima ,atesti na mozda 5 godina ,bojler u gepeku ...itd,itd!!

Comment

Working...
                                X