Koliko je tacno

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • tepSIJA
    CBC Veteran
    • 01.02.2005
    • 173
    • Sarajevo

Koliko je tacno

pozdrav
    Ev da otvorim jednu temu gdje cemo mislim svi moci napisati nesta.
    Naime, koliko je tacno da auto ide bolje po noci nego preko dana. U biti to dodje kao trkanje po hladnijem i toplijem vremenu.
    Noci je "hladniji" zrak sto na kraju utice i na snagu samog motora u procesu sagorijevanja. po danu topliji i obrnuto.
    Tu razliku vjerujem prije ce osjetiti obicni NA (naturally spirited) motori, nego oni s turbom. sada posto vozim NA auto mogu reci da ima razlike...
    da li je to samo razlika u glavi ili pak osjetna razlika nisam siguran.
    U par zadnjih dana sam imao prilike i uvjeriti se u tako nesta.
    Sipam isto gorivo (98) na istoj pumpi tako da mislim da nije do toga a moze biti puno.
    Sada da cujem vase misljenje na datu temu i slicna iskustva

pozdrav
    Opet se ljudi grudvaju sa tim konjima ko da su jabuke!
    http://www.tuningshop.ba/
  • Kanarinac
    CBC Senator XXL
    • 08.10.2004
    • 2870
    • BG,Weedikovac

Samo jedna ispravka turbaci mnogo vishe osecaju hladnije vreme tj vazduh nego NA.

I love my

Comment

• Kenno
      CBC Senator XXL
      • 21.08.2006
      • 460
      • Zenica, BiH

tepsija jedna riječ - intercooler Nema potrebe za bespotrebnom filozofijom.

A na temperaturu zraka dodao bih vlažnost vazduha, otpor kotrlajnja guma i asfalta(podloge), sama upotreba auta, zna svako da nakon jedne brže ture na otvorenom(ne kratkotrajne) auto "bolje" ide, malo teže objašnjivo, ali po osjećaju bolje itd....

Comment

• AreOut
        CBC Senator XXL
        • 22.07.2006
        • 590
        • Zabjelo

Da kod mene se na kupeu bas osjeti obzirom da je turbo.

Istina je da auto bolje vuce ali je i asfalt hladniji pa se gume sporije zagriju mada za ove cestovne to nije toliko bitno.
        http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

• TETAK
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 3034
          • Čačak, Srbija

Naravno da je tačno da auto ide bolje noću kada je vazduh hladniji jer je istovremeno i gušći što u motor dovodi više kiseonika i samim tim pospešuje sagorevanje!
          Takodje, nije sve jedno da li je gorivo zagrejano ili hladno!
          Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Kanarinac
            CBC Senator XXL
            • 08.10.2004
            • 2870
            • BG,Weedikovac

E ovo me zanima.Letos kad je bio onaj pakao sam skidao pumpu neshto i chistio rezervoar i imao sam priliku da gurnem ruke u benzin tj u rezervoar i bio je leden.Znachi dovezao sam auto bio je na suncu ceo dan i bilo je ledeno.Kako to?

I love my

Comment

• rajmax63
              CBC Prijatelj
              • 02.04.2005
              • 1415
              • Bačka Palanka
              • AUDI A6 2.0TDI 170KS

pa nije bio izložen suncu
              blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
              Audi ima crveno T

Comment

• milan_g1
                CBC Senator XXL
                • 07.02.2007
                • 863
                • Karaburma

Razmisljao sam i ja da postavim slicnu temu jer imam potpuno isti osecaj, mozda je samo osecaj u pitanju ali mislim da ne tripujem nego da auto stvarno bolje ide nocu kad je hladnije. Radim jedan honorarni posao i zavrsavam ga oko 3 - 4 sata ujutro i kada se vracam kuci u mojoj ulici koja je dovoljno siroka i dugacka izvucem 100 km/h od lezeceg policajca do odredjenog mesta (bandera). Preko dana sada kada je toplije nema sanse da izvucem 100tku do te bandere, fali mu vise od 20 metara ali moram da kocim cini mi se da je i sam zvuk motora drugaciji. To sam primetio sa potpuno istim gorivom u rezervoaru, nisam sipao u medjuvremenu.

Drugi primer, pre 4 dana sam isao za Kragujevac sa drugarima i punim gepekom, krenuli smo u 4 popodne a iz KGa u 2 ujutro, drugar me pita na pola puta da slucajno nismo nesto zaboravili jer se oseti da bolje vuce auto?!

Jedino logicno objasnjenje mi je da je u ovom prelaznom periodu velika razlika izmedju dnevene i nocne temperature pa je sada najizrazenija ova anomalija
                "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• M-power
                  Moderator
                  • 10.01.2005
                  • 10060
                  • Bg; Banovo Brdo
                  • CorsaC, astra H,

Nema tu, mislim, ne mislim, imam osecaj.
                  Svakih 10 stepeni nize temperature dovodi do povecanja snage 2-4% sto je osetno.
                  Na motorciklima koji zahtevaju obrtaje osecaj je jos izrazeniji kao i kod turbo motora.
                  To date there has never been a faster car built for the public road and,
                  it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• tepSIJA
                    CBC Veteran
                    • 01.02.2005
                    • 173
                    • Sarajevo

auu pa znaci da cu ja ljetos imati manje cca 10 KS a to je punooo
                    Opet se ljudi grudvaju sa tim konjima ko da su jabuke!
                    http://www.tuningshop.ba/

Comment

• Car
                      CBC Senator XXL
                      • 07.07.2005
                      • 900
                      • Beograd

Naravno da bolje ide nocu, nema guzvi u saobracaju.
                      Kad na to dodas da ljudi vole da daju odokativne procene (kao i za kn filter) eto nove teorije.

Comment

Working...
                      X