Poskupljenje putarina

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • neshaoct
    Banovan
    • 18.08.2007
    • 1754
    • Beograd, Rakovica

Originally posted by sw.brick
    Ne treba da budu iste cene putarina...
    disriminiacija nije dozvoljena u normalnoj zemlji.
    putarine kao usluga moraju, da moraju, biti identicne bez obzira na rasnu, versku, nacionalnu, polnu ili bilo kakvu razliku.

radi se o najprostijoj osobini robe, ili usluge ceni kostanja usluge.
    a ta usluga je identicna, taj put za koji se placa je identican i za strane i domace registrovane automobile.

Tacno, diskriminacija nije dozvoljena...
    Postoji i krivicno delo ''povreda ravnopravnosti gradjana''...
    Ali, kljucna rec je - gradjana

Ni dan danas, ni u jednoj drzavi, stranci nisu potpuno izjednaceni u pravima sa gradjanima odredjene drzave...
    Neke drzave idu i dalje od toga, pa prave odredjene razlike i medju sopstvenim gradjanima. Te razlike su najbrojnije u sferi politickih prava, i uglavnom su uslovljene specificnim nastankom i razvojem te drzave...
    Npr. u SAD ne mozes se kandidovati za predsednika ako nisi rodjeni Amerikanac...
    Nije dovoljno da budes Americki gradjanin, moras se roditi tamo...
    To je pre svega uslovljeno cinjenicom da je SAD imigraciona zemlja...u nju dolazi veci broj ljudi nego sto iz nje izlazi...
    Ali, to vazi za funkciju predsednika, ali ne i npr. za funkciju guvernera neke od Americkih drzava clanica...
    Tako je Kalifornija i dobila ''Guvernatora''..

Ni kod nas stranci nemaju jednaka prava kao gradjani Srbije...
    Pored uskracivanja politickih prava, postoje diskriminacije i u sferi radnog prava...stvarnog prava [ ranije jos vise nego danas, ali razlike nisu do kraja izbrisane, i nece biti ]..itd...
    Pa, kada vec imaju manje prava u dosta oblasti...neka zadrze i to da nemaju jednaka prava oko placanja putarina...
    Ionako za njih nije isti trosak od 5-10 evra, kao prosecnom gradjaninu Srbije...Oni to manje osete...

Comment

• X9
      CBC Senator XXL
      • 28.06.2005
      • 3179
      • Wien-Sabac
      • RX-8 i X-9

@brick
      izmedju Villacha i Salzburga ?
      Pa Brick valjda znas da je putarina u austriji resena sa Vignetama(nalepnica gde je otkucano koliko dugo vazi putarina i vazi za CELU austriju)...
      Vigneta za Austrijske autoputeve da li je kupio stranac ili vanzemaljac,kosta za celu godinu 72 eura.
      "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• mrki
        CBC Senator XXL
        • 08.11.2006
        • 550
        • nis, serbia

mislim da ste zamenili teze!
        fora je u neracionalnom poskupljenju putarina koje su jos jedno opterecenje nasih gradjana. ako zele da ih izjednacuju sa stranim, trebalo je da smanje cenu putarina za strance na nivo domacih...
        jos jedna stvar u nizu na kojoj nas vlast dere kao jarce!!!

elem, Bane je pogodio sustinu...

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Pa Brick valjda znas da je putarina u austriji resena sa Vignetama(nalepnica gde je otkucano koliko dugo vazi putarina i vazi za CELU austriju
          ne znam. kada je to reseno da vazi za CELU Austriju ?
          decenijama unazad se posebno naplacivala putarina na citavom nizu puteva. svaka firma koja je upravljala putem je imala svoju dodatnu tarifu.
          tako se konkretna deonica Villach Salzburg placala putarina na 2 mesta, u iznosu koliko se secam koji je uvek pratio cenu goriva.

obicno koliko je cena goriva 3x se naplacuje prolaz putem.

i to za samo jednokratan prolaz.

