Ima li problema sa "budzenim" kolima u inostranstvu?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Zloca
    CBC Senator XXL
    • 21.12.2005
    • 510
    • Novi Sad
    • Astra bertone turbo

Ima li problema sa "budzenim" kolima u inostranstvu?

U planu mi je da idem kolima u Grcku na more. Nisam do sada isao svojim kolima, a zadnje tri godine nisam ni isao na more (pre tri godine mi otisle sve pare za more na popravku mazde, pre dve mi zena bila trudna, i prosle godine je dete bilo mnogo malo) pa sam slabije informisan o aktuelnim zakonima. Najzad, ove godine idem, ali necu autobusom zbog deteta (a i ja vise volim ).
    Sad se postavlja pitanje kako grci (a i uopsteno druge zemlje) gledaju na spustene automobile, zatamljene, malo glasnije, bez katalizatora (iako treba da ima, ehem ). Kakva su vasa iskustva, da li je neko imao problema? Ima li nesto specificno sto bi morao da imam/uradim?
    MESTO ZA VASU REKLAMU!

Za samo 1000 din mesecno! :-)
  • Marcus
    CBC Senator XXL
    • 19.10.2007
    • 631
    • Novi Beograd - B62

Bio sam u Grckoj pre 2 godine... Ja sam se prosto zacudio koliko je kod njih "budzenih" automobila.. ( prvenstveno mislim na Atinu )... Jedino sto sam primetio jeste da niko nije pustao glasnu muziku iz kola ( jedan veliki + ), al nisam siguran da li je to do "civilizacije" ili odredjeno nekim zakonom..

Mislim da nema nikakvih problema oko takvih kola, sve dok je auto regularan... Jedino proveri za tamna stakla ako imas, da li smeju, a od obavezne opreme znas sta treba da imas u kolima...

Valjda je bar malo pomoglo

Comment

• ada
      CBC Senator XXL
      • 04.06.2005
      • 2375
      • Novi Sad
      • Svasta nesto

za zapadnu evropu. ako imas atest za sve to onda nije problem a inace ode auto
      Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
      Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
      Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
      Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• 230
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2007
        • 775
        • Semberija

Zar ne rade test izduvnih gasova?
        155+75=230
        VIVA LA VITA!!!

Comment

• Zloca
          CBC Senator XXL
          • 21.12.2005
          • 510
          • Novi Sad
          • Astra bertone turbo

Naravno da nemam atest. =]
          Znaci, postoji verovatnoca da te startuje policija, iscima za papire, i ako nemas,
          Valjda nisam toliki baksuz. Nego vise se brinem oko vize, posto izgleda da je malo s e x da se dobije individualna viza.
          MESTO ZA VASU REKLAMU!

Comment

• StudentBGD
            CBC Senator XXL
            • 18.12.2007
            • 1027
            • Beograd

Policija jedino moze da te gnjavi za zatamnjena stakla, ostalo ih ne zanima, jer ako neko "sredjuje" kola onda su to Grci. Od prosle godine su drasticno povecane kazne za prekrsaje u saobracaju pa sada velika vecina nosi kacige na motoru, vezuje se... A i policija je mnogo revnosnija jer su dobili neke stimulacije na osnovu naplacenih kazni. Brzina se rigoroznije kontrolise, ali nikada nisam imao problema na auto putevima gde bar polovina i dalje vozi debelo preko ogranicenja. Glasna muzika je zabranjena preko odredjene jacine kao i jacina buke koja dolazi iz auspuha, pa su ljudi masovno poskidali aftermarket lonce... Inace i tamo ima raznoraznih budzevina koje niko ne dira.
            I da, poceli su da kaznjavaju pricu na mobilni u toku voznje!
            Kazne su visoke i Grcima se za teze prekrsaje dozvola oduzima na licu mesta (u to spada i koriscenje mobilnog u voznji), ne znam kako je za strance...
            Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• StudentBGD
              CBC Senator XXL
              • 18.12.2007
              • 1027
              • Beograd

Zaboravio sam da kazem da kroz Makedoniju vozis strogo po propisima i ogranicenjima (makar to znacilo da vozis 40km/h na ravnom i preglednom putu), jer policija jedva ceka da naplati kaznu a ima je na mnogo vise mesta nego kod nas. Naravno, i sa njima moze da se dogovori...
              Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• DejanV
                CBC Senator XXL
                • 19.07.2005
                • 682
                • Beograd

Za druge ne znam, ali u Grckoj, u koju autom idem vec 12 godina vazi:

1. Ako ti stanje auta (motor) odgovara papirima, neces imati problema. Ako ne odgovara, mozes imati jako ozbiljnih problema, jer je prvi korak privremeno oduzimanje vozila (imobilizacija), na primer ako ti u papirima pise da je moto ABC 1.3, a ti imas DEF 1.6 ili slicno;

2. Grci ce te ozbiljno cimati za zatamnjena stakla, ali sem toga, za malo sta drugo, sem ako bas ne zabrazdis;

3. Grci imaju ugovor sa Bogom, po kome, jednostavnosti i preglednosti radi, na svim tablama na kojima pise ogranicenje brzine se izostavlja poslednja nula (ali svi znaju da je tu!!!). Oni voze kao da je benzin dzabe, stisnu pa kud koji mili moji. MEDJUTIM, ako se ogranicenje odnosi na naseljeno mesto, ili ne daj boze skolu ili bolnicu, bolje i mnogo jeftinije bi ti bilo da se pridrzavas toga; na otvorenom putu, koliko te auto nosi, ili koliko smelosti imas da cepas na njihov relativno talasastim putevima;

4. Na severu Grcke, Solun i solunska regija, jako su tolerantni prema strancima, snasa da ti neko svira iznervirano je kao i sansa da dobijes bingo. Jedino mogu da ti kratko, signalno zasviraju i nista vise;

5. Policija je dosta tolerantna prema strancima, znas kako je, njima je turizam jako ozbiljna prihodovna stavka, pa ne bi da kvare sami sebi posao. Jedina opasnost te vreba od natpisa, koji su svi na grckom, a vaze i za tebe, a sto ne znas da ih procitas, pa ko ti kriv, sto nisi u skoli ucio grcki. Ako "zaradis" neki tiket zbog parkiranja ispod neke kripticne i misticne table, moze da te saceka tiket za banku na vetrobranu, ali pravi se lud, rok za uplatu je 14 dana, a dotle si ti vec otisao, i nece te traziti kao Bin Ladena naredne godine - provreno!

6. OBAVEZNO, ako imas benzinski motor, cim predjes granicu kod Evzonija, skreni desno na BP pumpu, reci sebi: "Kad je beg bio cicija?" i natovari u rezervoar bilo 101 oktansko (proslog leta kostalo 1,17 eura litar), bilo njihovo euro dizel gorivo. Odmah iza grane imas jedno brdo, a iza njega pelagonijsku ravnicu, sa oko 40 km sirokog, dobro i praznog puta. Stisni i ne obaziri se na histericne krike supruge i plakanje dece, oseti svoj auto, vidi kako nas j*bu ovde sa obogacenom vodicom kao gorivom, ima auto da ti poleti, potpisujem.

7. Uvek imaj 5-6 eura u novcicima od 1 i 2 eura za putarinu, zavisi gde ides, mozda ce ti trebati, a mozda ne. Ako ostajes na severu, nece ti trebati, ako ides do sredine dole, ka Pelionu i Atini, trebace ti par puta.

8. Za sminku na kolima ne brini, mi smo ovde malji dec za to kakvih Tuning & Smiling projekata tamo, to kod nas ni Cigani ne bi vozili, i niko ih ne dira.

9. Put u Grcku ima terapeutsko dejstvo i kroz voznju. Naime, onako od oka, bar 70% voznog parka tamo su motori do 1.4, jer iznad toga, poreznik postaje brutalan. A od onoga iznad toga, malo je 1.6, ali ima dosta preko 2.0, a nadje se i poneki Ferrari ili Lambo tu negde. Pa ako slucajno imas recimo 2.0 kao ja u Nubiri, koja je 200% porodicno vozilo koje nema ni "s" od sporta, odjednom ispadnes poveca ajkula u toj bari, ni kriv, ni duzan. Al' godi ...
                Brzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?

Comment

• Zloca
                  CBC Senator XXL
                  • 21.12.2005
                  • 510
                  • Novi Sad
                  • Astra bertone turbo

Odustao sam od putovanja kolima. Najvise zbog zajebancije sa vizom, prostije mi grupna viza, delom zbog raznih "gadgeta" po kolima i eventualnih problema sa policijom, a veliki udeo ima i cinjenica da ja za takvo putovanje auto moram (takav sam) da sve dovedem u savrseno stanje, sto znaci sve sto sam planirao da uradim na kolima do kraja godine, sada bih morao da uradim do leta, a to je cifra od nekih oko 400eur, sto mi bas ne odgovara pred more.
                  Uglavnom, sve sam rezervisao tako da je sada kasno, a videcemo do godine.
                  MESTO ZA VASU REKLAMU!

Comment

Working...
                  X