isto se naplacivala putarina za prolaz kroz Tirol ka Italiji, pa od Villacha za Italiju, pa kroz Karawanke na Sloveniji, itd.

to sve dodatno na "besplatne" puteve kako se reklamirala Austrija.
          nekada kada su putevi bili "besplatni".

evo upravo sam pogledao stanje na Tauern autobahn-u i gle, radovi u toku na delu kod naplatne stanice (gde se placa putarina) St Michael/ Lungau prema OAMTC stanje danas.
          http://www.oeamtc.at/verkehrsservice/ou ... sicht.html

evo potrudio sam se da osvezim informacije kako je danas regulisano placanje putarine sirom Austrije.

dakle, u Austriji se posebno placa putarina (vinjeta ne vazi) na autoputevima A13, A10, A11 i A9 a to su 4 glavna tranzitna autoputa sa najvecim saobracajem tradicionalno. (placa se delimicna ili cela deonica ali vinjeta ne vazi sama za sebe kao placena putarina)

isto se placa posebna putarina i za obican magistralni put (vinjeta ni tu ne vazi) - Felber tauern i Grosglockner Hochalpen strasse.

takodje ne vazi vinjeta, tj placa se posebno-
          Arlberg-Tunnel, Bosruck- Tunnel, Felbertauern-Tunnel, Gleinalm- Tunnel, Karawanken-Tunnel, Tauern-Autobahn mit Tauern-Tunnel und Katschbergtunnel

izvor: http://www.linksundrechts.com/touristin ... os_d/a.htm

iz ovih svezih podataka se jasno vidi da se putarina u Austriji i dalje placa za koriscenje puteva kao i ranije, plus se placa extra i vinjeta za inace (nekada) besplatne puteve.

jeftino ili ne, putarina za A 9 za 1 prolazak je 12 eura ili godisnja pretplata 87 eura.
          A10 putarina 9,50 eura jednokratno, ili u pretplati 87 eura

A11 6,50 eura, mesecna karta 21,50 eura u pretplati
          A13 8 eura, godisnja 87 eura, mesecna karta 33,50 eura

S16 magistralni put 8,50 eura svaki prolazak ili 87 eura pretplata godisnja.

vecina regionalnih puteva za koje se placa posebna putarina imaju dnevne karte za vise prolazaka, kosta 13 eura (da ih ne nabrajam posto ih puno ima).

i to sve se placa dodatno na vinjetu, za putnicke automobile do 3500kg ukupne mase.

za svaki prolazak vozila preko 3500 kg se placa svaki put zasebna putarina potpuno identicno kao kod nas. nema vinjete.

15 puta prodjes, 15 puta platis putarinu.
          44 puta prodjes, 44 puta platis.

Villach Salzburg putarina kosta 9,50 eura svaki prolazak, ako su ovi citirani zvanicni podaci tacni ja ne bih rekao da je vinjeta jedini trosak upotrebe puteva na magistralnim pravcima.
          u lokalnom saobracaju se ne naplacuje zasebno putarina, tako je i kod nas uredjen sistem.

prakticno vrlo uporedivo s tim sto mi nemamo dodatno naplacivanje vinjete na ionako placanje putarine.

ovim samo uporedjujem cene kosta usluge tranzitiranja, jasno je da kvalitet te usluge (sam put i sluzbe koje ga opsluzuju) nije na uporedivim nivoima.

putarina se placa i u Francuskoj, Italiji za svaki pojedinacni prolazak da navedem neke zemlje.

zelim da istaknem da Srbija nije nikakav izuzetak niti jedina ima putarine pa da je to kao neki razlog za cudjenje postojanju takvog sistema.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141

volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

Ni dan danas, ni u jednoj drzavi, stranci nisu potpuno izjednaceni u pravima sa gradjanima odredjene drzave
              navedi jednu drzavu gde stranci placaju neku robu ili uslugu razlicito od domacih.

cena robe je ista za sve i niko normalan ne pomislja da uopste postavi pitanje dvojnih cena.

konkretno, u kojoj si ti drzavi bio u kojoj je tebi licno nesto naplaceno skuplje u radnji zato sto si stranac ?
              ili si mozda skuplje platio hotelsku sobu, ili rucak u restoranu, ili voznju javnim prevozom samo zato sto si stranac ?

ili litar benzina na pumpi platio vise nego vozac auta sa domacim tablicama ?

navedi molim te gde si stekao takvo iskustvo.
              ili pricas napamet
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• prolupator
                CBC Senator XXL
                • 02.09.2005
                • 3968
                • Zemun

Ne smeta meni putarina .. meni smeta nepostojanje alternative...

Dakle, ja moram proci auto putem jer magistralni ne postoje!!!

U HR (recimo) mozes lepo proci magistralnim putevima gde god zelis, traje duze, ides sporije .... bla .. ali novac koji bi dao za putarinu pokriva cenu goriva za taj put (bar u mom slucaju).
                Da ne pominjem da ti magistralni putevi imaju normalna brzinska ogranicenja, da postoji dosta obilaznica oko vecih naselja ...

Relacija ZD-ZG je trajala oko 30-60min duze nego da sam isao auto putem, ali sam ustedeo 100kn iliti prevedeno ~13e. Put je trajao duze jer mi se nije ni zurilo, pa sam i stajao da sipam gorivo...

Zamislite samo putovanje BG-NI bez auto puta... pa ni u NS se ne usudjujem otici van auto puta ... jednom sam isao iz Indjije za Krcedin (svega par kilometara su udaljeni) i priznajem da sam se gorim putem retko vozio...
                OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• nijebitno
                  CBC Senator XXL
                  • 14.03.2006
                  • 629
                  • Modrica

@Prolupator
                  Izadje fina satnica

@sw.brick
                  Kuba
                  Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• prolupator
                    CBC Senator XXL
                    • 02.09.2005
                    • 3968
                    • Zemun

Pa o toj satnici ce i radi...

Meni je, licno, cena putarine dosta bitna jer 3-4 puta nedeljno izlazim na auto put i dajem na putarine ~100e mesecno. To je 1700-2000km u ceni goriva...

Sve to po sadasnjim cenama putarina ...
                    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• mishio
                      CBC Senator XXL
                      • 29.05.2007
                      • 1204

@prolupator, najpametnije si ti rekao, nije problem cena, nego alternativa !

ja imam vikendicu u krcedinu i za nekih 30km autoputa koliko ima do izlaza od batajnice, placam 250din, a da idem preko indjije svi znaju da to ne sme da se nazove putem.

Predsednik opstine Indija, je hteo sam da uradi put da spoji indijiu i Besku (posto je beska, krcedin, slankamen dobila nov asfalt, cak i oni vinogradi gde je zemlja bila) i ministar za kapitalne investicije nije dozvolio jer je taj put u nadleznosti drzave kao magistralni, to sve govori .. da jedan predsednik opstine ima sredstva i volju da radi, dok na visem nivou nema ..

ali ne brinem se ja mislim da ce biti putarina samo skuplja, jeftinija nikako nece, i penzije malo po malo rastu tako da valja to placati iz tih fondova

Comment

• neshaoct
                        Banovan
                        • 18.08.2007
                        • 1754
                        • Beograd, Rakovica

Originally posted by sw.brick
                        Ni dan danas, ni u jednoj drzavi, stranci nisu potpuno izjednaceni u pravima sa gradjanima odredjene drzave
                        navedi jednu drzavu gde stranci placaju neku robu ili uslugu razlicito od domacih....
                        Nadam se da je sada dovoljno jasno o cemu sam pricao...
                        Ja o pravima, a ti o placanju roba i usluga...

Sve cene po kojima kupujem odredjenu robu su takve zato sto ih je trziste tako uspostavilo... Drzavljanstva, prebivalista i ostalo sto odredjuje neciji pravni status, nemaju veze s'tim...
                        Npr. ja nemam kintu da platim najluksuzniji apartman i Hayat-u Beograd...dok neki stranac npr. ima da plati tu istu cenu, ali to ne znaci da ja imam manje prava od njega...ili da on ima vise...
                        '' Kupovna moc '' sa kojom neko raspolaze je odvojeno od prava koja moze, ili ne moze imati, ili ih moze imati ali pod odredjenim
                        uslovima [ koji se ne postavljaju za domace ]...

Prava stranaca mogu se grupisati u :

- prava koja su strancima potpuno nedostupna - to su gradjanska prava za cije uzivanje se zahteva drzavljanstvo odnosne zemlje
                        [ biracko pravo ]

- prava koja su strancima dostupna pod odredjenim uslovima - relativno rezervisana prava [ npr. sticanje nepokretnosti ]

- opsta prava koja su dostupna strancima jednako kao i domacim drzavljanima

USTAV SRBIJE
                        Clan 17 - Polozaj stranaca

Stranci, u skladu sa medjunarodnim ugovorima, imaju u Republici Srbiji sva prava zajemcena Ustavom i zakonom, izuzev prava koja po Ustavu i zakonu imaju samo drzavljani Republike Srbije.

Mozemo ici i u detalje, ali mislim da je dovoljno iz ovoga zakljuciti ono sto sam vec naveo : ni u jednoj drzavi stranci nisu potpuno izjednaceni u pravima sa gradjanima odredjene drzave

Comment

• ToNcA
                          CBC Senator XXL
                          • 31.01.2006
                          • 868
                          • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
                          • Mazda 6 2.0d

Da gorivo nije poskupelo do Nisa bi me vise kostala putarina nego dizel . Ovo je klasicna kradja sa elementima ucene - do Nisa ne postoji magistralni put koji bi bio ekvivalent auto-putu. Kada se jos doda da je autobuska karta u jednom pravcu jeftinija ili sto kosta kao putarina u jednom pravcu nekako se namece resenje - za cenu goriva mogu da se vozim taxijem koliko hocu .

Nisu normalni - umesto da uvedu vinjete i da stranci placaju a mi ne (i ovako uz registraciju placamo doprinos za puteve i tako to..) oni nas deru jer znaju da nemamo izbora. Sramota!

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• alexa05
                            CBC Senator XXL
                            • 23.07.2006
                            • 1769
                            • Smederevo
                            • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Evropooo eve me!!!

osim po visini plate
                            EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• Rendjo
                              CBC Senator XXL
                              • 26.06.2006
                              • 340
                              • Zadar HR

Sličan sistem pljačke vozaća je i ovdje kod nas.Znaći..ja Hrvatski građanin plačam putarinu u gorivu,zatim prilikom registracije(za aute na plin je još 500kn skuplje) i fizički na licu mjesta prilikom dolaska na naplatne kučice(u ljetnim mjesecima kolone na tim naplatnim kučicama znaju bit 5-10km).Od Bg do ZD 4 puta stajem na naplane kučuce i na svakoj naplati gubim preko pola sata vremena(ako imam sreće).Znaću putarine plačam čak 3 puta.Ova država ne zna nikako drukčije namaknuti novce nego od vozaća..dobro se zna da su za svaku državu automobili i vozaći zlatne koke Ništa nova =] I da..manje potrošim plina nego putarina što me dođe..a motor je 3.5l

Comment

• CannoN
                                CBC Senator XXL
                                • 15.09.2007
                                • 485
                                • Beograd

Postoji velika disproporcija izmedju prosecne plate u Srbiji i cene putarine - ovo cini putarinu neverovatno skupom za gradjane Srbije a ne vrednost kilometra u evrima.

Gradjani Srbije mogu biti izjednaceni sa strancima po cenovniku ali ne i po prihodima i ko koga tu pravi budalom sasvim je jasno.

Comment

Working...
                                X